Петък, Август 19, 2022
Follow Us

Народно събрание

 • Бих искала в настоящия си кратък анализ да се спра на законодателния подход, засягащ само един закон – Закона за дравето, защото той онагледява картината на законодателната дейност на 47-то Народно събрание и е доказателство за това, как не бива да се осъществява технически законодателният процес в един парламент.
  По начало основният нормативен акт, чрез който парламентът регулира обществените отношения и изразява своята воля, е законът. Според дефиницията на Закона за нормативните актове – чл. 3, ал. 1 законът е нормативен акт, който урежда първично или въз основа на Конституцията обществени отношения, които се поддават на трайна уредба, според предмета или субектите в един или няколко института на правото или техни подразделения.

 • Проблемът: Трябва ли задължително в закона да има текст, който да формулира задължение на пациента да съобщи на лекаря точно и вярно симптомите на своето страдание и редно ли е в закона да се предвиди административно наказание - глоба, когато „пациентите не успеят да се впишат в общия процес на поставяне на правилната диагноза."?
  За първи път проблемът официално се формулира пред БНР от доц. д-р Антон Тонев, депутат от ПП, председател на здравната комисия в Народното събрание. Той е изкристализирал в разговори между лекари – депутати и инициативата за въвеждане на законови текстове е на д-р Симидчиев от ПП „Демократична България“.

 • Бюджета на НЗОК ще бъде увеличен от 6 милиарда и 51 милиона лева на 6 милиарда и 116 милиона лева. Увеличението е в размер на 65 милиона лева или 1,1%.
  Всъщност увеличението на приходите от здравни вноски е със 111 милиона лева. Освен от тях, приходите в бюджета се формират и от трансфер от държавния бюджет, с който се покриват осигуровките на пенсионери, деца, работещите в съдебната система и държавните служители. Въпреки, че пенсиите и заплатите на цитираните категории растат през тази година, вместо увеличение на трансфера от държавния бюджет, в проекта на закон се предвижда намаление с 44 милиона лева.

 • На свое заседание Управителният съвет на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България разпространи съобщение до медиите във връзка с лансираната промяна от председателя на парламентарната комисия по здраеопазване доц. Тонев. В съобщението се казва:
  ПИМП, осигурявана от ОПЛ, е основата на системата на здравеопазването, над която се надграждат останалите части (например, СИМП и БП) и всички взаимно се допълват. Нашите практики са разположени в много и най-различни населени места в България, включително и в част от тези, където няма друг, редовен, регулиран и достъпен за хората вид медицинска помощ.

 • Преди няколко дни бивш министър и директор на болница, сега депутати от ГЕРБ Ангелов и Балтов, в активност от парламентарната трибуна, решиха че д-р Кацаров е извършил престъпление – не направил нещо, което се дължи по закон, ако е избран за министър. Именно, да напусне управлението на НПО, на което е председател на УС. Това на мен ми е ясно, че не е вярно. Направил e всичко както изискват законите! За тези си думи и действия депутатите, застанали зад имунитета си обидиха и организацията Център за защита правата в здравеопазването - ЦЗПЗ, на която съм член и не съм ползвал от нея почти нищо, а съм създавал, в обществена полза.

 • Специалистите по обща медицина да преглеждат, но без фиксирането на пациенти към само един личен лекар. Премахване на капитационната форма на заплащане за извършване на редовните медицински прегледи и замяна на „първичния и вторичен преглед” с „амбулаторен случай”, при който да се отчита не прегледа, а успешно проведеното амбулаторно лечение са идеите за промяна в извънболничната помощ на управляващите, лансирана миналата седмица от председателя на здравната комисия в Парламента доц. Антон Тонев.
  Заместник председателят на Българският лекарски съюз д-р Николай Брънзалов изразява несъгласието на съсловието с предлаганата реформа.

 • На брифинг днес, Костадин Ангелов и Асен Балтов са разпространили информация, за това, че в периода 12 май – 10 юни съм бил заемал едновременно длъжността министър на здравеопазването и Председател на ЦЗПЗ. Направени са инсинуации, че това е престъпление и ще сезират компетентните органи.
  Според закона, ако едно лице е избрано за министър, то трябва в едномесечен срок да предприеме действие за прекратяване на участието си управлението на търговски дружества и други юридически лица. Аз не само съм предприел действия, но и фактически съм прекратил участието си в управлението на ЦЗПЗ на 27 май, когато е проведено общото събрание, вписано в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел на 10 юни.

 • България е с по-висока смъртност от коронавирус заради множество грешки, допуснати във ваксинационния план. Това обяви в парламента служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров в отговор на парламентарен въпрос за подготовката за следваща вълна и ваксинационната кампания, зададени от народните представители Росица Матева от ГЕРБ и Георги Михайлов от БСП.

Log in or Sign up