Четвъртък, Август 05, 2021
Последвайте ни

Кожни болести

  • EMA препоръчва да се издаде условно разрешение за употреба в Европейския съюз (ЕС) за Abecma (idecabtagene vicleucel) за лечение на възрастни пациенти с рецидивирал и рефрактерен множествен миелом, които са преминали поне три предишни терапии, включително имуномодулиращ агент, протеазомен инхибитор и анти-CD38 антитяло и чийто рак се е влошил след последното лечение.

  • Резултатите от клинично изпитване от изследователи за лечение на атопичен дерматит са публикувани в списание The Lancet (петък, 21 май 2021 г.). Резултатите показват, че лекарството upadacitinib е най-ефективното лечение до момента за това хронично, рецидивиращо възпалително състояние. Изследването е важно, тъй като съществува неудовлетворена необходимост от терапии, които осигуряват ремисия на симптомите при умерен до тежък атопичен дерматит.

  • Изследователите от Йейл разработват лечение на рак на кожата, което включва инжектиране на наночастици в тумора, убивайки раковите клетки с двустранен подход, като потенциална алтернатива на операцията.
    За много пациенти лечението на рак на кожата е много по-ангажиращо, отколкото би било, ако имаше начин за ефективно лечение с проста процедура като инжекция.

  • Някои антибиотици се оказват ефективни срещу форма на рак на кожата, известна като меланом. Изследователи от KU Leuven, Белгия, изследваха ефекта на тези антибиотици върху тумори при мишки. Техните открития са публикувани в Journal of Experimental Medicine.

Log in or Sign up