Петък, Февруари 03, 2023
Follow Us

Прокуратура

 • 1. Съдът взема решение за търсене на отговорност от лекар, който не е положил дължимата грижа, само когато се установи коя точно норма на закона е нарушена или не е спазена.

 • 1. През последните 20 години българското общество стана твърде чувствително към медицинското обслужване и към грешките на диагностиката и лечението, допускани от медицинските специалисти.

 • 1. Нашумялият през последните дни казус с разменените деца в АГ болница „Шейново“ постави пред обществото редица въпроси, засягащи една от най-чувствителните струни на човека – неговото майчинство и бащинство.

 • „Скъпа „моя“ Александровска“, това сякаш е фразата, която най-добре отива на най-старата болница у нас, не само заради обичта  на голяма част от работещите там, но и защото в последните години, сякаш все някой се опитва да сложи върху нея ръка. Вместо да се развива като ключово лечебно заведение, тя напоследък е превърната в арена за разчистване на сметки и политически отмъщения.

 • Гинеколожката д-р Нина Байчева, която миналата година беше окончателно оправдана по обвинението, че поради немарливост е причинила смъртта на новородено в Тетевен, осъди Прокуратурата на първа инстанция да и заплати обезщетение от 63 хиляди лева, заради повдигнатото ѝ обвинение, съобщава „Лекс“.

 • Бившият служебен здравен министър д-р Стойчо Кацаров отговаря на въпросите на Миролюба Бенатова. Един от най-важните въпроси е „Можеше ли вече да има работеща детска болница?“ Отговорът на д-р Кацаров е категоричен: Да! Ние не само обсъждахме възможностите, н ие предприехме конкретни действия. Взех решение за вливане на Правителствена болница и Здравната инвестиционна компания в детската болница проф. Иван Митев. Ако не беше спряно решението ми от проф. Сербезова, сега децата щяха да се лекуват в луксозните условия на Правителствена болница, а дружеството щеше да разполага по сметките си със 100 милиона лева за проектиране и строителство на нов корпус.

 • „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД е създадена през септември на 2020 година. Месец по-късно министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и прехвърля правата си на възложител по договора за изграждане на национална детска болница. Една седмица след прехвърлянето на правата „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД превежда на ДЗЗД „Детско здраве“ близо 10 милиона лева за строително ремонтни дейности, въпреки, че няма издадена виза за проектиране, нито изготвени архитектурни, инженерни и други проекти. Няма информация за начина на разходване на тези средства.

 • 1.Ковид кризата като че ли утихва. Но не се знае, дали няма да се завърне. Освен това в правната наука не се направиха всички изводи от прилагането на правото в борбата срещу нея. Нищо не се споменава в юридическите писания за деликтните процеси на засегнатите от преминалата извънредна обстановка – на оцелелите, но претърпели вреди лица или на близките на починалите. Войната в Украйна и съпътстващата я инфлация изведнъж заличиха спомените за връхлетялата ни преди повече от две години медицинска криза, която обаче беше прекалено дълга и смъртоносна. Не се направиха изводи, не се взеха поуки. За медицината – не знам, но за правото – със сигурност мога да кажа, че се замлъкна завинаги. В мълчание бяха обвити и деликтното, и наказателното право. 

 • На брифинг днес, Костадин Ангелов и Асен Балтов са разпространили информация, за това, че в периода 12 май – 10 юни съм бил заемал едновременно длъжността министър на здравеопазването и Председател на ЦЗПЗ. Направени са инсинуации, че това е престъпление и ще сезират компетентните органи.
  Според закона, ако едно лице е избрано за министър, то трябва в едномесечен срок да предприеме действие за прекратяване на участието си управлението на търговски дружества и други юридически лица. Аз не само съм предприел действия, но и фактически съм прекратил участието си в управлението на ЦЗПЗ на 27 май, когато е проведено общото събрание, вписано в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел на 10 юни.

 • Съдът окончателно прекрати наказателното производство за смъртта на едно дете, настъпила преди повече от десет години.
  Действието се развива през 2010 година. Единадесет годишно момиче, без хронични заболявания, в добро здраве до този момент, повишава температура и има оплаквания характерни за остра вирусна инфекция.
  По време на наказателното производство безспорно са установени следните факти:
  Общопрактикуващият лекар е назначил лечение без да прегледа детето, след разговор по телефона с неговата майка.

 • Да изтупаш живота последните минути живот от ревера на някого, пред очите на пет годишното му дете – това е случаят от болницата във Враца, в едно изречение. Случаят е потресаващ, не само заради смъртта. Директорът на болницата всъщност го определи най-точно – като отвратителен.

 • Националното сдружение на общопрактикуващите лекари разпространи позиция във връзка с излъченият в медиите случай, в който Венцислав Ангелов, известен като Венци Чикагото, се сби с общопрактикуващия лекар д-р Ивайло Иванов в Ново село, Русенско. В позицията се казва:
  „Отвратени сме от поредната проява на провокативно поведение и насилие срещу наш колега.

 • Да събереш огромна група хора на малко място е опасна ситуация от медицинска гледна точка особено във вълната от Омикрон. Отново се чуха мнения, че лекари убиват хора - пациенти в болница. Това е безобразие и прокуратурата трябва да вземе мерки".

 • 48 мъж е задържан в Пампорово в момент на получаване на подкуп от 300 лева, дадени му за да издаде фалшив „зелен“ сертификат за антитела срещу коронавирус.

   

 • Реалистично е при добре проведено разследване да се съберат доказателства, че е издаден фалшив сертификат. Това мнение изрази пред БНР адвокат Силвия Петкова. Тя определи изявленията на новите управляващи в тази посока като „добра заявка за прекъсване на тази престъпна дейност“.

 • Няма абсолютно никакви факти и аргументи, които да подкрепят корупция при купуването на ковид тестове за учениците. Това заяви бившият служебен здравен министър д-р Стойчо Кацаров.
  Твърди се в прессъобщението на КПКОНПИ, че е нанесена щета на държавния бюджет. Предвидено е да се дават 12 лв. за тест, прогнозната цена е 8 лв. Купихме три пъти повече тестове за същите пари, т.е. три пъти по-ниска цена – между 2,50 и 3,50 лв. на тест, обясни д-р Кацаров пред bTV.

 • Досъдебно производство за корупция е образувано в областната дирекция на МВР във Видин. То е срещу служители на обща ТЕЛК при МБАЛ „Света Петка“ в града, съобщават от полицията.

 • По инициатива на министъра на здравеопазването днес в МВР бе проведена среща, на която бяха обсъдени съвместни действия за установяване на лица, издаващи фалшиви сертификати за COVID-19.

 • Районната прокуратура в Хасково наблюдава досъдебно производство за изработване на фалшиви отрицателни PCR тестове, съобщиха от държавното обвинение.

 • Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров е сезирал Софийска градска прокуратура относно изказване на председателя на ПП ГЕРБ Бойко Борисов за ваксините срещу COVID-19.

Най-новите статии

Log in or Sign up