Събота, Май 15, 2021
Последвайте ни

Имунизация

 • Ваксинационната кампания върви само и когато участват общопрактикуващите лекари. Т.нар. зелени коридори ваксинират максимум 10 хиляди души на ден в почивните дни, а в дните, в които работят и личните лекари, броят на ваксинираните достига и 30 хиляди. Това обясни в интервю за БНРд-р Николай Христов, общопрактикуващ лекар във Варна.

 • Президентът на САЩ Джо Байдън обяви в сряда, че страната вече е постигнала целта му - 200 милиона ваксинирани срещу COVID-19 преди 100-ия му ден на поста, предаде Fox News, цитиран от news.bg. През декември президентът си постави като цел 100 милиона ваксинирани американци до 100-ия си ден в управлението, която неговата администрация вече постигна в средата на март, за 58 дни. САЩ постигат целта тази седмица - 200 млн. дози за 100 дни.

 • Днес в Израел бяха закрити двете последни отделения за пациенти с COVID-19, съобщи Ynet News, цитирана от news.bg.
  Заболяемостта в страната рязко се е понижила с осъществяването на интензивната кампания за ваксинация. Така специализираните отделения са останали почти без пациенти. Медицинският център "Гилел Яфе" в град Хадера и медицинският център "Барух Паде" в Тверия са били единствените COVID-отделения в страната, които все още работеха до днес, когато са били закрити.

 • Мoбилeн eкип нa Oбщинa Плoвдив зa имунизaция cрeщу СОVID-19 пocтaви вaкcини нa футбoлиcти нa Лoкoмoтив Плoвдив и нa cлужитeли нa клубa. Дoктoр Cпacoв и cecтритe Крacимирa Пaнoвa и Лoрa Дoйчeвa са пocтaвили oбщo 30 дoзи нa зaпиcaлитe ce жeлaeщи.
  Първo бяхa имунизирaни cлужитeлитe oт клубa, тъй кaтo пo изричнoтo нacтoявaнe нa трeньoрa Aлeкcaндър Тунчeв футбoлиcтитe трябвaшe дa прoвeдaт зaнимaниeтo cи и eдвa тoгaвa дa им бъдe пocтaвeнa вaкcинa.

 • Общо 19 европейски държави отстъпват част от своите количества ваксини на държави като България, в които има остър недостиг. В рамките на тази солидарна акция България ще получи 1,15 млн. дози ваксини допълнително.
  Недостигът на ваксини у нас се получи, защото Правителството договори предимно от ваксините на Астра Зенека, отказвайки се от квотата си от другите две. В последствие се появиха проблеми с производството и страничните ефекти на ваксината на Британско-шведския производител на лекарства.

 •  Министерство на здравеопазването  e сключило нови двугодишни договори за доставка на ваксини за извършване на задължителни имунизации.  По обособената позиция за ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, хепатит Б, полиомиелит и Хемофилус инфлуенце тип Б (шесткомпонентна) за настоящата година е сключен договор за доставка на ваксина Hexacima, производител Санофи Пастьор. Същата е предназначена за обхващане с три дози на новородени деца, при навършване на 2 месечна възраст.

 • От днес Великобритания допълнително облекчава, наложените заради COVID-19 ограничения, поради намаления брой случаи на заразени. Разрешава се събирането и спортуването на открито. От понеделник две домакинства или групи с не повече от шест души могат да се срещат навън, включително в частни градини, съобщава Euronews.
  Спортните съоръжения на открито, като тенис и баскетболни игрища, също ще бъдат отворени отново и хората ще могат да участват в спортни тренировки.

 • Понастоящем в различни области на света са разрешени за употреба 13 ваксини срещу COVID-19. В тази статия се разглеждат съобщените странични ефекти.
  Според Американския Център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) и Световната здравна организация (СЗО), често срещаните странични ефекти на ваксините срещу COVID-19 включват:

 • Правителството обяви пълен локдаун на територията на цялата страна от понеделник 22 март за срок от 10 дни. Преустановяват се присъствените учебни занятия, посещенията в детски градини и детски ясли, конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, културни и развлекателни мероприятия, събирания и тържества от частен характер,  спортни мероприятия. Забранява се посещенията на фитнес центрове, спортни зали и клубове и плувни басейни и комплекси, СПА центрове, всички заведения за хранене и развлечения, игралните зали и казина, търговските центрове, магазините с нетна търговска площ над 300 кв. М, провеждането на групови туристически пътувания.

 • Попитахме нашите читатели с коя ваксина искат да се ваксинират. 219 души (53% от всички анкетирани) са отговорили, че няма да се ваксинират, защото ваксините не са достатъчно добре изпитани, преди да бъдат пуснати за употреба. 39 души (9% от всички) са заявили, че няма да се ваксинират, защото вече са преболедували. Така общият процент на изразилите мнение, че няма да се ваксинират е 62%. 48 души са дали отговор, че ще се ваксинират, но с друга ваксина, различна от разрешените в момента.

 • България продължава да е на последно място по поставени ваксини на глава от населението в Европейския съюз. До 10 март в страната ни са били поставени ваксини (единична доза) на 4.45 на 100 души население. Като изключим Литва, която е с близки до нашите показатели, следващата страна с най-малко ваксинации е Чехия с коефициент 8,85 или два пъти повече ваксинирани хора от нас. Средният показател за Европейския съюз е почти 10 ваксини на всеки 1000 души население.

 • На 12 март по разпореждане на Бойко Борисов в България беше спряна употребата на ваксината на Астра Зенека „Докато не дойде писмено от Европейската агенция по лекарствата точно и ясно потвърдена диагноза“. Оказа се, че писменото било дошло още на 10 март.
  Във връзка със спирането на ваксините на Астра Зенека в някои Европейски страни, в това число и България, Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) разпространи официална позиция на Комитетът за безопасност PRAC, който разследва случаите на тромбоемболични събития и други състояния, свързани с кръвни съсиреци, докладвани след ваксинация. Позицията гласи:

 • Отговорът на първия въпрос е лесен – първи трябва да се ваксинират хората, които са най-застрашени. Кои са те?
  По данни на Американския център за превенция и контрол на заразните болести 81,1% от починалите с КОВИД в САЩ са хора на възраст над 65 годишна възраст. Едва 2,5% от починалите са на възраст под 45 години.

 • Американската администрация по храните и лекарствата разреши ваксината за Covid-19 на Johnson & Johnson в събота. Това е първата еднодозова ваксина за Covid-19, предлагана в САЩ и е тази, която отговаря на почти всички изисквания.
  Ваксината, направена от Janssen(поделение на Johnson & Johnson) е безопасна и ефективна и се счита за гъвкава. Това е еднократна доза и не изисква специално съхранение и е разрешена за хора на възраст над 18 години.

 • „Зелените коридори“ отварят вратата по-скоро към младите, към активните хора да се ваксинират, докато възрастните са изоставени в тази ситуация. Тази позиция изрази пред д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването.
  Според Кацаров е трябвало първо да се защитят най-уязвимите – възрастните и хронично болните. „Не е късно да се преосмисли този процес.“
  Той не споделя тезата за въвеждането на ваксинационни паспорти.

 • В репортаж на Нова телевизия се поставят два въпроса,
  Дали лица с прекъснати здравноосигурителни права имат право да се ваксинират безплатно?
  Къде тези лица могат да се ваксинират?

 • Поради изчерпване на количествата ВМА спира временно „зелените коридори“, съобщиха от лечебното заведение. Вчера от УМБАЛ"Св. Иван Рилски" съобщиха, че денонощният ваксинационен кабинет временно преустановява работа. Все още ваксиниране на желаещи се извършва в Александровска болница, но се очаква и там да бъде преустановено след изчерпване на наличните количества.

 • Измина повече от един месец след разрешаването за употреба на първите ваксини за коронавирус. България е твърдо на последно място в Европейския съюз по броя на населението, което е ваксинирано. Съседите – Сърбия, Турция, Гърция и Румъния са далече напред.

  Защо това има значение?
  Защото ваксината е алтернатива на болестта. Ако се ваксинираш няма да боледуваш от Ковид-19 или няма да боледуваш тежко. Ако не боледуваш тежко, няма да умреш от тази болест. Ваксинирането е важно, защото спасява човешки животи.

 • Темата за ваксинирането в момента е жизненоважна и засяга всеки обитател на планетата. Както вирусът се разпространи бързо и коварно в света, така оръжието за неговото унищожаване – ваксината би следвало да достигне до всеки човек на земята. Всяко човешко същество има право да се бори за своя живот и да бъде въоръжено. Всеки човек трябва да има достъп до ваксината, както има достъп до въздух и слънце.

 • Има два начина да се спре епидемия, като тази от Ковид-19 – да преболедува или да се ваксинира поне 2/3 от населението. Разликата е, че във втория случай няма починали.
  Колкото по-бързо се ваксинира населението, толкова по-бързо ще бъдат премахнати ограниченията и хората ще могат се върнат към нормалния си начин на живот. Тези държави, които го направят първи, ще получат конкурентно предимство пред другите – ще отворят границите, хотелите, ресторантите, търговията, транспорта и пр. Тези, които се забавят може и да не им трябват ваксини, защото всички вече ще са преболедували.

Log in or Sign up