NSVOK top banner

Вход

Прокуратура

 • mihajlovГлавният прокурор Сотир Цацаров е поискал имунитета на 6 народни представители сред които е и проф. д-р Георги Михайлов, народен представител от ПГ „БСП за България“ и член на Постоянната комисия по здравеопазване. Проф. Михайлов е бивш директор на Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания и обвинението към него е за действията му именно като директор на болницата. Георги Михайлов е обвинен за престъпления по чл. 219 ал. 3 вр. ал. 1 НК /умишлена безстопанственост/ и по чл. 220 ал. 1 вр. чл. 26 ал. 1 НК /сключване на неизгодни договори/.
  В Софийската градска прокуратура са постъпили материали от извършена проверка от отдел „Икономическа полиция“ на СДВР, с предложение за образуване на досъдебно производство. От тях, както и от приложените договори за доставка на медикаменти и консумативи, е видно, че към 31.05.2018 г. задълженията на Специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания - София /СБАЛХЗ ЕАД/ към всички доставчици са в общ размер на 24 359 808 лв.

 • Zazarov PlДо 5 години повечето съдебни медици у нас ще бъдат пенсионери. А нови кадри няма. В Северозападна България три съдебни окръга разчитат на един патоанатом, който е пред пенсия. На този човек в момента тежат 232 неизготвени заключения, а тези, които е направил, не са му платени. Това стана ясно на националната конференция на съдебните медици в Пловдив, на която присъства и главният прокурор Сотир Цацаров. МВР им дължи над 4 млн. лева. Някои не крият, че са готови да спрат да ходят на убийства.
  "Държавата трябва да се замисли за една съвсем нова организация на работа", заяви Цацаров.

 • Onkoboln BlКонтролът по доставките, изписването и използването на лекарствените средства в СБАЛО "Св. Мина" в Благоевград ще бъде драстично завишен. Това заяви директорът на здравното заведение д-р Георги Георгиев. От Общината като принципал ще изчакат резултатите от разследването на схемите за злоупотреба със скъпи медикаменти, след което също ще вземат мерки, като не е изключена и смяна на ръководството.

 • Georgieva PetrovTърговия със здравето и живота на онкоболни хора. Лекари, фармацевти и управители на болнични заведения се оказаха обвиняеми в престъпна схема за износ на лекарста. Специализираният съд наложи мярка "домашен арест" на три жени, участвали в групата за незаконна търговия с медикаменти. Другите четирима мъже остават за постоянно в ареста, тъй като според съда има опасност да извършат ново престъпление. Това са соченият за ръководител на групата Милослав Пейков, Борислав Сотиров, Калоян Молалийски и Делян Деннсузов. Акцията на Специализираната прокуратура и ГДБОП се проведе в две онкоболници в четвъртък.

 • proc bapdjЧетирима от седемте задържани за източване на Здравната каса чрез търговия на черно с лекарства за онкоболни остават за постоянно в ареста. Това реши снощи Специализираният наказателен съд.
  Задържаните са от две болници – в София и в Благоевград, в които специализираната прокуратура и ГДБОП влязоха за проверка по сигнали.
  Разследването ще продължи и в други болници, обяви наблюдаващият прокурор Лидия Манолова.
  „Разследването продължава ви уверявам, че ще се достигне и до други лица, които са злоупотребявали с лекарства. На този етап не можем да кажем колко групата е присвоявала, но от фактурите, иззети от търговеца, считаме, че сумите са доста високи”, коментира Манолова.
  В ареста остава соченият за ръководител на групата Милослав Пейков, както и още трима мъже. Лекарите Зора и Небесна Балджийски и фармацевтката Светлана Тюлекова са под домашен арест, заради влошено здраве.
  Според разследващите ръководителят на групата Пейков купувал от различни медици лекарствата и ги препродавал. Задържаните двама лекари – майка и дъщеря – Небесна и Зора Балджийски, изписвали лекарства и ги предоставяли за продажба чрез съпруга на едната.
  Защитата отговори, че няма ясно обвинение, нито достатъчно доказателства.
  Решението на съда подлежи на обжалване.

  Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
  Благодарим за подкрепата!

 • drugs exportСедем души, сред които двама лекари и фармацевт, са задържани след акцията на Спецпрокуратурата и ГДБОП в онкоболници в София и Благоевград вчера. Сред арестуваните е и управител на едно от лечебните заведения. 
  Лекарствата били за пациенти в болниците „Йоан Павел” в София и „Св. Мина” Благоевград.
  Седем души, сред които двама лекари и фармацевт, са задържани след акцията на Спецпрокуратурата и ГДБОП в онкоболници в София и Благоевград вчера. Сред арестуваните е и управител на едно от лечебните заведения. 
  Лекарствата били за пациенти в болниците „Йоан Павел” в София и „Св. Мина” Благоевград.

 • handcaffsКъм момента има задържани осем лица, които са съпричастни със схемите с лекарствата." Това заяви вътрешният министър Младен Маринов за проверката на две онкоболници.
  „От вчера се провеждат процесуално-следствени действия на Специализираната прокуратура и ГДБОП по неутрализиране на организирана престъпна група, която извършва престъпления с лекарства. "Проверката тече вече няколко месеца", поясни министърът. Предстои да се види на колко от тях ще бъде повдигнато обвинение.
  Към момента процесуално-следствените действия продължават и когато всичко е готово, ще бъде дадена пресконференция“, каза Маринов. „Нека да оставим колегите и прокуратурата да си свършат работата. Към момента има задържани осем лица, които са съпричастни, предстои да видим на колко от тях ще бъдат повдигнати обвинения. Финансовият размер на злоупотребите в случая не е толкова важен, колкото да се прекратяват действията с лекарства, защото това засяга човешки животи“.

 • prosecutorСпециализираната прокуратура и ГДБОП са започнали проверки в две специализирани болници за онкологично лечение, съобщиха от прокуратурата.
  Предмет на проверките са данни за извършвани злоупотреби с медикаменти за лечение на раково болни.
  Проверяват се документация, доставки, наличности и приложения на скъпо струващи лекарства за терапия и профилактика.
  От прокуратурата не казват кои са болниците и уточниха, че ще представят информация за резултатите, след като проверката приключи. Според данните от регистъра на болниците, специализираните болници за лечение по онкология са Университетската в кв. Дървеница на София, Бившия Окръжен диспансер в София, онкологичните болници във Варна, Хасково и Благоевград.
  През март тази година след проверката, обявена на 16 март, Върховна касационна прокуратура образуваха досъдебни производства за безстопанственост в 6 болници в страната:
  - "УМБАЛ - Бургас", гр. Бургас АД, "Д-р Ст. Черкезов" АД, гр. Велико Търново, "МБАЛ- Попово" ЕООД гр. Попово, "МБАЛ Д-р Атанас Дафовски" АД гр. Кърджали, "МБАЛ Благоевград"АД гр. Благоевград, - "МБАЛ Русе" АД гр. Русе и УМБАЛСМ Пирогов ЕАД.
  През април, Прокуратурата образува досъдебни производствата след проверки и на следните болници:

 • rodlka sliven majkaТрагичен случай на починала родилка хвърли черна сянка в Сливен. Близките на 33-годишната Ренета са на мнение, че причината за това е натискът, оказан върху родилката от лекарите по отдавна отречения метод "форцепс".
  В знак за съпричастност със случая излязоха десетки сливналии на протест пред болницата. През това време директорът на болницата МБАЛ д-р Иван Селимински АД  е в отпуска, а д-р Пашева, ръководила раждането, продължи да изражда деца. Днес се очаква да бъде обявена и позицията на болницата.
  Родителите на починалата родилка и днес бяха сред протестиращите.
  "Излезте и кажете истината за дъщеря ми! По този начин ли ще израждате вашата дъщеря?", обърна се почернената майка на Ренета към д-р Пашева. По думите на бащата на Ренета - Петър Томов, след седмица ще приемат бебето в София на рехабилитация.

 • pregnant death„Това е престъпление! Искам справедливост, искам наказание, искам да свали бялата престилка, който не е кадърен, и да си стои вкъщи”, заяви Веска Петрова, майката на починалата родилка. 
  „Със сестра ми говорих и тя каза: Правили са ми това, правили са ми това, всичко е наред, всичко е както трябва”, каза и сестрата на Маргарита – Таня Накова. 
  Маргарита е била приета за планирано раждане, но е издъхнала на операционната маса. Новороденото е в кома.
  Съпругът на Маргарита – Владислав Якимов, обяви, че ще съди болницата.
  В началото на септември Маргарита щяла да навърши 40. Тя има и друг син, който вече е пълнолетен.

 • sad medikШефът на националното следствие и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов съобщи, че първите дела за безстопанственост в болниците ще приключат наесен. 20-те разследвания са възложени на следствието. Всяко едно от тях е при отделен следовател от отдел "Специализиран" или "Стопански", а едно се разследва от екип, информират от 24 часа. Сарафов уточни, че към момента няма привлечени обвиняеми по делата за източване на болниците. Той добави, че не във всички случаи източването е ставало по схемата болница в болницата. Сарафов коментира още, че не е отстъпил от позицията си следствието да разследва и корупционни престъпления, тъй като имали капацитет. В момента делата за корупция по високите етажи на властта се разследват от специализираната прокуратура и следователите към нея.

 • intestiniБългарска Асоциация Цьолиакия” е подала жалба до прокуратурата срещу служители на НЗОК за неизпълнение на решение, с което касата е осъдена за дискриминация. Жалбата срещу дискриминационната политика на НЗОК е внесена в КЗД в края на 2014 г. С Решение от 20 февруари 2018 г. 5-членен разширен състав на Комисията за защита от дискриминация, след дадени задължителни указания от Върховния административен съд, установява непряка дискриминация на основата на признаци: „възраст“ и „увреждане“ с въвеждането на възрастов критерий като условие за предписване и получаване на безглутеново брашно. КЗД предписва на НЗОК занапред да не допуска установеното в настоящето производство нарушение. Решението е постановено при участие на заинтересованите страни - Министърът на здравеопазването и Изпълнителният директор на Българска агенция по храните и е влеязло в законна сила.

 • prokuraturaОкръжната прокуратура в Хасково е разпоредила разследване има ли лекарска грешка за смъртта на 4-годишно момиченце. По данни на полицията детето е починало в спешното отделение на болницата в Хасково на 18 май, съобщават от вестник 24 часа. По неофициална информация то е имало варицела и е заведено там по спешност, тъй като му е отказано лечение в Стара Загора, откъдето е родом. Два дни по-късно детето издъхнало от инфекция на кръвта.

 • ZlatizaPetrovaВременно освободеният директор на ИАМО проф. Златица Петрова заяви в сутрешния блок на Нова телевизия, че в последните дни срещу името на агенция "Медицински одит", срещу ръководството и персонално срещу нея се злоупотребява публично и се упражнява сериозен дискриминационен натиск. До нейното отстраняване се стигна след съмнения за прикривани лекарски грешки, свързани с починали пациенти. Миналата седмица прокуратурата обяви, че в "Медицински одит" е имитирана дейност и "има корупционен елемент в дейности на агенцията".
  Проф. Петрова смята, че е жертва на вътрешен конфликт.

 • IAMO200В четвъртък стана ясно, че е започнало разследване на Специализираната прокуратура за потулване на лекарски грешки в болници. Делото се води за престъпления по служба в „Медицински одит“ и за превишаване на власт от длъжностни лица, заемащи отговорно служебно положение. Засега обвинения няма, но под прицела на прокурорите е шефката Златица Петрова. 600 са случаите, които прокуратурата разследва, че били прикрити от одита, за да няма наказания за болници и лекари.
  „Над 10 са и смъртните случаи, за които прокуратурата изобщо не е била уведомена“, каза пред "24 часа" говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова и уточни, че за другите ставало дума за погрешно лечение, при което болни били оперирани по 3 - 4 пъти и сега вече са неработоспособни.

 • prokuraturaВ Окръжен съд – Враца беше внесен обвинителният акт срещу двама бивши директори на врачанската МБАЛ „Христо Ботев“ и един лекар от лечебното заведение. Прокурор Стефан Динчев е описал подробно нарушенията на Светозар Луканов и Орлин Цветков, както и на бившия началник на отделението по съдова хирургия д-р Румен Цветанов. Те ще отговарят по обвинение за присвояване на 32 476 лева, съобщават от БНР. Обект на процеса е престъпление, свързано с разкриването на отделението. За целта е трябвало да бъдат назначени двама лекари с призната специалност по съдова хирургия, които да са на трудов договор. Тъй като във Враца имало само един – д-р Румен Цветанов, на помощ „се притекъл“ д-р Халил Мехмед от Шумен. Между март 2013 г. и декември 2015 г., когато изпълнителни директори са били Орлин Цветков и Светозар Луканов, по сметките на шуменския лекар са изплатени над 32 000 лева.

 • ArnaudovaИма и корупционен елемент. Можем да приемем, че се касае за корупционно престъпление”. Това каза в ефира на „Здравей, България” Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.
  Тя обясни, че „при наличие на данни за извършено престъпление от общ характер, агенцията е взела самостоятелно решение да не сезира прокуратурата”. Така не се е стигнало до наказания за извършители на престъпления.

 • IAMO200Наказателно производство за престъпления по служба в Изпълнителна агенция „Медицински одит“ образува Върховната касационна прокуратура. В хода на извършената от Върховната административна прокуратура проверка са установени случаи на настъпила смърт в лечебни заведения, по които изпълнителната агенция е извършвала проверки, но не е била сезирана прокуратурата, съобщават от bTV. Всички материали от проверката на ВАП са изпратени до Върховната касационна прокуратура, която на 7 юни образува досъдебно производство за престъпление по служба, извършено в периода от 1 януари 2017 – 31 декември 2017 г.

 • MitevНа финала на делото за злоупотреби прокурор от Софийския градски съд поиска бившият ректор на Медицинския университет в София Ваньо Митев да бъде признат за виновен по 3 обвинения и осъден на наказание около средния размер, който е 6 г. затвор. Съдебното дело е срещу Митев и бившия главен секретар на висшето училище Алексей Алексеев. Двамата са подсъдими, тъй като според обвинението ощетили Медицинския университет с над 1 млн. лева, припомнят от 24 часа. Митев отговаря за сключване на неизгодна сделка, допустителство и безстопанственост.

 • narkoРазградската окръжна прокуратура протестира пред Апелативния съд във Варна мярката за неотклонение "парична гаранция" на лекар-хирург, съобщиха от Варненската апелативна прокуратура, цитирани от БТА. Докторът бил привлечен като обвиняем за придобиването и държането с цел разпространение на публично място на високорискови наркотични вещества - морфин и оксикодон, на обща стойност 13 803 лева. Престъплението е извършено в периода между януари 2016 и март 2017 г. Вчера съдът определил обвиняемият да остане на свобода срещу парична гаранция от 4000 лева, която прокуратурата ще протестира. Лекарят е осъждан, а срещу него се водят още няколко дела.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публични сред... Прочети още ...

За правата на пациента

bgflag1Като пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...