Четвъртък, Юли 07, 2022
Follow Us

Педиатрия

 • Според мета-анализ, публикуван онлайн на 1 март в JAMA Network Open, при пациентите с възпалително заболяване на червата (IBD) , започнало в детска възраст може да има повишен риск от развитие на рак, особено стомашно-чревен рак.
  Rahma Elmahdi, MD, Ph.D., от Центъра за молекулярно прогнозиране на възпалителни заболявания на червата в Олборгския университет в Дания, и колегите му са провели систематичен преглед на литературата и мета-анализ, за да оценят относителната честота на рак при пациенти с възплаителни чревни заболявания, започнали в детска възраст.
  Въз основа на пет отговарящи на условията популационни проучвания (19 812 души), изследователите са идентифицирали 715 случая на рак.

 • "Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров е подал сигнал във Върховна касационна прокуратура, който е изпратен по компетентност към Специализираната прокуратура. Наблюдаващият прокурор е наложил проверка на Държавна финансова инспекция (ДФИ), такава е извършена и материалите са докладвани в прокуратурата. Наблюдаващият прокурор е преценил, че от данните е налице извършване на длъжностно престъпление и поради това е образувано досъдебно производство", съобщи говорителят на Специализираната прокуратура прокурор Христо Кръстев.

 • „Искам някой да ми каже това нормално ли е, бебетата да са вързани с двата крака и двете ръце за кошарите (да не могат да мърдат през целия си престой в болницата, който е от 5 до 10 дни) да ги оставят да реват с часове... Влизат някои през 3 часа да ги хранят, единия ден даже забелязах, че и през три часа не влизат.“
  Това написа майка на дете, станала свидетел на случая в областната болница „Ив. Селимински“ в град Сливен. Покъртителният разказ на майката е цитиран от множество медии.

 •  

  Малката Нелис все още се нуждае от средства за лечение
  Преди време 4-годишната Нелис от Велико Търново успя да обедини хиляди в социалните мрежи, които само за 2 седмици събраха сумата от 100 000 евро, необходима за нейното лечение. А днес Нелис е още по-щастлива, защото сбъдна своя мечта. След като разказала на лекуващия си лекар в Истанбул за мечтата си да полети, медикът организирал за момиченцето посещение в симулационния център на турските авиолинии.

  „Когато за първи път каза, че я е заболяло крачето, беше по време на игра с друго детенце. Тогава падна и си помислихме, че е от това”, разказа майката на Нелис.

  След падането родителите водят детето на лекар, който отдава болката в крачето на растежа. Когато ситуацията се повтаря обаче, семейството я отвежда в София за допълнителни изследвания.

 • Първата доставка на ваксините за деца от 5 до 11 години се очаква да пристигне у нас днес. На този етап нямаме никакви притеснения относно безопасността на ваксините. Това коментира пред БНТ  проф. Илко Гетов, българският представител в Европейската агенция по лекарства.

  Той поясни, че ваксинацията няма да започне от днес, тъй като първо трябва МЗ да публикува протокола за прилагане на ваксините. Имунизацията ще се извършва в присъствието на педиатър.

  България е една седмица по-назад при ваксинацията в тази група от някои други европейски държави. При ваксинацията в другата група деца - от 12 до 18 години, вече са ваксинирани над 15 милиона деца, допълни проф. Гетов.

  Според него, на база резултатите в други държави, се очаква около 1/3 от ваксинираните родители у нас да ваксинират и децата си.

  Пристигат първите ваксини за деца, здравният министър събира съвет заради ниската ваксинация

  Проф. Гетов съобщи още, че предстои да бъдат публикувани нови указания за ваксинацията при бременни, кърмещи и жени планиращи да забременеят.

  Вече има достатъчно данни, че ваксините за тази група не предизвикват никакви притеснения. Има данни, че жените, които са ваксинирани преди да забременеят и след като са забременели, няма никакви рискове от спонтанен аборт, усложнения или раждане на дете с ниско тегло, подчерта проф. Гетов.

 • Очакваме първите дози от ваксините за деца между 5 и 11 години да пристигнат у нас на 20 декември. Това съобщи пред БНТ д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар.

 • Финансовото състояние на болница „Лозенец” към момента е на минус- с 38 млн.лв Това обяви пред Нова Тв вчера здравният министър Стойчо Кацаров. По думите му това е свързано с лошото управление на лечебното заведение, което обаче не е било пречка за раздаването на бонуси като допълнително стимулиране. Министърът заяви, че няма сериозни аргументи срещу решението за сливане на три дружества.

 • Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров е предприел необходимите стъпки за вливане на дружеството на болница "Лозенец" в дружеството на Специализираната болница за активно лечение по детски болести "Проф. Иван Митев", съобщава БТА, като се позовава на Министерството на здравеопазването.

 • Министерският съвет прие Постановление за извършване на промени на утвърдените със Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г. максимални размери на ангажименти за разходи, които могат да бъдат поети през 2021 г. по бюджета на Министерството на здравеопазването, съобщават от правителствената пресслужба. Промяната се състои в увеличение с 9 380 000 лв.

 • Аз не съм против да се строи в двора на МБАЛ "Лозенец", но да не са обекти, като казино, мол. Най-доброто е да бъде детска болница, която да е част от университетската болница „Лозенец“. Това каза доц. Радосвет Горнев , директор на МБАЛ "Лозенец" в „Денят започва“.

 • Вчера от Министерството на здравеопазването официално заявиха намерението си да бъде изградена детска болница в двора на болница "Лозенец". Този терен, който беше предложен от министерството на здравеопазването за детска болница у нас, е подходящ. Това заяви арх. Петкана Бакалова пред БНТ.

 • Проектът за изграждане на детска болница в двора на Александровска не може да бъде използван, това е било ясно в началото. Сградата не съществува в устройствения план от 2011 година, каза на брифинг здравният министър Стойчо Кацаров. Не сме се отказали от идеята да се строи нова детска болница, ковид вълната премести акцентът ни в друга насока, но сега отново този въпрос е належащ, коментира здравният министър.

 • Мултидисциплинарен екип от УМБАЛ „Света Марина“-Варна спаси живота на 10-годишно дете от Шумен, съобщиха от лечебното заведение.

  Малкият пациент е насочен по спешност към варненската университетска болница след установен тежък мозъчен кръвоизлив и в увредено общо състояние. Във Варна е извършен ядреномагнитен резонанс за по-детайлно установяване на кръвоизлива.

 • Днес ще бъдат разпределени необходимите количества тестове на училищата в страната за връщане на всчики ученици присъствено в клас в понеделник - 6 декември. Това съобщиха от Министерството на образованието.

 • Няма други огнища на менингит, няма място за паника. Изследвани са контактните на детето от съседните групи. При всички контактни деца се доказа здраво заразоносителство, предприеха се сериозни противоепидемични мерки.

 • Очакваме днес Европейската комисия да публикува българския превод на кратката характеристика на детската ваксина, което вече дава възможност да бъде прилагана у нас. Това обясни пред БНТБогдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарства.

 • Министрите на образованието и науката акад. Николай Денков и на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров снощи издадоха заповед, която регламентира подробно процеса на тестване в училищата.

 • Децата продължават да боледуват леко. Средно тежко и тежко боледуват децата, които задължително имат и някакви други страдания, като затлъстяването, диабета, онкологични, вродени и генетични заболявания, те трябва да се тестват често и да им се налага да носят маска, заяви пред БНТ проф. Светлана Велизаровa.

 • Детски реанимобил бе дарен на УМБАЛ Бургас от кампанията "Дари капачка - спаси живот". Линейката е от Германия и преди месец бе предаден на лечебното заведение. Каузата бе на Отделението по неонатология в морския град и отбеляза своя успешен завършек, съобщиха на фейсбук страницата си организаторите.

 • 9-годишно дете от харманлийско село Надежден е сред шестимата починали с Covid-19 от Хасковска област, съобщават от областния оперативен щаб.

Log in or Sign up