NSVOK top banner

Вход

Профилактика

 • sanatoriumНационалният осигурителен институт прекратява програмата за профилактика и рехабилитация за тази година поради изчерпване на предвидените за нея средства. Териториалните поделения на НОИ ще издават удостоверения за профилактика и рехабилитация до 24 октомври включително, съобщават от БНР. Последната дата, на която хората могат да постъпват в изпълнителите на дейността, е 25 октомври.
  Тази година програмата стартира през март с финансов ресурс от 20,1 милиона лева. До момента са издадени 45 000 удостоверения, като се очаква до приключване на програмата още 2 200 души да ползват парична помощ за профилактика и рехабилитация в базите по програмата.

 • SRBZ BanskoСеминар “Дни на здравето” в гр. Банско и гр. Разлог се провежда в периода от 6 до 10 октомври. Инициатор на събитието е Сдружение за развитие на българското здравеопазване в партньорство с община Банско и община Разлог. На 6.10.2018 г. проф. Иво Кременски изнесе лекция на тема “Генетични рискове и генетични изследвания.Възможности и перспективи у нас“. Бяха засегнати темите:
  1. Значимостта на скрининг при бременни жени и новородени;
  2. При болни с редки генетични болести и при болни за индивидуализиране на лечение при различни видове рак;
  3. Какви възможности има в страната ни за генетични изследвания;
  4. Възможностите за генетични изследвания в света и Европа;
  5. Перспективите за развитие на стратегия и национална програма за ранна диагностика, превенция и лечение на генетичните заболявания в страната.

 • Boteva MindovСамо една трета от пациентите минават на профилактични прегледи, това е устойчива тенденция. И сега има глоба и тя е от 50 до 100 лева при първо неявяване и от 100 до 200 при второ пропускане на прегледа. Това обясни д-р Георги Миндов, председател на Етичната комисия на Национално сдружение на общопрактикуващите лекари, в предаването „Тази сутрин” по bTV по повод идеята да се въведат нови санкции за пропускането на профилактични прегледи.

 • oncoscreeningДвойно са се увеличили случаите с рак на гърдата при жените между 30 и 35 години. През целия октомври се обръща внимание на информираността на обществото относно заболяването.
  "Ракът е лечим в ранните му фази, включително и рака на млечната жлеза. В над 90 % е трайно лечим, стига да бъде открит навреме, стига да има действаща профилактика и скрининг", заяви онкологът проф. Иван Гаврилов в "България сутрин" по BGOnAir.
  По негови думи в България годишно се разболяват около 4000 жени, прогнозните резултати за 2018 г. са 4016, а в Европа цифрата е 5223.
  Заболеваемостта на нашата страна е 98.8 на 100 души население, в Европа 128.8 на 100, а в САЩ е над 140.
  Смъртността обаче за България е 33,3 %, а при другите 32.7 %. На фона на по-малката заболеваемост ние имаме по-висока смъртност. Това се дължи на по-късното откриване на заболяването.

 • BreastCancer okДесет болници в София, Пловдив, Варна и Стара Загора ще правят безплатни мамологични прегледи през октомври в рамките на кампания за борба с рака на гърдата, организирана от Първа специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение "Света София". 
  Доктор Тихомир Гемеджиев, началник на отделение по гинекология за хирургия на млечната жлеза в болница "Света София", сподели за предаването "Преди всички" по "Хоризонт", че интересът към заболяването и профилактиката му нараства през годините. В рамките на кампанията не се изисква направление от личен лекар и могат да се прегледат и здравнонеосигурени пациенти, изтъкна той. Ако дамите пропуснат срока, но желаят преглед при професионалист, те трябва да поискат талон от личния си лекар и прегледът отново няма да им струва нищо, ако са осигурени.
  "Горе-долу около 3600-3800 са откритите случаи на рак на гърдата при жените само за България. За съжаление, около 1200 жени губят живота си от това заболяване ежегодишно. В европейски мащаб сме горе-долу в средата на класацията. Това заболяване е по-често при високо напредналите държави като Германия, Франция, Италия. Няма обяснение", каза д-р Гемеджиев.

 • KAnanievАко не се явим на профилактичен преглед, да заплащаме повече за здравно осигуряване. Тази идея лансира в предаването „Седмицата” на Дарик здравният министър Кирил Ананиев. Предложението е, ако пациент, който заделя 8 процента върху дохода си за здравна осигуровка, не отиде на преглед в дадена календарна година, от следващата вноската му да се увеличи на 8,5 на сто, докато не реши да се яви на изследвания. В допълнение министърът подчерта, че по отношение развитието на медицинската помощ в страната ще се инвестира в посока обновяване и създаване на 237 центъра за спешна медицина, както и в подобряване на условията за долекуване на пациентите
  Министърът коментира своите предложенията за промяна в здравната система и посочи, че с тези предложения е поставил началото на разговор за бъдещето на здравеопазването у нас.

 • kantardjievЕвродепутатите се обърнаха към Европейската комисия и държавите членки с призив за ограничаване на продажбата на антибиотици от медицински специалисти в областта на хуманната или ветеринарната медицина и за премахване на всички стимули за предписването на антибиотици в ЕС. В необвързваща резолюция, гласувана с 589 гласа „за“ срещу 12 „против“ и 36 гласа „въздържал се“, евродепутатите настояха, че правилна и разумна употреба на антимикробни средства е от съществено значение за ограничаване на възникването на антимикробна резистентност (АМР), която се разпространява в здравеопазването, животновъдството и аквакултурите.
  Защо България продължава да бъде единствената страна в Евросъюза без Национална програма по антибиотична резистентност?  

 • mosquitoМъж в Пловдив е заразен със западнонилска треска и е приет за лечение в клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ „Св. Георги“. Мъжът е с енцефалит, но състоянието му се подобрява. Миналата седмица беше съобщено и за заразена жена от Бургас, която не е развила усложнения.
  Вирусът се пренася от комари, а заболяването може да доведе до животозастрашаващи състояния само при хора с хронични заболявания и възрастни хора, заяви за "Хоризонт" главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Золяването не е правилно да се нарича тежко и смъртоносно. Вирусът циркулира предимно при птиците, но комарите могат ад го пренесат на хората. Ваксина за него няма, а лечението на болните е симптоматично, като се разчита организмът сам да се справи.
  При 80% от заразените със западнонилска треска не се проявяват симптоми, а други 20 % симптомите са като при грип.

 • KunchevСлучаите на дребна шарка в Европа достигнаха рекордни нива. Световната здравна организация призова всички държави да предприемат незабавни мерки за ограничаване на вируса. 
  За 2018 г. са регистрирани 41 000 болни от морбили в Европа. За сравнение през миналата година случаите са били 23 927.
  Държавите, които са най-силно засегнати в Европа са: Сърбия, където има 14 починали, Гърция, Франция, Италия, Грузия, Русия и Украйна.
  "Ако не сте имунизирани и имате контакт с болен, шансът да се заразите е над 90%", заяви д-р Ангел Кунчев, държавен здравен инспектор, в ефира на "Здравей, България".

 • kantardjievветовната здравна организация отчита скок на дребната шарка в Европа. Броят на случаите на континента рязко е скочил през първите 6 месеца на годината, а загиналите са близо 40 за този период. От началото на годината в Европа са обявени 41 хиляди случаи на болестта, което е два пъти повече в сравнение със същия период на миналата година.
  Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев обясни в студиото на "България сутрин", че причината за това е липсата на имунизации и препоръча децата да бъдат ваксинирани.

 • cancer genes okВ грандиозно ново проучване изследователи от университета в Копенхаген са открили метод за диагностициране на широк спектър от ракови заболявания в ранните им стадии чрез използване на конкретен протеин на маларията, който се придържа към раковите клетки в кръвните проби. Изследователите се надяват, че този метод може да се използва в прогнозите за рак в близко бъдеще.

  Всяка година ракът убива приблизително девет милиона души по света и ранната диагностика е от решаващо значение за ефективното лечение и оцеляване. Сега изследователи от Факултета по здравни и медицински науки в Копенхагенския университет излязоха с нов метод за диагностициране на рака в ранните му стадии при хора чрез протеин на маларията - VAR2CSA - който се придържа към раковите клетки. Всички учени трябва да определят дали човек има рак или не е кръвна проба.
  "Разработихме метод, при който вземаме кръвна проба и с голяма чувствителност и специфичност, ние можем да извлечем отделни ракови клетки от кръвта. Ние хващаме раковите клетки в по-голям брой от съществуващите методи, което предлага възможност да откриете рак по-рано и по този начин да се подобри резултата. Можете да използвате този метод, за да диагностицирате при много случаи, тъй като той не зависи от вида на рака.В момента открихме различни видове ракови клетки в кръвни проби. И ако има ракова клетка в кръвта ви имате тумор някъде в тялото си ", казва професор Али Саланти от Катедрата по имунология и микробиология и съвместен автор на изследването, което току-що бе публикувано в научното списание Nature Communications.

 • mangyrovКак може да бъдем заразени с хепатит А и има ли опасност от епидемия в България? Отговор на тези въпроси за зрителите на Bulgaria ON AIR дава д-р Атанас Мангъров, директор на детско отделение в Инфекциозна болница.
  "В нашата страна, както и във всички останали има постоянна опасност от заразяване. Заразяването става чрез фекално замърсяване, каквото има с изобилие. Когато се съберат на 8-9 години хора, които не са боледували, има опасност от епидемия. Тази година статистиката показва, че имаме около 1100 случая. Съответно няма данни за взрив", каза в студиото на "България сутрин" д-р Мангъров.

 • HIV AIDSНа 15 август 2018 г. стартира Национална лятна АНТИСПИН кампания, която ще продължи до 15 септември 2018 г.
  В страната има разкрити 13 кабинета за безплатно и анонимно консултиране и изследване за вируса на СПИН към РЗИ. От началото на годината до м. юли в тях са се изследвали над 162 000 души.
  От 1986 г., когато започва регистрация на болни със СПИН до сега в България са регистрирани общо 2 876 лица носители на вируса. От началото на 2018 година са открити нови 161 серопозитивни. Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е многократно по-голям от инфектираните жени. Съотношението на инфектираните мъже и жени през настоящата година е 6:1 (139 мъже и 22 жени).

 • tapБНР съобщи, че са открити бактерии Ешерихия коли във водата на прочутата чешма в местността „Предел“ при взетите проби от експерти от Районната здравна инспекция в Благоевград. 
  При проверка здравните инспектори са констатирали силно завишение на колиформи - 67/100 куб. см и ешерихия коли - 4/100 куб. см. На община Разлог, в чието землище е обектът, е издадено предписание за незабавно спиране на водата, което е изпълнено. Изискана е и задължителна дезинфекция на тръбите след водохващането.
  Чешмата в местността „Предел“, в непосредствена близост до която са паметникът „Илинденци“ и параклисът „Св. Иван Рилски“, е знакова, тъй като хиляди преминаващи по пътя Благоевград - Гоце Делчев пълнят туби с вода от нея.

 • gipsyПонятието „здравен медиатор“ беше въвежда за първи път с приетата от Министерския съвет Здравна стратегия за лица в неравностойно положение, принадлежащи към етническите малцинства (2005 – 2015 г.). Позицията на здравния медиатор е залегнала и в частта „Здравеопазване“ на Националната стратегия за интегриране на ромите (2012 – 2020), приета от Народното събрание.
  Функциите на здравния медиатор съгласно тези документи са свързани с провеждането на беседи за повишаване на здравната култура, включително семейно планиране, съдействие на общопрактикуващите лекари за повишаване на имунизационния обхват, извършване на патронаж на млади майки, бременни, хора с хронични заболявания и др.
  Сега здравните медиатори в страната са 230 в 113 общини. Повечето от тах са платени длъжности в състава на общинската администрация. Основната им задача е интеграция на ромите, за осигуряване на достъп до навременна и качествена медицинска помощ и профилактика, повишаване на здравната култура, имунизационните кампании и предпазване от нежелана бременност.

 • smokingМинистерството на здравеопазването предложи нови мерки срещу тютюнопушенето с проект за изменение на Закона за здравето.
  Разширява се обхватът на забраната за тютюнопушене в закритите обществени места и на някои открити обществени места, като се регламентира наред със забраната за тютюнопушене и забрана за пушене на изделия за водна лула(наргиле), несъдържащи тютюн. Ако измененията бъдат приети, вече няма да може да се пуши не само в закритите помещения, но и в пригодените за зимата тротоарни площи, опаковани с найлони, както и в покрити площи с „широко отворени прозорци.
  Предлага се изменение в разпоредбата на закона и се уточнява отговорността на собствениците на заведението - едноличен търговец, съответно от юридическо лице. Целта е ясно да се дефинира вината на едноличния търговец, съответно на юридическото лице.

 • petrunov alergiiСЗО прогнозира, че през 2025 година 50% от населението ще страда от заболяването, каза пред BGOnAir акад. Богдан Петрунов. Алергиите са на 4-то място сред хроничните заболявания в световен мащаб. Между 30-40% от населението е засегнато от проблема. През последните 20 години честотата им се е удвоила, отчитат експертите. Какви са причините и как да се предпазим?
  Според водещия специалист в областта на имунологията - акак. Богдан Петрунов, през 2025 г. се предвижда 50% от населението на света да страда от алергични реакции.

 • kantardjievНад 20% от кърлежите са заразени с лаймска болест, която се предава, чрез мишките, плъховете и донякъде бездомните кучета, коментира проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, в ефира на БНТ. „Не ходете там, където има треви и където може да има кърлежи, не пускайте децата си. Второ - винаги се оглеждайте за кърлежи, защото кърлежа, ако е малко стоял - няколко часа на тялото - не може да предаде инфекция и третото - дали сме една инструкция, РЗИ е разпространило из цялата страна, на сайта на всяко РЗИ, на сайта човек може да прочете какво се прави при кърлеж.”

 • hasardzh grashanПредложението на ГЕРБ спешно да се увеличи 4 пъти акцизът за бездимни цигари и така те да бъдат приравнени на конвенционалните стана повод за размяна на обвинения в лобизъм на най-различни нива – вътре в „Обединени патриоти”, в рамките на управляващата коалиция, между парламентарните групи в Народното събрание и даже между експерти в студиото на „Тази сутрин” на БТВ.
  Александър Иванов от ГЕРБ посочи, че бюджетът тази година е по-социален и с по-голям акцент върху образованието и сигурността, като 15-те милиона лева, които биха дошли от корекцията на акциза ще бъдат полезни именно в тази посока.

 • akciz cigariЧетири пъти по-висок акциз за тютюневите изделия предвиждат промени в Закона за акцизите и данъчните складове, внесени от депутати от ГЕРБ. Това ще доведе до съществено поскъпване на нагреваемите цигари у нас само осем месеца след появата на българския пазар на технологията за бездимно пушене.
  Акцизът на нагреваемите цигари в момента е близо два пъти по-нисък. Според икономисти вдигането на акциза ще доведе до повишение на контрабандата.
  По думи на поддръжниците на повишението, бюджетът губи 20 млн. лева ежегодно от сегашните ниски акцизи.
  В студиото на Bulgaria ON AIR темата коментираха икономистът Красен Станчев, пулмологът д-р София Ангелова и депутатът от НФСБ Йордан Апостолов.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публични сред... Прочети още ...

За правата на пациента

bgflag1Като пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...