Вторник, Ноември 30, 2021
Follow Us

Педиатрия

 • Министрите на образованието и науката акад. Николай Денков и на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров снощи издадоха заповед, която регламентира подробно процеса на тестване в училищата.

 • Децата продължават да боледуват леко. Средно тежко и тежко боледуват децата, които задължително имат и някакви други страдания, като затлъстяването, диабета, онкологични, вродени и генетични заболявания, те трябва да се тестват често и да им се налага да носят маска, заяви пред БНТ проф. Светлана Велизаровa.

 • Детски реанимобил бе дарен на УМБАЛ Бургас от кампанията "Дари капачка - спаси живот". Линейката е от Германия и преди месец бе предаден на лечебното заведение. Каузата бе на Отделението по неонатология в морския град и отбеляза своя успешен завършек, съобщиха на фейсбук страницата си организаторите.

 • За проблемите пред децата с онкохематологични заболявания, разговаряме с г-жа Петя Александрова от Сдружение "Деца с онкохематологични заболявания". Сдружението е създадено през 2010г. от родители на деца с онкохематологични заболявания, техни близки и съмишленици и то тогава до сега се бори з всяко дете срещнало заболяването.

 • 9-годишно дете от харманлийско село Надежден е сред шестимата починали с Covid-19 от Хасковска област, съобщават от областния оперативен щаб.

 • "Не трябва да делим обществото на ваксинирани и неваксинирани", коментира пулмологът д-р София Ангелова пред БНТ. Тя обясни, че пулмолозите и инфекционистите са изживели тежите вълни на коронавируса и са видели колко хора са се срещнали очи в очи с болестта.

 • 15-годишното дете почина на в болница в Сливен на 20.06.2021.г, по време на скенер и 5 дни след като е прието в болница.Тогава родителите настояваха, че детето не е оперирано навреме и че докато се е влошавало, лекарите твърдели, че е добре.

 • „Децата под 1 година по принцип боледуват по-тежко от COVID. Новородените нямат никаква имунна защита. Тяхната защита е само от антитела от майката, които са предадени. Ако майката не е преболедувала, бебето е свръхподатливо на инфекция“. Това заяви пред bTV педиатърът д-р Калин Лисички.

 • 7-месечно бебе с паразити в окото беше успешно оперирано в очната клиника "Св. Николай Чудотворец" във Варна. Случаят е първи за страната ни, а в Европа за последните 20 години са установени не повече от 10.

  Майката на седеммесечното бебе видяла малко червейче върху миглите му. Не обърнала внимание, но когато след 14 дни отново видяла същото, се притеснила. Родителите потърсили помощ от офталмолог, който ги насочил към паразитолог.

 • СЗО препоръчва училищата да бъдат последните затваряни и първите отваряни при пандемия, но при спазването на мерки и при минимален риск за учителите, повечето от които са в рискова група на по-възрастните хора. Другото важно е честото тестване с неинвазивен метод.

 • Погромът в детското здравеопазване съвсем не се ограничава до липсата на детска болница. Бъдещето и съществуване, наистина ще реши много организационни проблеми, но това само по себе си, няма реши други основни проблеми в педиатрията, които, впрочем, могат да бъдат решени по всяко време, ако има желание.
  Темата със здравето на децата е чувствителна, затова и често използвана за обещания и лобизъм. Действителността е ясна за всички, които са имали нещастието да се докоснат до системата.

 • На 22 август 2021 г. в клиника в Германия след дълга борба с коварна болест ни напусна проф. Ваня Недкова. Това съобщават от Управителния съвет на Българската педиатрична асоциация.

 • Изпратили сме констатираните нарушения с детската болница на Специализираната прокуратура. Това каза министърът на здравеопазването в служебния кабинет Стойчо Кацаров по време на изслушването си за детската болница, предаде Агенция "Фокус".

 • Държавата ще се опита да си върне 9-те милиона лева, дадени авансово за строежа на националната детска болница. С така сключения договор се нарушава закона за обществените поръчки и не може да се построи чаканата от години сграда, обяви по време на изслушване в парламента служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

 • "Идеята за детска болница беше дълбоко опорочено през 2018-а година, когато министър Кирил Ананиев се опита да набута бъдещето на педиатрията в един скелет от миналото, обявен за събаряне през 2011-а година. Това беше едно нелепо решение, което загуби на педиатрите, а най-вече на българските деца 2 години и половина, в които можеше да имаме анализ, конкурс и вече да започнат реалните дейности по изграждане на болницата, която да отговаря на съвременните изисквания".

 • МЗ предлага с публичен ресурс да бъде осигурено провеждането на допълнителни здравни дейности при деца на възраст до 14 дни след изписване от родилното отделение в дома на детето, както и осъществяване на дентално лечение при лица над 18 г. с психични заболявания под анестезия. Това са предложенията, включени в Проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 9 от 2019 г. за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса, който беше публикуван днес, 9 юли, за обществено обсъждане.

 • Чрез емболизация на маточните артерии медиците в УМБАЛ „Св. Анна“ – София АДуспяха да помогнат на 33 годишна пациентка с вторичен стерилитет да забременее и да роди здраво дете. Причината за този стерилитет е, че жената е имала над 10 см. миомен възел, съобщават от лечебното заведение.

 • За пореден път родилното отделение в Ямболската многопрофилна болница „Св. Пантелеймон“ временно преустановява дейността си. До 17 юли родилките ще се пренасочват към областната болница в Сливен.

 • „В Министерството на здравеопазването вече е проведена среща във връзка с изграждането на нова детска болница, събрани са всички документи и сме готови след като се запознаем със становището на регионалното министерство да предприемем по-нататъшните действия.“ Това заяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров след като той и министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова разговаряха с представители на Националната гражданска инициатива „ЗА истинска детска болница“.

 • Таргетните групи, които трябва да покрием в детското население, са децата с хронични заболявания. Това мнение изрази пред БНТ педиатърът д-р Калин Лисички. Той даде за пример децата с хронични белодробни заболявания, с бронхиална астма, както и с хронични неврологични заболявания.

  По-голямо внимание трябва да се обръща при случаи на имунодефицитни заболявания, независимо дали те са придобити или вродени.

  Той посочи, че в световен мащаб детското население е 30%, а в България 17%, като възрастовата група от 12 до 15 години е само 3,6% от общото население на България.

Log in or Sign up