Петък, Август 19, 2022
Follow Us

Бял дроб

 • Ракът на белия дроб е най-смъртоносната форма на рак, като се смята, че причинява 1,8 милиона смъртни случая по света.
  Лечението на състоянието се подобри през последните години - и ново проучване на университета Edith Cowan откри как да го направи още по-ефективно.
  Имунотерапията се очертава като основно оръжие в битката срещу недребноклетъчния рак на белия дроб, който представлява 80-85 процента от всички диагнози на рак на белия дроб.
  За съжаление лечението може да има и сериозни нежелани последици за пациентите. Около 74% от тях може да страдат от заболявания на имунната система.

 • Учени от университета в Шефилд откриха, че лекарство, което вече се използва за лечение на рак на белия дроб, може да помогне за подобряване на преживяемостта при пациенти с рак на пикочния мехур.
  Изследователите откриха, че добавянето на нинтеданиб - таргетен инхибитор който в момента се използва за лечение на недребноклетъчен рак на белия дроб - към химиотерапията може значително да подобри общата преживяемост при пациенти с рак на пикочния мехур на една, две и пет години.

 • За диагностициране на рак на белия дроб обикновено се използва биопсия, това обаче не винаги е възможно заради местоположението на тумора и понякога може да бъде болезнено за пациента. За защита на неговата докторска степен, д-р де Кок разработва подход за течна биопсия, базиран на PCR метода, чрез търсене на туморни биомаркери в кръвта на пациенти, за които се подозира, че имат рак на белия дроб. Методът е минимално инвазивен, удобен за пациента и се оказва много ефективен.

Log in or Sign up