NSVOK top banner

Вход

Протести

 • M PopovaС песента "Вървят ли двама" и певицата Мариана Попова подкрепи майките на деца с увреждания, които за поредна вечер вчера се събраха пред стълбите на Партийния дом.
  „Искам да знаете, че не сте сами“, обърна се певицата към събралите се протестиращи, които тази вечер бяха по-малобройни в сравнение с предните вечери, информират от БГНЕС.
  Майката на дете с увреждания Весела Одажиева заяви, че макар и в по-малък числен състав, не означава, че майките са се отказали. Те ще продължат да протестират, докато не получат исканата оставка на Валери Симеонов. На въпрос как гледат на твърденията, че са платени и зад тях стоят различни партийни интереси, Одажиева заяви, че гледат с насмешка и ако бяха платени, щеше да има много по-голяма численост от протестиращи.

 • bashta deteTELKБащата, който заведе своя 18-годишен син за няколко часа при премиера, за да види как се гледат деца с увреждания, коментира в предаването „Преди всички“ по БНР, че вижда пълен разпад, който тече от няколко години в държавата и той е не само за хората с увреждания, а изобщо.
  „Дано да се засрамят. През годините не съм усетил такова нещо. На приказки от време на време има някакъв срам, но в действията – не. За Валери Симеонов – това е кощунство. Ако той оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, не мога да намеря дума за това… Не се обиждам от неговите приказки, а ги усещам като някакво обвинение – все едно моето дете е здраво и право, а аз просто лъжа и се мъча нещо да изкрънкам от институциите и държавата", каза Емил Мавродиев.

 • sad lekariСъдебни лекари от цялата страна се събират на протест в Пловдив. Причината е, че МВР им дължи огромни суми за свършената от тях работа в качеството им на вещи лица. Само за Пловдив МВР дължи на съдебните медици около 100 000 лв. Медиците недоволстват и срещу лошата материално-техническа база. Първите протестиращи се събраха пред Катедрата по съдебна медицина. Те отказват да посещават произшествия на МВР и да правят огледи.

 • apost sydebna protestПротестът на съдебните медици предстои, той не е завършил, а предстои под формата на една национална конференция в Пловдив на 26 – 28 октомври. Това каза в предаването „Лице в лице” Доц. Александър Апостолов, началник на Съдебна медицина и деонтология при Александровска болница.
  „Протестът е по няколко причини – първата – МВР не ни изплаща положения в годините труд и по този начин се нарушава законът спрямо нас. Законовият срок за изплащане на положения труд в рамките на два месеца не се спазва. Ние години наред търпяхме, но дойде време да кажем стига”, каза доц. Апостолов.
  По думите му при такова поведение и такива взаимоотношения с държавните институции не може да се очаква да поддържат голям интерес в бъдещите съдебни лекари.

 • biznesРаботодателските организации, които се срещнаха днес с вицепремиера Валери Симеонов, заявиха, че трудно ще преглътнат поредна оставка, особено на член на кабинета, който работи добре с бизнеса. И двете страни изразиха единомислие по темата със задължителните квоти за хора с увреждания. Те поискаха това да отпадне. И ги нарекоха "данък инвалид". Става въпрос за това работодатели с 20 до 49 работници да трябва да назначат поне един човек с увреждане, с 50 до 99 – двама служители с увреждане, а със 100 и над 100 – 4% от средносписъчния им състав, припомнят от Bulgaria On Air. Ако не се назначат бройките хора с увреждания, конкретната фирма трябва да внася всеки месец във фонд към Агенция за хора с увреждания такса в размер на 30% от минималната заплата за всеки неназначен човек с увреждане.

 • maiki bTVПротестиращите майки на деца с увреждания определиха като цинични думите на вицепремиера Валери Симеонов и бяха категорични, че няма никакви политически интереси в техните искания. Днес от 12.30 ч. те се събират пред Министерския съвет в София с настояване Симеонов да подаде оставка, информират от bTV. Протести ще има и в редица други градове.
  „Как може да се приеме нещо толкова цинично, при условие че толкова месеци сме вече по улиците и обясняваме, че не става въпрос дори само за нашите деца, а за всички хора с увреждания”, каза Димитрина Русева, майка на дете с увреждане, което е над 18-годишна възраст.

 • NS protestОт протестната инициатива „Системата ни убива“ публикуваха писмо, адресирано до майките на министрите в правителството и до майките на депутатите в 44-то Народно събрание, което ви представяме без редакторска намеса:
  „Здравейте,
  Където и да сте. Там горе или тук долу, все поглеждате към децата си. Все се тревожите за тях. Сигурни сме. Знаем, че ги обичате, каквото и да казват за тях хората. Другите не ги обичат много, защото са политици, а те не са харесвани много. Но Вие ги обичате, защото сте майки и винаги ще бъдете такива за тях. Това е доживотна любов, а за нас освен обич е и доживотна присъда. Защото и нас не ни харесват много... и децата ни не харесват.

 • lekari prСъдебните медици в Пловдив спират да ходят на огледи и да правят експертизи, поръчани от полицията. Причината е, че МВР им дължи големи суми.
  "Имаме да вземаме по над 10 - 15 000 на човек. Ние нямаме клинични пътеки като останалите лекари. Основната ни заплата е 620 - 640 лева. Единственият начин да си осигурим допълнителен доход, е да работим като вещи лица", обясни патологът д-р Марин Балтов.
  Тъй като вътрешното ведомство бави възнагражденията им с месеци, той и колегите му не ходят вече на огледи на местопроизшествия, което затруднява разследващите.
  "Бяхме достатъчно толерантни досега, но нищо не се променя", възмущават се пловдивските патолози.

 • palatkiMSПротестиращите майки на деца с увреждания пренощуваха пред Министерския съвет. Снощи те блокираха бул. "Дондуков" и опънаха нов палатков лагер. Причината за поредния бунт е обещаната от властта реформа, която според майките буксува.
  "Явно властта към майките има традиция да отменя решенията си. Днес дойдоха и ни казаха, че това е зона за сигурност. Опънаха кордон и трябва да отидем доста по-настрани. Това не е самоволно решение на полицията, това е решение на властта. Властта се опитва да ни изтика", споделиха майките пред камерата на Bulgaria ON AIR и подчертаха, че отдавна не вярват на обещания. От юни им е обещано трите закона за хората с увреждания да влязат за гласуване. Те настояват Законът за личната помощ да влезе в комплект, а не да бъде оставян за следващия бюджет.

 • OdajievaВесела Одажиева от инициативата "Системата ни убива" заяви в студиото на "Още от деня" по БНТ, че вече няколко пъти са получавали обещания за спазване на сроковете, но 1 октомври е минал.
  "Бяхме повикани на една среща с идеята, че ще получим информация за окончателна финансова обосновка на закона, а срещата се превърна в обсъждане на един закон, който ние вече бяхме обсъждали 4 месеца", обясни тя.
  Одажиева уточни, че е премахна Законът за личната помощ, "за който ние основно се борим и който е внесен в Народното събрание. Също така има корекции в Специализирания орган - той е изнесен от закона с неясен текст в преходните и заключителните разпоредби. Всъщност това е специализиран орган, който да координира дейността на всички институции, отговорни по политиките за хората с увреждания."

 • KutevДепутатът от БСП Антон Кутев коментира пред bTV твърденията, че е идеолог на протеста на майките на деца с увреждания, с думите, че това е вулгаризиране на темата от страна на някои среди. Той ги определи като опит за целенасочена политическа атака. Кутев изтъкна, че разпространеният чат, в който се призовава за подкрепа на протеста, не е вътрешнопартиен на БСП, а чат на социалната комисия, в който е писал депутатът от БСП Георги Гьоков. Там Гьоков е поканил депутатите от комисията да подкрепят протеста.

 • KoralskiГраждани протестираха пред Агенцията за хора с увреждания. Според неправителствената организация "Център за независим живот", председателят на агенцията Минчо Коралски не е представил реално положението на хората с увреждания у нас пред Комитета на ООН за изпълнението на Конвенцията за правата на хората с увреждания. Коралски отрече да е докладвал, че средата у нас е изцяло достъпна, информират от БНТ. От "Център за независим живот" обаче го обвиниха в бездействие и изразиха несъгласие с част от подготвяните законодателни промени. Така протестът прерасна в дебат за реформата на политиките за хората с увреждания.

 • protest desabledЗа днес от 17 часа е насрочен националния протест на майките на деца с увреждания, който се провежда под мотото „Системата ни убива”. Протестното шествие ще започне от Народното събрание и ще завърши пред Министерския съвет.
  „Даваме срок до 1 октомври за изпълнение на исканията ни. Ако това не се случи, ще има нов голям протест на майките на деца с увреждания.” Това заяви в интервю за предаването „Преди всички“ една от протестиращите майки на деца с увреждания Кристина Николаева преди днешния национален протест. Тя посочи, че днес ще има техен представител в работната група на социалното министерство.

 • polizai NSМайките на деца с увреждания, които протестират пред Народното събрание от началото на юни, подаряват днес пояси и други плажни принадлежности на депутатите, които от утре са в дълга лятна ваканция. Те успяха да наредят част от поясите, топките и играчки за плаж пред служебния вход на парламента, съобщават от bTV. После обаче кордон от полицаи ги обгради и не ги допускаше до влизащите народни представители.

 • Manolova zakonОмбудсманът Мая Манолова заяви, че поема ролята на посредник в противоречията между двата палаткови лагера пред Народното събрание. Тя се срещна и с майките на деца с увреждания, и с организациите на хората с увреждания.
  "И двете палатки имат притеснения от реформата, която предстои да се случи, и по-точно от факта, че не е ясно дали наистина социалното министерство ще прави реформа, както е обещало. Аз също споделям техните притеснения, а иначе това, в което се убедих, е, че проблемите са им еднакви. Те нямат противоречиви интереси. Всъщност техният проблем е с политиките по отношение на хората с увреждания. Те са еднакво неглижирани", каза омбудсманът.

 • BPetkovДнес в Народното събрание социалният министър Бисер Петков заяви, че не е реалистично да има безлимитно използване на лична помощ, защото това е скъпа услуга и когато бъде предоставено това универсално право, трябва да има сигурност, че ще бъде финансирано устойчиво. Той беше изслушан в парламента за хода на работата по законопроектите за хората с увреждания.
  „В последните седмици хората с увреждания се настроиха един срещу друг, това прави задачата по постигане на взаимно приемливо решение много трудна”, каза още Петков.

 • nov protestNSМайките на деца с увреждания се опасяват, че новият палатков лагер на хора с увреждания пред Народното събрание е провокация. Пред bTV Вера Иванова заяви, че палатките на съседния лагер се разпъват всеки ден специално за медиите.
  „Това, което много ме притеснява е, че тяхното съгласувателно писмо не е тук”, коментира Иванова.
  Тя призова законите да се спазват и категорично заяви, че не може да приеме демонстрацията за легитимна.

 • 2palatkaNSПродължава разнобоят в редиците на хората с увреждания. Втори палатков лагер изникна преди часове пред парламента. От национално представителните организации протестират на метри от лагера на майките на деца с увреждания. При двете протестиращи групи отиде социалният министър Бисер Петков. Той призова протестиращите майки на деца с увреждания да се върнат в работната група за Закона за хората с увреждания. По думите му крайният срок за разработване на закона наближава, а от министерството искат всички групи хора с увреждания да бъдат удовлетворени. Според министъра е реалистично законът да бъде гледан в началото на октомври от Народното събрание, ако майките се върнат в работната група. 

 • BaliМайките на деца с увреждания „отидоха“ на Бали. Те сложиха няколко бали сено пред палатковия лагер срещу входа на парламента.
  „Ето ги и нашите Бали, а вие си почивайте на остров Бали“, пише на плакат. По този начин майките се обръщат към народните представители, които до този момент се правят на „ударени“ за исканията на родителите на страдащите деца, които са свързани с приемането на три закона, които да гарантират нормален и достоен живот на хората с увреждания.

 • GЧленове на националния съюз на служителите в държавните болници в Гърция организираха днес протест пред сградата на финансовото министерство срещу мерките за икономии, съобщава в. "Катимерини", цитиран от БТА. След като им беше отказана среща с министъра на финансите Евклидис Цакалотос, протестиращите се опитаха да нахлуят със сила в сградата, но бяха отблъснати от полицията, която използва сълзотворен газ. Демонстрантите се противопоставят на намаляването на персонала и орязването на надбавките за опасен труд, които обикновено се плащат на болничния персонал.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публични сред... Прочети още ...

За правата на пациента

bgflag1Като пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...