Сряда, Юни 29, 2022
Follow Us

РЗИ

 • Вътреболничните инфекции, наричани още инфекции свързани с медицинското обслужване или нозокомиални инфекции са глобален проблем, пряко свързан с безопасността на пациента. Тежестта му трудно може да бъде проследена, от една страна поради липсата на коректни данни и от друга, поради липса на универсални системи за контрол.

 • С приемането на Закона за извънредното положение беше въведен и текста експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК да се удължават автоматично по време на действието на извънредната епидемична обстановка и три месеца след това. Тоест решенията, които са изтекли до 31.03.22 г., остават валидни до 30.06.22 г. До тук добре, предполага се, че все пак ще има време да се насрочат нови дати и преосвидетелстване, на всички, на които решението е изтекло педи 31- ви март.

 • След изключителния спад във ваксинациите срещу едни от най-опасните заразни болести през първите шест месеца на 2021 година, Националният център за обществено здраве и анализи отчита повишаване на ваксинираните деца края на година. 

  Въпреки това процентът на имунизираните деца остава значително по-нисък в сравнение, с която и да е от последните 10 години и далеч от глобалните цели за изкореняване на тези инфекциозни заболявания.

 • Съгласно издадената заповед на министъра на здравеопазването № РД-01-13/11.01.2022 г., Ви информираме, че положителните резултати от тестове за COVID-19, проведени на 10.01.2022 г, както и техните контактни лица, ще бъдат поставени под задължителна карантина съгласно цитираната Заповед и направените в нея изменения и допълнения, съобщават от столичната РЗИ.

 • Днес министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, заместник-здравният министър д-р Александър Златанов, изпълняващата длъжността главен държавен здравен инспектор д-р Радосвета Филипова, проф. Мира Кожухарова – съветник на министъра на здравеопазването и директорът на дирекция „Опазване на общественото здраве и здравен контрол“ в МЗ Илия Тасев проведоха видеоконферентна връзка с директорите на регионалните здравни инспекции в страната.

 • Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, зам.-министър Александър Златанов, директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова и проф. Мира Кожухарова, съветник на здравния министър дават брифинг относно актуалната ситуация с COVID-19 у нас.

 • Нови противоепидемични мерки в Сoфия от 14 октомври 2021 г., става ясно от заповед на Столична РЗИ.

  С нея от четвъртък се преустановяват груповите извънкласни дейности и занимания в присъствена среда, както и присъствените занятия в езикови центрове, образователни центрове, занимални и други, организирани от юридически и физически лица. Преустановяват се и посещенията в центрове, школи и други обекти за танцово и музикално изкуство.

 • 151 заведения за обществено хранене, 84 търговски обекта, 23 нощни заведения, 44 обекта с обществено предназначение са проверени в Благоевград през изминалата седмица във връзка със спазването на противоепидемичните мерки. Издадени са 4 предписания.

 • ТЕЛК комисията в столичната Специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания е спряла работа, след като ГДБОП разби схема за издаване на фалшиви ТЕЛК решения.

 • В много медии се показват репортажи, показващи неспазване и дори открито противопоставяне на противоепидемичните мерки, най-често от нощни заведения, но даже от някои кметове. Пряка последица от такова противоправно поведение е увеличаването на броя на заразените и починали наши сънародници.

 • Инспекторите от РЗИ продължават с проверките за спазването на противоепидемичните мерки в страната

   518 обекта с обществено предназначение са проверили здравните инспектори на РЗИ-София през изминалата седмица във връзка със спазването на противоепидемичните мерки.

 • 185 проверки са извършили инспекторите от РЗИ-Стара Загора. РЗИ-Силистра е извършила 36 проверки за изминалата седмица. 286 търговски обекти са посетени от инспекторите на РЗИ-Хасково, както и 80 заведения за обществено хранене. Инспекторите са проверили 14 нощни заведения в областта за спазване на наложените противоепидемични мерки. 113 обекти с обществено предназначение са били инспектирани от РЗИ-Хасково. Издадени са 8 предписания.

 • Хиляди перничани щурмуваха през отминалата нощ магазините на една от големите хранителни вериги в града. Масовото нощно пазаруване в разгара на четвъртата вълна бе заради обявеното намаление на цените на някои стоки със 70%. Впоследствие от местната здравна инспекция заявиха, че не са били предварително уведомени за търговската кампания.

 • В рамките на 4-часова работна среща министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров и екипът му обсъдиха с директорите на 28-те регионални здравни инспекции в страната актуалната епидемична обстановка. По области бяха представени данни за 14-дневната заболяемост, смъртността, хоспитализираните пациенти с COVID-19, разкритите легла за консервативно и интензивно лечение на лица с доказана коронавирусна инфекция,

 • Директорът на Столичната здравна инспекция (СРЗИ) д-р Данчо Пенчев издаде заповед за увеличаване на леглата за лечение на COVID-19 в столицата. Заповедта е съобразена с Плана на здравните власти в отговор на епидемията и определените в него нива на заболеваемост.

 • Инспектори на РЗИ – Пловдив нахлуха и прекъснаха заседанието на Общинския съвет. - съобщи "Марица"
  Служителите на здравната инспекция обясниха, че са получили сигнал, че общинските съветници не спазват противоепидемичните мерки.

 • Столичната община разкрива още два мобилни пункта за поставяне на ваксини. Те ще бъдат в големите търговски центрове – мол „Парадайс“ и мол „Сердика“. Решението е взето на среща между кмета на София Йорданка Фандъкова и управителите на двата търговски обекта.

 • Изнесени са активните документи на лежащо болните от белодробната болница в Благоевград след акцията на прокуратурата вчера. Работата в лечебното заведение е почти изцяло блокирана заради иззети документи и апаратура. За това съобщи пред Bulgaria On Air директорът на Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания в Благоевград д-р Петър Георгиев. Той подчерта, че в болницата в момента цари истински хаос, защото след вчерашната проверка са иззети огромни количества документи и компютърни системи.

 • На три обществени места в столицата през почивните дни ще има зелени коридори за ваксиниране срещу COVID-19 на открито.

 • Д-р Александър Златанов, зам.министър на здравеопазването, е новият председател на Надзорния съвет на НЗОК. Той заема мястото на досегашния председател, г-жа Жени Начева. 

Log in or Sign up