Сряда, Юни 29, 2022
Follow Us

Ковид-19

 • По-малко от 60 хил. пенсионери са се ваксинирали срещу COVID-19, след обявяване на финансовия стимул от 75 лв. Мярката беше предложена от Премиера в края на миналата година и имаше за цел да мотивира поне 300 хиляди души. Мотивираните се оказаха едва 60 хиляди, но бонус получиха и още 694 хиляди ваксинирали се през 2021 г., въпреки че са го направили съвсем доброволно и без обещания за надбавки.

 • 1.Ковид кризата като че ли утихва. Но не се знае, дали няма да се завърне. Освен това в правната наука не се направиха всички изводи от прилагането на правото в борбата срещу нея. Нищо не се споменава в юридическите писания за деликтните процеси на засегнатите от преминалата извънредна обстановка – на оцелелите, но претърпели вреди лица или на близките на починалите. Войната в Украйна и съпътстващата я инфлация изведнъж заличиха спомените за връхлетялата ни преди повече от две години медицинска криза, която обаче беше прекалено дълга и смъртоносна. Не се направиха изводи, не се взеха поуки. За медицината – не знам, но за правото – със сигурност мога да кажа, че се замлъкна завинаги. В мълчание бяха обвити и деликтното, и наказателното право. 

 • Внезапната поява на Ковид 19 в началото на 2020 г. наложи вземането на спешни правни мерки за уреждане на отношенията в обществото . У нас съществуваше вече правна уредба на действията, които трябваше да се предприемат от компетентните органи, медицинските специалисти и гражданите и тя се съдържаше в Закона за здравето и предвидената в него Наредба номер 21 от 18.07. 2005 г. за реда за регистрация, съобщаване и отчет на заразните болести (ДВ бр. 62 от 29.07.2005 г. в сила от 1.1.2006 г.) с последващите изменения и допълнения.

 • Едни от най-жестоките картини, които гледахме по време на пандемията от Ковид – 19 по телевизията и в интернет, показваха болни в крайно лошо здравословно състояние, които безпомощно чакаха някой да ги допусне в болничното заведение, за да получат глъдка въздух, искрица живот. Хора, които умираха на стъпалата, пред входа на болница или в линейка, напразно обикаляща цяла София, за да намери място за страдащия пациент. Особено много ме трогна историята с пациент от гр. Елин Пелин, който, според публикация във вестник „Сега“ от 30.11.2021 г., по време на пика на епидемиологичната криза напразно е обикалял болници, отказали да го приемат.

 • Малко преди Нова година, премиерът Кирил Петков обяви финансов стимул от 75 лева за всеки пенсионер, който се ваксинира за Ковид-19. „Целта е да се ваксинират над 300 000 души“, обяви Петков. Министърът на финансите Асен Василев увери, че са предвидени около 100 милиона лева.
  Вчера Националният осигурителен институт обяви, че започва изплащането на еднократната добавка от 75 лв. на пенсионерите, които са се ваксинирали в периода от 1 до 28 февруари 2022 г.

 • Европейският център за контрол и профилактика на заболяванията (ECDC) информира, че през седмица №10 (седмицата, завършваща на 13 март 2022 г.) епидемичната ситуация в Европейския съюз/Европейското икономическо пространство (EU/EEA) се характеризира с прекъсване на устойчивата тенденция за намаляване на заболяемостта, наблюдавана през предходните седмици. Независимо от по-ограниченото тестване в някои страни, процентът на лабораторно потвърдените случаи се увеличава, при това преобладаващо при хора на и над 65 г. възраст.

 • От началото на пандемията (седмица №10 на 2020 г.) до 7 март 2022 г. в Единния информационен портал COVID-19 (ЕИП): https://coronavirus.bg/ са регистрирани 35 832 починали с диагноза COVID-19 (5 180,6 на 1 милион население смъртност).
  В каква степен и по какъв начин пандемичното разпространение на SARS-CoV-2 повлия върху смъртността в България е проблем, по който се дискутира вече почти две години. Вероятно на редица от поставяните въпроси отговор ще се намери едва след окончателното приключване на пандемията, защото те изискват задълбочено проучване на множество причинно-следствени връзки. Такова проучване е наложително както поради второто място на България в света по кумулативния брой смъртни случаи от COVID-19 на 1 милион население (Our World in Data https://ourworldindata.org/covid-deaths#cumulative-confirmed-deaths-per-million-people, Worldometer https://www.worldometers.info/coronavirus/), така и поради наблюдаваното значително допълнително увеличаване на общата смъртност.

 • На фона на войната в Украйна, всички други новини изглеждат маловажни. Разпространението на епидемията, мерките, ваксинациите и всичко, свързано с коронавируса, вече не е тема нито на новините, нито на обсъжданията. Едва ли на някой му липсват сутрешните сводки за брой заразени и починали сънародници. Все пак, това не значи, че Ковид не съществува или не е съществувал. Тепърва предстои да се правят анализи на случилото се.

 • След като поредната епидемична вълна на COVID-19 достигна своя пик в България на 1 февруари 2022 г., с регистрирана максимална стойност на заболяемостта (брой на лабораторно потвърдените случаи) 1754,65 на 100 000 на 14-дневна база и седмична позитивност на тестовете 25,06%, вече в продължение на почти четири седмици броят на случаите постепенно намалява. През седмица № 7 на 2022 г. (14 до 20 февруари) са регистрирани 31 128 случая на COVID-19. Заболяемостта на 100 000 население на 14-дневна база към 20 февруари е 1057,71 (Фигура 1), при седмична позитивност на тестовете 18,35% (Фигура 2).

 • Премиерът Кирил Петков обяви на извънреден брифинг в Министерския съвет график за отпадане на някои противоепидемични мерки за Ковид-19.
  От 24 февруари на посетителите в обществени места на закрито няма да се изисква COVID сертификат. Условието остава за персонала. Също от 24 февруари, школите и центровете за деца ще могат да провеждат обучения с до 12 деца

 • Ново изследване, публикувано в изданието на Journal of the National Comprehensive Cancer Network от февруари 2022 г.потвърждава, че иРНК ваксините срещу COVID-19 са също толкова безопасни за хора с рак, колкото и за хора без рак.
  Изследователи от Fox Chase Cancer Center са проследили краткосрочни странични ефекти при повече от 1753 души, които са били ваксинирани с ваксината Pfizer BNT и не са открили допълнителни реакции при тези, подложени на активно лечение за онкологично заболяване(хирургия, химиотерапия, имунотерапия или лъчетерапия) или тези, които са завършили лечението си.

 • Казвам се Б. С. и съм на 72 години. Все още работя.
  Обръщам се с молба към Вас да ме упътите как да постъпя и какво направя, а именно:
  Преди три дни се простудих. Реших, че е обикновенна настинка, но нямах подобрение. Това ме накара да нааправя поне антигенен тест в медцентър "Лора". Този тест се оказа положителен.

 • През седмица № 4 на 2022 г. (24 до 30 януари) в България са регистрирани 61 831 случая на COVID-19. Заболяемостта (броят на лабораторно потвърдените случаи) на 100 000 население на 14-дневна база към 30 януари е 1749,18 (Фигура 1), при седмична позитивност на тестовете 25,33% (Фигура 2).

 • България е в разгара на четвърта по ред вълна на разпространение на коронавирус. Броят на случаите, които се регистрират през последните седмици е най-високият от началото на пандемията – над 10000 на ден и над 200000 активни случаи общо. Висок е и броят на позитивните тестове – над 20%. Това, че вълните са четири, а не пет, както някои неправилно ги броят се вижда много добре от графиката, показваща броя на заразените за седемдневен период, на която ясно се вижда, че разпространението на вируса през пролетта на 2020 година няма характеристиките на вълна.

 • Европейската комисия публикува докладите за здравния профил на отделните държави през 2021 година. Основните констатации в доклада за България са следните:
  Очакваната продължителност на живота при раждане в България се увеличава с 3,5 години между 2000 г. и 2019 г., но след това намалява с 1,5 години през 2020 г. поради пандемията от COVID-19. Със стойността от 73,6 години тя продължава да бъде най-ниската в ЕС.

 • Националното сдружение на общопрактикуващите лекари разпространи позиция във връзка с излъченият в медиите случай, в който Венцислав Ангелов, известен като Венци Чикагото, се сби с общопрактикуващия лекар д-р Ивайло Иванов в Ново село, Русенско. В позицията се казва:
  „Отвратени сме от поредната проява на провокативно поведение и насилие срещу наш колега.

 • Публикуваме без изменение текст на писмо, получено на пощата ни, свързано с медиицнско обслужване на деца. Писмото е адресирано и изпратено и на министъра на здравеопазването.
  Имам двама сина ученици. Техен лекар – педиатър е д-р М. Цялото семейство включително и децата сме ваксинирани и имаме издадени зелени сертификати. Д-р М. беше уведомена, когато ваксинирахме децата.
  Преди няколко дни единият от синовете вдигна висока температура, която с подръчни медикаменти свалихме до сутринта на следващия ден. Следобедът, въпреки че нямаше температура, поисках д-р М. да го прегледа за всеки случай, като първоначално се свързах с нея по телефона. Отговорът беше, че докато не си направи Ковид тест, тя няма да го приеме.

 • 7062 нови случая на Ковид – 19 са регистрирани за последните 24 часа, според Правителствения информационен сайт coronavirus.bg. Високият брой не може да се обясни с натрупване на незаписани резултати през уикенда, което виждаме всеки вторник от седмицата. Това е рекорд по брой заразени за едно денонощие от началото на пандемията у нас. Направени са 37 952 теста, а положителните проби са 18,7%.

 • "Мерките са достатъчни, те са такива, каквито съответстват на ситуацията", заяви пред БНР служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.
  По думите му при стриктно спазване на мерките това ще позволи кратко време, в което те да бъдат прилагани, ако не се спазват - може да се наложи да се въведат и по-строги:
  "Целта на мерките е да намалим натиска върху болниците и да избегнем претоварването на лекари, сестри, санитари, които работят с Covid болни, за да не се стигне до грозните ситуации от миналата година, когато имаше умиращи болни пред входа на болниците, защото няма къде да бъдат приети. Това няма да го допуснем!".

 • Мозъкът на хората, починали от COVID-19, е силно подобен на мозъка на хората, които умират от невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер и Паркинсон, с изявено възпаление и нарушена верига, показват резултатите от аутопсично изследване публикувано в списание Nature.

Log in or Sign up