NSVOK top banner

Вход

Агресия

 • napadenieВ Шумен психичноболен мъж нападна и рани полицай. Инцидентът е станал вчера около 13 ч. на бул. "Велики Преслав" и ул. "Победа", уточняват от БНР. Полицаи в патрулен автомобил забелязали мъж в неадекватно състояние, който носел със себе си сатър и нож. Спрели, за да изяснят ситуацията и да предпазят от евентуално посегателство преминаващите граждани. Мъжът хвърлил сатъра по предното стъкло на колата и така ранил 37-годишния полицай Димитър Димитров. Агресивният мъж направил и многократни опити да нанесе удари с нож по него и по колегата му Севдалин Илиев. Психичноболният мъж е задържан.

 • KanovПсихиатърът д-р Любомир Канов коментира в предаването „Лице в лице” по bTV, че убийството на Виктория Маринова не е свързано с професията на жертвата. Той посочи, че то е извършено от психопат и 1% от населението у нас е с тази диагноза.
  „Цялото престъпление приличаше, че е извършено от човек с импулсивни проблеми, с ниска интелигентност и безразличен към страданието на другите, а това не се връзва с хипотезата за наемен убиец, който убива разследваща журналистка”, каза д-р Канов.
  Според него подобен тип убийства не са типични за хора с психична болест в клиничния смисъл на думата.

 • podpisПредседателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи г-жа Милка Василева е изпратила благодарствен адрес до изпълнителния директор на МБАЛ – Пазарджик д-р Васил Вълчев и началника на Спешното отделение д-р Лидия Гочева във връзка с достойното поведение на д-р Дора Панчева, която е предотвратила саморазправа с медицинска сестра от отделението. В писмото се казва:
  “Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи изразява своята благодарност за защитата и съдействието, което е оказала д-р Дора Панчева на медицинска сестра от Спешното отделение на МБАЛ – Пазарджик при опит на пациентка да прояви физическа агресия към нея по време на дежурство на 7-ми октомври 2018 г.

 • arest jena

  Пияна 36-годишна жена бе арестувана, след като се развихри в Центъра за спешна медицинска помощ в Дългопол. Срещу нея е образувана преписка по указа за борба с хулиганството. Материалите са предадени на Районна прокуратура Провадия. Инцидентът станал вчера около 17 часа, съобщават от 24 часа. По данни на медиците, обилно почерпената дама отишла сама да потърси лекарска помощ. Още с влизането си вдигнала скандал. Продължила да ругае дежурните лекари, обиждала ги, псувала и заплашвала. Наложило се да бъде извикана полиция, за да усмирят буйната жена.
  Пристигналият на място полицейски екип я откарал в районното. Т. Т. е задържана за 24 часа.

   

 • agresiaОт РУ - Мездра информираха за постъпило съобщение от дежурен екип на Филиала за спешна медицинска помощ – Мездра, че при посещение на сигнал за лице, нуждаещо се от медицинска помощ в града, което починало при пристигане на медицинския екип, един от синовете на починалия нанесъл удари с юмруци по реанимобила, в резултат на което го е увредил. Местопроизшествието е посетено от дежурна група, информират от zovnews.com. Установено е, че около 17 ч. във ФСМП – Мездра е постъпил сигнал, че мъж се нуждае от спешна медицинска помощ. Сигналът бил подаден от съпругата на лицето. На адреса медицинският екип констатирал смъртта на 51-годишен мъж. Афектиран от случилото се, синът на починалия нанесъл няколко удара с юмруци и крака по реанимобила на медицинския екип. Образувано е досъдебно производство.

 • speshno otd

  Психичноболна пациентка нападна медицинска сестра в спешното отделение на многопрофилната болница в Пазарджик. Жената често посещавала отделението след 19.00 часа, тъй като не била здравноосигурена, информират от БНР. Снощи отказала назначените изследвания и се нахвърлила върху сестра Гинка Лютова, като ѝ нанесла удари по лицето.

  Това е второ нападение на жената над медици в отделението само за седмица.

 • agresiaЗа проявена агресия към спешен екип са сигнализирали в Шесто РУ - Пловдив вчера към 14 часа от Центъра за спешна медицинска помощ в Пловдив. Линейка била изпратена на адрес на ул. „Шумен“ в кв. „Столипиново“ за оказване на медицинска помощ на болна жена. Още с пристигането им лекарят и шофьорът били посрещнати с обиди и заплахи за убийство от 37-годишния съпруг. Мъжът от ромски произход продължил със застрашителното си поведение към медиците и по време на прегледа, а при тръгването им нанесъл удар по специализирания автомобил.

 • BOA 19.09Полицаят, който беше прострелян в София вчера, остава в стабилно състояние. Той е настанен в "Пирогов", предстоят му операции. 34-годишният Георги Йовчев бе прострелян в главата от психично болен мъж. Майката на 21-годишния Христо Бръзицов повикала полицията, защото синът ѝ бил агресивен и имала нужда от помощ. Когато полицаите от Трето РПУ посетили адреса, младежът стрелял по майка си, но улучил униформения. Експертиза ще трябва да каже каква е диагнозата на Бръзицов, тъй като не е освидетелстван.

 • podpisПредседателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева е изпратила писмо до директора на Центъра за спешна медицинска помощ във Велико Търново д-р Валентина Хаджирадева във връзка с проявена агресия срещу медицинската сестра Нела Радева, която работи във филиала в Горна Оряховица. Миналата седмица опитната медицинска сестра е била ругана и ударена в гърба от близки на пациентка по време на нощно дежурство. По случая е образувано бързо производство.

 • GeorgievОтново зачестиха случаите на агресия срещу медици, последният е от филиала на Спешната помощ в Горна Оряховица. Семейство от ромски произход закарало тази сутрин своя възрастна близка, болна от диабет, която припаднала. Една от придружителките обаче поискала да влезе в кабинета, заради което възникнала разпра с медицинската сестра и тя била ударена в гърба. По случая е образувано бързо производство за нанасяне на лека телесна повреда.
  Това ни припомня, че точно месец измина от скандалния случай, в който велосипедист наряза гумите на линейка, спряла на велоалея в центъра на София, за да помогне на момче с тежък диабет. Извършителят все още е неизвестен - не е намерен, нито се е предал.

 • gumi lineikaОще не се знае кой е велосипедистът, който наряза гумите на линейка от Спешна помощ в събота на бул. "Дондуков" в София. Случаят се разследва от столичното Пето районно управление, а показания след инцидента са дали шофьорът на колата и медиците. Разпитани са очевидци на скандала, свалени са записи от камери на търговски обекти в района. След разгласяването на случая се очаква велосипедистът сам да се предаде, както това направи колегата му от Южния парк, който прегази дете и избяга.

 • agresiqОколо 21 ч. във вторник мъж, придружаващ съпругата си в спешното отделение в МБАЛ - Добрич, е настоявал тя да бъде прегледана веднага, блъскал е по стъклените врати на шоковата зала, след което ги е счупил. Мъжът е буйствал и заплашвал лекарите в спешното отделение. Адвокатът на лечебното заведение е завел иск за имуществени вреди и за наказателна отговорност за нападение над лекарски екип, съобщават от БНР. На мястото на инцидента веднага е пристигнал заместник-директорът на болницата д-р Бисер Ботев.
  "Държал се е агресивно, със заплахи към дежурните екипи. Той е разбил стъклото. Това е всекидневие, просто този път е с материална щета", коментира д-р Ботев.
  Агресивният мъж е задържан за 24 часа. Образувано е досъдебно производство.

 • agresiaМедицински фелдшер от Центъра за спешна медицинска помощ в Шумен е била заключена и нападната от ромска фамилия в село Черноглавци. По първоначална информация ромите са позвънили на спешния телефон 112 по измислено заболяване на тяхна близка, за да се саморазправят с фелдшерката, която седмица по-рано поставила инжекция на 78-годишна тяхна роднина. Преди седмица баба от фамилията вдигнала кръвно и тогава за първи път роднините потърсили "Спешна помощ", пишат от вестник Монитор. Пристигнал екип, пациентката била прегледана и фелдшерката ѝ направила инжекция за сваляне на кръвното. Няколко часа по-късно бабата станала да върви, паднала, ударила се и получила черепно-мозъчна травма. Наложило се да я откарат в интензивното отделение на МБАЛ - Шумен, където и до момента е в тежко състояние с кръвоизлив.

 • sadПловдивският районен съд наложи 100 лева глоба на жител на с. Труд за нецензурни думи по адрес на лекарка. Инцидентът станал на 24 април т.г. Мъжът, който е от ромски произход, отишъл в местната здравна служба. Не застанал на опашката, а нахълтал направо в кабинета на лекарката. Тя го помолила да изчака реда си, тъй като има пациент. Ромът излязъл, но след десетина минути отново влетял вътре и поискал направление за онкоболната си жена. Докторката отказала и поискала първо да я прегледа. Това вбесило посетителя, който започнал да псува.
  Пред съда мъжът заявил, че лекарката мразела циганите. Твърдял, че на въпросната дата го предизвикала. Според решението с оскърбителното си поведение мъжът е нарушил обществения ред и е извършил дребно хулиганство. Паричната санкция е съобразена с имотното му състояние.

 • pistolet

  От ОДМВР - Разград съобщиха за задържането на 42-годишен мъж от Завет, който заплашил медицинско лице, като насочил пистолет. Случката е станала около 15.30 ч. на 6 май в дома на мъжа. Малко по-рано той повикал „Спешна помощ“ заради здравословното състояние на 41-годишната Д.Н., с която живеел на семейни начала. По време на прегледа мъжът извадил газов пистолет „Екол Магнум“ и го насочил към фелдшера. Мъжът опитал да произведе изстрел, но не успял. Извършителят е задържан, а пистолетът е иззет. По случая е образувано производство.

 • agresiqНов случай на агресия над медик - 51-годишен фелдшер от Спешна помощ е в болница след побой. Битият медик от Центъра за спешна медицинска помощ в Кърджали е с черепно-мозъчна травма, има травма и на дясното рамо, съобщават от МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“. Сигнал за инцидента на ул. ”Юмер Лютви” в областния център е подаден в 11 ч. в събота и незабавно на място е бил изпратен полицейски автопатрул. Синът на болната възрастна жена, за която е повикан спешен екип, проявил първо вербална агресия, а след това нанесъл удари с юмрук в лицето на медика, който паднал по стълби. Пострадалият е бил транспортиран в болница и настанен в хирургично отделение.

 • agresiq22-годишен мъж от гр. Своге е задържан за побой над медицинска сестра, съобщиха от ОДМВР - София. Около 16.20 ч. на 2 май в РУ - Своге е постъпил сигнал за нанесен побой на дежурна медицинска сестра в многопрофилната болницав града. Изпратените на място полицейски служители установили, че на пострадалата е нанесен побой с ръце и крака от 22-годишен местен жител.
  Извършителят е задържан за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 131, ал.2 от НК.

 • agresiqВ ареста се озова 39-годишен пациент, който заплаши медицински персонал в шуменската болница. Снощи в 22.13 ч. в оперативната дежурна част на ОД на МВР е получен сигнал, че пациент във видимо нетрезво състояние е извършил непристойни действия в спешно приемно отделение на МБАЛ в Шумен. На място е изпратен полицейски екип, информират от dariknews.bg. В хода на първоначалните мероприятия е установено, че 39-годишния мъж е посетил лечебното заведение и казал, че му прилошало, поради което бил включен на системи. В този момент обаче мъжът се разгневил и започнал да обижда медиците. Намесил се и охранител, но това не потушило страстите и пациентът продължил да се държи агресивно и да отправя обиди и закани към медицинския персонал. Задържан е за срок до 24 часа.

 • agresiaНападенията над лекари от Спешна помощ в София се увеличават. От началото на годината има 10 случая на физически нападения над медици. Всеки ден има случаи на закани от страна на недоволни пациенти. Най-често скандалите между пациенти и екипите на Спешна помощ стават заради претенции от страна на хората за забавени линейки, съобщават от БНР. Катя Сунгарска от ЦСМП допълни още, че една от най-честите причини за физическите нападения е алкохолното опиянение, при приети други субстанции, които водят до неадекватност.

 • агресияВ ботевградското село Новачене нападнаха екип на Спешна помощ. Инцидентът е станал днес преди обед, след като екипът е бил извикан по сигнал за жена, получила хипертонична криза, информират от БНР. Близки на болната са нападнали, удряли и блъскали шофьора на линейката и фелдшера след отказа им да допуснат в превозното средство да се качат роднини на жената.
  Екипът на Спешна помощ е подал сигнал в полицията. Случаят се разследва.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публични сред... Прочети още ...

За правата на пациента

bgflag1Като пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...