NSVOK top banner

Вход

ЕС

 • mladi lekariСлед решение на Столичната лекарска колегия да заделя допълнително средства във фонд "Лекарска взаимопомощ", стана възможно наши млади медици да бъдат обучавани безплатно във водещи клиники в Европейския съюз. За целта е разкрита програма за изпращане на лекари за допълнителна квалификация.
  "Проведохме работна среща с ръководителите на лечебни заведения, на която бе изразена пълната подкрепа да създадем този фонд", коментира пред вестник "Труд" д-р Асен Меджидиев, председател на Столичната колегия на Българския лекарски съюз и шеф на отделението "Уши, нос и гърло" към УМБАЛСМ "Н.Й.Пирогов".

 • lekari chujbinaПрез последните 20 години районната колегия на БЛС в област Шумен е намаляла с около 300 души и в момента членовете ѝ са 528. Средната възраст на лекарите в областта е 56 години. Това стана ясно в навечерието на Деня на българския лекар -19 октомври, съобщават от БНР. Председателят на Районната лекарска колегия д-р Красимир Симеонов заяви, че в областта има дефицит на лекари от всички специалности.

 • transplantОКДиректорът на Изпълнителната агенция по трансплантации д-р Михаил Христов заяви, че българи, които се нуждаят от белодробна трансплантация, няма да бъдат приемани в немски клиники , защото сме само асоцииран, а не редовен член на организацията Евротрансплант.
  ,,Имаме дефинитивен отказ. Отпреди два дни, в мейл, германските власти ни обясниха, че държавите, които са асоциирани членки към Евротрансплант – т.е., не са с правата на членките-учредителки, няма да бъдат трансплантирани, говоря само за белодробна трансплантация, в страните членки. Досега нямахме такъв категоричен отказ, сега вече го имаме черно на бяло. Такава била политиката на страните, като визират принципите и изискванията в т.нар. "Декларация за трансплантационен туризъм и борба с трафика на органи'', обясни Христов.

 • prouchvaneЕвропейската комисия предложи от следващата година да отпадне сезонната смяна на часовото време и всяка от държавите-членки на ЕС да реши кое време ще прилага като постоянно – лятното или зимното. В проучване на „Екзакта Рисърч Груп”, цитирано от Nova TV, направено в периода 28 септември – 5 октомври сред 1000 пълнолетни българи в 92 населени места, са проверени обществените нагласи на българите по темата.
  48% от участвалите в изследването предпочитат у нас да се приеме като постоянно зимното часово време, а 32% от българите искат лятното часово време да се въведе за постоянно.

 • sad ESСъдът на ЕС взе решение, че отпускът за отглеждане на дете до двегодишна възраст не се признава за трудов стаж, който дава право на платен годишен отпуск. Запитването от румънски съд е дали пpaвoтo нa Cъюзa дoпycĸa paзпopeдбa oт нaциoнaлнoтo пpaвo, ĸoятo пpи oпpeдeлянeтo нa пpoдължитeлнocттa нa гoдишния oтпycĸ, изĸлючвa възмoжнocттa пepиoдът, пpeз ĸoйтo paбoтниĸът e бил в poдитeлcĸи oтпycĸ, дa ce cчитa зa пepиoд нa дeйcтвитeлнo пoлaгaнe нa тpyд, информират от вестник Дневник. Решението на Съда на ЕС означава, че разпоредба oт нaциoнaлнoтo зaĸoнoдaтeлcтвo, ĸoятo изĸлючвa oт гapaнтиpaния плaтeн гoдишeн oтпycĸ пepиoдa нa poдитeлcĸия oтпycĸ (мaйчинcтвo), e в cъoтвeтcтвиe c пpaвoтo нa Cъюзa.

 • vremeДържавата започна онлайн допитване за нагласите ни лятно или зимно часово време предпочитаме. Резултатите ще бъдат взети предвид при оформяне на позицията кой от двата варианта ще избере страната ни. Това се налага, след като Европейската комисия взе решение смяната на времето да бъде отменена през 2019 г., а всяка държава сама да решава на лятно или на зимно часово време да остане. Своите предпочитания можете да заявите на правителствения портал www.euaffairs.government.bg до 11 октомври.

 • JNachevaПредседателят на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева заяви след заседание на надзорниците, че разходите на НЗОК за лечение на българите в чужбина и за лекарства нарастват. Тенденцията за нарастване на сумите според нея няма да създаде опасност или проблем за изпълнението на бюджета за тази година, защото средствата, които ще се платят, вече са договорени, съобщават от БНТ. Начева не се ангажира с конкретни суми, свързани с нарастването на разходите за лекарства, но каза, че тенденциите в лекарствената сфера са твърде динамични.

 • mariaУниверситетът в Кеймбридж променил изпита за сертификат по английски език, за да може Мария Александрова от Враца да се яви на него въпреки физическите си увреждания. 17-годишно момиче, което страда от детска церебрална парализа, не може да ходи и трудно движи ръцете си. За нея се грижи майка ѝ, разказват от Nova TV. Физическите ѝ увреждания и това, че попада в графата „дете със специални образователни потребности“, не са увредили духа и желанието ѝ за знания.
  „Вярвам, че образованието ще ме докара по-далеч в живота от физическите мъки”, споделя Мария.
  Майката Зорница разказва, че дъщеря ѝ ходи на училище и е отличничка, въпреки че 80% от училищата в родния ѝ град я отхвърлят с аргумента, че не приемат „такива деца”.

 • d rKatsarovЗдравеопазването у нас e на едно от последните места в Европа според проучване на шведската неправителствена организация „Хелт кънсюмър пауърхаус”. В класацията ни изпреварват страни като Македония и Албания. Страната ни е на дъното и заема 33-то място от 34 европейски държави, в които са изледвани здравните системи. На челните места са Холандия, Швеция и Дания. В проучването са анкетирани пациенти, които определят, че качеството на здравните услуги е лошо, уточняват от bTV. Системата на здравеопазване е определена като тромава и остаряла. Илиана Тонова страда от автоимунното заболяване саркоидоза. Всеки месец ходи на изследвания, за които ѝ трябва направление от личния лекар, но в края на месеца направленията вече са свършили.

 • zdr statistikaСпоред проучване на института за сравнително изследване на здравните системи в Европа Health Consumer Powerhouse през последните 10 години номер 1 по качество на здравните системи е Холандия, а България и Румъния са на последните две места от 34 страни. Само за 12 месеца Македония е успяла да се изкачи с 11 позиции, защото е въвела електронно запазване на час при лекар, информират от вестник 24 часа. Благодарение на апликация за телефон, която показва всички свободни часове при лекари в страната, един пациент може по всяко време да намери специалист. Това приложение имало такъв голям успех, че вече е въведено и в Сърбия и Черна гора.

 • lekar FrПрезидентът Еманюел Макрон обяви планове да направи френската здравна система, смятана за една от най-добрите в света, по-ефективна и устойчива през следващите 50 години, предаде АП, цитирана от вестник 24 часа. Макрон огласи организационни промени в болниците и при назначаването на лекари и отбеляза, че дигиталните технологии ще бъдат използвани по-добре, за да може да се осигурява здравеопазване на пациентите в цяла Франция, без значение къде живеят.

 • MVRНа 19 септември се отбелязва Европейския ден без загинали на пътя. България е лидер в Европейския съюз по брой загинали при катастрофи на 1 милион души. Според статистиката годишно около 30 деца загиват, а 110 получават травми и наранявания при катастрофи, иформират от БНР. От Института за пътна безопасност предлагат да се увеличи броят на часовете за обучение по пътна безопасност в училище и да се изясни статутът на дисциплината – дали да е отделен предмет или модул.

 • lekari chujbinaГермания утолява глада си за медицински персонал с попълнения от Източна Европа. А това е фатално за пациентите в България, Румъния и сие. Но и не само за тях, пише Маркус Бауер от "Дойчландфунк", цитиран от dw.com. Във финансово отношение Гърция постепенно се стабилизира. Редом с тази добра вест обаче от страната идват и по-малко радостни новини. Например следната: че през последните години много гръцки лекари са напуснали родината си и днес работят в Западна Европа - най-вече в Германия. Това е и една от причините за влошаването на здравеопазването в Гърция. Всъщност този проблем съвсем не е само гръцки - той е до болка познат в почти всички страни от бившия Източен блок.

 • EMAЕвропейската агенция по лекарствата, която се мести от Лондон в Амстердам заради предстоящия Брекзит, бе дадена на съд от британския си хазяин, който иска да продължи да получава наема за сградата си. Той се оценява на общо 565 млн. евро, предаде Ройтерс, цитирана от вестник Труд. Агенцията е подписала през 2014 г. 25-годишен договор за наем в търговския квартал Канари Уорф, който ще изтече едва през 2039 г. И собственикът на настоящата сграда на ЕМА "Канари Уорф Т1 Лтд" настоява да продължи да получава парите.

 • pojarГерманската федерална полиция съобщи, че екип от нейни съдебни лекари помагат в Гърция за идентифициране на жертвите от горските пожари в Атика, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БНТ. При горските пожари в гръцката област Атика в началото на седмицата загинаха 82 души. Патолози обявиха, че идентифицирането на жертвите е трудно, тъй като много от телата в моргата са силно обгорели.

  Снощи гръцките власти обявиха, че имат сериозни индикации, че пожарът край Атина е бил причинен умишлено. Изводът е направен след анализ на сателитни кадри и проверки на терен.

 • UnkerПредседателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер даде днес пресконференция, посветена на постиженията на неговия ”план Юнкер” за инвестиции в ЕС, информират от frognews.bg. Попитан какво се е случило миналата седмица с него и дали наистина е бил пиян, Юнкер заяви, че кракът му се е схванал.
  "В добра форма съм, има много по-важни неща от моето здраве. Честно казано, нямам време да се занимавам с такива дреболии. Наистина съм впечатлен колко внимание се обръща на незначителни неща и настоявам за уважение. Учудващо е колко много хора са специалисти по здравословното ми състояние", коментира той.
  Както информирахме, преди това европейските институции лансираха тезата, че Юнкер залитал заради болки от ишиас.

 • psihiatriaПредставители на Европейската психиатрична асоциация пристигнаха в България за оценка на психиатричното обслужване и на състоянието на системата. За целта до 21 юли те ще се запознават с обстоятелства и проблеми в сектора и ще извършват огледи на психиатрични болници и отделения, информират от вестник „Труд“. В списъка е и Държавната психиатрична болница "Свети Иван Рилски", която е в трагично материално състояние от много години.
  Обект на визити ще са още УМБАЛ "Александровска", СБАЛНП "Св. Наум", Център за психично здраве "Никола Шипковенски" и Дневен център "Слатина".

 • lekari chujbinaВсяка година близо 450 лекари и 1000 медицински сестри напускат България и се отправят на Запад. Не само ниското заплащане ги кара да заминат, коментират от dw.com. Резултатът е трагичен. Най-вече за пациентите в провинцията.
  Флорина Венера e от румънското село Бунещи в община Брашов. Тя е само на 11 години, но вече е била диагностицирана с рак - и то още когато била на 4. Момичето е било оперирано навреме и така успяло да пребори коварната болест. Днес обаче майката на Флорина отново е притеснена. Детето напоследък отново се оплаква от болки в коляното.

 • GЧленове на националния съюз на служителите в държавните болници в Гърция организираха днес протест пред сградата на финансовото министерство срещу мерките за икономии, съобщава в. "Катимерини", цитиран от БТА. След като им беше отказана среща с министъра на финансите Евклидис Цакалотос, протестиращите се опитаха да нахлуят със сила в сградата, но бяха отблъснати от полицията, която използва сълзотворен газ. Демонстрантите се противопоставят на намаляването на персонала и орязването на надбавките за опасен труд, които обикновено се плащат на болничния персонал.

 • UnkerПредседателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер беше забелязан да се спъва, да ходи трудно и да губи равновесие след срещата на върха в Брюксел. Той залиташе до такава степен, че се наложи президентите на Финландия и Украйна да го придържат, за да не падне. Холандският премиер Марк Рюте също се включи, за да го подкрепи. Поведението на Юнкер накара белгийските медии да си зададат въпроса дали не е пиян.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публични сред... Прочети още ...

За правата на пациента

bgflag1Като пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...