Сряда, Октомври 27, 2021
Follow Us

Психиатрия

 • Жените и децата са най-засегнати от психични проблеми по време на Covid пандемията. Това показват данните от проучване в Европейския съюз, проведено от „Хедуей 2023“- Индекс за психично здраве.

 • Министерство на здравеопазването ще предприеме действия по апортиране на сграда-държавна собственост в капитала на „Център за психично здраве – София“ ЕООД (ЦПЗ-София), намираща се на ул. „Владайска река“ №25 /бул. „Сливница“ №309/. След финализиране на процедурата, болницата ще стане собственик на имота, след което Министерството ще отпусне средства за проектиране, ремонт и реконструкция на сградата.

 • Сравнителен преглед на предизборните програми в областта на здравеопазването. Д-р Стойчо Кацаров – председател на УС на ЦЗПЗ, Д-р Николай Болтаджиев – бивш Председател на Националното сдружение на частните болници и Д-р Димитър Петров – бивш управител на НЗОК, правят преглед на някои основни аспекти, заложени в предизборните програми на политическите партии. Приоритетно са коментирани няколко основни въпроса – отношението на партиите към модела на здравно осигуряване и монопола на НЗОК, отношението към лечебните заведения, отношението към човешките ресурси и финансирането на здравната система.

 • Изследователи от NIHR Oxford Health Biomedical Research Center и Университета в Оксфорд, Департамент по психиатрия , съобщават за първите мащабни доказателства, че оцелелите от COVID-19 са изложени на повишен риск от психични разстройства Изследването, публикувано в The Lancet Psychiatry , използва електронни здравни досиета на 69 милиона души в САЩ, включително и над 62 000 случая на COVID-19.

 • Едва на 38 години е починал психиатърът д-р Калоян Куков. Тъжната новина съобщиха от Катедра "Психиатрия“ на Медицинския университет в София. "Днес сутринта издъхна нашият колега д-р Калоян Куков, д.пс., д.пс.н. Бог да упокои душата му!", съобщиха колегите му. Засега не се посочва причината за смъртта на младия специалист.

 • 28 специализирани институции за хора с психични разстройства и с умствена изостаналост ще бъдат закрити до 2027 година, след като при проверки, разпоредени от Върховна административна прокуратура (ВАП), с участие и на териториални прокуратури, Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и Агенцията за качеството на социалните услуги, бяха установени нередности.

 • От доклада на Комисията срещу изтезанията към Съвета на Европа за съжаление се разбират чудовищни неща. Заключенията са стряскащи и би трябвало всички ние да се стреснем - като общество, като ръководство на Министерството на здравеопазването и като психиатрично съсловие. Тези проблеми ги знаем. Българската психиатрична асоциация къде е в този процес? Кога застана с лице, име какво да направим и как. И преди докладите не бяха никак розови. Де факто са се променили само болничните условия. Дограми и плочки не лекуват. Лекуват хора.

 • Унизително отношение към пациентите в психиатричните клиники у нас. Дори насилие и зверства. Това са констатациите за държавните психиатрии у нас в доклад на Комитета за предотвратяване на изтезанията към Съвета на Европа. Връзвани ли са пациенти с психиатрични проблеми с вериги и катинари, бити ли са с пръчки? Много въпроси, които чакат отговор.

 • Българският Червен кръст отново стартира Националния онлайн чат за психосоциална подкрепа, в отговор на нарастващата необходимост при усложняващата се епидемиологична обстановка в страната, съобщиха от организацията. На уебсайта www.redcross.bg специалисти по психосоциална подкрепа и експерти на БЧК, всеки работен ден от 12:00 ч. до 14:00 ч. ще предоставят безплатна и конфиденциална помощ на хората, които изпитват затруднения при справянето с настоящата обстановка, и които ще имат възможност да споделят своите притеснения и безпокойство.

 • Ако у нас някой признае психичен проблем, околните ще започнат да го отбягват. Това мнение изразяват 45% от участниците в проучване на социологическата агенция Галъп, осъществено в навечерието на Световния ден на психичното здраве 10 октомври и проведено между 3 и 11 септември сред 807 души по метода „лице в лице". Според социолозите е много тревожен фактът, че обществото ни е раздвоено в отношението си към хората с психични проблеми (останалите 55% от участниците в проучвавето вярват във взаимопомощта). Това според тях означава, че българите очевидно имат съмнения по отношение мястото на хората с психични проблеми в обществото.

 • Превенция на самоубийствата ще отбележи страната ни на 10 септември, когато е Световният ден за борба с този проблем. Всяка година в света 1 милион души губят живота си заради самоубийства. Това е повече отколкото загиват всяка година по света в резултат на войни и убийства, отчитат от Столичната регионална инспекция.


 • Фирма Janssen – Cilag International – Белгия уведомява, че поради изчерпване на количествата спира продажбата на лекарствения продукт Invega Prolonget 3mg x 30 I 6mg x 30 блистери. Медикамента е с международно непатентно наименование Paliperidone и включен в приложение на 1 на позитивния лекарствен списък. Отпуска се с протокол след експертиза и се предписва с протокол 1C.

 • Ако можем да го назовем, може би можем да го управляваме. Екипът на Харвърд Бизнес ревю ( Harvard Business Review ) се е обърнал към Дейвид Кеслер за идеи как хората засегнати по един или друг начин от пандемията да се справят с това. Той пише в съавторство с Елизабет Кюблер-Рос скръбта и нейните пет етапа след загуба.

Log in or Sign up