NSVOK top banner

Вход

Профилактика

 • tsigariЗаведения, в които се нарушава забраната за тютюнопушене, да бъдат затваряни, а собствениците да носят отговорност за системно нарушаване на забраната. Такива мерки за борба с пушенето предлага Министерството на здравеопазването.
  Снежана Поповска, главен експерт в Дирекция "Профилактика на болестите и зависимостите", призна, че забраната за пушене на закрито не е ефективна.
  "Едни и същи заведения системно нарушават забраната. Затова в закона се предвижда да се включат такива текстове и самите заведения - да има възможност да бъдат затваряни".
  МЗ предлага и прецизиране на понятието "закрито обществено място".

 • dirty airЧистотата на въздуха е ключов фактор за човешкото здраве, а дишането на замърсен въздух има смъртоносно влияние. В Европа мръсният въздух е причина за преждевременната смърт на 400 000 души годишно. Освен, че води до ранната смърт на почти половин милион души, разходите за здравеопазване, свързани с лечение на заболявания, причинени от мръсния въздух са за стотици милиарди евро.
  Европейският съюз определи стандарти за качество на въздуха преди повече от 20 години. Въпреки че са били задължителни за толкова дълго време, те все още не са приети и не се спазват в цяла Европа.
  Според Световната здравна организация, всяка година около 2 милиона души по целия свят умират преждевременно, поради замърсяването на въздуха. Организацията е определи ла максималните допустими нива на азотен диоксид, серен диоксид, наземно ниво на озона и твърди частици във въздуха, но те не се спазват.

 • fresh airЗамърсяването на въздуха е глобална пандемия, с по-големи размери от туберкулозата, СПИН-а и пневмонията взети заедно. Това заяви в предаването „Лице в лице” пулмологът и председател на Сдружение „Въздух за здраве” д-р Александър Симидчиев. Той добави, годишно у нас 8 000 души стават жертви на фините прахови частици. То варира средно между 160 и максимум 180. В София има две системи за мерене на замърсяването на въздуха. Едното е официалната система, която е калибрираните уреди на МОСВ – те са много малко на брой. Другата е на „Air Sofia”, те имат над 300 датчика в София. Всяка една от двете има своите предимства – едната мери точно, а другата на мери на големи разстояния. Ако се комбинират двете получаваме истинската картина. Експертът посочи, че двете системи показват почти единични стойности, като днес са показали

 • svetlana.jordanovaДо 1-и март догодина работна група от Министерството на здравеопазването трябва да започне изработването на национална програма за профилактика и контрол на вирусните хепатити. Тя ще бъде с действие от 2019 до 2023 г. , съобщава Гергана Хрисчева за БНР.
  Над 13 милиона души в Европа живеят с хроничен хепатит В и близо 15 милиона – с хепатит С, сочат данните на Световната здравна организация. Заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова:
  "2/3 от инфектираните лица живеят в района на Източна Европа и Централна Азия. В световен мащаб близо половин милиард души живеят и са инфектирани с хепатит В и С.

 • kremenskiТехнологията за редактиране на гени „Криспър“(Crispr) е известна отдавна и се прилага в много случаи. Това обясни в интервю за предаването ни "Нещо повече" проф. Иво Кременски - бивш директор на Националната генетична лаборатория в коментар на метода, използван от китайския учен професор Хъ Цзянкуей, който твърди, че е създал първите в света генно редактирани бебета. Вчера той съобщи, че е имплантирал в жена ембрион, който е бил генетично редактиран, за да се забрани генетичната пътека, позволяваща на клетките да бъдат заразени с вируса на СПИН.

 • d rKatsarovЗабрана за прехвърляне на средства от едно перо в друго с цел увеличаване на парите за болнична и извънболнична помощ няма да решат проблема. Това коментира в предаването "Нещо повече" по БНР д-р Стойчо Кацаров – председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването. Поводът са исканията, поставени от Българския лекарски съюз.

 • profilak pregledДен допълнителен отпуск, ако отидем на профилактичен преглед и представим амбулаторен лист пред работодателя. Идеята е на Регионалната здравна каса в Русе, според която въвеждането на стимули вместо санкции за задължителните профилактични прегледи, е значително по-ефективно. В Русе едва 30% от всички 200 000 здравноосигурени са минали на профилактичен преглед тази година, съобщават от БНТ. През последните 3 години не повече от 40% от подлежащите на профилактичен преглед се възползват от него. Според закона за здравето глобата за първо неявяване на преглед е от 50 до 100 лв. , а при повторно - от 100 до 200лв.
  „Което като цяло е неефективно, защото тия санкции трябва да се налагат от служители на РЗИ, които не могат да глобят 5 човека, а всичките, което няма как да стане физически“, обясни Калоян Копчев - директор на Районната здравноосигурителна каса – Русе.

 • Lalova diabetИменитата ни спринтьорка Ивет Лалова заяви пред БГНЕС, че всеки път, когато може, промотира ползите от спорта и здравословното хранене и това я е накарало да се включи в кампанията „Открито за диабета“. В столично заведение тя приготви любимата си закуска, подходяща както за балансиран начин на живот, така и за хора с диабет. За четвърта поредна година тя е лице на кампанията. Менюто включваше бъркани яйца с гарнитура от маслини и моркови.
  „Като лице на спорта през последните години, много държа и на детския спорт и неговото развитие. Надявам се с тези инициативи да съм пример за подрастващите“, отбеляза спортистката.

 • testoveДесета кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания се открива днес. Тази година тя е насочена към заболявания като атопичен дерматит, уртикария и контактен дерматит. Безплатни консултации и тествания ще се провеждат в София, Пловдив, Стара Загора, Плевен, Варна и Русе, съобщават от БНР.
  "Голяма част от кожните заболявания възникват в ранна детска възраст и се дължат на съвременния бит, част от който са временните татуировки, мокрите кърпички и шампоаните", обясни дерматологът д-р Здравка Демерджиева.
  "Алергиите към никела се дължат най-често на факта, че децата контактуват с телефони, електронни устройства, електронните игри, които използват в ежедневието си", допълни специалистът.

 • lekar RuseДнес е Световният ден на мъжа, а целият ноември е посветен на мъжкото здраве. Лечебните заведения "Медика" в Русе се присъединяват към световното движение "Мовембър" и кампанията за превенция на мъжкото здраве, съобщават от БНТ. Названието Мовембър произлиза от думите "мустак" и "ноември" и илюстрира начинанието, към което се присъединяват милиони мъже по света. През целия месец те си пускат мустаци, за да наберат пари за благотворителни каузи, борещи се с рака на простатата, тестисите и психологически проблеми като депресията при мъжете. През месец ноември ще има безплатни урологични прегледи, обявен е и фотоконкурс за мустаци. Повече за инициативите от д-р Румен Котов – началник на Урологично отделение.

 • smogЕвропейските държави трябва да положат още по-големи усилия за подобряване на качеството на въздуха заради пораженията, които нанася замърсеният въздух на човешкото здраве и околната среда, посочва в проучване Европейската агенция по околната среда.
  Замърсяването на въздуха е главна причина за преждевременна смърт в 41 европейски държави, обхванати в проучването, включително в 28-те страни от Европейския съюз, съобщи ДПА.
  Около 422 000 са случаите на преждевременна смърт през 2015 г., свързани със замърсяването с твърди частици на въздуха в тези 41 държави.
  Твърдите частици, озонът над земната повърхност и азотният диоксид предизвикват и засилват проблеми в дишането, сърдечно-съдови заболявания и рак и съкращават живота, сочи проучването.
  Транспортът, земеделието, производството на енергия, индустрията и домакинствата са основни източници на замърсяване на въздуха, посочва ДПА.

 • sanatoriumНационалният осигурителен институт прекратява програмата за профилактика и рехабилитация за тази година поради изчерпване на предвидените за нея средства. Териториалните поделения на НОИ ще издават удостоверения за профилактика и рехабилитация до 24 октомври включително, съобщават от БНР. Последната дата, на която хората могат да постъпват в изпълнителите на дейността, е 25 октомври.
  Тази година програмата стартира през март с финансов ресурс от 20,1 милиона лева. До момента са издадени 45 000 удостоверения, като се очаква до приключване на програмата още 2 200 души да ползват парична помощ за профилактика и рехабилитация в базите по програмата.

 • SRBZ BanskoСеминар “Дни на здравето” в гр. Банско и гр. Разлог се провежда в периода от 6 до 10 октомври. Инициатор на събитието е Сдружение за развитие на българското здравеопазване в партньорство с община Банско и община Разлог. На 6.10.2018 г. проф. Иво Кременски изнесе лекция на тема “Генетични рискове и генетични изследвания.Възможности и перспективи у нас“. Бяха засегнати темите:
  1. Значимостта на скрининг при бременни жени и новородени;
  2. При болни с редки генетични болести и при болни за индивидуализиране на лечение при различни видове рак;
  3. Какви възможности има в страната ни за генетични изследвания;
  4. Възможностите за генетични изследвания в света и Европа;
  5. Перспективите за развитие на стратегия и национална програма за ранна диагностика, превенция и лечение на генетичните заболявания в страната.

 • Boteva MindovСамо една трета от пациентите минават на профилактични прегледи, това е устойчива тенденция. И сега има глоба и тя е от 50 до 100 лева при първо неявяване и от 100 до 200 при второ пропускане на прегледа. Това обясни д-р Георги Миндов, председател на Етичната комисия на Национално сдружение на общопрактикуващите лекари, в предаването „Тази сутрин” по bTV по повод идеята да се въведат нови санкции за пропускането на профилактични прегледи.

 • oncoscreeningДвойно са се увеличили случаите с рак на гърдата при жените между 30 и 35 години. През целия октомври се обръща внимание на информираността на обществото относно заболяването.
  "Ракът е лечим в ранните му фази, включително и рака на млечната жлеза. В над 90 % е трайно лечим, стига да бъде открит навреме, стига да има действаща профилактика и скрининг", заяви онкологът проф. Иван Гаврилов в "България сутрин" по BGOnAir.
  По негови думи в България годишно се разболяват около 4000 жени, прогнозните резултати за 2018 г. са 4016, а в Европа цифрата е 5223.
  Заболеваемостта на нашата страна е 98.8 на 100 души население, в Европа 128.8 на 100, а в САЩ е над 140.
  Смъртността обаче за България е 33,3 %, а при другите 32.7 %. На фона на по-малката заболеваемост ние имаме по-висока смъртност. Това се дължи на по-късното откриване на заболяването.

 • BreastCancer okДесет болници в София, Пловдив, Варна и Стара Загора ще правят безплатни мамологични прегледи през октомври в рамките на кампания за борба с рака на гърдата, организирана от Първа специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение "Света София". 
  Доктор Тихомир Гемеджиев, началник на отделение по гинекология за хирургия на млечната жлеза в болница "Света София", сподели за предаването "Преди всички" по "Хоризонт", че интересът към заболяването и профилактиката му нараства през годините. В рамките на кампанията не се изисква направление от личен лекар и могат да се прегледат и здравнонеосигурени пациенти, изтъкна той. Ако дамите пропуснат срока, но желаят преглед при професионалист, те трябва да поискат талон от личния си лекар и прегледът отново няма да им струва нищо, ако са осигурени.
  "Горе-долу около 3600-3800 са откритите случаи на рак на гърдата при жените само за България. За съжаление, около 1200 жени губят живота си от това заболяване ежегодишно. В европейски мащаб сме горе-долу в средата на класацията. Това заболяване е по-често при високо напредналите държави като Германия, Франция, Италия. Няма обяснение", каза д-р Гемеджиев.

 • KAnanievАко не се явим на профилактичен преглед, да заплащаме повече за здравно осигуряване. Тази идея лансира в предаването „Седмицата” на Дарик здравният министър Кирил Ананиев. Предложението е, ако пациент, който заделя 8 процента върху дохода си за здравна осигуровка, не отиде на преглед в дадена календарна година, от следващата вноската му да се увеличи на 8,5 на сто, докато не реши да се яви на изследвания. В допълнение министърът подчерта, че по отношение развитието на медицинската помощ в страната ще се инвестира в посока обновяване и създаване на 237 центъра за спешна медицина, както и в подобряване на условията за долекуване на пациентите
  Министърът коментира своите предложенията за промяна в здравната система и посочи, че с тези предложения е поставил началото на разговор за бъдещето на здравеопазването у нас.

 • kantardjievЕвродепутатите се обърнаха към Европейската комисия и държавите членки с призив за ограничаване на продажбата на антибиотици от медицински специалисти в областта на хуманната или ветеринарната медицина и за премахване на всички стимули за предписването на антибиотици в ЕС. В необвързваща резолюция, гласувана с 589 гласа „за“ срещу 12 „против“ и 36 гласа „въздържал се“, евродепутатите настояха, че правилна и разумна употреба на антимикробни средства е от съществено значение за ограничаване на възникването на антимикробна резистентност (АМР), която се разпространява в здравеопазването, животновъдството и аквакултурите.
  Защо България продължава да бъде единствената страна в Евросъюза без Национална програма по антибиотична резистентност?  

 • mosquitoМъж в Пловдив е заразен със западнонилска треска и е приет за лечение в клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ „Св. Георги“. Мъжът е с енцефалит, но състоянието му се подобрява. Миналата седмица беше съобщено и за заразена жена от Бургас, която не е развила усложнения.
  Вирусът се пренася от комари, а заболяването може да доведе до животозастрашаващи състояния само при хора с хронични заболявания и възрастни хора, заяви за "Хоризонт" главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Золяването не е правилно да се нарича тежко и смъртоносно. Вирусът циркулира предимно при птиците, но комарите могат ад го пренесат на хората. Ваксина за него няма, а лечението на болните е симптоматично, като се разчита организмът сам да се справи.
  При 80% от заразените със западнонилска треска не се проявяват симптоми, а други 20 % симптомите са като при грип.

 • KunchevСлучаите на дребна шарка в Европа достигнаха рекордни нива. Световната здравна организация призова всички държави да предприемат незабавни мерки за ограничаване на вируса. 
  За 2018 г. са регистрирани 41 000 болни от морбили в Европа. За сравнение през миналата година случаите са били 23 927.
  Държавите, които са най-силно засегнати в Европа са: Сърбия, където има 14 починали, Гърция, Франция, Италия, Грузия, Русия и Украйна.
  "Ако не сте имунизирани и имате контакт с болен, шансът да се заразите е над 90%", заяви д-р Ангел Кунчев, държавен здравен инспектор, в ефира на "Здравей, България".

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публични сред... Прочети още ...

За правата на пациента

bgflag1Като пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...