Вторник, Юни 22, 2021
Последвайте ни

Учени

 • Швейцарски учени в сътрудничество с колеги от Франция и Германия разработиха метод, позволяващ откриването в ранен стадий на пациенти, при които COVID-19 може да премине в тежка форма, съобщи сайтаът на университета в Цюрих.

 • Британският вариант на новия коронавирус, противно на предишните опасения, не увеличава тежестта на инфекцията. Това показват две нови проучвания, проведени във Великобритания.

 • Изследователите са открили генетични промени в туморите, които могат да се използват, за да се предскаже при кои пациенти може има положителни резултати от имунотерапията.
  Освен че се използва за определяне на лицата, които могат да реагират добре на този тип лечение, тази информация може също да помогне да се идентифицира на кои пациенти трябва да се предоставят други възможности за лечение.

 • Всяка година стотици жени в България претърпяват хистеректомия,което засяга физическото, но често пъти – и емоционалното им състояние. Екип на Нов български университет провежда психологическо изследване на тема „Депресивност, тревожност и ментализация при жени преди или след хистеректомия“. Изследването цели да провери как се променя емоционалното състояние на жените през различните етапи от оперативното отстраняване на матката. Също така, една от целите е да се провери дали има връзка, и каква е тя, между емоционалното състояние и различните заболявания, водещи до хистеректомия, както и различните видове оперативни лечения.

 • Екип от изследователи, ръководени от учени от университета в Тел Авив, съобщават, че вероятно са се натъкнали на „ахилесовата пета“ на раковите клетки, което в бъдеще може да доведе до разработването на изцяло нов набор от методи и медикменти за лечение на рак.
  Д-р Ури Бен-Дейвид от Медицинския факултет на Саклер в университета в Тел Авив, който ръководи изследването, разказва пред The ​​Media Line, че учените от повече от век знаят, че злокачествените клетки имат необичаен брой хромозоми. Хората имат 46 хромозоми (два комплекта по 23), но при раковите клетки този брой се променя, тъй като по време на клетъчното делене се извършва делене, което може да доведе до феномен, наречен анеуплоидия.

 • Малко са моментите в живота, толкова ценни, толкова критични и толкова празнувани, като първия дъх на бебето.
  Ново изследване от Медицинския факултет към Университета във Вирджиния хвърля светлина върху промените в дихателната система, които се случват именно при този първи дъх.

 • Голяма група учени от цял свят учени твърдят, че разполагат с доказателства, според които по-малки частици от новият коронавирус, които летят във въздуха могат да заразят хора. Те призовават Световната здравна организация да преразгледа препоръките си съобразно този факт, съобщи The New York Times.

 • Австралийски учени картографираха имунната реакция към новия коронавирус на един от първите пациенти с коронавирус в страната, съобщи БТА като цитира Ройтерс.

Log in or Sign up