Неделя, Май 16, 2021
Последвайте ни

Статистика

 • Българите изпитват най-голямо нежелание в ЕС да се ваксинират - 67 процента от пълнолетните хора в България казват, че е малко вероятно или много малко вероятно да се ваксинират. Това сочи публикувано днес проучване на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд (Юрофаунд), цитирано от Ройтерс.

 • Едва 19% от българите заявяват, че биха се ваксинирали срещу COVID-19 при първа възможност. Това показват данни от проучване, представено от Европейската комисия.
  Отбелязва се, че по-нисък резултат се наблюдава само в Кипър - 16%. Средно в ЕС желание за ваксина възможно най-скоро изразяват 45% от участниците в допитването.

 • 35% от българите продължават да имат притеснения да посещават болница заради пандемията, а повече от половината одобряват противоепидемичните мерки , показва национално представително допитване, проведено в периода 5-10 март 2021 година от изследователски център „Тренд“ сред 1004 пълнолетни български граждани по поръчка на Националната пациентска организация. Запитаните на възраст 18-29 години оценяват по-скоро положително мерките (49%), за сметка на българите над 70 години.

 • Много е рано за това, което се прави.“ Този коментар относно разхлабването на ограничителните мерки направи в интервю за БНР математикът Лъчезар Томов, преподавател в Нов български университет и Националната гимназия за древни езици и култури.
  Може да намаляват хоспитализираните, но такава бройка не е основание за голяма надежда, ако отново отворим, смята Лъчезар Томов.

 • България е на първо място в Европа и на второ в света по смъртност от коронавирус. Това сочат данните на университета Джонс Хопкинс. Данните показват процента на починали от официално регистрираните заразени с коронавирус от началото на пандемията. - прдаде БТВ

 • Ако мерките не се вземат скоро, неминуемо ще се стигне до затварянето на държавата, смята математикът
  „В рамките на месец и половина хоспитализираните могат да достигнат 9 хиляди души. Рекордът до този момент бе едва 7200 от 13 декември миналата година. Това се случи две седмици след решението за локдаун. През април месец ще минем и 16 хиляди смъртни случаи, показват моделите. Следващите седмици смъртността ще скочи с до 4 пъти”. Това заяви Нова ТВ математикът Петър Велков. 

 • Безспорно можем да кажем, че ситуацията не е под контрол, ситуацията много напомня развоя от есента.“ Това каза пред БНР д-р Антони Рангачев, преподавател по математика и информатика в Университета в Чикаго и научен сътрудник към Българската академия на науките.

 • 27% от българите заявяват, че биха се ваксинирали, докато 48% не биха. Делът на колебаещите се е 24%. Това показват социологически резултати на „Галъп интернешънъл болкан“. Данните са от независимо изследване „лице в лице“, част от редовната програма на агенцията. Изследването е проведено между 4 и 12 февруари сред 1011 пълнолетни българи в цялата страна.

 • 43% от българите не биха се ваксинирали. Да си сложат ваксинa срещу COVID изразяват готовност далеч по-малко - 28% или над милион и половина българи. Това става ясно от проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“, посветено на нагласите на българите спрямо ваксинирането. То е реализирано в периода между 12 и 19 януари 2021 г. чрез интервюта "лице в лице" сред 1008 души на възраст над 18г.

 • Един от двата най-често спрягани показатели у нас, по отношение на Ковид-19, е броят на заразените на 100хил. души население, вероятно защото той е и един от малкото, по които се намираме на що-годе прилично място статистиката на Европа.
  „Това, което се изчислява е 14 дневната заболеваемост - нашата страна е на 9 място в ЕС и ЕИП. По отношение на другия показател, който МЗ на здравеопазването следи много внимателно - 14 дневната смъртност България заема второ място.“ – проф. Кантарджиев на брифинга на 10 декември.

 • 15964 е броят на починалите хора в България през месец ноември, Увеличението е с 97% спрямо същият месец миналата година или 7894 човека повече. Ковид обаче, е само част от тази увеличена смъртност. Едва 30% от тях - 2737 души са били с доказана коронавирусна инфекция. Числата са прецедент за последните години, но Ковид не е официалното обяснение за тях. Незаивисмо каква е конкретната причина за смъртта, тя е свързана с ковид, заради създалата се ситуация на паника и отказ от основни медицински дейности по диагностика и лечение на хора с най-различни заболявания. 

 • Нововъведените мерки срещу коронавируса в България се ползват по-скоро с подкрепа. Това става ясно от поредното проучване на „Галъп“ за нагласите към COVID кризата. Изводите са от телефонен сондаж с 800 интервюта, проведен в периода 27-29 ноември. Мнозинството в подкрепа на мерките не е голямо, но все пак е налице, посочват авторите на изследването. 56% ги подкрепят, 42% - не, а има и малко колебаещи се. Вероятно роля играят и немалките страхове заради тревожната официална статистика, отбелязват от Галъп.

 • В момента смъртните случаи от COVID са над 200 дневно, защото има много неригистрирани случаи. Това заяви пред bTV математикът Петър Велков. Следващата седмица смъртността ще скочи с 50-70 процента, прогнозира той и потвърди, че сме на първо място в света по смъртност от вируса на 1 милион население. Велков цитира и и статистиката на НСИ, според която 1800 души повече са починали през изминалите две седмици в сравнение с последните пет години.

 • 32% от българите одобряват мерките срещу Covid-19, предприети от правителството, a на обратното мнение са 64% от тях. Две трети от европейските граждани призовават за повече компетенции на Европейския съюз за бюджет с достатъчно средства за справяне с кризата с коронавируса. В България 70% от запитаните са съгласни с това твърдение.

 • 70% от българите смятат, че здравето им е добро или много добро, сочат данните от Европейското здравно интервю. У нас то се провежда от Националния статистически институт. Изследването е направено в периода октомври 2019 - януари 2020 година, сред 10 322 души над 15 години и повече. От тях обаче са отговорили 7 540 лица, като те дават субективна оценка на здравето си като цяло.

 • Все още не сме стигнали пиковите стойности за съжаление и тепърва числата ще нарастват. В следващите 10 дни се очаква хората, които се нуждаят от спешна здравна помощ, да се увеличават, както и смъртните случаи. За това предупреди пред БНТ математикът Петър Велков.

  Ефект от мерките според него ще започне да се усеща в края на месеца, защото все повече хора вече спазват мерките. Те обаче по думите му няма да са достатъчни и е нужно допълнителното им затягане, включително налагане на втори локдаун. Ефектът от него ще се види след около три седмици.

 • За съжаление, не знаем дали сме достигнали пика на зараза у нас. Това заяви в сутрешния блок на БНТ "Денят започва" Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. По думите му, има два много сериозни проблема - броят на PCR тестовете започна да пада, в сравнение с предишните седмици.

 • Ние се провалихме като общество да спазваме елементарни мерки. Това коментира пред Нова телевизия математикът и експерт по управление на кризи Петър Велков. Според него създалата се в момента ситуация с COVID кризата е резултат от комбинация от факти, включително неуспеха на държавата да се справи, безотговорното отношение на хората, липсата на проследяемост на болните и други проблеми.

 • „Оптимистичната прогноза за ноември месец е 68 500 регистрирани COVID-19 случая. Както знаете обаче, оптимистичните прогнози се надхвърлят. Според мен има числа и карти, които не бива да се показват, за да не се паникьосват хората. Ситуацията вече е трудно контролируема, над 2000 случая на ден са сериозна тежест за здравната система“. Това заяви пред Нова Тв математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов.

 • 267 са новодиагностицираните с COVID-19 лица през изминалите 24 часа.4% от направените 6526 са PCR тестовете,Това показват данните в Националната информационна система.Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград - 15; Бургас - 14; Варна - 36; Велико Търново - 6; Видин - 1; Враца - 4; Габрово - 8; Добрич - 12; Кърджали - 2; Кюстендил - 11; Ловеч - 1;

Log in or Sign up