Неделя, Май 16, 2021
Последвайте ни

Закон

 • С 9 гласа „за“, 8 „въздържали се“ и без „против“ Комисията по здравеопазване в парламента прие на първо четене промените в Закона за лечебните заведения, предложени от председателя на парламентарната група „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова.

 • Доц. Александър Симидчиев ("Демократична България") беше избран за председател на Комисията по здравеопазване. В нейния състав ще влязат:

 • Парламентът гласува окончателно поправките в Закона за извънредното положение. В закона беше прието неплатеният отпуск от 90 календарни дни, взет заради пандемията, да бъде признаван за трудов стаж, което ще важи само за тази година.

 • Жecтoвaтa ĸoмyниĸaция пpиĸoвa взopa нa oбщecтвeнoтo внимaниe чpeз пpeвoдa oт тeлeвизиoнния eфиp, въвeдeн пopaди eпидeмиoлoгичнaтa oбcтaнoвĸa. Toвa oбcтoятeлcтвo aĸтyaлизиpa и тeмaтa зa нeoбxoдимocттa oт Зaĸoн зa жecтoвия eзиĸ. Cъздaвaнeтo мy въздигнa нaдeждитe нa тиxaтa oбщнocт Бългapия дa ce нapeди дo eвpoпeйcĸитe дъpжaви, лeгaлизиpaли в нaциoнaлнитe cи зaĸoнoдaтeлcтвa жecтoвия eзиĸ ĸaтo ĸoмyниĸaциoннo cpeдcтвo. Зaĸoнoпpoeĸтът, внeceн в HC oбaчe, e мнoгo дaлeч oт тeзи нaдeжди и в тoзи мy вид имa cмyщaвaщo мнoгo нeдocтaтъци.

 • По искане на шестдесет и трима народни представители от БСП, Конституционният съд се произнесе с решение по к.д. № 4/2020 г., с което обяви за противоконституционни чл. 251б, ал. 2, изречение трето, чл. 251в, ал. 2, изречение второ, чл. 251г, ал.  5 относно думите „и в случаите по чл. 251б, ал. 2, изречение трето“ и чл. 251г1, ал. 1, изречение второ, ал. 3 и 4 относно думите „и чл. 251в, ал. 2, изречение второ“ от Закона за електронните съобщения и § 51 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. и за преодоляване на последиците .

 • Пандемията отне живота на 1254 човека, по официални данни на министерство на здравеопазването. В това число не влизат косвените жертви. Пациентите, които не са оперирани навреме, децата, които няма да пораснат, състояния, които безвъзвратно ще влошат.
  Правото на живот е над всяко друго право и единственото, което не търпи дерогация никога, дори при война.  Правото на живот, също е така е пряко с вързано с други права, едно от които е достъпът до медицинска помощ.

 • Управителите на болниците ще могат да извършват и преподавателска дейност. Това решиха окончателно депутатите с поправки в Закона за лечебните заведения (ЗЛЗ). Промените се налагат, за да се избегнат съществуващите противоречия между Закона за лечебните заведения (ЗЛЗ) и Закона за публичните предприятия (ЗПП), тъй като болниците вече попадат в приложното поле на ЗПП, обясни Даниела Дариткова.

 • С 91 гласа „за“, нито един „против“ и нито един „въздържал се“ Народното събрание одобри възможността Министерството на здравеопазването да субсидира болниците за лечението на инфекциозни заболявания.Промените в Закона за лечебните заведения, предложени от депутати от ГЕРБ, бяха приети без дебат, последователно на първо и второ четене.

 • Националното представителство на студентските съвети в Република България в качеството си на единствения законоустановен орган в страната за защита правата и интересите на студентите, докторантите, курсантите и специализантите, изразява своето неодобрение за драстичното увеличаване размера на семестриалните такси за обучението срещу заплащане.

 •  Сроковете на ТЕЛК решенията, които изтичат по време на епидемичната обстановка се удължават с три месеца след отмяната и. До решението се стигна след протест на майки на деца с увреждания. Това стана възможно с промени в Закона за публичното предлагане на ценни книжа. В момента до 13-и юли се изплаща половината пенсия за ТЕЛК, а до края на месеца ще се получи и втората половина от сумата.

 • Майки на деца с увреждания от "Системата ни убива" разпънаха черни чували, знамена и балони пред Народното събрание. Те дадоха ултиматум на депутатите до сряда следващата седмица да бъдат удължени с два месеца ТЕЛК решенията, които изтичат по време на епидемичната обстановка. Вера Иванова от протестиращите обясни за "Хоризонт":

 • Частните болници да бъдат задължени да провеждат търгове за закупуване на лекарства и медицински консумативи също като държавните и общинските. Това условие е разписано в промени в Закона за обществените поръчки, публикувани за обществено обсъждане. Те предвиждат публични възложители да са всички лечебни заведения, независимо от собствеността им, в които повече от 50% от приходите са от държавния, общинския бюджет или от здравната каса.

 • Попитахме читателите на „ Право и здраве“ как според тях ще се промени животът им след отмяната на извънредното положение, което беше последвано от въвеждане на епидемиологична обстановка.
  Близо половината от отговорилите, 45%

 • Отворено писмо
  от д-р Георги Тодоров, лекар
  до народните представители от всички парламентарни групи, с професия ЛЕКАР-
  Дариткова, Джафер, Йорданов, Найденова, Стоянова, Михайлов, Тасков, Тончев, Ибришимов, Тимчев, Поповски, Събев, Генов, Папашимов, Адемов, Тошев.

  "Уважаеми колеги,
  Не зная как допуснахте водеща в парламента за промяна на Закона за Здрвето да е Комисията по правни въпроси.

 • Президентът Румен Радев обяви, че връща за повторно обсъждане приетия в петък от Народното събрание Закон за мерките при извънредно положение. Държавният глава обяви това в нарочно обръщение.

 • Народното събрание прие  текстовете на закона с мерките, които държавата ще прилага в условията на извънредното положение заради пандемията от коронавирус. Второто четене на законопроекта влезе в пленарната зала след напрегнато 8-часово заседание на правната комисия вчера.
  Новото име на закона е: „Закон за действие по време на извънредното положение, обявено с решение на НС от 13 март“.
  След 12 часа дебати парламентът реши:

Log in or Sign up