Петък, Септември 30, 2022
Follow Us

ЕМА

 • Европейската агенция по лекарствата се съмнява, че е необходима четвърта бустерна доза от ваксините срещу COVID-19. До момента няма данни, които да подкрепят този подход, каза представител на ЕМА. Това става в момент, в който Агенцията събира допълнителни данни за варианта Омикрон и анализира как той влияе върху ефективността на ваксините.

 • Първата доставка на ваксините за деца от 5 до 11 години се очаква да пристигне у нас днес. На този етап нямаме никакви притеснения относно безопасността на ваксините. Това коментира пред БНТ  проф. Илко Гетов, българският представител в Европейската агенция по лекарства.

  Той поясни, че ваксинацията няма да започне от днес, тъй като първо трябва МЗ да публикува протокола за прилагане на ваксините. Имунизацията ще се извършва в присъствието на педиатър.

  България е една седмица по-назад при ваксинацията в тази група от някои други европейски държави. При ваксинацията в другата група деца - от 12 до 18 години, вече са ваксинирани над 15 милиона деца, допълни проф. Гетов.

  Според него, на база резултатите в други държави, се очаква около 1/3 от ваксинираните родители у нас да ваксинират и децата си.

  Пристигат първите ваксини за деца, здравният министър събира съвет заради ниската ваксинация

  Проф. Гетов съобщи още, че предстои да бъдат публикувани нови указания за ваксинацията при бременни, кърмещи и жени планиращи да забременеят.

  Вече има достатъчно данни, че ваксините за тази група не предизвикват никакви притеснения. Има данни, че жените, които са ваксинирани преди да забременеят и след като са забременели, няма никакви рискове от спонтанен аборт, усложнения или раждане на дете с ниско тегло, подчерта проф. Гетов.

 • Европейската агенция по лекарствата препоръча да се даде разрешително на две нови лекарства срещу Covid-19.

  Сотровимаб е предназначен за лечение на възрастни и подрастващи над 12 години, които не се нуждаят допълнително от кислород и при които има повишен риск болестта да приеме остра форма.

 • Лекарственият регулатор на Европейския съюз разреши лечението на артрит с тоцилизумаб да се използва при пациенти, хоспитализирани с тежки случаи на COVID-19, като заяви, че то намалява риска от смърт.

 • Пробив в лекарствата срещу COVID-19 с прием през устата, в таблетна форма. На този етап имаме две такива молекули - едното е монопиравир, другото ритонавир. Това коментира в "Денят започва" проф. Илко Гетов, български представител в Европейската агенция по лекарствата.

 • EMA препоръча на EК издаването на разрешение за употреба в ЕС за новия медикамент Tavneos (авакопан), първо по рода си лечение на възрастни пациенти, страдащи от двете форми на рядко мултисистемно автоимунно заболяване – автоимунен васкулит.

 • Служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, изпълнителният директор на ИАЛ магистър-фармацевт Богдан Кирилов, съветникът на здравния министър проф. Мира Кожухарова и директорът на дирекция „Лекарствена политика“ в МЗ д-р Десислава Велковска дадоха брифинг пред медиите.
  Няма да има локдаун, заяви в началото на брифинга министър Кацаров.

 • Ваксините решават глобален проблем. Те непрекъснато се осъвършенстват, коментира пред  БНТпроф. Илко Гетов, български представител в Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

 • Министерство на здравеопазването е направило ново запитване за прилагане на ваксините към Европейската агенция по лекарствата и фирмите-производители. Това стана ясно на брифинг пред ведомството днес, на който обстановката обясниха зам.-министрите Александър Златанов и Тома Томов.

 • Европейската агенция по лекарствата заяви, че проучването ѝ е показало, че подсилващи дози от ваксината Moderna може да бъдат поставяни на лица, навършили 18 години, най-малко шест месеца след втората доза, предаде Ройтерс.

 • EMA препоръча издаване на разрешение за употреба в Европейския съюз (ЕС) за Trodelvy (сацитузумаб говитекан), лекарство за лечение на възрастни пациенти с нерезектабилен или метастатичен тройно негативен рак на гърдата, който е лекуван с две или повече предишни системни терапии, поне една от тях за напреднало заболяване.

 • Европейската агенция по лекарствата заяви днес, че вариантът на коронавируса, известен като "Мю", може да се приеме като причина за безпокойство, въпреки че все още няма данни, които да показват, че той ще изпревари доминиращия щам Делта.

 • Компанията на Pfizer е подала заявление до Европейската агенция по лекарствата за евентуално прилагане на трета подсилваща доза от ваксините срещу COVID-19. Идеята е тя да се дава шест месеца след втората доза за хора, навършили 16 години.

 • Третата доза, която някои държави обмислят да прилагат, "това е малко като каруцата пред коня". За да има трета доза, трябва да има данни от клинични изпитвания, от наблюдение за това какъв е профилът на ефикасност и на безопасност при поставянето ѝ.

 • Европейската комисия одобри за употреба в Европейския съюз ново лекарство за атопичен дерматит на американска биофармацевтична компания. Терапията е под формата на таблетки и се прилага при възрастни и деца над 12 години, които страдат от умерена и тежка форма на атопичен дерматит.

 • Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) започна процедура по оценката на RoActemra(tocilizumab) за лечение на КОВИД. Това съобщават от там. Очаква се противовъзпалителното лекарство да помага при тежкислучаи на пациенти в болница, които са а кортикостероиди и имат нужда от кислород или механична вентилация.

 • Комитетът по въпросите на безопасността PRAC към Европейската агенция по лекарствата ЕMA актуализация на листовката на ваксината срещу Ковид на Janssen. ЕМА препоръчва катоо странична нежелана реакция да се включи имунна тромбоцитопения, както и предупреждение за здравни специалисти и хора, които приемат ваксината.

 • • На 23 юли 2021 г. Комитетът по лекарствените продукти за хуманна употреба ( CHMP ), към Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) е дал положително становище, като препоръчва издаването на разрешение за употреба на лекарствения продукт Nexviadyme 1 , предназначен за лечение на заболяване за Гликогеноза тип II (болест на Помпе).

 • В четвъртък Европейската агенция по лекарствата (EMA) публикува изявление, в което съобщава, че синдромът на Гилен-Баре (GBS) ще бъде включен в списъка с редки странични ефекти на ваксината "Янсен" срещу Covid-19, произведена от "Джонсън и Джонсън" (Johnson & Johnson, или J&J).

 • Европейската агенция по лекарствата (EMA) ще проучи употребата на медикамента Анакинра (Кинерет), използван за лечението на ревматизъм, предаде Ройтерс.

Log in or Sign up