Вторник, Септември 28, 2021
Последвайте ни

Вируси

 • 677 са новите регистрирани случаи на хора, заразени с коронавирус. Положителни са 5,4% от направените12 534 теста.

  По данни на единния информационен портал към полунощ, хоспитализирани са 4 284 души, като 339 от тях са в интензивни отделения.

 • „Приликите между трета доза и бустерна доза са повече от разликите. Бустерните дози са направени така, че да отговорят на промените във вируса. Бустерна доза се поставя при хора, завършили своя ваксинационен курс така, че да се адаптира техният имунен отговор и да се оптимизира към новите варианти.

 • Гвинея потвърди случай на болестта на Марбург, съобщи Световната здравна организация, предаде АФП. Това е първият регистриран случай на смъртоносния вирус, свързан с ебола, в Западна Африка, който също както коронавируса е преминал от животински гостоприемници към човека.

 • Изследователи в Белгия съобщават за случай с 90-годишна жена, която едновременно е била заразена с два различни варианта на COVID-19,. Случаят е, представен на Европейския конгрес по клинична микробиология и инфекциозни болести ( ECCMID), проведено онлайн тази година.

 • Ваксината на Pfizer/BioNTech е високо ефективна срещу варианта Делта (Delta) на Covid-19, заяви в четвъртък представител на Pfizer в Израел, съобщава Ройтерс.

  За първи път идентифициран в Индия, вариантът Делта се превръща в доминиращ в световен мащаб вариант на коронавируса, според Световната здравна организация.

 • Тази заповед е първа крачка към нормализиране на живота и това е генералната цел. Това заяви пред bTV проф. Мира Кожухарова, съветник на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров, в коментар за издадената вчера заповед, с която отпада изискването за носене на маски в малки колективи. Тя обясни, че условието е всички лица да са ваксинирани срещу COVID-19 или да имат документ за прекарана инфекция.

 • Има данни, че щамът от Великобритания вече е на много места по света. Нови варианти на вируса и негови мутации ще се появяват и това само по себе си не бива да бъде повод за тревога, заяви пред БНТ вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.  

  "Учените продължават да следят ситуацията, но за момента няма данни, че новият щам причинява някаква много по-сериозна клинична причина, няма данни, че е и по-лека обаче. Ако новият щам се разпространява по-лесно, това би натоварило повече здравната система", отбеляза проф. Александрова.

 • Британският министър-председател Борис Джонсън обяви  ново блокиране в Англия от днес до около средата на февруари, с цел да спре нарастващия брой случаи на COVID-19. В четвъртото обръщение на Джонсън към нацията от началото на пандемията той каза, че новият щам на COVID-19 е „разочароващ и тревожен“, тъй като е между 50% и 70% по-трансмисивен.

 • Намаляват желаещите да си правят PCR тестове. Хората вече не искат да правят тези изследвания, откакто антигенните тестове са достъпни. Това съобщи пред БНР д-р Виктория Чобанова, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София област.
  „Голяма част са си купили тестове и си правят изследванията вкъщи. Не уведомяват изобщо лекар. Огромната част от хората с положителни тестове, антигенни, се разхождат по улиците, пазаруват, в градския транспорт, пътуват. /.../ PCR-ите намаляват като процент, защото всеки PCR означава карантина.

 • Комитетът по лекарствени продукти за хуманна употреба (CHMP) към Евроепйската агенция по лекарствата (ЕMA) прие положително становище и препоръча на ЕК издаването на разрешение за употреба в ЕС на лекарствения продукт Xofluza, предназначен за лечение и профилактика след експозиция на неусложнен грип, съобщи пресслужбата на европейския лекарствен регулатор.

  Xofluza ще се предлага под формата на 20 mg и 40 mg филмирани таблетки, уточняват от EMA.

  Активното вещество на Xofluza е балоксавир марбоксил, антивирусно средство за системна употреба (ATC код J05AX), което се превръща в организма в балоксавир. Балоксавир предотвратява репликацията на грипен вирус, като инхибира CEN ендонуклеазата - специфичен ензим във вирусния РНК полимеразен комплекс.

  Ползите от Xofluza са главно в способността му да намалява продължителността на свързаните с грипа симптоми най-вече при пациенти с висок риск от грипни усложнения. Проучвания са доказали, че след профилактично прилагане на медикамента значително по-малко хора са развили симптоми на грипно заболяване.

  Също така в проведените клинични проучвания не са наблюдавани чести нежелани реакции.

  Има отделни съобщения за реакции на свръхчувствителност в постмаркетинговия период, включително за анафилаксия и по-малко тежки реакции на свръхчувствителност като уртикария и ангиоедем, отбелязват от EMA.

   

  АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

  Ваксинирахте ли се?
 • Тази седмица бяха възобновени брифингите на така наречения национален оперативен щаб. Акцент на срещата с журналистите беше носенето на маски. Като основен аргумент „за“ бяха цитирани пасажи от статия, публикувана в медицинското списание The Lancet. В тази статията са обсъдени хипотези, свързани с два аспекта на ролята на маските при разпространението на SARS-CoV-2 – като ограничаващи скоростта на разпространение и като намаляващи тежестта на протичането на заболяването. The Lancet е едно от най-авторитетните медицински списания в света. Преведохме за вас статията. Оригиналът можете да видите тук.

 • "Вирусът продължава да бъде стабилен, анализирани са геномите на поне 90 000 вируса, изолирани в цял свят", каза в студиото на "Денят започва" вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова. Въпреки малките различия, е станало ясно, че има поне шест варианта на този вирус като към момента няма данни някой от тях да представлява по-сериозна опасност или по-голям риск за общественото здраве.

 • В Националния център по заразни и паразитни болести непрекъснато се извършват изследвания, за да се секвенира вирусът COVID-19, който циркулира в България. Изследванията се извършват със следващо поколение апаратура за целогеномно секвениране, това каза в Сутрешния блок на БНТ доц. д-р Любомира Николаева-Гломб, завеждащ отдел "Вирусология" в НЦЗПБ.

 • Мутация на коронавируса, която е все по-разпространена в Европа и неотдавна беше засечена и в Малайзия, може да е по-заразна, но вероятно - по-малко смъртоносна, съобщи БТА. Пол Тамбян, старши консултант в националния университет в Сингапур и президент на базираната в САЩ Международна асоциация по инфекциозни болести, обясни, че мутацията D614G е открита и в Сингапур.

 • "Епидемията се променя". Това заяви по време на виртуален брифинг в Манила регионалният директор на СЗО за Западния Тихоокеански регион д-р Такеши Касаи, цитиран от Агенция Ройтерс „Хората на 20, 30 и 40 години все повече стават фактор на разпространението“, категоричен бе той, цитирайки факти от последните анализи на световната организация за всички региони на света.

 • Секвенирани са вече първите щамове на коронавируса в нашата страна. В лабораторията на Националния център по заразни и паразитни болести, там се направи next generation секвенция. И имаме резултати. От всички изолирани щамове, 33 са подобни на циркулиращите в Европа. Обаче в същото време у нас някои от мутациите в Европа липсват. Това си е наше българско и може би на това се дължи различното

 • Изследователи от Китай откриха нов тип свински грип, който е в състояние да предизвика пандемия, сочат данни от проучване в американското научно списание PNAS, цитирани от The Guardian.

  Причинителят е наречена G4 и е генетично произлязъл от щама H1N1,

 • Едно от най-големите предизвикателства пред здравните работници по света на фона на пандемията от коронавирус е опитва да спасят животи, когато броят на пациентите, нуждаещи се от критична помощ, изпревари наличната медицинска инфраструктура.
  Страните с голям брой случаи се борят да отговорят на търсенето на консумативи и оборудване, необходими за въоръжаване на лицата по предните линии срещу COVID-19.

 • Общият брой на установените случаи на коронавирусна инфекция у нас вече е 105. Има два нови случая от Пловдив и седем от София, съобщи на редовния брифинг ръководителят на Националния щаб за Covid-19 проф. Венцислав Мутафчийски.

  „В Смолян са контактни лица на този, който вече е установен. В Стара Загора в лабораторията са потвърдени случаите от Пловдив - единият лежи в Инфекциозна клиника, а другият е приходящ и ще бъде уведомен и издирен. В София са седем лица, от които единият е свързан с Банско. Прибрал се е преди четири дни от Банско“.

 •  

  62 души са вече българите с коронавирус у нас. Това съобщи председателят на Националния оперативен щаб срещу коронавируса ген.-майор Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг, даван всеки ден.

  Премиерът Бойко Борисов и ген. Мутафчийски са били изследвани за коронавирус. По примера на всяка държава са изследвани и лидерите на страната ни, както и членовете на Оперативния щаб. Всички те са с отрицателни проби за коронавирус. Ген. Мутафчийски съобщи, че започват проверки по аптеките дали продават антибиотици и други лекарства без рецепти.

Log in or Sign up