NSVOK top banner

Вход

Съд

 • katastrБаща, чийто син загина, блъснат на тротоар в Горна Оряховица, все още не е изгубил надеждата си за справедливост. Инцидентът е от преди една година, но Янко Енев решава да пази мълчание, докато съдът не излезе с решение, вярвайки на институциите и имайки доверие на държавата и съдебната система. Преди дни окръжният съд във Велико Търново реши – само условна присъда от 3 г. за извършителя, при максимална от 15 г.
  Петък – 13-ти октомври 2017 г. Часът е около полунощ. Двама мъже на 20 и 40 г. се прибират към домовете си по тротоара на главна улица в Горна Оряховица, когато ги връхлита лек автомобил, управляван от 18-годишен шофьор с книжка от един месец, припомнят от Nova TV. На място е убит 40-годишният Димитър. В кома изпада 20-годишният Красимир.

 • blizki pazientСемейството на 29-годишния Адриан Петков, който почина, докато чакаше за белодробна трансплантация, ще водят битка и за съдбата на останалите 16 души, които чакат за трансплантация на бял дроб. Близките на младия мъж заявиха пред bTV, че са били „нагло и безочливо излъгани от държавата”. Решени са също да доведат битката докрай в Европейския съд по правата на човека.
  „Обещал съм на брат ми, че останалите, които чакат трансплантация, няма да минат по същия път, по който мина той. Ще създадем кауза, с която да защитаваме правата на тези хора, защото вярваме, че всеки има правото да се излекува и да живее”, категоричен е братът на Адриан – Алберт Петков.

 • sad VratsaДа бъдат призовани като свидетели пациенти, които са доволни и са спасени от бързото и качествено лечение в отделението по “Съдова хирургия” в знаковото дело срещу двама от бившите директори на болницата във Враца Орлин Цветков и Светозар Луканов и началника на отделението д-р Румен Цветанов. Това поиска адвоката на д-р Цветанов. Свидетелите са Рангел Якимов и Ева Ралчева, информират от Зов нюз. На единия от пациентите, благодарение на бързата и адекватна намеса, е спасен кракът от ампутация.

 • zadarjaniАпелативният специализиран съд потвърди определението на първата инстанция и остави в ареста за постоянно четирима от задържаните за незаконна търговия с онколекарства - Борислав Сотиров, Делян Денсузов, Калоян Молалийски и Милослав Пейков. Другите трима, задържани при акцията в Благоевград и София, остават под домашен арест - Небесна и Зора Балджийски, както и Светлана Тюлекова. Обвиняемите бяха задържани заради схема, чрез която е източвана здравната каса с незконен реескпорт на медикаменти за онкоболни. Лекарствата били за пациенти в болницата "Йоан Павел" в София и "Св. Мина" в Благоевград. Според съда няма данни, че обвиняемите могат да се укрият, но има опасност да извършат ново престъпление, информират от БТА. Според доказателствата има ясно разграничение кой каква функция е изпълнявал в престъпната група, която според разследването е работила от средата на 2017 г. до 4 октомври 2018 г.

 • sad VratsaДнес беше дадено начало на разпоредителното заседание по делото за неправомерно плащане на сума над 30 000 лева на лекар, който въобще не е стъпвал във врачанската МБАЛ "Хр. Ботев". Скандалният случай нашумя през февруари тази година, когато Районната прокуратура във Враца повдигна обвинения на трима души – двамата вече бивши шефове на лечебното заведение Светозар Луканов и Орлин Цветков и на началника на отделението по съдова хирургия д-р Румен Цветанов, припомнят от Зов нюз. Магистратите поискаха от тях отговорност за превеждани парични средства като възнаграждение за участие в сложни операции на д-р Халил Мехмед, който никога не е осъществявал медицински дейности в болницата във Враца, не е познат на никого от персонала на здравното заведение, а е работил в други болнични заведения на територията на област Шумен.

 • sad ESСъдът на ЕС взе решение, че отпускът за отглеждане на дете до двегодишна възраст не се признава за трудов стаж, който дава право на платен годишен отпуск. Запитването от румънски съд е дали пpaвoтo нa Cъюзa дoпycĸa paзпopeдбa oт нaциoнaлнoтo пpaвo, ĸoятo пpи oпpeдeлянeтo нa пpoдължитeлнocттa нa гoдишния oтпycĸ, изĸлючвa възмoжнocттa пepиoдът, пpeз ĸoйтo paбoтниĸът e бил в poдитeлcĸи oтпycĸ, дa ce cчитa зa пepиoд нa дeйcтвитeлнo пoлaгaнe нa тpyд, информират от вестник Дневник. Решението на Съда на ЕС означава, че разпоредба oт нaциoнaлнoтo зaĸoнoдaтeлcтвo, ĸoятo изĸлючвa oт гapaнтиpaния плaтeн гoдишeн oтпycĸ пepиoдa нa poдитeлcĸия oтпycĸ (мaйчинcтвo), e в cъoтвeтcтвиe c пpaвoтo нa Cъюзa.

 • sad200Върховният административен съд отмени обезщетението от 100 000 лева на родителите на починалата от рак Габи. Парите бяха присъдени заради забавена трансплантация на 5-годишното момиченце. Искът беше срещу Министерството на здравеопазването и Център „Фонд за лечение на деца в чужбина”. Родителите на издъхналата от левкемия Габриела Йорданова спечелиха делото още преди две години в Административения съд в Пловдив, съобщават от вестник Монитор. В решението си върховните съдии връщат делото за ново разглеждане от друг състав на съда в Пловдив с указания да се извършат процесуални действия по отстраняване на нередностите на исковата молба и едва след това да се пристъпи към разглеждане на спора по същество.

 • bolniza KarlovoРегионалната здравна каса изплати дължимите суми за месеците юли и август на МБАЛ "Д-р Киро Попов" в Карлово. Парите са за извършени дейности по 11 клинични пътеки в отделението по акушерство и гинекология. От БНТ припомнят, че заради недостиг на щатни места за анестезиолози отделението беше заплашено от затваряне. Сега Административният съд трябва да се произнесе за окончателната съдба на АГ-клиниката. Заседанието е насрочено за 2 октомври.

   

 • sad200Обезщетение от 25 000 лв. ще трябва да плати болницата в Силистра на В.Е. заради лекарска грешка, довела до ампутация на ръката на пациентката. Това следва от решение на Окръжния съд в града, което е потвърдено от горните инстанции и вече е в сила, информрат от вестник Сега. Магистратите приемат, че при лечението ѝ е извършено недопустимо отклонение от медицинските стандарти, като не е оказана адекватна и своевременна помощ.

 • DeanaСофийският градски съд ще гледа делото срещу шестимата лекари, обвинени за смъртта на родилката Деяна Георгиева. През 2011 година 19-годишната жена постъпила в болница, за да роди своето първо дете, но месец по-късно издъхва, припомнят от Nova TV. На съд заради смъртта на родилката отиват медици от „Шейново” и „Пирогов”. Според прокуратурата те са проявили професионална непредпазливост и така причинили смъртта на младата жена.

 • KS200От прессекретариата на президента Румен Радев информираха, че той е сезирал Конституционния съд за текстове от последните промени в Административнопроцесуалния кодекс. Миналата седмица парламентът отхвърли ветото му върху промените в АПК, припомнят от mediapool.bg. Един от дадените на КС текстове засяга публичността на съдебните заседания. Той оспорва също въведените правила за родовата и местната подсъдност по административни дела.

 • judge2Апелативният съд във Варна потвърди решението на Окръжния съд, с което по иск на „МБАЛ Света Марина“ ЕАД се осъжда НЗОК да заплати сумата 448 390лв., представляваща неизплатена главница за осъществени дейности през м.юни 2016г., ведно със законната лихва върху главницата от 20717.11лв
  Задължението на НЗОК е да заплаща извършването на определените с договора дейности, в рамките на предварително определените стойности по реда на чл. 4 от ЗБНЗОК за 2016г., заложени в чл. 42 от договора между болницата и НЗОК.
  Съдът намира, че тези разпоредби на договорите противоречат на чл. 35 от ЗЗО, според който осигурените лица имат право да получават медицинска помощ в обхвата на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК. Клаузите на договор, които противоречат на закона, са нищожни и не произвеждат действие.
  Осъществената болнична помощ, следва да бъде заплатена в изпълнения обем. След като е сключен договор между болница и здравната каса, то последната дължи заплащане на всички дейности по уговорените клинични пътеки. Разпоредбите, свързани с лимитите са в противоречие с духа и целта на ЗЗО, респективно с основните разпоредби на сключения между страните договор.

 • radiotherapy1Петчленен състав на Върховния административен съд спря действието на §3, ал. 2 от Преходните и заключителни разпоредби на Наредба № 2 от 5.02.2018 г. за условията и реда за осигуряване защита на лицата при медицинско облъчване.
  Според същия не се допуска въвеждането в експлоатация на апаратура за лъчелечение, която не е фабрично нова, и нуклеарномедицински уредби за образна диагностика, компютър-томографи и ангиографи, които не са фабрично нови или фабрично обновени. „Фабрично нова апаратура“ се дефинира, като апаратура неинсталирана (немонтирана) и неупотребявана в периода от производството й до доставката й на крайния потребител, като този период не надвишава две календарни години.
  Спирането на действието на акта е по жалба на „Център за защита правата в здравеопазването“ и МБАЛ – „Медицински комплекс Свети Иван Рилски“ ЕООД. Ответник е министърът на здравеопазването,

 • TELKПоследните изменения в нормативната уредба свързани с медицинската експертиза доведоха до промени, които се очаква да ускорят процедурите по медицинската експертиза и да направят решенията по-малко субективни. Същевременно някои нови положения създават условия за нестабилност на постановените актове.
  Така например от 27 юли насам, Правилникът изисква в състава на ТЕЛК да участва лекар с придобита специалност по профила на заболяването. Нормативната уредба не изяснява как се процедира при случаи, когато едно заболяване може да бъде отнесено едновременно към две и повече медицински специалности или пациентът има повече от три различни забоялвания, а съставът на комисията е от трима лекари. Във всеки аналогичен казус, решението може да бъде оспорено и отменено на формално основание.
  Пак според Правилника при включване за първи път в състава на ТЕЛК лекарите преминават задължително обучение в НЕЛК.

 • TELKПациенти срещу държавата, заради новите правила за ТЕЛК. Хората с увреждания внасят в сряда десетки жалби в Здравното министерство срещу влязлата в началото на август нова система за определяне на процента нетрудоспособност. Пациентите са убедени, че това ще ги изхвърли в най-ниската група за подпомагане и много от тях ще изгубят единствените си финансови средства.
  Павлина Григорова е една от засегнатите от промените. Тя е и инициатор на жалбата.
  „Нашата битка започна още в началото на създаването на новата наредба. От близо една година ние сформирахме малка група – хора с редки заболявания и тежки увреждания, и започнахме да търсим вариант това да спре и някой да чуе реално болните хора”, обясни в „Здравей, България” Павлина Григорова.
  „Нашето питане е кой решава кое заболяване е водещо и кое – придружаващо, при условие че съвкупност от няколко заболявания правят общото състояние на човека към момента на увреждането”, поясни тя.

 • RumenRadev smПрезидентът Румен Радев върна за ново обсъждане Закона за изменение и допълнение на Административнопроцесуалния кодекс (ЗИД АПК), като оспори 16 негови разпоредби. Държавният глава счита, че с тях уредбата се отдалечава от основни конституционни начала и деформира традиционни принципи и постижения на административното право. Ще се намали интензитетът на защитата на правата на гражданите и юридическите лица относно актове, издавани от позицията на власт и изискващи подчинение. Тези разпоредби ще се отразят неблагоприятно на ролята на административното правосъдие да бъде защитник на обикновения човек срещу незаконосъобразните действия и произвола на администрацията.
  Държавният глава изразява несъгласие с  разпоредбите относно правилата за подсъдността, закритите съдебни заседания, драстично увеличените такси в касационното производство и премахването на касационната инстанция в редица специални закони.

 • SharkovaДепутатите окончателно приеха вчера изменението на Административно-процесуалния кодекс, с което значително се повишават таксите за водене на административни дела пред Върховния административен съд. След промените гражданите ще плащат 70 лв. държавна такса за подаване на касационна жалба вместо досегашните 5 лв., а юридическите лица, в това число и неправителствените организации - 370 лв., вместо досегашните 25 лв. Въвежда се и изискване жалбите да се подписват от адвокат, което също ще оскъпи съдебното производство. Най-сериозно е увеличението на таксата за касационно обжалване за фирми при определяем материален интерес. Тя ще бъде 0,8% от него, но не повече от 4500 лв., когато делото е за 10 млн. лв. Така таксата скача от досегашните 5 лв. на 4500 лв., което е увеличение от 900 пъти.

 • NS KirilovВеднага след приемането на второ четене от парламента на мащабните промени за повишаване на таксите при касационно обжалване пред ВАС, започнаха коментари за евентуално вето. Румен Радев може да го направи в 14-дневен срок от приемането на закона, припомнят от „24 часа“. Административното правосъдие е важно, защото то е единствената възможност на хората да оспорват чиновнически решения, в много случаи крайно недомислени.

 • EMAЕвропейската агенция по лекарствата, която се мести от Лондон в Амстердам заради предстоящия Брекзит, бе дадена на съд от британския си хазяин, който иска да продължи да получава наема за сградата си. Той се оценява на общо 565 млн. евро, предаде Ройтерс, цитирана от вестник Труд. Агенцията е подписала през 2014 г. 25-годишен договор за наем в търговския квартал Канари Уорф, който ще изтече едва през 2039 г. И собственикът на настоящата сграда на ЕМА "Канари Уорф Т1 Лтд" настоява да продължи да получава парите.

 • adv M PetrovaВ парламента предстои окончателното приемане на изменение на Административно-процесуалния кодекс, с което значително се повишават таксите за водене на административни дела пред Върховния административен съд. След промените гражданите ще плащат 90 лв. държавна такса за подаване на касационна жалба вместо досегашните 5 лв., а юридическите лица, в това число и неправителствените организации - 450 лв., вместо досегашните 25 лв. Въвежда се и изискване жалбите да се подписват от адвокат, което също ще оскъпи съдебното производство. Най-сериозно е увеличението на таксата за касационно обжалване за фирми при определяем материален интерес. Ако интересът е под 10 млн. лв. таксата ще бъде до 1700 лв., но ако е над 10 млн. лв. таксата скача от досегашните 5 лв. на 4500 лв., което е увеличение от 900 пъти. Продължаваме поредицата от интервюта, в които коментираме темата, с експерта по медицинско право адв. Мария Петрова.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публични сред... Прочети още ...

За правата на пациента

bgflag1Като пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...