Четвъртък, Август 05, 2021
Последвайте ни

Министерство на здравеопазването

 • Министерският съвет прие постановление, с което се одобряват допълнителни средства по бюджета на МЗ за 2021 г. в размер на 23 170 600 лв., съобщиха от пресцентъра на правителството.

 • Рискът от заразяване с коронавирус сред напълно ваксинираните е три пъти по-малък, отколкото при неваксинираните. Това показват последните данни от проучване на компанията Ипсос и учени от Императорския колеж в Лондон.

 • В редица сектори постигнахме пълно разбирателство и сериозно сходство с "Демократична
  България", "Изправи се БГ! Ние идваме!" и "БСП за България".Това обяви в декларация от името на
  ПГ "Има такъв народ" Филип Станев, заместник-председател на групата.

 • До дни страната ни ще влезе в оранжевата зона по разпространение на коронавируса заради нарастването на случаите. Това обяви заместник-министъра на здравеопазването д-р Димитър Петров пред БТВ. По думите му предстои затягане на мерките, но то ще бъде по-скоро в засилването на контрола.

 • От партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ обявиха имената на министрите в новия кабинет. За здравен министър се предлага урологът доц. Силви Кирилов.

  Доц. Кирилов е на 71 години. Завършва МУ-София и дълги години работи в Александровска болница, като през 2003 г. става и неин директор.

 • 393 са новодиагностицираните с COVID-19 при общо 23 371 теста, което прави 1,68% положителни проби. 127 от новите случаи са установени с PCR тестове, а 266 – с антигенни. От общия брой тестове пък 5143 са PCR, а 18 228 – антигенни. Това сочат данните на Националния информационен портал за последното денонощие.

 • Считано от сряда - 4 август, Кралство Нидерландия, Република Тунис и Емирство Кувейт излизат от червената зона и попадат в списъка на държавите от оранжевата зона, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

  Това става с промяна в списъка на държавите по цветови зони, съгласно който е определен редът за влизане в България. От оранжевата в зелената зона преминава Люксембург.

  От същата дата в червената зона попада Княжество Монако.

  С текста на заповедта може да се запознаете тук

  АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

  Ваксинирахте ли се?
 • С нова заповед до края на деня ще се разпореди провеждането на проверки в курортите по морето и планините, както и по магистралите. Ще се следи за носене на маски в закритите помещения, спазване на отстояния, дезинфекция и почистване. Това съобщи доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор на България. Проверките ще се извършват съвместно от МВР, министерството на здравеопазването и министерството на земеделието и храните.

 • Моля, спазвайте противоепидемичните мерки и се ваксинирайте!

  През последната седмица регистрираме плавно нарастване на броя на положителните тестове сред населението за SARS-CoV-2.

 • Не е необходимо да се измерват минутите, в които един медик от Спешната помощ прекарва с Covid-пациент, а ще се описват дежурствата, в рамките на които е имало контакт с такъв пациент, поясни пред БНР д-р Десислава Кателиева, председател на Асоциацията на работещите в Спешната помощ след разговор със заместник-министъра на здравеопазването д-р Димитър Петров.

 • 231 са новодиагностицираните с COVID-19 при общо 15 092 теста или 1,53% положителни проби.424 526 са общо потвърдените случаи на новия коронавирус у нас. Активните към вчерашния ден са 7882. Излекуваните са 398 436, като за последните 24 часа броят им е 48.Броят на хоспитализираните пациенти с потвърдена коронавирусна инфекция 79, На на интензивно лечение са 79.

 • Във връзка с постъпващи запитвания от служители на ЦСМП, относно правилата за определяне на размер на сумите, заплащани от Министерството на здравеопазването за допълнителни възнаграждения за постигнати резултати, работещи при неблагоприятни условия на труд по време на обявеното извънредно положение, съответно на извънредната епидемична обстановка, утвърдени със Заповед № РД -01-620/23.07.2021г. на министъра на здравеопазването, правим следните разяснения:

 • Във връзка с решението на Министерския съвет за удължаване на извънредната епидемична обстановка до 31 август, министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров издаде три заповеди, с които въвежда временни противоепидемични мерки на територията на страната.

 • Успешна чернодробна трансплантация извърши екип на Военномедицинска академия. Реципиент е 44-годишен мъж с остър медикаментозен токсичен хепатит. Екип на УМБАЛ „Александровска“ е извършил две успешни бъбречни трансплантации, като реципиенти са двама мъже - на 46 и на 56 години.

 • Здравното министерство промени заповедта за влизане у нас от "червена зона". Новата заповед влиза в сила от 29 юли и ще важи до края на август.

  От днес до края на август чужденци от т.нар. "червена" Covid зона ще бъдат допускани у нас с документ за ваксинация или преболедуване на коронавирус. Ако нямат такъв документ, от влизащите ще се изисква отрицателен PCR тест до 72 часа преди пътуването, както и 10-дневна карантина у нас.

 • 50% е шансът да направим пик на пандемията през август и 90% - през септември. Това заяви пред БНТд-р Александър Симидчиев, депутат от "Демократична България“, но допълни, че не може да се говори със сигурност, тъй като има твърде много неизвестни.

 • Министерският съвет прие Национална програма за превенция и контрол на туберкулозата в Република България за периода 2021-2025 г. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
  Националната програма съдържа мерки, надграждащи постигнатите резултати в борбата с туберкулозата в страната и включва всеобхватни услуги по превенция, диагностика, лечение, грижи и подкрепа.

 • Министерският съвет прие решение за удължаване срока на обявената извънредна епидемична обстановка, считано от 1 до 31 август 2021 г.

  По данни на Световната здравна организация към 18 юли общият брой на случаите на COVID-19 в света е над 190 млн. души, а общият брой на починалите надхвърля 4 млн. Броят на новите случаи, докладвани през последната седмица (12 - 18 юли), е над 3,4 млн. души, като се отчита ръст с 12% в сравнение с предходната.

 • Д-р Радослав Минков е на 36 г през 2010г., когато се връща от Германия и печели поста управител на АГ болница след конкурс. Владее немски, руски и английски език. Завършва с отличие IЕГ и ВМУ, а края на 2006 г. полага успешно държавен изпит за придобиване на специалност по акушерство и гинекология. Три години по-късно получава признаване на специалността си и в Германия. 2003-2004 г. за пръв път специализира в Германия - Дрезден.

 • България е с по-висока смъртност от коронавирус заради множество грешки, допуснати във ваксинационния план. Това обяви в парламента служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров в отговор на парламентарен въпрос за подготовката за следваща вълна и ваксинационната кампания, зададени от народните представители Росица Матева от ГЕРБ и Георги Михайлов от БСП.

Log in or Sign up