NSVOK top banner

Вход

ВИДЕО

 • P PetrovПореден скандал в парламента – депутат от Националния фронт за спасение на България отново с обида към протестиращите майки. Петър Петров заяви вчера, че децата с увреждания трябва да бъдат настанявани в домове, за да могат родителите им да работят, а за тях да се полагат специализирани грижи. Той нарече тези деца „ненормални във всяко едно отношение”, информират от bTV. Днес Петров трябваше да обясни думите си, но така и не го направи. Реагираха обаче всички останали. ВМРО се разграничиха, БСП осъдиха тези думи с декларация от парламентарната трибуна, остри реакции имаше и от ГЕРБ и ДПС.

 • smog koliПарламентът ще разгледа промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух, като законодателните промени съвпадат с днешния Ден за по-чист въздух. Кметът и служителите на Столична община няма да използват личните и служебните си автомобили днес. Очаква се примерът им да бъде последван от служители на министерства, районни администрации, Народното събрание и Министерския съвет. Хиляди служители от частния сектор също са заявили, че ще се включат в инициативата. Целта на кампанията е да бъдат привлечени колкото се може повече хора, които да променят ежедневните си навици – като отказ от автомобили, разделно събиране на горими отпадъци, преминаване на екологично отопление и така да подпомогнат подобряването на качеството на атмосферния въздух.

 • A KunchevПостепенно навлизаме в сезона на грипа, като има известно закъснение спрямо миналия сезон. Засега нещата са според очакванията и към края на януари-февруари ще достигнем до нови епидемични нива. Това каза в сутрешния блок на БНТ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. За втора година се случва така да се изчерпят противогрипните ваксини.
  „Хората започват да разбират, че това е начинът да се предпазят. При грипа е важно да защитим тези, за които може заболяването да е фатално - деца, хора с имунни проблеми, възрастни“, обясни той.

 • pochinali pazientiВътреболнични инфекции, нарушения във воденето на документацията и източване на пари от здравната каса са заключенията от последните проверки в Националната хематологична болницата. Медицинският одит, Регионалната здравна инспекция и Столичната здравна каса влязоха в Хематологията по сигнал на близки на пациенти, починали за месеци до средата на 2018 г. Здравният министър ще изпрати резултатите от проверките в прокуратурата, а междувременно от лечебното заведение заявиха, че ще обжалват констатациите. Според сигналите починалите млади мъже са преминали лечение, заявено по стандарт, но липсата на хигиена и последващ контрол е довело до влошаване на състоянието им и смърт, припомнят от Nova TV. Близките казват, че в болницата липсвали елементарни медикаменти и консумативи.

 • tehn invalidЕкипът на "Асист - помагащи технологии" беше домакин на международна конференция. Деца и възрастни с увреждания могат да се изразяват и да правят самостоятелен избор на цената на жълти стотинки. Как е възможно това показаха д-р Евгения Христова и Надин Гринберг от Фондация "Асист - помагащи технологии", информират от Nova TV . За 4 години методите и инструментите, представени от фондацията, са облекчили живота на стотици семейства. Те се радват на международен интерес и признание както от специалистите в областта на помагащите технологии, така и от УНИЦЕФ.

 • nenkov miroslavУ нас има готови екипи, които да могат да започнат белодробни трансплантации, но недостатъчността на донори ги поставя в ситуация, в която няма да могат да правят често тези операции и да натрупат опит. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ д-р Мирослав Ненков, анестезиолог във ВМА, и доскорошен координатор по донорство.
  „Когато Министерство на здравеопазването избере конкретните здравни заведения, това ще бъде стратегия за следващите 15 години. Не смятам, че има само един център, който може да поеме трансплантациите на бял дроб“, категоричен е д-р Ненков.

 • Lalova diabetИменитата ни спринтьорка Ивет Лалова заяви пред БГНЕС, че всеки път, когато може, промотира ползите от спорта и здравословното хранене и това я е накарало да се включи в кампанията „Открито за диабета“. В столично заведение тя приготви любимата си закуска, подходяща както за балансиран начин на живот, така и за хора с диабет. За четвърта поредна година тя е лице на кампанията. Менюто включваше бъркани яйца с гарнитура от маслини и моркови.
  „Като лице на спорта през последните години, много държа и на детския спорт и неговото развитие. Надявам се с тези инициативи да съм пример за подрастващите“, отбеляза спортистката.

 • dete stomatologТри или пет кариеса при едно дете не са основание да се поставя пълна упойка. Това обяви в предаването „Тази сутрин” по bTV доц. д-р Наталия Гатева от катедра „Детска дентална медицина” в Медицинския университет. Въпросът за това адекватно ли е прилагането на анестезия при лечението на деца с кариес или друг дентален проблем изникна след смъртта на 14-годишния Алекс през 2016 г., който почина на зъболекарския стол, след като му беше поставена упойка.
  „Експертното ми мнение е, че удобството, както на родителя, така и на специалиста по дентална медицина, не може да е основание за лечение под обща анестезия“, коментира д-р Гатева.

 • hepatitisAВ началото на ноември на преподавателка от начален етап и става лошо в час. Дни по-късно става ясно, че е приета в инфекциозна болница, а заболяването е Хепатит А, съобщава БТВ. 
  Моника Крумова – родител на дете от 54-то СУ, обяснева пред камерите, че официална информация от директора не е получена, а само се препредава информация от учител на родител.
  В над 20 столични училища и детски градини е имало болни от хепатит А в периода 5 юли – 5 ноември, съобщават от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Броят на заразените достигнал до 190.
  Училищата, в които е имало случаи на хепатит А в район "Красна поляна" са: 75 СУ, 28 СУ, 57 СУ, 123 СУ, 135 СУ, 92 СУ, Софийска гимназия по хлебни и сладкарски технологии, както и в 126 Детска градина – флиал "Феникс", Демо център "Мир" и центровете за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания "Баба Тонка" и "Райна Княгиня".

 • OkoliiskiБактериите вече станаха устойчиви на антибиотици и убиват годишно 33 000 европейци, а тази статистика важи и за България. Основната причина за това е безразборната употреба на антибиотици без предписание, защото много хора предприемат самолечение, безконтролна продажба на антибиотици без рецепта и диагноза, поставена не от лекар, а по симптоми, прочетени в интернет. Така изглежда картината у нас в момента, обобщават здравните експерти. Според тях резултатът е, че тялото развива резистентност към лекарства, които преди са ни помагали. Вътреболничните инфекции, причинени от недействащи антибиотици, също стават все по-чести.

 • softuer bolniДеца с церебрална парализа и други увреждания проговарят чрез своите компютри. Това се случва с помощта на технология за комуникация чрез символи и погледа на децата. Днес средствата за допълваща и алтернативна комуникация официално бяха представени в София, информират от БНТ. Как работи технологията - детето поглежда съответната буква или символ, на екрана са появява текст, а компютърът го трансформира в глас. Така комуникацията се облекчава многократно. Системата е предназначена за деца и възрастни, които не могат да използват ръцете си и не могат да говорят. Така те имат възможност да се развиват и да учат.

 • pazient onkoТри големи университетски болници се обединяват, за да спасят живота на жена, заболяла от рак на мозъка. След успешното лечение тя иска да сбъдне мечтата си да осинови дете. Снежана работи на две длъжности - като санитар и администратор в Александровска болница. Затова когато получава припадъци, смята, че са от преумора, разказват от bTV. Оказва се, че е злокачествено заболяване.
  „Не съм от най-послушните като много хора за личното здраве. По принцип тичам за други, но за себе си...”, казва Снежана.
  Средствата за операцията осигуряват нейните колеги. В УМБАЛ "Св. Иван Рилски" попада на „лекаря със златни ръце” - д-р Емануил Найденов.

 • SachevaМинистерството на образованието и науката пуска новини за хора с увреден слух. Те ще бъдат достъпни в сайта на ведомството. Това обяви заместник-министърът на образованието Деница Сачева по време на първата международна конференция "Допълваща и алтернативна комуникация".
  „МОН ще бъде първата българска институция, която ще предостави канал за новини на хора с увреден слух. Те се правят съвместно с децата от професионалната гимназия „Ломоносов“, които ще подготвят новините и репортажите. В началото на всеки две седмици ще има нова емисия, която ще разказва за развитието и новостите в образованието“, обясни тя.

 • roditeli hepatitПритеснени родители сигнализираха за пореден случай на заразен от Хепатит А в столичното 54-то училище „Свети Иван Рилски”. Става въпрос за болен учител на начален курс. Родителите твърдят, че ръководството на учебното заведение не ги е уведомило навреме, съобщават от bTV. Директорката на училището Соня Василева обясни, че в момента, в който здравните служби са потвърдили, че става въпрос за хепатит А, училището е взело мерки за дезинфекция и е уведомило личните лекари на всички деца от II клас, които са контактували със заразената учителка. Според родителите обаче училището не се почиства добре, а мерки са взети, когато станало ясно, че ще има телевизионен репортаж.

 • BaimakovaВсяка година ЮНЕСКО връчва национални стипендии на жени учени. Една от големите награди тази година у нас е за доктор Магдалена Баймакова. Тя е на 35 и вече е една от най-изявените жени учени у нас, разказват от bTV. Д-р Баймакова избира своя път, водейки се от детската си мечта.
  „Още от дете мечтаех да бъда лекар, породено от лична житейска история. Имахме болен в семейството и смятах, че медицината прави чудеса и че може да лекува хората”, обясни тя.
  Вече 9 години д-р Баймакова се посвещава на изследването на непознати в България вируси. Тя печели стипендия от 5000 евро заради проучванията си в областта на хепатит Е.

 • DDenevЗдравеопазването не е само бюджети, дефицити, лимити, а и иновации, благодарение на които продължителността на живота в България през годините нараства. Това каза изпълнителният директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България Деян Денев, който присъства на петата годишна конференция „Иновации и добри практики в здравния сектор“.
  „В България средната продължителност на живота започва да се измерва през 1960 г. Тогава тя е 69,1 г. До 1986 г. се повишава бавно с около година и половина и през 1986 г. тя е 71 г. Следва спад. 1997 до 2017 г. средната продължителност на живота нараства с около 5 г. и в момента тя е 74,9 г.", обясни Денев.

 • Penkova NZOKПодуправителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Йорданка Пенкова заяви по време на петата годишна конференция „Иновации и добри практики в здравния сектор“, че здравната каса ще изпраща SMS на пациентите за извършените им услуги, информират от БГНЕС.
  „Това е в далечна перспектива. Целта е пациентът да бъде уведомен за всеки разход, който се извършва по неговото ЕГН. Виждате, че с механизмите на контрола не може да постигнем целесъобразно разходване на публичния финансов ресурс, който е общ“, заяви д-р Пенкова.

 • lek chantaОбщина Сандански осигури в 38 села фелдшери, които да посещават местните жители и да извършват безплатни медицински прегледи. Идеята е до няколко години във всички отдалечени и трудно достъпни населени места в общината да има здравни услуги за възрастните хора, съобщават от БНТ. В момента четирима фелдшери посещават хората според предварително изготвен график три пъти месеца. В Хърсово живеят около 150 души предимно възрастни хора, които са принудени да пътуват до Сандански, ако няма фелдшер в селото. Казват, че се чувстват спокойни, когато има кой да ги прегледа.

 • zastrahovatelНад 1000 лева „Гражданска отговорност” може да стане факт, ако не бъде ограничен размерът на обезщетенията след смърт на близък, предупредиха вчера от Асоциацията на застрахователите в България. От бранша смятат, че са изправени пред финансова заплаха след решението на Върховния касационен съд за по-широк кръг на роднини с право на обезщетение.
  „Ние не искаме лимит на обезщетенията по „Гражданска отговорност”, искаме лимит на един единствен компонент по тях – обезщетението за болка и страдание. Той е трудно оценим, практиката е много изкривена и поражда тежки и криминални схеми”, коментира в предаването „Тази сутрин” по bTV Светла Нестерова, председател на Асоциацията на застрахователите.

 • pazient rak

  Броят на раково болните пациенти в света нараства, а у нас не е ясно колко хора са заболели. За да вдъхне надежда, жена, преборила се с тежката болест – рак на гърдата, разказва истории с щастлив край. Истории за рака. Борбата с него. И победата на четири силни жени.

  Пред bTV ги споделя Петя Накова, която нарича себе си военен кореспондент от страната на болестта.

  Вижте подробности във видеото:

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публични сред... Прочети още ...

За правата на пациента

bgflag1Като пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...