Неделя, Май 16, 2021
Последвайте ни

Болници

 • Не е била оказана медицинска помощ в пълен обем на починала 21-годишна родилка в Разград. Това е установил проверяващият екип на Изпълнителна агенция Медицински надзор (ИАМН) при извършената проверка в

 • Жена с инсулт почина, часове след като беше изписана от болница в Тутракан. Нейният син изпрати следното писмо до NOVA ТВ: „След като състоянието на майка ми уж се е било подобрило и била стабилизирана, те я изписват, защото парите по Здравната каса вече са усвоени. На въпроса биха ли ми осигурили транспорт (линейка), отговорът беше, че те не са транспортна фирма и трябва да се спасяваме.

 • На 12 май преди 201 г. във Флоренция се ражда Флорънс Найтингейл.

  Именно тя поставя началото на професията медицинска сестра. Съдбата й отрежда аристократична титла и обещаващо начало в живота. Получава образование, владее няколко езика, но отказва да следва обичайния път на момичетата от нейната класа.

 • Издадените от 1 до 6 май 2021 г. включително рецепти на хартиен носител се изпълняват по досегашния ред, тоест изпълняват се и рецептурни бланки на хартиен носител. Това разясняват от НЗОК във връзка с удължаването на срока за издаването на е-рецепти.

 • Въвеждането на изцяло електронни рецепти се отлага с още един месец, съобщи замeстник-министърът на здравеопазването в оставка Бойко Пенков.

 • Мая Манолова и група народни представители от парламентарната група „Изправи се, мутри вън!“, са внесли законопроект, който предвижда отмяна на лимитите на НЗОК. Със законопроекта се предлага още отмяна на забраната за НЗОК да сключва договори с нови структури на лечебни заведения. В мотивите на вносителите четем:
  И преди пандемията, причинена от Sars-Cov-2 нея здравната ни система се намираше в лошо състояние. Това са вижда най-добре от повечето медико-статистически показатели. 2019 година страната ни завърши на първо място в света по показателя обща смъртност. Детската смъртност е близо два пъти по-висока от средната за Европейския съюз.

 • „Промяна в закона е първа стъпка към премахване на търговския статут на държавните и общински лечебни заведения, чиято дейност в бъдеще ще се регулира изцяло от Закона за лечебните заведения.“ Това е записано в мотивите на внесения от Мая Манолова и група народни представители от парламентарната група Изправи се България! Мутри вън!
  По същество депутатите предлагат ръководителите на държавни болници да бъдат избирани и назначавани по стария ред – чрез конкурс, организиран от собственика. Миналата година с приемането на Закона за публичните предприятия, държавните и общински болници, които са регистрирани по Търговски закон, бяха приравнени на всички други държавни фирми. Вносители на законопроекта считат, че това не е правилно.

 • С 9 гласа „за“, 8 „въздържали се“ и без „против“ Комисията по здравеопазване в парламента прие на първо четене промените в Закона за лечебните заведения, предложени от председателя на парламентарната група „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова.

 • Националното сдружение на частните болници разпространи Декларация в която възразява остро срещу Плана за възстановяване и устойчиво развитие. В нея се казва:
  Правителството на Бойко Борисов е внесло в Народното събрание План за възстановяване и устойчиво развитие. В него се предвидени малко над 700 милиона лева за здравеопазване, разпределени по следния ред:

 • "Националният оперативен щаб досега управляваше кризата по метода на пробата и грешката, хирурзите в него се понаучиха на вирусология и епидемиология за една година". Това заяви пред БНР д-р Антония Първанова, бивш евродепутат.

 • С мнозинство от 151 гласа „за“ и при неучастието на ГЕРБ в гласуването Народното събрание реши да спре конкурсите и сделките с имоти в държавните болници. Това стана с одобряването на мораториум, приет вчера от правната комисия на парламента.

 • Днес в Израел бяха закрити двете последни отделения за пациенти с COVID-19, съобщи Ynet News, цитирана от news.bg.
  Заболяемостта в страната рязко се е понижила с осъществяването на интензивната кампания за ваксинация. Така специализираните отделения са останали почти без пациенти. Медицинският център "Гилел Яфе" в град Хадера и медицинският център "Барух Паде" в Тверия са били единствените COVID-отделения в страната, които все още работеха до днес, когато са били закрити.

 • “Държавата отдавна е абдикирала от здравната система – още преди 20 години, когато се реши политически без сериозни анализи и аргументи, че пазарът ще реши всички проблеми в здравната система. Оттогава тя е на самоуправление, контролът върху нейната дейност и върху пазарните субекти е не нулев, а отрицателен. - коментира д-р Мими Виткова пред БНР

  От година системата е в съвсем извънредни обстоятелства по време на пандемията, където виждаме, че нещата се решават – стъпка напред – две назад. По отношение на мерките, които се предприемат и които са по-скоро политически мотивирани в зависимост от конкретната, моментна политически конюнктура и не толкова от медицинските обстоятелства.

  Това, което наблюдаваме в последните седмици – цялата държава влиза в ситуация на доста сериозна нестабилност. И в здравеопазването по принцип епидемията се използва твърде широко и твърде неприлично с политически цели.

  Затова сме свидетели преди изборите, че когато се увеличаваше заболеваемостта, ние тръгнахме с предизборни цели да разкрепостяваме мерките. И видяхме пика на третата вълна.

  Да не говорим за решението за Националния оперативен щаб, който е един експертен орган към Министерския съвет. Какво означава това – днес обявяваме, че той ще бъде закрит, утре – обратното, че ще продължи действията си, докато бъде нов. Аргументът, който министърът на здравеопазването изложи, е, че всяко ново правителство би трябвало да избере нов оперативен щаб. Но защо този аргумент министърът не приложи и към смените на директорите на всички държавни болници в страната в предизборния период и на пика на епидемията, когато целта на всяко ръководство е да може да се справи с нея. Ние отклоняваме вниманието да се готвят конкурсни документи.

  Да не говоря за абсолютно безумните решения – директори на университетски болници са никому неизвестни икономисти на 35 години. Член-кореспонденти от председатели на Съвета на директорите се подменят с никому неизвестни юристи. В същото време се елиминират от участие професори с титли по организация в здравеопазването с мотива, че нямат доказателство за достатъчно управленски опит. Системата е в пълен управленски хаос.

  Трудно ми е да кажа каква е целта – след мен и потоп – това е резултатът. И ако това е и политическата цел, която като че ли се прокрадва не само от ситуацията в здравеопазването, много жалко, че 30 години след демократичните промени ние избираме политици, които изобщо не се интересуват нито от съдбата на здравеопазването и живота на хората, нито от съдбата на държавата.“

   “Вирусът е непредвидим, но все пак на обществото трябва да е ясно при какви показатели ще се затягат мерките, и при какви ще се тръгне поетапно към тяхното разхлабване. Защото мартенското разхлабване на мерките на фона на качване на показателите и на заболеваемост, и на смъртност, беше нелогично и необяснимо и то ни доведе до немного приятни резултати.“

  “Това, което мога да коментирам, е, че всяка от фирмите, за да регистрира своята ваксина, е предоставила достатъчно доказателства по отношение на дозите, на схемите на имунизацията. В момента нито една от фирмите производителки не е предоставила в публичното пространство доказателства, че може ваксината, примерно в случая на “Астра Зенека“, втората апликация да бъде заменена с mRNA ваксина. И не мога да кажа как се взе решението и как министърът на здравеопазването оповести, че е възможно да се прави втора доза с другия тип ваксина?“

  АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

  Ваксинирахте ли се?
 • В последните дни в Народното събрание се води дебат за Плана за възстановяване и устойчиво развитие, изготвен от Правителството на Бойко Борисов. Планът е необходим за да се обоснове получаването на 12 млрд. лева безвъзмездна финансова помощ и 9 млрд. лева безлихвени заеми по програмата NextGenerationEU.
  NextGenerationEU е временен инструмент за стимулиране на възстановяването на страните от COVID-19 и ще бъде най-големият пакет от стимули, финансиран някога от бюджета на ЕС.

 • "Ние сме на първо място в света по показателя обща смъртна опасност, който може би е единственият достоверен медико-статистически показател. Бяхме на първо място и през 2019 г., миналата година поставихме световен рекорд с над 18 на 1000 обща смъртност. От началото на година е над 21 на 1000, като близо 20 хил. души са загинали в резултат на пандемията". Това заяви д-р Стойчо Кацаров, Център за защита правата в здравеопазването, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова. 

 • Председателят на БСП, Корнелия Нинова написа пост във Фейсбук, свързан с приватизацията на общински болници: „В кампанията, когато бях при вас, обещах да спрем продажбата на вашите общински болници. Изпълних това обещание. Внесохме мораториум върху продажби на общински болници. Новите партии го отхвърлиха. Днес го внесохме отново.“
  Всъщност приватизацията не може да бъда спряна с решение на Народното събрание, каквото г-жа Нинова е предложила, а с приемане на изменение в закона. Вероятно това и ма предвид, казвайки, че ще го внесе отново. Ако не е предложила изменение в закона, всичко ще си остане по старому, дори и Народното събрание да гласува предложението ѝ.

 • Преди два дни, в „Право и Здраве“ излезе статия, с препоръки, за това кои тестове за Корона вирусна инфекция би следвало да се правят.
  Впечатление прави, че всички тестове, според неизвестния автор от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ София би следвало да се правят при симптомни болни, а в изложението за тестовете излиза за бързите антигенни тестове, че може да се правят и за скрининг, което е медицински неиздържано. Подобни са и други твърдения, като основната критика се отнася за определянията за ПСР, представена като тест и „Златен стандарт“ и стандартизационни неточности от медицинската част.

 • Обнародван е Анекс към НРД, който НЗОК и БЛС са подписали вчера. По предложение на съсловната организация електронното ИЗ ( история на заболяването), което трябваше да влезе в употреба от вчера 1.04, се отлага за 1 06.2021г.

 • Да се промени методът на финансиране на клиничната пътека за COVID 19 и да има равномерно финансиране на болниците. Това обсъдиха представители на Българска Болнична Асоциация (ББА) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), съобщиха от ББА.

 • Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е изплатил общо 354 961 511 лв. за здравноосигурителни плащания за медицинска и дентална помощ на договорните си партньори за м. февруари, както следва:
  • Първична извънболнична медицинска помощ (ПИМП) – 29 237 841 лв.;
  • Специализирана извънболнична медицинска помощ (СИМП) – 26 144 280 лв.;
  • Медико-диагностична дейност (МДД) – 12 129 942 лв.;

Log in or Sign up