Неделя, Септември 19, 2021
Последвайте ни

Специалисти

 • ГДБОП разби мащабна схема за издаване на фалшиви ТЕЛК решения в София. По информация на БНР са задържани трима лекари председатели на комисии. Акцията е проведена в три столични болници.

 • От отчета на Здравното министерство за свършената работа до момента, стана ясно, че сме на последно място по ваксинация и сред първите по смъртност от Covid. Същевременно учебната година започна присъствено, със сравнително нисък процент ваксинирани учители.

 • Д-р Борислав Филчев е завършил Медицинския университет в София, през 1995 г. придобивам специалност „Анестезиология и интензивно лечение“, от 1990 г. работи в болницата в Самоков, като от 2002 г. е началник на отделение „Анестезиология и интензивно лечение“.

 • Ваксината за момента безспорно е най-добрият и много близък начин за решаване на проблема. Факт е, че има процент от хора, които не изграждат имунитет, но това не е нещо необичайно. Това каза имунологът проф. Доброслав Кюрчкиев пред БНТ.

 • „Децата под 1 година по принцип боледуват по-тежко от COVID. Новородените нямат никаква имунна защита. Тяхната защита е само от антитела от майката, които са предадени. Ако майката не е преболедувала, бебето е свръхподатливо на инфекция“. Това заяви пред bTV педиатърът д-р Калин Лисички.

 • Националното сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение, Национално сдружението на частните болници и Българска болнична асоциация са изпратили декларация до министерство на здравеопазването, в изразяват подкрепа към усилията на Министерство на здравеопазването да предотврати пренатоварването на болничната система.

 • „Приликите между трета доза и бустерна доза са повече от разликите. Бустерните дози са направени така, че да отговорят на промените във вируса. Бустерна доза се поставя при хора, завършили своя ваксинационен курс така, че да се адаптира техният имунен отговор и да се оптимизира към новите варианти.

 • Приемаме ситуацията напрегнато, защото данните, които излизат, показват, че има заболели лекари, медицински и немедицински персонал, който е в лечебните заведения. Трудно е, защото наистина има хора и не достигат кадрите в здравната система". Това каза пред БНТ " проф. д-р Татяна Червенякова, изпълнителен директор на Специализираната болница по инфекциозни и паразитни болести.

 • Вчера, 30 август, министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров и екипът му обсъдиха с експерти предложените от главния държавен здравен инспектор доц. А. Кунчев допълнителни противоепидемични мерки за ограничаване на разпространението на коронавирусната инфекция.

 • Мерките са в етап на обсъждане, няма внушаване на чувство на страх. Целта на мерките е намаляване на щетите, на тежките и смъртни случаи. Това заяви пред БНТ вирусологът и съветник на служебния здравен министър проф. Мира Кожухарова.

 • Иван Тодоров е административен директор на Медицински комплекс „Д-р Щерев“и председател на Съвета на директорите на „ДР Щерев“ АД. От учредяването през 2015 г. до днес Иван Тодоров е в Управителния съвет на Българска болнична асоциация. Магистър по здравен мениджмънт и по политически мениджмънт, докторант по здравен мениджмънт към Варненския медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“.

 • На 22 август 2021 г. в клиника в Германия след дълга борба с коварна болест ни напусна проф. Ваня Недкова. Това съобщават от Управителния съвет на Българската педиатрична асоциация.

 • Политиката трябва да представи решения, които да обединят обществото. Прекалено много страхът влезе в управлението на кризата в България миналата година и това доведе до недоверие. Това мнение изрази пред БНР д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория по инфекции на мозъка в Берн. Според него още в началото на Covid кризата от ГЕРБ „на принципа на лъжливото овчарче“ са изпуснали момента да управляват кризата „както трябва“.
  „Малко е късно, но никога не е невъзможно да се опитаме част от обществото отново да я вземем на кораба на правилните мерки“, заяви Аспарух Илиев.

  Антиваксиналната и антиковид реторика в основата на кампанията на ИТН са сред основните фактори за техния изборен успех, коментира Аспарух Илиев по повод заявленията на най-голямата политическа сила срещу принудителното ваксиниране.

   

  По думите му борбата с този вирус „не е толкова кратък спринт, а по-дълъг маратон“.

  „В момента Делта вариантът намалява леко ефективността на ваксините и показва, че вирусът е в състояние да се променя и ние трябва просто да се напаснем. Това няма да продължава вечно, тази промяна. Вирусът се променя, но това няма да е безкраен процес на промяна 20 години. Няколко промени, които в рамките на период от няколко месеца до година-две може би ще ни изненадват, но ваксините ще са в състояние да го „настигнат“, да коригират това.“

  Илиев оспори тезата „по-добре да го преболедувам, отколкото да се ваксинирам“ и изтъкна, че „това не е правилно, освен това вирусът е наистина опасен“. Специалистът съветва да не се експериментира с личното здраве и да не се разчита на това да се преболедува.

  Аспарух Илиев посочи, че да се използва в настоящата ситуация понятието „медицински фашизъм“ по повод на ограниченията за неваксинирани, е исторически и човешки цинизъм. Според него се налагат „ограничения за контрол над инфекциите“, познати от векове – например изолация и ограничаване на движението.

  Ваксините при Алфа варианта на коронавируса са имали значително понижаващ ефект върху отделянето на вирусни частици, поясни Илиев.

  „Да, не очаквахме Делта вариантът да мутира по този начин, но и с това ще се справим. Ваксинирането е начин, по който държавата контролира инфекциите.“

  Запитан дали по-големите рестрикции за неваксинирани биха доведе до по-голямо търсене на фалшиви сертификати, Аспарух Илиев посочи, че „това е неизбежен ефект“.

  Той сподели, че до него пишат хора, които споменават за „страшно голям брой лекари, които издават фалшиви сертификати“, което за него е „престъпление и нарушаване на медицинската етика от най-груб характер“ и Лекарският съюз трябва да отнема права.

 • България ускори ваксинацията с 13.7% за 10 дни и вече броят на хората у нас със завършен цикъл на ваксинация към 5 август е 1 020 327. Това показва анализ на Българска болнична асоциация на база на данните в Единния информационен портал.
  За сравнение между 15 и 25 юли броят на хората със завършен ваксинационен цикъл в България е нараснал с 3.9%, а между 5 и 15 юли – с 5%.

 • Във връзка с постъпили запитвания от лечебни заведения, свързани с неяснота и спорове при тълкуванието и прилагането на Методиката за определяне на размера на сумите, заплащани от НЗОК на изпълнители на медицинска помощ, на дентална помощ и на медико-диагностични дейности за работа при неблагоприятни условия по повод на обявена епидемична обстановка,

 • От партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ обявиха имената на министрите в новия кабинет. За здравен министър се предлага урологът доц. Силви Кирилов.

  Доц. Кирилов е на 71 години. Завършва МУ-София и дълги години работи в Александровска болница, като през 2003 г. става и неин директор.

 • Повишението на новите случаи и устойчивостта на тенденцията през последните 10 дни показват, че навлизаме в четвъртата вълна и че ще имаме по 1000 заразени до края на август, което до голяма степен се дължи на разпространението на "Делта" варианта.

 • Доц. Дора Маринова, дм е специалист пулмолог с богат клиничен опит и с основни интереси в областта на интерстициалните белодробни болести, саркоидоза, обструктивни белодробни болести (астма и ХОББ) и възпалителни заболявания на белите дробове. Доктор по медицина с над 50 научни публикации като автор и съавтор в областта на белодробните болести.

 • „За съжаление Делта вариантът и четвъртата вълна на Covid- 19 вече настъпва и в България, а 50 на сто от новите случаи в Софийска, Пловдивска и Бургаска област са от делта варианта“, коментира пред БНР д-р Христиана Бацелова, епидемиолог и преподавател в МУ – Пловдив.

 • "Не се колебайте да ни попитате и потърсите помощта ни там, където не се чувствате подготвени. Ние имаме знанието и опита, имаме идеи и решения и сме готови да ги споделим в откровен и конструктивен диалог“,се казва в обръщение на Национално сдружение на частните болници (НСЧБ) и на Българска болнична асоциация (ББА) към народните представители от 46-то Народно събрание. Ето и цялото обръщение:

  За бъдещето на здравеопазването е необходим конструктивен диалог и трезва оценка на реалностите, като е наложително повече от всякога да се изостави хлъзгавия терен на предизборния популизъм. Това се казва в съвместно обръщение към народните представители от страна на Национално сдружение на частните болници (НСЧБ) и Българска болнична асоциация (ББА).

Log in or Sign up