Събота, Декември 03, 2022
Follow Us

Рак

 • Най-изчерпателното проучване в областта на рака на бъбреците откри потенциална лекарствена цел за лечение на бъбречноклетъчен карцином, рак с висока смъртност, който е труден за диагностика. Изследователи от Wellcome Sanger Institute, университета в Кеймбридж и университетските болници в Кеймбридж идентифицираха имунните клетки, известни като макрофаги, които експресират гена IL1B, като решаващи за развитието на тумора.

 • Раковите клетки използват захарни молекули на повърхността си, за да деактивират атаките на имунната система на тялото. Изследователи от университета в Базел сега съобщават как този механизъм може да бъде неутрализиран.

 • Изследователите от UVA Health Cancer Center са разработили алгоритъм, който ще подобри грижите за пациентите с рак чрез бързото и лесно идентифициране на тези от тях, при които се очаква да има ефект от мощните лекарства, наречени киназни инхибитори. Алгоритъмът може да има и други диагностични ползи за пациентите.

 • Микросредата около туморите при HER2 позитивния рак на гърдата ги защитава и способства развитието на резистентност към най-широко използваното лечение, моноклоналното антитяло трастузумаб. Определен тип клетки в тази микросреда, фибробластите, играят ключова роля в този процес.

 • Нов тип терапия срещу рак, която използва обикновен вирус за заразяване и унищожаване на туморните клетки, показва обещаващи резултати при ранните клинични изпитвания върху хора, твърдят учени от Великобритания. При един пациент туморните клетки са били унищожени, докато при други туморите са намалили размерите си. Лекарството е отслабена форма на вируса на херпес симплекс, който е модифициран да унищожава туморите.

 • Ако има сфера, в която политическите страсти са стеснени в най-големи граници, това е здравеопазването. В цял свят, във всяка отделна държава този сегмент на обществения ни живот не е нито червен, нито зелен или син – той е само бял. На най-високо ниво в развитите държави се обсъждат жизненоважни проблеми, свързани с обезпечаването на добро здраве и с продължителността на живота на населението.

 • Нивата на витамин Д влияят на общата преживяемост при пациенти с меланом (рак на кожата), показа ново проучване, представено на 31-ия конгрес на Европейската академия по дерматология и венерология.
  Изследователите са открили, че тези, които са имали дефицит на витамин Д (под 10 нг/мл) след диагностицирането на меланома, са имали два пъти по-голяма вероятност (коефициент на риск 2,3) да имат по-ниска обща преживяемост от тези с нива на витамин Д, равни/по-високи от 10 нг/мл.

 • Революционно проучване в университета в Тел Авив ефективно ликвидира глиобластома, изключително смъртоносен вид рак на мозъка. Изследователите са постигнали резултата, използвайки метод, който са разработили въз основа на откритието си на два критични механизма в мозъка, които поддържат растежа и оцеляването на тумора: единият предпазва раковите клетки от имунната система,

 • Имунотерапията използва имунната система за насочване и унищожаване на раковите клетки и може да спасява животи, когато други възможности за лечение, като операция, лъчетерапия или химиотерапия, са се провалили. Въпреки това, той не може да помогне на всички пациенти.

 • EMA препоръча условно разрешение за търговия в Европейския съюз (ЕС) за Tecvayli (теклистамаб) за лечение на възрастни пациенти с рецидивирал и рефракторен мултиплен миелом, които са получили поне три предходни терапии, включително имуномодулатор, протеазомен инхибитор и анти-CD38 антитяло, при които заболяването се е влошило след последното приложено лечение.

 • Смъртта на австралийската суперзвезда Оливия Нютън-Джон привлече вниманието към един от етапите на развитие на рака на гърдата- метастататичен рак на гърдата. Нютън-Джон за първи път е диагностицирана с рак на гърдата през 90-те години и е била 25 години в ремисия. Когато ракът се завръща през 2017 г., с метастази в гръбначния й стълб, тя насърчава към по-голяма осведоменост на обществото за етапите на болестта.
  Въпреки че е необичайно ракът да се завърне след повече от две десетилетия в ремисия, това е възможно, поради което е важно за жените и всеки, който е имал рак преди, да бъде в крак с рутинните изследвания, казва Пат Халпин-Мърфи, президент и основател на Коалицията за борба с рака на гърдата на Пенсилвания, САЩ.

 • Изследователи от Cedars-Sinai Cancer в Лос Анджелис са идентифицирали генетични маркери, които биха могли да предскажат дали туморите при пациенти с рак на пикочния мехур и други видове рак ще реагират на имунотерапия. Техните резултати, публикувани в рецензирания вестник на Националния институт по рака, биха могли един ден да помогнат на клиницистите да определят най-ефективното лечение за пациенти с рак.
  „Нашата работа показва, че тези генетични маркери могат да се окажат изключително ценни при прогнозиране на имунотерапевтичния отговор при пациенти с рак на пикочния мехур, но също и други видове тумори“, казва д-р Дан Теодореску, PhD, директор на Cedars-Sinai Cancer, председател на фондация PHASE ONE и старши автор на изследването. „Ще продължим да изследваме тези биомаркери с цел да ги въведем в клинична употреба и да подобрим резултатите за пациентите.“

 • Ракът на белия дроб е най-смъртоносната форма на рак, като се смята, че причинява 1,8 милиона смъртни случая по света.
  Лечението на състоянието се подобри през последните години - и ново проучване на университета Edith Cowan откри как да го направи още по-ефективно.
  Имунотерапията се очертава като основно оръжие в битката срещу недребноклетъчния рак на белия дроб, който представлява 80-85 процента от всички диагнози на рак на белия дроб.
  За съжаление лечението може да има и сериозни нежелани последици за пациентите. Около 74% от тях може да страдат от заболявания на имунната система.

 • Кой контролира продажбите на различни медикаменти в интернет, този въпрос е съвсем резонен на фона приетите в галоп промени в Закона за здравето, с които се забрани продажбата на Райски газ. Ако забраната сама по себе си означаваше нещо, поне що се касае до България, то тогава това романтично политическо обединение, в името на децата, може би щеше да заслужи всичко възхвали, които получи. За съжаление у нас, забраната няма особена тежест.

 • PIK3CA е ген, който произвежда ензим, наречен PI3K, който участва в много важни клетъчни функции. Когато PIK3CA мутира обаче, това може да накара ензима PI3K да стане свръхактивен и да причини растеж на раковите клетки.
  Изследователите отдавна знаят, че PIK3CA е един от най-често мутиралите гени при рак на гърдата и наскоро публикувано изследване показва, че мутациите на PIK3CA също водят до терапевтична резистентност при HER2-положителен рак на гърдата.

 • Напредналият недребноклетъчен рак на белия дроб представлява 84% от всички случаи на рак на белия дроб. Американското онкологично дружество изчислява, че през 2022 г. ще има около 236 740 нови случая на рак на белия дроб и около 130 180 смъртни случая само в САЩ.
  Наскоро изследователи проведоха рандомизирано проучване фаза II на комбинация от лекарства: рамуцирумаб и пембролизумаб.

 • „Какво по-голямо наказание от заболяване, което е предотвратимо, а ние го откриваме в труден момент – труден и за лечение, по-големи трудности ще създадем и за нас самите, и за семейството си, и на лекуващите ни лекари.“ – думите са проф. Сербезова, като част от отговор на въпрос oт интервю от преди няма и два месеца. И макар че на пръв прочит звучат точно на място, всъщност се разминават с реалността и политиките на подопечното и министерство.

 • Всички 14 пациенти с напреднал рак на ректума с генетични мутации, наречени дефицит на поправка на несъответствия (MMRd), които са получили имунотерапия с лекарството Jemperli (dostarlimab - Достарлимаб) на GlaxoSmithKline (GSK), са влезли в ремисия, без нужда от химиотерапия или операция.
  Jemperli е анти-PD-1 моноклонално антитяло.

 • Изследователи от Института Слоун Кетеринг, САЩ, съобщават в списание Nature, че наскоро открит нов елемент ("войник") на имунната клетка, може да бъде добра мишена за имунотерапия, като поражда надежди, че може да помогне за повишаване на процента пациенти, които реагират на лечението.
  Новите клетки, които учените са нарекли вродени Т-клетки убийци, се различават по забележителни начини от конвенционалната цел на много имунотерапии - цитотоксичните (известни още като "убийци") Т-клетки. От една страна, те не се изтощават от продължителна активност, както правят цитотоксичните Т-клетки. И второ, те могат да проникнат по-дълбоко в тъканите, където се крие ракът. Тези уникални свойства ги правят привлекателни като цел за имунотерапия.

 • Учени от университета в Шефилд откриха, че лекарство, което вече се използва за лечение на рак на белия дроб, може да помогне за подобряване на преживяемостта при пациенти с рак на пикочния мехур.
  Изследователите откриха, че добавянето на нинтеданиб - таргетен инхибитор който в момента се използва за лечение на недребноклетъчен рак на белия дроб - към химиотерапията може значително да подобри общата преживяемост при пациенти с рак на пикочния мехур на една, две и пет години.

Най-новите статии

Log in or Sign up