NSVOK top banner

Вход

Медицински университет

 • ananiev students su„Желанието на всички нас е да съхраним Медицинския факултет към Софийския университет. Сядаме на една маса заедно, защото търсим диалог, а не конфронтация. Никога не е стоял на дневен ред въпросът за закриване на Медицинския факултет. Плановете ни са не само да съхраним съществуващата база, но и да я надградим“. С тези думи министър Кирил Ананиев се обърнал към студентите на Медицинския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“ по време на среща с тях и с ректора на висшето учебно заведение проф. Анастас Герджиков.
  Кирил Ананиев е уверил студентите, че няма опасност за акредитацията на Медицинския факултет, като последната е направена през тази година и е за 6-годишен срок. В този смисъл не съществува и никакъв риск за легитимността на дипломите на обучаващите се и завършилите Медицинския факултет.

 • diplomirane155 лекари от България, Великобритания, Германия, Гърция, Испания, Израел, Кипър, Сирийска арабска република, Турция, Украйна и Швеция получиха дипломите си от Медицинския университет във Варна. Тържествената церемония по дипломирането на 52-рия випуск медици се състоя в зала 1 на Фестивалния и конгресен център в морската столица, съобщават от novini.bg. 41 са отличниците от Випуск‘ 2018 на Факултета по медицина към Медицински университет – Варна. Първенец на випуска е д-р Пресияна Боярова, която получи парични награди от ректора и от кмета на Варна. Препълнената зала стана свидетел и на тържествения ритуал по предаване на университетския жезъл, символ на силата и авторитета на ректорската и академичната власт на университета.

 • d rA GeorgievБългарски лекар завеща над 1 млн. долара на Медицинския университет в София. Д-р Андрей Георгиев се е дипломирал във висшето училище, а след това заминава в САЩ, където работи като семеен лекар повече от 50 години. Академичният съвет МУ - София реши с по-голямата част от парите да бъдат награждавани студенти отличници. 20 000 лв. ще е наградният фонд за завършилите с пълно отличие всяка година, съобщиха от университета. Парите да бъдат разпределени на всички факултети, Филиал – Враца и Медицинския колеж.

 • mother babyРодилка почина, а бебето ѝ е в кома след планирана операция секцио в университетската болница УМБАЛ „Д-р Георги Странски” в Плевен, съобщи БТВ. Почернените близки търсят истината и се притесняват случаят да не се покрие.
  Владислав и покойната му съпруга официално стават семейство четири дни преди планираното раждане. „Още при първата консултация това беше условието, поставено от д-р Вася Георгиева – раждането да е във въпросната болница с нейния екип срещу сумата от 900 лв.”, посочва Владислав.
  По думите му на покойната му съпруга е поставена упойка, след което е оставена в операционната зала без надзор. „Когато са се върнали са започнали вече да я спасяват”, казва Владислав.

 • MF ShumenБлизо 800 кандидати от цялата страна се явиха на 18 юли на теста по биология за специалностите “Медицинска сестра” и “Акушерка” към Факултета по обществено здраве на Медицински университет “Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна и филиалите на висшето учебно заведение в Сливен, Шумен и Велико Търново, съобщиха от МУ - Варна. Желаещите да изучават специалностите “Помощник-фармацевт”, “Рентгенов лаборант”, “Медицински лаборант”, “Рехабилитатор”, “Медицински козметик” и “Инспектор по обществено здраве” към Медицинския колеж също решаваха 30-те въпроса от теста – 25 от затворен тип, с един верен отговор и 5 отворени въпроса.

 • studentВ Медицинския университет в София изненадващо ниски оценки се оказаха достатъчни за прием в специалността "Фармация" в квотата за мъже. При максимален бал 36 там последният класиран е с 24,66. С други думи, при шестици по биология и химия в дипломата от училище би трябвало да е с тройки от изпитите по двата предмета в Университета, изчисляват от offnews.bg. Балът се формира от удвоените оценките от изпитите по биология и химия в университета, към които се прибавят оценките по същите два предмета от дипломата.

 • MU PlevenМедицинският университет в Плевен днес започва допълнителен прием на кандидат-студентски документи за 9 бакалавърски специалности, съобщиха от висшето училище, цитирани от БНТ. Зрелостниците, които желаят да кандидатстват, но не са успели да подадат документите си през юни, имат втори шанс от днес до 18 юли в зала 106 на Ректората. Тестът по биология за бакалавърските специалности е на 23 юли.

 • MU SfСофийският градски съд оправда бившия ректор на Медицинския университет Ваньо Митев и бившия главен секретар на учебното заведение Алексей Алексеев. Митов се изправи пред съд за допускането на незаконен прием на 146 чуждестранни студенти, без те да са държали нужните изпити по биология и химия, припомнят от Bulgaria ON AIR. Приемът на тези студенти е организиран от главния секретар на университета Алексей Алексеев. Това, според прокуратурата, е нанесло щети на университета за повече от 1 млн. лв. Съдебният състав счете, че записаните чуждестранни студенти не са облагодетелствани с нищо, а то е направено с цел да нараснат проходите на университета.

 • MitevНа финала на делото за злоупотреби прокурор от Софийския градски съд поиска бившият ректор на Медицинския университет в София Ваньо Митев да бъде признат за виновен по 3 обвинения и осъден на наказание около средния размер, който е 6 г. затвор. Съдебното дело е срещу Митев и бившия главен секретар на висшето училище Алексей Алексеев. Двамата са подсъдими, тъй като според обвинението ощетили Медицинския университет с над 1 млн. лева, припомнят от 24 часа. Митев отговаря за сключване на неизгодна сделка, допустителство и безстопанственост.

 • lekari chujbinaКрай Варна се проведе 28-та асамблея на Интернационалната медицинска асоциация "България". Една от обсъжданите теми бяха проблемите на българското здравеопазване и пътищата за тяхното разрешаване. По традиция на форума се събраха близо 300 специалисти от страната и чужбина, предаде БТА. При дебатите като основни проблеми на сектора експертите откроиха намаляването на кадрите и недофинансирането на болниците, особено общинските.

 • MF ShumenОтново увеличават приема на студенти в специалността "Медицинска сестра" в шуменския медицински филиал към Медицински университет - Варна. Когато отвори врати преди 3 години учебното заведение имаше прием по 20 места за медицински сестри и акушерки, припомнят от dariknews.bg. Миналата година бройките за специалността „Медицинска сестра“ бяха увеличени с 5, а от тази година ще могат да се запишат 30 първокурсници. Директорът на Филиала проф. Соня Тончева заяви, че според предварителната им информация има голям интерес към специалността и бройката ще се запълни. За специалността "Акушерка" приемът остава 20 места.

 • nagradiPitagorЗа десети път Министерството на образованието и науката връчи награди „Питагор“ за съществен принос в развитието на науката на български учени, научни колективи и организации в Националния археологически музей. Целта е да се стимулират учените към значими научни постижения и успешна реализация на резултатите от приложните научни изследвания в нашата икономика, съобщиха от пресцентъра на МОН. Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев поздрави номинираните и отличени учени.
  „Мотивираме повече млади учени и постдокторанти за научна работа. Очакваме науката да даде отговор и решения на предизвикателствата, пред които сме изправени“, заяви министърът.

 • filial SlivenНаучна конференция за специалисти по здравни грижи от болници и университети в страната ще се проведе в Сливен. Целта е да представят научните си разработки и да споделят опит за модерните тенденции в професионалната си работа, съобщиха от общината, цитирани от вестник Труд. Основен съорганизатор на събитието е Сливенският филиал на Медицинския университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" във Варна. Форумът ще се проведе в началото на новата академична година - на 21 и 22 септември.

 • MU SofСофийският университет най-накрая пусна подробна информация за приема по медицина, след като родители и кандидат-висшисти се оплакаха от липсата на яснота за новите условия броени дни преди края на втората кандидатстудентската сесия на университета. Както вече бе обявено, кандидатстването за медицина ще става чрез полагане на общи изпити по биология и химия, които ще прави не СУ, а Медицински университет - София съгласно меморандум между двата вуза, съобщават от вестник Сега. Процедурата по регистриране за класирането е електронизирана и се извършва единствено с линк от главната страница на университета на адрес: http://www.uni-sofia.bg.

 • ochenЕкипът на Катедрата по очни болести към Медицински университет - Варна представи за първи път в България цялостно решение за компютърно-асистирана хирургия на катаракта. Благодарение на научен проект на университета, пациентите получават абсолютно безплатно медицинската интервенция, съобщават от вестник Труд. В рамките на проекта до края на годината 90 пациенти с двустранна слепота ще получат възможност за безплатно лечение.
  „Към момента 10 души са с възстановено зрение след безплатните хирургични интервенции“, съобщи проф. д-р Христина Групчева, зам. ректор и ръководител на катедрата.
  „Във връзка с научния проект успяхме да придобием микроскоп с навигационна система, който навигира хирурга по време на операцията и дава възможност всичко да се извърши много прецизно. Детайлите се виждат в микрони“, поясни проф. Групчева.

 • SUСтуденти и преподаватели от факултета по "Химия и фармация" и Биологическия факултет на Софийския университет протестираха срещу решението на Академичния съвет изпитът за прием на студенти по медицина тази година да бъде проведен не от Софийския, а от Медицинския университет. Те влязоха и на заседанието на Академичния съвет, но той не прегласува решението си, съобщават от БНТ. Всичко започна с решението на Медицинския факултет да обяви нулев прием по медицина тази година, а причината е несъгласие с изпитите по химия и биология, провеждани от университета.

 • SUВчера на заседание на Академичния съвет на Софийския университет се взе решение за допълнение в предложението за прием на студенти в Софийския университет през учебната 2018/2019 година. Проектът за прием предвижда 80 места в специалност „Медицина“ в Медицинския факултет на Алма матер. Софийският университет и Медицинският университет – София ще проведат общи кандидат-студентски изпити по химия и биология, съобщиха от СУ, цитирани от Actualno.com. Кандидатите за специалност „Медицина“ в Софийския университет ще полагат общите кандидат-студентски изпити, които тази година ще се организират от Медицинския университет – София. Първоначално от учебното заведение бяха съобщили, че в специалност "Медицина" тази година ще има нулев прием.

 • bioМедицинският университет в Плевен днес е домакин на Ден на биоетиката. Прилагането и навлизането на високите технологии в медицината поставя пред лекарите и медицинските специалисти нови изпитания и въпроси. Точно затова тази година Денят на биоетиката в Плевенския медицински университет ще премине под мотото „Етика и медицински технологии“, информират от БНР. Гост-лектор е проф. Кенет Гудман - основател и директор на Института по биоетика към Медицинския университет в Маями.

 • mentalniЛечението на пациенти с ментални и емоционални разстройства ще бъде улеснено с иновативен фармакогенетичен тест, който позволява персонализиран подход. Той беше представен в Медицински университет – Пловдив, съобщават от вестник Труд. Тестът позволява на лекарите специалисти да изберат най-подходящата терапия и да оптимизират лечебните схеми на пациенти с депресия, тревожно разстройство, биполярно разстройство, шизофрения, обсесивно-компулсивно разстройство, синдром на хиперактивност и дефицит на внимание и други разстройства.

 • Sv MarinaНа открит медицински съвет в присъствието на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, ректора на МУ - Варна проф. д-р Красимир Иванов, областния управител Стоян Пасев, кмета Иван Портних, преподаватели и лекари, изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Марина“ проф. д-р Валентин Игнатов представи отчета за дейността на болницата през 2017 г. По-късно министърът на здравеопазването посети отделението по детска онкохематология, болничната аптека, в която видя модерния робот за разтваряне на цитостатици и отделението по нуклеарна медицина, информират от вестник 24 часа. Министър Ананиев коментира, че правилното управление на болницата, високотехнологичното оборудване и квалифицираният медицински персонал са верният път за високите резултати.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публични сред... Прочети още ...

За правата на пациента

bgflag1Като пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...