Неделя, Май 16, 2021
Последвайте ни

Хипертония

 • На 5 май отбелязваме световния ден на „болестта на сините устни“ - пулмоналната хипертония. С пулмоналната хипертония всекидневна битка водят 130 пациенти с рядка форма на болестта, а общо 500 българи страдат от различни видове на заболяването.

 • Фирма Фармадвайс, която е упълномощен предствавител на Полфарм за България, уведомява че планирно преустановява продажбата на лекарствения продукт Stopress таблетки 8mg. х 3 и 4mg х 30, с междонародно непатентно наименование Perindopril.

 • Д-р Megan Ranney е научила много за COVID-19, откакто е започнала да лекува пациенти с болестта в спешното отделение през февруари, но има един въпрос, на който тя все още не може да отговори: Какво прави заболяването при някои пациенти толкова по-тежко от други? Напредването на възрастта и хроничните заболявания обясняват само част от феномена, казва Ranney, която е виждала пациенти със сходни възраст и здравословно състояние, да имат коренно различно протичане на болестта.

 • Фирми Тева и Актавис, които са производители на лекарствения продукт Olmesta Plus 40mg. временно спират продажбите на изброените медикаменти, поради изчерпване на наличните количества и невъзможност за произвеждане в кратки срокове.
  Лекарството е от групата ангиотензин-2 рецепторните блокери (сартани). И се използват за понижаване на кръвното налягане и отводняване при хипертония. 

 • Фирми Актавис, която е производител на лекарствения продукт Ирпрезид временно спират продажбит на медикамента в разфасофки 150мг. и 300мг., поради изчерпване на наличните количества и невъзможност за произвеждане в кратки срокове.Лекарството са от групата ангиотензин-2 рецепторните блокери (сартани). И се използват за понижаване на кръвното налягане и отводняване при хипертония.

 • Коронавирусът продължава да се разпространява в различни точки на света и бележи рекорд в Съединените щати през последните дни. Кои хронични заболявания правят пациентите най-застрашени от заболяването? Добре е документирано, че възрастните възрастни и хората с придружаващи заболявания са податливи на ефектите на вируса и в повечето случаи има по-малка вероятност да оздравеят.

 • Фирма Майлан ЕООД временно спира продажбите на лекарственият продукт Олмесартан филмирани таблетки 40мг/12,5мг.х30. с международно непатентно наименование Олмесартан медоксомил хидрохлоротиазид.
  Олмесартан на фирма Майлан съдържа две активни съставки, Олмесартан медоксомил е

 • Към днешна дата новият коронавирус, SARS-CoV-2, достигна до всеки континент на Земята, различен от Антарктида. Заболяването, което причинява - COVID-19 - доведе до смъртта на хиляди хора.
  Рисковите фактори са от особен интерес както за учените, така и за обществеността.
  През последните седмици медицинските експерти публикуваха стотици документи,

 • Българският кардиологичен институт разпространи съобщение за готовността на лечебните заведения от обединението да посрещнат новите предизвикателства пред здравната система, свързани с епидемията от коронавирус. В отговор на огромния интерес от пациентите и обществеността и в подкрепа на Националния оперативен кризисен щаб, съобщаваме:   
  Сред най-добрите начини да посрещнем коронавируса (COVID-19) е да подобрим контрола върху хипертонията

 • Фирма КРКА България ЕООД временно преустановява продажбите на лекарствения продукт Enap HL 10mg/12,5 mg. блистер х10.
  Таблетките Енап-HL 20mg/12,5 mg се използват за понижаване на артериалното кръвно налягане и се препоръчва за лечение на повишено кръвно налягане (артериална хипертония), когато се налага комбинирано лечение.

Log in or Sign up