Петък, Август 19, 2022
Follow Us

Медицинска грешка

  • Лекарската грешка може да бъде престъпление, но ако не осъществява наказателен състав, тя води до възникване на гражданска отговорност за непозволено увреждане.
    В съдебната практика преобладава тази форма на деликтна отговорност, която се изразява в задължение на лечебното заведение, в което е извършено непозволеното увреждане, да плати обезщетение на имуществените и неимуществените вреди на пострадалия пациент, а при неговата смърт – на наследниците му.

  • 1.В Аржентина държавните обвинители смятат да започнат съдебен процес заради смърт, причинена на Диего Марадона по непредпазливост. Интересното на казуса е, че обвинението е срещу 8 лица и е свързано със смъртта на футболната икона Диего Марадона през 2020 г. Обвинителнителните актове бяха предадени в съда на 22.06.2022 г. и са насочени срещу медицинския персонал, който е полагал медицински грижи за световно известната личност. В основата на обвинението са бездействия и злоупотреби, допуснати от 8 човека, които са били компетентни изпълнители на медицинска помощ. Тяхната вина е че са го поставили в „ситуация на безпомощност“, според информация на аржентинската новинарска агенция Телам, която възпроизвежда данни от съдебните актове.

  • Хирург в Австрия бе глобена, след като ампутирала грешния крак на пациент по-рано тази година, предаде Би Би Си.

    На възрастния пациент бил отстранен десният крак вместо левия, а грешката била установена два дни по-късно.

  • Окръжната прокуратура в Благоевград започва проверка по случая с починалата родилка. Това заяви говорителят Георги Мадолев. Той добави, че в прокуратурата не са постъпили жалби или сигнали по случая, а разследването е започнало след публикувани материали в медиите.

Log in or Sign up