NSVOK top banner

Вход

ЕС

 • med sestraЖурналистическо разследване установило, че румънски специализирани училища издават фалшиви дипломи за медицински сестри. Няколко десетки медицински сестри в болници в Швеция показват дипломи от Румъния и Полша, придобити чрез редовно обучение, докато по същото време са работили на пълен работен ден в Швеция, съобщи "Романия инсайдър", цитирани от вестник Сега. Разследване на шведския тв канал SVT открило 27 медицински сестри, които са успели да си намерят работа в шведското здравеопазване, твърдейки, че са обучени в чужбина, или кандидатствайки с фалшиви дипломи. Някои от тях са разследвани от шведската полиция, други вече са осъдени за измама, но има и такива, които все още работят в болници в Швеция.

 • laborНови изследвания показват, че резистентните на лекарства бактерии са убили повече от 33 000 души в ЕС през 2015 г. Те бяха публикувани тази седмица, като се предупреждава, че супербактериите "заплашват модерното здравеопазване". В проучване, публикувано в списание "The Lancet Infectious Diseases", екип от лекари в целия ЕС са разгледали данни за повече от дузина комбинации от резистентни на антибиотици бактерии в целия континент и разработили модел за инфекция и смъртност на пет вида бактерии, пише БТА. Те установили, че повече от 670 000 души са се разболели през 2015 г. от тези пет щама и в резултат на това са починали 33 110 души. По-голямата част от смъртните случаи се смята, че са настъпили при кърмачета на възраст под 12 месеца и при хората над 65-годишна възраст.

 • lekari usmivkiВ Германия хората с висше образование печелят по принцип добре, но далеч не всяка специалност осигурява високи доходи. Кои са най-добре платените професии в Германия? Данните от една много интересна класация съобщават от dw.com. В Германия не обичат да говорят за равнището на заплатата си. На шега дори се твърди, че даже съпрузи, които иначе познават и кътните си зъби, често нямат представа колко пари получава тяхната половинка. А подобни информации са важни - особено за онези, които обвързват избора на специалност за следване с очакваните в бъдеще доходи. Ако специалността се избираше само в зависимост от очакваните доходи, нещата щяха да са относително ясни: най-добре печелят лекарите, инженерите и икономистите.

 • Fr dezaФранция е разтърсена от шокиращи случаи на бебета, родени с малформации. Започнало е национално разследване, след като повече от 20 деца от 3 департамента в страната в периода 2000 - 2014 година са се родили без ръце или длани. Има 18 случая на новородени без ръце в департамент Ен и още няколко в Морбиан и Лоар Атлантик – всичките обвити в мистерия, без ясна причина за този бум на подобни малформации, съобщават от Bulgaria On Air. В същите райони е установена и появата на птици и добитък с малформации. Първите заключения от разследването на мистериозните аномалии се очакват до края на януари, а пълният доклад ще бъде готов до месец юни.

 • EvrostatТри български региона са с най-ниска продължителност на живота в ЕС, показват данни от анализ на Евростат за различията в средната продължителност на живота по региони в ЕС през 2016 г. Своеобразни "рекордьори" по най-ниска продължителност на живота в ЕС са българските региони Северозападен /73,3 години/, Югозападен /74,4 години/ и Северен Централен /74,4 години/, показва европейската статистика. Според анализа средната продължителност на живота в ЕС е била 81 години, предава БТА. В национален мащаб средната продължителност на живота у нас през 2016 г. е била 74,9 години, което отново ни поставя в дъното по продължителност на живота в ЕС.

 • spane rabotaХелзинки има нова мода – да се спи на работа и работодателят ти да плаща за това. Оказва се, че финландските профсъюзи са стигнали до извода, че сънят в средата на работния ден се отразява ползотворно не само на продуктивността на сътрудниците, но и на финансовото благополучие на фирмите. Както пише изданието yle.fi, цитирано от inlife.bg, някои фирми дори наемат специалисти, които водят тих корпоративен час, помагайки на хората да се отпуснат и да научат повече за медитацията.

 • NZOK sgradaНадзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса е обсъдил възможността задълженията към чуждите осигурителни фондове да се изплатят в тригодишен период, след което плащанията да се извършват ритмично в рамките на европейските регламенти. Тези намерения намират отражение и в Закона за бюджет на НЗОК за 2019 г., който предстои да бъде приет. Това сподели вчера членът на Надзорния съвет Пламен Таушанов на станалата традиционна среща между представители на Главната асоциация на институциите за социална сигурност на Австрия и НЗОК, съобщиха от пресцентъра на касата. На срещата бяха дискутирани параметрите за 2019 г. на Плана за разплащане на исковете за лечение на български граждани в австрийски лечебни заведения съгласно европейските регламенти.

 • 87c17ca3ca2cc9cc0365d602702eb7a2 1Две неродени бебета са били оперирани в утробата на майка си седмици преди да се появят на бял свят. Такъв тип операция е направена за пръв път във Великобритания, съобщава BBC. Медицински екип от 30 души е направил гръбначна операция на неродените в Университетската болница в Лондон. Бебетата са имали заболяване, наречено спина бифида. Това е вродена аномалия в развитието на гръбначния стълб и гръбначния мозък, при която има отвор в гръбначния канал, през който е възможно да изтече част от гръбначния мозък. Обикновено заболяването се третира след раждането, но колкото по-рано започне лечението, толкова по-добре за дългосрочното здраве на детето.

 • MHristovДвама от листата с 15 чакащи за белодробна трансплантация у нас са в много тежко състояние. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV директорът на Агенцията по трансплантации д-р Михаил Христов. Постигната е уговорка с екип от Истанбул, който да прави трансплантации у нас и да обучава български лекари. Разговори се водят и с екипи от болниците в Рим, Париж, Хановер и Виена.
  „Когато подпишем споразумение, ще има две възможности – нашият пациент да отиде в чужбина, а другата е да дойде техният екип да оперира у нас”, обясни д-р Христов.

 • mladi lekariСлед решение на Столичната лекарска колегия да заделя допълнително средства във фонд "Лекарска взаимопомощ", стана възможно наши млади медици да бъдат обучавани безплатно във водещи клиники в Европейския съюз. За целта е разкрита програма за изпращане на лекари за допълнителна квалификация.
  "Проведохме работна среща с ръководителите на лечебни заведения, на която бе изразена пълната подкрепа да създадем този фонд", коментира пред вестник "Труд" д-р Асен Меджидиев, председател на Столичната колегия на Българския лекарски съюз и шеф на отделението "Уши, нос и гърло" към УМБАЛСМ "Н.Й.Пирогов".

 • lekari chujbinaПрез последните 20 години районната колегия на БЛС в област Шумен е намаляла с около 300 души и в момента членовете ѝ са 528. Средната възраст на лекарите в областта е 56 години. Това стана ясно в навечерието на Деня на българския лекар -19 октомври, съобщават от БНР. Председателят на Районната лекарска колегия д-р Красимир Симеонов заяви, че в областта има дефицит на лекари от всички специалности.

 • transplantОКДиректорът на Изпълнителната агенция по трансплантации д-р Михаил Христов заяви, че българи, които се нуждаят от белодробна трансплантация, няма да бъдат приемани в немски клиники , защото сме само асоцииран, а не редовен член на организацията Евротрансплант.
  ,,Имаме дефинитивен отказ. Отпреди два дни, в мейл, германските власти ни обясниха, че държавите, които са асоциирани членки към Евротрансплант – т.е., не са с правата на членките-учредителки, няма да бъдат трансплантирани, говоря само за белодробна трансплантация, в страните членки. Досега нямахме такъв категоричен отказ, сега вече го имаме черно на бяло. Такава била политиката на страните, като визират принципите и изискванията в т.нар. "Декларация за трансплантационен туризъм и борба с трафика на органи'', обясни Христов.

 • prouchvaneЕвропейската комисия предложи от следващата година да отпадне сезонната смяна на часовото време и всяка от държавите-членки на ЕС да реши кое време ще прилага като постоянно – лятното или зимното. В проучване на „Екзакта Рисърч Груп”, цитирано от Nova TV, направено в периода 28 септември – 5 октомври сред 1000 пълнолетни българи в 92 населени места, са проверени обществените нагласи на българите по темата.
  48% от участвалите в изследването предпочитат у нас да се приеме като постоянно зимното часово време, а 32% от българите искат лятното часово време да се въведе за постоянно.

 • sad ESСъдът на ЕС взе решение, че отпускът за отглеждане на дете до двегодишна възраст не се признава за трудов стаж, който дава право на платен годишен отпуск. Запитването от румънски съд е дали пpaвoтo нa Cъюзa дoпycĸa paзпopeдбa oт нaциoнaлнoтo пpaвo, ĸoятo пpи oпpeдeлянeтo нa пpoдължитeлнocттa нa гoдишния oтпycĸ, изĸлючвa възмoжнocттa пepиoдът, пpeз ĸoйтo paбoтниĸът e бил в poдитeлcĸи oтпycĸ, дa ce cчитa зa пepиoд нa дeйcтвитeлнo пoлaгaнe нa тpyд, информират от вестник Дневник. Решението на Съда на ЕС означава, че разпоредба oт нaциoнaлнoтo зaĸoнoдaтeлcтвo, ĸoятo изĸлючвa oт гapaнтиpaния плaтeн гoдишeн oтпycĸ пepиoдa нa poдитeлcĸия oтпycĸ (мaйчинcтвo), e в cъoтвeтcтвиe c пpaвoтo нa Cъюзa.

 • vremeДържавата започна онлайн допитване за нагласите ни лятно или зимно часово време предпочитаме. Резултатите ще бъдат взети предвид при оформяне на позицията кой от двата варианта ще избере страната ни. Това се налага, след като Европейската комисия взе решение смяната на времето да бъде отменена през 2019 г., а всяка държава сама да решава на лятно или на зимно часово време да остане. Своите предпочитания можете да заявите на правителствения портал www.euaffairs.government.bg до 11 октомври.

 • JNachevaПредседателят на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева заяви след заседание на надзорниците, че разходите на НЗОК за лечение на българите в чужбина и за лекарства нарастват. Тенденцията за нарастване на сумите според нея няма да създаде опасност или проблем за изпълнението на бюджета за тази година, защото средствата, които ще се платят, вече са договорени, съобщават от БНТ. Начева не се ангажира с конкретни суми, свързани с нарастването на разходите за лекарства, но каза, че тенденциите в лекарствената сфера са твърде динамични.

 • mariaУниверситетът в Кеймбридж променил изпита за сертификат по английски език, за да може Мария Александрова от Враца да се яви на него въпреки физическите си увреждания. 17-годишно момиче, което страда от детска церебрална парализа, не може да ходи и трудно движи ръцете си. За нея се грижи майка ѝ, разказват от Nova TV. Физическите ѝ увреждания и това, че попада в графата „дете със специални образователни потребности“, не са увредили духа и желанието ѝ за знания.
  „Вярвам, че образованието ще ме докара по-далеч в живота от физическите мъки”, споделя Мария.
  Майката Зорница разказва, че дъщеря ѝ ходи на училище и е отличничка, въпреки че 80% от училищата в родния ѝ град я отхвърлят с аргумента, че не приемат „такива деца”.

 • d rKatsarovЗдравеопазването у нас e на едно от последните места в Европа според проучване на шведската неправителствена организация „Хелт кънсюмър пауърхаус”. В класацията ни изпреварват страни като Македония и Албания. Страната ни е на дъното и заема 33-то място от 34 европейски държави, в които са изледвани здравните системи. На челните места са Холандия, Швеция и Дания. В проучването са анкетирани пациенти, които определят, че качеството на здравните услуги е лошо, уточняват от bTV. Системата на здравеопазване е определена като тромава и остаряла. Илиана Тонова страда от автоимунното заболяване саркоидоза. Всеки месец ходи на изследвания, за които ѝ трябва направление от личния лекар, но в края на месеца направленията вече са свършили.

 • zdr statistikaСпоред проучване на института за сравнително изследване на здравните системи в Европа Health Consumer Powerhouse през последните 10 години номер 1 по качество на здравните системи е Холандия, а България и Румъния са на последните две места от 34 страни. Само за 12 месеца Македония е успяла да се изкачи с 11 позиции, защото е въвела електронно запазване на час при лекар, информират от вестник 24 часа. Благодарение на апликация за телефон, която показва всички свободни часове при лекари в страната, един пациент може по всяко време да намери специалист. Това приложение имало такъв голям успех, че вече е въведено и в Сърбия и Черна гора.

 • lekar FrПрезидентът Еманюел Макрон обяви планове да направи френската здравна система, смятана за една от най-добрите в света, по-ефективна и устойчива през следващите 50 години, предаде АП, цитирана от вестник 24 часа. Макрон огласи организационни промени в болниците и при назначаването на лекари и отбеляза, че дигиталните технологии ще бъдат използвани по-добре, за да може да се осигурява здравеопазване на пациентите в цяла Франция, без значение къде живеят.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публични сред... Прочети още ...

За правата на пациента

bgflag1Като пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...