Петък, Февруари 03, 2023
Follow Us

Ваксини

 • Комисията Lancet представи своя доклад за грешките при реакцията на пандемията с Ковид-19. 28-те експерти, участващи в комисята са глобални експерти по публична политика, международно сътрудничество, епидемиология и ваксинология, икономика и финансови системи, науки за устойчиво развитие и психично здраве. Комисията беше създадена през юли 2020 г. с четири основни задачи:

 • По-малко от 60 хил. пенсионери са се ваксинирали срещу COVID-19, след обявяване на финансовия стимул от 75 лв. Мярката беше предложена от Премиера в края на миналата година и имаше за цел да мотивира поне 300 хиляди души. Мотивираните се оказаха едва 60 хиляди, но бонус получиха и още 694 хиляди ваксинирали се през 2021 г., въпреки че са го направили съвсем доброволно и без обещания за надбавки.

 • Малко преди Нова година, премиерът Кирил Петков обяви финансов стимул от 75 лева за всеки пенсионер, който се ваксинира за Ковид-19. „Целта е да се ваксинират над 300 000 души“, обяви Петков. Министърът на финансите Асен Василев увери, че са предвидени около 100 милиона лева.
  Вчера Националният осигурителен институт обяви, че започва изплащането на еднократната добавка от 75 лв. на пенсионерите, които са се ваксинирали в периода от 1 до 28 февруари 2022 г.

 • На фона на войната в Украйна, всички други новини изглеждат маловажни. Разпространението на епидемията, мерките, ваксинациите и всичко, свързано с коронавируса, вече не е тема нито на новините, нито на обсъжданията. Едва ли на някой му липсват сутрешните сводки за брой заразени и починали сънародници. Все пак, това не значи, че Ковид не съществува или не е съществувал. Тепърва предстои да се правят анализи на случилото се.

 • След изключителния спад във ваксинациите срещу едни от най-опасните заразни болести през първите шест месеца на 2021 година, Националният център за обществено здраве и анализи отчита повишаване на ваксинираните деца края на година. 

  Въпреки това процентът на имунизираните деца остава значително по-нисък в сравнение, с която и да е от последните 10 години и далеч от глобалните цели за изкореняване на тези инфекциозни заболявания.

 • След като поредната епидемична вълна на COVID-19 достигна своя пик в България на 1 февруари 2022 г., с регистрирана максимална стойност на заболяемостта (брой на лабораторно потвърдените случаи) 1754,65 на 100 000 на 14-дневна база и седмична позитивност на тестовете 25,06%, вече в продължение на почти четири седмици броят на случаите постепенно намалява. През седмица № 7 на 2022 г. (14 до 20 февруари) са регистрирани 31 128 случая на COVID-19. Заболяемостта на 100 000 население на 14-дневна база към 20 февруари е 1057,71 (Фигура 1), при седмична позитивност на тестовете 18,35% (Фигура 2).

 • Сдружението на общопрактикуващите лекари разпространи писмо до министъра на здравеопазването проф. Сербезова, в което сигнализират за спрени доставки на ваксина, срещу ротавирусните гастроентерити. Вакисните се доставят по Национална програмаи се прилагат на децата, по точно определена схема за начало и край на имунизирането. Има два вида ваксини, но те не са взаимнозаменяеми. В писмото се казва още:
  През текущия месец бяхме неприятно изненадани, че дистрибуторът за доставка на една от ваксините (Ротарикс) е прекратил доставките на тази ваксина до ОПЛ по Националнатапрограма поради липса на договор.

 • Ново изследване, публикувано в изданието на Journal of the National Comprehensive Cancer Network от февруари 2022 г.потвърждава, че иРНК ваксините срещу COVID-19 са също толкова безопасни за хора с рак, колкото и за хора без рак.
  Изследователи от Fox Chase Cancer Center са проследили краткосрочни странични ефекти при повече от 1753 души, които са били ваксинирани с ваксината Pfizer BNT и не са открили допълнителни реакции при тези, подложени на активно лечение за онкологично заболяване(хирургия, химиотерапия, имунотерапия или лъчетерапия) или тези, които са завършили лечението си.

 • Националният план за ваксиниране срещу COVID-19 в Република България е приет с Решение № 896 на Министерския съвет от 7 декември 2020 г. На 26 декември 2020 г. са получени първите 9750 дози ваксина и на 27 декември 2020 г. започва тяхното прилагане. На 30.12.2020 г. е отчетено, че са ваксинирани първите 4608 души.
  Почти 14 месеца след тази дата, към 9 февруари 2022 г. официалните данни сочат, че 29,2% от цялото население на страната е със завършен ваксинационен курс, а бустерна доза (реваксинация) е приложена при 9,3% от населението.

 • След скока на ваксинациите в първите две седмици на януари, вероятно в резултат на обявените от Правителството бонуси от 75 лева за всеки ваксиниран пенсионер, броят на поставените дози през последната седмица бележи сериозен спад.
  Докато около 10 януари бяха регистрирани върхови стойности от около 25000 дози на ден, през последните дни са малко над 10 000.

 • Националното сдружение на общопрактикуващите лекари разпространи позиция във връзка с излъченият в медиите случай, в който Венцислав Ангелов, известен като Венци Чикагото, се сби с общопрактикуващия лекар д-р Ивайло Иванов в Ново село, Русенско. В позицията се казва:
  „Отвратени сме от поредната проява на провокативно поведение и насилие срещу наш колега.

 • Европейската агенция по лекарствата се съмнява, че е необходима четвърта бустерна доза от ваксините срещу COVID-19. До момента няма данни, които да подкрепят този подход, каза представител на ЕМА. Това става в момент, в който Агенцията събира допълнителни данни за варианта Омикрон и анализира как той влияе върху ефективността на ваксините.

 • Учителка от нюйоркско училище без медицинско образование е задържана за предполагаемо инжектиране на ваксина срещу Covid-19 на ученик, предаде Би Би Си.

 • Ваксинацията на децата от 5 до 11 години е важно нещо, като в държавите с нормална кампания това се явява нормален завършек на ваксинационния процес, но при нас е различно и проблем остава ваксинирането на възрастните хора", каза пред БНР д-р Николай Христов, личен лекар от Варна.

 • "Ще има позитивна ваксинационна кампания, насочена към отделни групи." Това каза д-р Иван Маджаров от Българския лекарски съюз, като поясни, че това е решено на експертна среща. - пред BTV

 • 42 хиляди дози ваксини на „Пфайзер“, предназначени за деца между 5 и 11-годишна възраст, вече са доставени в България. Това съобщи здравният министър Асена Сербезова:

 • Първата доставка на ваксините за деца от 5 до 11 години се очаква да пристигне у нас днес. На този етап нямаме никакви притеснения относно безопасността на ваксините. Това коментира пред БНТ  проф. Илко Гетов, българският представител в Европейската агенция по лекарства.

  Той поясни, че ваксинацията няма да започне от днес, тъй като първо трябва МЗ да публикува протокола за прилагане на ваксините. Имунизацията ще се извършва в присъствието на педиатър.

  България е една седмица по-назад при ваксинацията в тази група от някои други европейски държави. При ваксинацията в другата група деца - от 12 до 18 години, вече са ваксинирани над 15 милиона деца, допълни проф. Гетов.

  Според него, на база резултатите в други държави, се очаква около 1/3 от ваксинираните родители у нас да ваксинират и децата си.

  Пристигат първите ваксини за деца, здравният министър събира съвет заради ниската ваксинация

  Проф. Гетов съобщи още, че предстои да бъдат публикувани нови указания за ваксинацията при бременни, кърмещи и жени планиращи да забременеят.

  Вече има достатъчно данни, че ваксините за тази група не предизвикват никакви притеснения. Има данни, че жените, които са ваксинирани преди да забременеят и след като са забременели, няма никакви рискове от спонтанен аборт, усложнения или раждане на дете с ниско тегло, подчерта проф. Гетов.

 • Здравният министър д-р Асена Сербезова свиква днес експертен съвет заради ниската ваксинация у нас.

  Сербезова вече заяви, че ще се разчита на лични лекари и фармацевти да убеждават хората за ваксинирането срещу COVID-19.
  Днес се очаква да пристигнат и първите количества ваксини,

 • Очакваме първите дози от ваксините за деца между 5 и 11 години да пристигнат у нас на 20 декември. Това съобщи пред БНТ д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар.

 • Влизането със зелен сертификат в Министерски съвет е заявка за национален план, за да имат българските граждани администрация, в която всеки е спокоен, че са предприети всички мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19. Това каза вчера новият министър на здравеопазването проф. Асена Сербезова  пред БНТ.

Най-новите статии

Log in or Sign up