Понеделник, Юни 21, 2021
Последвайте ни

Рецепта

 • Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) информира договорните си партньори, изпълнители на извънболнична медицинска помощ и аптеки, че съгласно нормативната уредба от 1 юни 2021 г. предписването и отпускането на лекарствени продукти, заплащани напълно или частично от НЗОК, се извършва само с електронни предписания.

 • Въвеждането на изцяло електронни рецепти се отлага с още един месец, съобщи замeстник-министърът на здравеопазването в оставка Бойко Пенков.

 • НЗОК представи електронните рецептурни книжки, които ще заменят досегашните хартиени, купувани и съхранявани от пациента.

  „Изпълнението на договора, с който НЗОК възлага на „Информационно обслужване“ АД въвеждането на уеб услуги за регистриране, изтегляне и обновяване на електронни рецептурни книжки на хронично болните пациенти, е в напреднал етап на разработка“, казват от Здравната каса.

 • В интервю за БГНС, Председателят на Българския лекарски съюз заяви, че иска процесът на дигитализация да бъде отложен.
  С подписването на Националния рамков договор е заложено от 1 април тази година да започне електронно попълване на историята на заболяването.
  Според д-р Маджаров модулът обаче още не е готов и за разработването му ще са нужни поне три месеца - „Там записахме, че няма да стартира нищо по електронизацията, както стана с електронната рецепта докато не бъде изработено в работна група в министерството, не бъдат разписани процесите и те не бъдат утвърдени от Наредба на министъра.

 • Рецептите на хартия ще се изпълняват и обработват в аптеките по досегашния ред до 30 април. Това става ясно от обнародваните днес в „Държавен вестник“ Условия и ред за изменение и допълнение на Условия и ред за сключване на договори за отпускане и заплащане на лекарствени продукти, на медицински изделия и на диетични храни за специални медицински цели, заплащани напълно или частично от НЗОК.

 • За първите стъпки на електронно здравеопазване в България – етапи и изводи. Забелязва се известна неяснота в представите на хората какво точно представлява електронната рецепта и сякаш липсва достатъчно информация. Целият проект на Министерството на здравеопазването е с продължителност 2 години. Взето е решение да се ползва по-гъвкава методология на работа, при която нови функционалности ще бъдат пускани в експлоатация в момента, в който бъдат завършени и минат сертификация на качеството.

 • От днес влизат в сила електронните рецепти, но не всички аптеки са готови за тази стъпка. Изписаните от личния лекар медикаменти могат бъдат получени от пациентите, след като продиктуват на фармацевта ЕГН-то си и датата на издаване на рецептата, съобщи заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева. Няма да има нужда и от рецептурната книжка. 

  На този етап ще продължи издаването на рецепти и на хартия. И още: специфичните, например зелените, рецепти ще бъдат изписвани само на хартия.

 • Съдът окончателно отмени изискването аптеките да предоставят отстъпките си на НЗОК, съобщават от Българския фармацевтичен съюз (БФС). Върховният административен съд отхвърли жалбите на министъра на здравеопазването и на НЗОК срещу предходно решение на ВАС, с което беше отменено правилото, че аптеките трябва да предоставят отстъпките си на НЗОК за 100% реимбурсираните лекарствени продукти.

 • На сайта за обществено обсъждане е публикуван проект на Наредба за допълнение на Наредба № 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти.
  С готвените промени, електронните рецепти ще бъдат въведени от 1 юни, но хартиените ще останат тяхна алтернатива.

Log in or Sign up