Четвъртък, Август 05, 2021
Последвайте ни

Ковид-19

 • Мозъкът на хората, починали от COVID-19, е силно подобен на мозъка на хората, които умират от невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер и Паркинсон, с изявено възпаление и нарушена верига, показват резултатите от аутопсично изследване публикувано в списание Nature.

 • Фармацевтичният регулатор на Бразилия Anvisa не допусна внос на руската ваксина "Спутник V", съобщи Дойче веле, цитирани от news.bg.
  Във вторник, 27 април, членовете на управата на регулатора единодушно постановиха отказ за употреба на ваксината в страната заради "произтичащи от препарата рискове" и "сериозни дефекти".

 • Русия твърди, че нейната ваксина СпутникV е с 97% ефективност. Съпоставката на данните между страните, които прилагат руска ваксина и такива, които не я прилагат показва друго. За да е коректно сравнението между страните, те би трябвало да са сходни в културно отношение, да имат работещи системи на здравеопазване и да имат сравними проценти на ваксинация на населението. Тъй като руската ваксина се прави предимно в страни от Азия, Африка и Южна Америка, подходяща страна за сравнение в Европа е Унгария, където се прилага основно руската ваксина СпутникV. Унгария е една от страните с най-висок процент на ваксинирано население в Европа – над 50%.

 • Президентът на САЩ Джо Байдън обяви в сряда, че страната вече е постигнала целта му - 200 милиона ваксинирани срещу COVID-19 преди 100-ия му ден на поста, предаде Fox News, цитиран от news.bg. През декември президентът си постави като цел 100 милиона ваксинирани американци до 100-ия си ден в управлението, която неговата администрация вече постигна в средата на март, за 58 дни. САЩ постигат целта тази седмица - 200 млн. дози за 100 дни.

 • Днес в Израел бяха закрити двете последни отделения за пациенти с COVID-19, съобщи Ynet News, цитирана от news.bg.
  Заболяемостта в страната рязко се е понижила с осъществяването на интензивната кампания за ваксинация. Така специализираните отделения са останали почти без пациенти. Медицинският център "Гилел Яфе" в град Хадера и медицинският център "Барух Паде" в Тверия са били единствените COVID-отделения в страната, които все още работеха до днес, когато са били закрити.

 • В последните дни в Народното събрание се води дебат за Плана за възстановяване и устойчиво развитие, изготвен от Правителството на Бойко Борисов. Планът е необходим за да се обоснове получаването на 12 млрд. лева безвъзмездна финансова помощ и 9 млрд. лева безлихвени заеми по програмата NextGenerationEU.
  NextGenerationEU е временен инструмент за стимулиране на възстановяването на страните от COVID-19 и ще бъде най-големият пакет от стимули, финансиран някога от бюджета на ЕС.

 • Рекорден е броят на починалите вследствие на COVID-19 у нас за последното денонощие - 217 души са загубили битката с болестта.
  Броят на починалите вероятно ще продължи да бъде на тези нива през следващата една-две седмици, защото е последица от регистрираните в началото на месеца висок брой на заразените със Sars-Cov-2.
  Статистиката сочи, че преди появата на Covid-19, средно дневно в България са умирали по около 300 души, като причина за смъртта на 2/3 от тях са сърдечносъдови заболявания. В момента Covid-19 увеличава с над 60% общата смъртност, по който показател страната ни е на първо място в света.

 • "Ние сме на първо място в света по показателя обща смъртна опасност, който може би е единственият достоверен медико-статистически показател. Бяхме на първо място и през 2019 г., миналата година поставихме световен рекорд с над 18 на 1000 обща смъртност. От началото на година е над 21 на 1000, като близо 20 хил. души са загинали в резултат на пандемията". Това заяви д-р Стойчо Кацаров, Център за защита правата в здравеопазването, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова. 

 • Националният оперативен щаб е разформирован, считано от днес, съобщиха тази вечер от правителствената пресслужба.
  Щабът беше създаден със заповед на министър-председателя Бойко Борисов на 26 февруари 2020 година. В него влизат ген. В. Мутафчийски(ВМА) – Председател, полк. Д. Димов(ВМА) – секретар и членове – гл. комисар Г. Арабаджиев(МВР), гл. комисар Св. Кичиков(Гр. полиция), Б.Христов(МВнР), А. Кунчев(ГДЗИ), Т. Кантарджиев(НЦЗПБ). В последствие към щаба са привлечени А. Балтов(Пирогов) и Д. Йорданов(СРЗИ).

 • България продлжава да регистрира високи нива на смъртност през целия месец април. Броят на починалите с положителен тест за коронавирус се колебае между 100 и 200 на ден. Очаква се нарастване, тъй като броя на умрелите обикновено изостава с 2-3 седмици от броя на заразените с коронавирус. За да не звучи само като суха статистика ето и някои случаи, за които съобщават медиите през последните няколко дни:

 • Преди два дни, в „Право и Здраве“ излезе статия, с препоръки, за това кои тестове за Корона вирусна инфекция би следвало да се правят.
  Впечатление прави, че всички тестове, според неизвестния автор от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ София би следвало да се правят при симптомни болни, а в изложението за тестовете излиза за бързите антигенни тестове, че може да се правят и за скрининг, което е медицински неиздържано. Подобни са и други твърдения, като основната критика се отнася за определянията за ПСР, представена като тест и „Златен стандарт“ и стандартизационни неточности от медицинската част.

 • НСИ публикува новите данни за населението.
  Демографска ситуация в страната през 2020 година се характеризира с:
  Намаляване и застаряване на населението;
  Намаляване на броят на живороденитe деца;
  Нарастване на броят на умрелите;

 • Общо 19 европейски държави отстъпват част от своите количества ваксини на държави като България, в които има остър недостиг. В рамките на тази солидарна акция България ще получи 1,15 млн. дози ваксини допълнително.
  Недостигът на ваксини у нас се получи, защото Правителството договори предимно от ваксините на Астра Зенека, отказвайки се от квотата си от другите две. В последствие се появиха проблеми с производството и страничните ефекти на ваксината на Британско-шведския производител на лекарства.

 • Най-важният наблюдаван показател за епидемията от COVID-19, е броят на починалите. Всички други здравни и икономически индикатори показват състояния, които са обратими. Загубата на хора е необратима.
  Начинът на регистриране на смъртността при COVID-19 поражда спорове от самото начало на пандемията, защото като починали от болестта се приемат всички, които са дали положителен тест за вируса, въпреки че нито един от методите на изследване не е 100% достоверен,а поради липсата на аутопсии, не може да се каже със сигурност в колко от случаите смъртта е причинена от вируса и в колко той е съпричинител или просто случайна странична находка.

 • Данните на Националния статистически институт показват нов ръст на смъртността в България през първите три седмици на март.
  Броят на починалите на седмична база нараства от 2675 на 3297, а броят на починалите с положителен PCR тест за Covid-19 от 522 на 732.
  Съпоставката на тези данни с осреднената смъртност за последните 5 години също показва значително увеличение на умрелите. От 2016 до 2020 година за всяка от трите седмици на март са умирали средно по 2173 души, докато през тази година броят им е средно по 2973 или с 800 души повече всяка седмица.

 • В рамките на две седмици, Главният държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев изготви два доклада за епидемичната обстановка в страната. Направените предложения за налагане на противоепидемични мерки, обаче не кореспондират с изложените в тях данни за епидемичната обстановка, което поражда съмнение в основателността на предприетите мерки, поне в един от двата случая. Вижте сами:

 • Понастоящем в различни области на света са разрешени за употреба 13 ваксини срещу COVID-19. В тази статия се разглеждат съобщените странични ефекти.
  Според Американския Център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) и Световната здравна организация (СЗО), често срещаните странични ефекти на ваксините срещу COVID-19 включват:

 • Ниското ниво на кислород в кръвта, което се нарича хипоксия, която може да се определи, като измерено насищане с кислород под 94% при здрави хора или под 88% при хора с хронично белодробно заболяване. При повечето пациенти, които умират от остър COVID-19, първоначалното заболяване прогресира коварно, понякога с „тиха хипоксия“ (хипоксия без клинично забележими симптоми на задух), водеща до пневмония, последвана от синдром на остър респираторен дистрес, обикновено през втората седмица. Основната патология при свързаната с COVID-19 хипоксия е вероятно несъответствие между вентилация и перфузия, причинено от нарушения на кръвния ток, образуване на вътресъдови микротромби и намалена белодробна адаптация, водеща до алвеоларен колапс.

 • В писмо до медиите, Д-р Павлина Михайлова – Председател на Сдружение „Лечение на COVID-19 с реконвалесцентна плазма”, предоставя допълнителна информация за проблемите с този вид терапия.
  Лечението на COVID-19 с реконвалесцентна плазма е метод, намерил широко приложение в България и д-р Михайлова твърди, че има болница, която прелива реконвалесцентна плазма на 95% от пациентите си с COVID-19 с голям успех. За съжаление, обаче, казва тя местата за даряване на плазма чрез плазмафереза ​​са само шест - 2 в София и 4 в страната.

 • „Вчера ваксинирахме повече хора от всеки друг ден“, написа Мат Ханкок в Twitter. „Радвам се, че мога да кажа, че сега сме ваксинирали ПОЛОВИНАТА от всички пълнолетни хора във Великобритания. Ваксинационната кампания е национална история на успеха – и изходът ни от тази пандемия.
  Премиерът Борис Джонсън се ваксинира в опит да докаже безопасността и ефективността на ваксината на „АстраЗенека“, която е поставена на около 40% от имунизираните.

Log in or Sign up