NSVOK top banner

Вход

ВИДЕО

 • KoralskiГраждани протестираха пред Агенцията за хора с увреждания. Според неправителствената организация "Център за независим живот", председателят на агенцията Минчо Коралски не е представил реално положението на хората с увреждания у нас пред Комитета на ООН за изпълнението на Конвенцията за правата на хората с увреждания. Коралски отрече да е докладвал, че средата у нас е изцяло достъпна, информират от БНТ. От "Център за независим живот" обаче го обвиниха в бездействие и изразиха несъгласие с част от подготвяните законодателни промени. Така протестът прерасна в дебат за реформата на политиките за хората с увреждания.

 • NanaФондация „Една от 8” се включи в турнето “БЛАГОДАРЯ! От любов към живота“ и тръгна по Пътя на надеждата. Кампанията е срещу рака на гърдата и се провежда в различни градове в страната. Целта е да се съберат средства за хората, които имат нужда от тях.
  „Важно е да се подкрепят пациентите, които в момента са на лечение и вече са диагностицирани. Правим профилактични прегледи, даваме индивидуални психологически консултации. Имаме и практически консултации, които запознават с абсолютно целия път на странични ефекти, лечение, образна диагностика и други неща, през които пациентът преминава”, разказа в „Здравей, България” по Nova TV водещата на "Съдебен спор" Нана.

 • BOA 19.09Полицаят, който беше прострелян в София вчера, остава в стабилно състояние. Той е настанен в "Пирогов", предстоят му операции. 34-годишният Георги Йовчев бе прострелян в главата от психично болен мъж. Майката на 21-годишния Христо Бръзицов повикала полицията, защото синът ѝ бил агресивен и имала нужда от помощ. Когато полицаите от Трето РПУ посетили адреса, младежът стрелял по майка си, но улучил униформения. Експертиза ще трябва да каже каква е диагнозата на Бръзицов, тъй като не е освидетелстван.

 • katsarov galinelКакво да очакваме от новия модел на здравното осигуряване и застраховане, който предлагат управляващите? Вариантите, които в момента са в процес на обществено обсъждане, са два. В първия случай реформата предвижда едновременно със здравната вноска от 8% да се въведе и застраховка, която да покрива лечение на пациента над определена сума. А спорът е дали застраховката да бъде с фиксирана цена, например 12 лв., или да бъде процент от дохода - например 2%. Вторият вариант е демонополизация на здравната каса и създаването на конкурентни частни каси. По този начин вноската може да отива изцяло в НЗОК или в частно здравноосигурително дружество.
  Най-добрият вариант е пълна демонополизация на здравното осигуряване. От това биха спечелили най-много пациентите, защото ще могат сами да избират къде да отиде здравната им вноска. И когато фондовете бъдат поставени в ситуация да се борят за парите и избора им, хората ще получават и една по-добра грижа", коментира в студиото на "Денят ON AIR" председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

 • bolt katsa evropaД-р Стойчо Кацаров от Център за защита правата в здравеопазването и д-р Николай Болтаджиев – Председател на националното сдружение на частните болници коментираха подготвените промени в здравноосигурителния модел. Водещият Николай Лефеджиев започна разговора, като сравни дискусията за монопола на здравната каса с диксуията в Римския сенат за Картаген. Лефеджиев каза, че д-р Кацаров като Катон от години повтаря, че монополът трябва да бъде махнат и ето сега управляващите най-сетне са готови да пристъпят към това.
  Според д-р Кацаров и двата предложени от министър Ананиев са крачка напред. Моделът със задължителната допълнителна здравна застраховка въпреки, че е плаха крачка, дава допълнителни средства, създава условия за повече отговорност на осигурените, които избират къде да се осигуряват, създава се и известна конкуренция на нивото на здравното осигуряване.
  Д-р Болтаджиев сподели, че е добре преди това да се чуе мнението на застрахователите, защото сметката може да не излезе. Въпреки привидно повече средства в здравната система, няма яснота какви ще са цените на медицинските услуги, дали ще се променят и дали наистина ще влязат повече средства.

 • d.petrovИма много неясноти в предложението за промени на здравноосигурителния модел, посочи в предаването „Тази сутрин” д-р Димитър Петров, бивш подуправител на НЗОК.
  „От една страна се говори за солидарен модел, от друга, че ще се правят застраховки на база на индивидуален риск”, отбеляза той.
  Въвеждане на задължителна здравна застраховка предвиждат промени в здравноосигурителния модел у нас, подготвени от Mинистерството на здравеопазването. Здравното министерство е направило примерни сметки, които показват, че вноската за застраховката ще е около 12 лева на месец.
  Би имало смисъл, ако НЗОК поеме един пакет услуги, а Фондовете – друг пакет, каза Димитър Петров. Той обясни, че ако касата работи на солидарен принцип, фондовете работят на базата на индивидуален риск – отчита се вашата възраст и хронични заболявания. За това според него тези 12 лева са малко.

 • katsarov vitkova sharkovНов модел на здравно осигуряване и застраховане предлагат управляващите. Вариантите, които в момента са в процес на обществено обсъждане, са два. В първия случай над здравната вноска от 8% се въвежда задължителна вноска от 2%, която трябва да се прави при застраховател. При втория вариант вноската няма да се увеличава, а всеки здравно осигурен ще плаща задължителна застраховка за лечение в болница, която ще бъде на средна стойност 12 лева месечно.
  "Вчера разговарях с министъра на здравеопазването, който твърди, че материал към момента няма, а дискусията със застрахователите ще започне от 25 септември. На практика те биха могли да се включат в модела на здравно осигуряване, въпросът обаче е по какъв начин", коментира в студиото на "България сутрин" председателят на Асоциацията на дружествата за здравно застраховане Мими Виткова.

 • vitkova sharkovПредложеният начин на изчисление на новата здравна застраховка ще доведе до фалити на здравноосигурителни дружества. Това посочи Мими Виткова, която е директор на здравноосигурителен фонд и бивш здравен министър. По думите й в момента се коментира „една апокрифна книжнина, която се разпространява."
  „Някой е изчислил на коляно, че с 12 лв. ще се покрива неизвестно какво. Не може така несериозно да се подхожда. Системите може всякак да се моделират, но на това дори и аритметиката не е вярна”, посочи тя.
  А какво става с тези, които държавата осигурява, а с тези 720 хил. българи, които не се осигуряват, попита Аркади Шарков от Експертен клуб по икономика и политика.
  Той допълни, че нищо не пречи болницата да си направи една клинична пътека 1 лев над норматива от 700 и частните застрахователи да се натоварят с тези пари и да фалират един по един.

 • ivo.p madj„Беше крайно време системата да се промени. Един от най-позитивните моменти, който стана ясен на срещата вчера, е, че министерството открито призна това, което всички знаем – средствата за здравеопазване са недостатъчни”, коментира проф. Иво Петров, национален консултант по кардиология. „С около 10 пъти по-малко пари на глава от населението спрямо средното европейско ниво, постигаме един не лош резултат. Системата има нужда от още малко подкрепа. Трябва да се затворят течовете и трябва да има допълнително пари в здравеопазването, но не хаотично и безпринципно, както е в момента”, коментира още проф. Петров.
  „Има много недоволство от сега съществуващата система и от нерегламентираните плащания. За мен обаче е притеснителна думата „застраховател”. Застраховател е различно от осигурител”, заяви Иван Маджаров, председател на БЛС.

 • bls kanal1Задължителна нова застраховка за здраве и доплащане от пациентите за лечение в болница. Идеите са част от новия здравноосигурителен модел, който готви Здравното министерство. По темата в студиото на сутрешния блок разговаряхме с д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз, и Пламен Таушанов, председател на БАЗП.
  По думите на д-р Маджаров в основата на предлагания модел прозира отмяната на договорното начало, което беше завоевание преди 18 години при създаването на Здравната каса. "Едно от завоеванията беше да въведем здравноосигурителен модел и да премахнем административното здравеопазване, за което си спомняме, че доведе до липса на лекарства, липса на бельо, стара апаратура, незаинтересован персонал." Той обясни, че това е основното притеснение на БЛС, тъй като договорното начало осигурява освен отговор и отговорност от отсрещната страна - лекарите, които изпълняват задълженията си да лекуват пациентите.

 • bolniziУниверситетската болница в Стара Загора, "Проф. Ст. Киркович" ЕАД е затънала в дългове – тя дължи 24 млн. лв., като всяка година лечебното заведение плаща по 8 млн. лв., за да оцелее. Сливането на университетската и окръжната болница, осъществено преди няколко години не даде резултат. Обещанията за намаляване на разходите и премахване на дублиращи структури не само не решиха проблемите, но дълговете нараснаха. Дълговете на търговското дружество са повече от активите му и то е във фактическа несъстоятелност.
  През болницата годишно минават 27 хил. пациенти. „Печалбата, която се фактурира всеки месец, отива за преразпределение на просрочените задължения и става омагьосан кръг – хем работим на печалба, хем имаме просрочени задължения”, обяснява директорът на лечебното заведение проф. Йовчо Йовчев.

 • katsarov btvПри въвеждането на задължителна здравна застраховка ще можем да избираме къде да даваме поне част от вноската си и ще се появи елемент на конкуренция, смята д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването. По думите му по-добър е моделът, при който се разбива монополът на НЗОК. Контролът не може да е ефективен, ако от него е изключен потребителят.
  Въвеждане на задължителна здравна застраховка предвиждат промени в здравноосигурителния модел у нас, подготвени от Mинистерството на здравеопазването. Здравното министерство е направило примерни сметки, които показват, че вноската за застраховката ще е около 12 лева на месец.
  Според бившия директор на „Пирогов” доц- д-р Спас Спасков се разчита на това, че тези пари ще се разпределят към НЗОК и частни фондове и тогава контролът е по-сериозен. Самата идея е да влязат повече пари в здраваната система, посочи той.

 • chervenjakovaБактерия, която може да предизвика нелечими инфекции, се разпространява в болници в целия свят. За опасността предупредиха австралийски учени, а тревожните изводи са в резултат на мащабно изследване. В резултат на прекомерната употреба на антибиотици, един вид ставилокок е развил резистентност към най-често употребяваните комбинации от антибиотици.
  В студиото на "Сутрешен блок" директорът на Инфекциозна болница – София проф. Татяна Червенякова коментира симптомите на този вид стафилококова инфекция и начините да се предпазим.
  Не знам за обявен на такъв случай в България. Това се следи и е под контрол - има стандарт за контрол на вътреболничните инфекции, увери тя.
  По думите ѝ в случая става дума за "една резистентност към известни антибиотици, които се прилагат в интензивни отделения, в отделенията за недоносени деца". По-обезпокоителното е, че бактерията "проявява резистентност спрямо две основни групи, които атакуват грам-положителни и грам-негативни бактерии".

 • brazilian assОпасна мода вкарва все повече пациентки в болници. Американски експерти в пластичната хирургия предупреждават за рисковете от опасността от увеличаване на седалището с помощта на мазнини, или иначе казано по оперативен път да се сдобиеш с т. нар. "бразилско дупе".
  Пластичният хирург д-р Йордан Йорданов е категоричен, че при подобни операции опасност наистина има.
  "Интересът към "бразилските дупета" се увеличи в световен мащаб. Операцията представлява взимане на собствена мазнина и вкарването ѝ в седалището. Рискът е както в самата оперативна интервенция, така и след нея. Има опасност от мастна емболия, която може да завърши фатално", уточни още специалистът в "България сутрин".
  В средата на юли месец се разпространило официално съобщение от специалистите в САЩ, в което пише, че това е хирургична интервенция, която е високо рискова.
  "Рискът е 1 на 3000. Този риск е съизмерим с риска от заболяването левкемия. Американците бяха първите, които сигнализираха за това", подчерта още д-р Йорданов.

 • svogeТрима от пострадалите при тежката катастрофа край Своге, настанени в "Пирогов" остават с опасност за живота. Те са с тежки гръдни контузии и травми, с дрениране на гръдните клетки. Поставени са на апаратна вентилация. Това съобщи изпълнителният директор на лечебното заведение проф. д-р Асен Балтов по време на брифинг за състоянието на ранените.
  "Гръдната травма се развива в продължение на седмица. Затова и никой все още не може да даде ясни прогнози. Най-спешното вече е направено, в момента пациентите са на поддържащо лечение, а екипите ни имат готовност да реагират във всеки един момент", допълни още д-р Балтов.

 • Vraza protestПротестиращи граждани и медици във Враца блокираха за кратко движението по булеварда пред лечебното заведение. След като не получиха разрешение да преградят пътя, те започнаха да се разхождат по пешеходната пътека. 
  Причина за недоволството е, че работещите в МБАЛ Христо Ботев АД получават нередовно заплатите си. Всеки път те са принудени да правят или шумен скандал, или протест, за да получат парите си.
  Преди днешното недоволство медиците получиха заплата и два аванса. Но хората настояват за радикални мерки, защото лечебното заведение е в това състояние вече близо година.

 • TELKПациенти срещу държавата, заради новите правила за ТЕЛК. Хората с увреждания внасят в сряда десетки жалби в Здравното министерство срещу влязлата в началото на август нова система за определяне на процента нетрудоспособност. Пациентите са убедени, че това ще ги изхвърли в най-ниската група за подпомагане и много от тях ще изгубят единствените си финансови средства.
  Павлина Григорова е една от засегнатите от промените. Тя е и инициатор на жалбата.
  „Нашата битка започна още в началото на създаването на новата наредба. От близо една година ние сформирахме малка група – хора с редки заболявания и тежки увреждания, и започнахме да търсим вариант това да спре и някой да чуе реално болните хора”, обясни в „Здравей, България” Павлина Григорова.
  „Нашето питане е кой решава кое заболяване е водещо и кое – придружаващо, при условие че съвкупност от няколко заболявания правят общото състояние на човека към момента на увреждането”, поясни тя.

 • bolnizaСлед тежката катастрофа с автобус край Своге няколко столични болници продължават да се борят за живота на пострадалите.
  Шестима души са настанени в болница „Света Анна” – пет жени и един мъж. В най-тежко състояние е жена на 62 години, която е интубирана и на командно дишане. Двама пострадали са настанени във ВМА. В болница „Царица Йоанна” е настанен шофьорът на автобуса, Григор Григоров, който е с множество охлузвания, но без опасност за живота.
  Шест жени са настанени в „Пирогов”. Три от тях все още са с опасност за живота.
  „Те са в изкуствена кома и на апаратно дишане. Имат тежки белодробни контузии”, обясни Асен Балтов, изпълнителен директор на „Пирогов”.
  „Предстоят им още наблюдения, а на и някои операции. На пациентката, която е в неврохирургия, ще й бъдат извършени допълнителни изследвания и най-вероятно й предстои оперативна интервенция в областта на лицевите кости. Останалите три пациентки остават в същото състояние. Те са на командно дишане и все още има опасност за техния живот. Остават стабилни и не се нуждаят от допълнително подпомагане на сърдечната дейност. Затова смятаме, че най-острият период е овладян”, поясни Балтов.

 • svoge doctorБеше една огромна човешка трагедия. Виждал съм какво ли не, но това беше наистина трагедия”, каза д-р Владимир Кръстев от Спешна помощ, участвал в оказването на спешна помощ на пострадалите при катастрофата край Своге..
  „Валеше пороен дъжд, стигнахме за около 20-25 минути”, разказва той. Когато д-р Владимир Кръстев пътува към мястото на инцидента, дори не си представя какво ще види.
  Това, което аз видях, беше един автобус, който не можеше да се разбере каква марка е. Толкова беше смазан. Беше паднал от магистралата в пропастта, някъде около 20-25 метра. Около автобуса имаше човешки тела”, казва още лекарят.
  На място оказали помощ на ранените. Д-р Кръстев и екипът му качват в линейката около 50-годишна жена.
  С множество наранявания и охлузвания, не знаеше къде е и какво е станало. С пълна амнезия за случвалото се”, допълва д-р Кръстев.

 • stkatsД-р Стойчо Кацаров бе гост в предаването Опорни хора на телевизия BgOnAir. Той отговори на множество въпроси, свързани със състоянието на системата на здравеопазване. Във връзка със скандалите свързани с починалите родилки през последните седмици, гостът отбеляза, че воиновните тря ва да понесат отговорността си. Освен това, за медицинските грешки трябва да се говори, те трябва да се изучават, за да не се повтарят.
  Гостът обърна внимание, че голяма част от държавните болници са с дългове, а в същото време директорите им се оказаха доста богати хора. На въпрос, защо държавните болници трупат дългове, а частните не, Д-р Кацаров отговори с цитат на Милтън Фридман (нобелов лауреат по икономика). „Когато харчиш чужди пари за да задоволиш чужди нужди, ти не държиш сметка нито за това колко пари ще похарчиш, нито дали нуждите са задоволени. Когато харчиш чужди пари за свои нужди, ти пак не се интересуваш от парите, но вече се интересуваш нуждите да са задоволени. Когато харчиш свои пари за свои нужди то вече се интересуваш както от парите, така и от нуждите.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публични сред... Прочети още ...

За правата на пациента

bgflag1Като пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...