NSVOK top banner

Вход

Хепатит

 • SRBZ BanskoСеминар “Дни на здравето” в гр. Банско и гр. Разлог се провежда в периода от 6 до 10 октомври. Инициатор на събитието е Сдружение за развитие на българското здравеопазване в партньорство с община Банско и община Разлог. На 6.10.2018 г. проф. Иво Кременски изнесе лекция на тема “Генетични рискове и генетични изследвания.Възможности и перспективи у нас“. Бяха засегнати темите:
  1. Значимостта на скрининг при бременни жени и новородени;
  2. При болни с редки генетични болести и при болни за индивидуализиране на лечение при различни видове рак;
  3. Какви възможности има в страната ни за генетични изследвания;
  4. Възможностите за генетични изследвания в света и Европа;
  5. Перспективите за развитие на стратегия и национална програма за ранна диагностика, превенция и лечение на генетичните заболявания в страната.

 • A KunchevГлавният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев коментира по БНТ, че Хепатит А има сезонен характер - след август, когато се събират учениците след лятната ваканция. Достига се връх през октомври - ноември. Той припомни, че когато говорим за Хепатит А, водеща е личната хигиена.
  „До края на минала седмица регистрираните случаи са 108 в София, като съсредоточаването е основно в квартал "Факултета". По думите му ситуацията е под контрол“, обясни той.

 • FakultetaБум на Хепатит А в столичните квартали "Факултета" и "Красна поляна". Вече са засегнати няколко училища и детски градини. Огнището на Хепатит А тръгва от квартал „Факултета“, съобщават от bTV. През юли месец за първи път са регистрирани 6 случая, а днес лекувани и заболели са вече 86.
  „В огнището на заболяването има около 260 контактни лица по битов път и в детски заведения и училища около 130 контактни от първи ред”, съобщи д-р Данчо Пенчев, директор на РЗИ.
  Повечето заболели са на възраст между 2 и 16 години, съобщават от bTV. Заразени деца са регистрирани вече в няколко детски учебни заведения.

 • NS hepatitПредседателят на парламента Цвета Караянчева и заместник-председателят на парламентарната комисия по здравеопазването доц. Лъчезар Иванов подкрепиха инициативата "Скъсай с хепатита!" на Националното сдружение за борба с хепатита "Хепасист" и Сдружение "ХепАктив". На събитието заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова заяви, че Министерството на здравеопазването ще инициира създаването на работна група от представителите на заинтересованите институции и организации за изработването на Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити в България.

 • hepaticOKПонастоящем се препоръчва в Европа скринингът на вируса на хепатит С (HCV) да бъде насочен към хора с висок риск от инфекция. Във Франция данни за общественото здраве предполагат, че през 2014 г. около 75 000 души на възраст между 18 и 80 години са били заразени с HCV, но не са знаели за техния статус. В поне един десет случая тези хора са на напреднал стадий на заболяването, когато са диагностицирани. Днешните лечения на HCV инфекцията са едновременно много ефективни и добре поносими и лекуват инфекцията след няколко седмици в над 95% от случаите. В изследователския екип на професор Язан Язанпахах разработи математически модел, който оценява ефикасността и рентабилността на различните стратегии за скрининг, включително универсалния скрининг.

 • hepatitЕдва 10% от около 90 000 българи, болни от коварния вирус хепатит C знаят това, защото болестта протича без симптоми. От 20 години Мария Петрова страда от нелечимата вирусна инфекция Хепатит В, която атакува и поразява черния дроб, разказват от bTV. Заради липсата на симптоми, тя редовно следи нивото на инфекцията. Но на поредните изследвания през 2014 г. чува още една тежка диагноза - хепатит C. Според нея може да се е заразила или от колоноскопия във Втора градска или от сирийски зъболекар, при когото е вадила зъби и правила долна протеза.
  „Много се уплаших. Казах си – сега с тия два хепатита. Пък ми се живее като на всеки човек”, сподели Мария.

 • lekarstvoВажна информация за пациентите, приемащи медикамента Baraclude. Таблетките Baraclude представляват антивирусно лекарство, използвано за лечение на хронична инфекция с вируса на хепатит В при възрастни. Инфекцията с вируса на хепатит В може да доведе до увреждане на черния дроб, а медикаментът намалява количеството на вируса в организма и подобрява състоянието на черния дроб.
  В сила от 16.04.2018 г. в позитивния лекарствен списък е регистриран нов генеричен препарат Entecavir Alvogen, който НЗОК ще заплаща на 100% и той е напълно безплатен за пациентите. Ако те желаят да приемат оригиналния продукт Baraclude, трябва да доплатят разликата в цената, която е 287,85 лева. Това се налага, защото НЗОК заплаща най-ниската референтна стойност на продукт.

 • sЕдно от основните предизвикателства, идентифицирани от СЗО в усилията за изкореняване на вируса на хепатит С (HCV), е диагностицирането на хронични случаи, които като цяло са безсимптомни. Необходим е значителен напредък за новите диагностични техники, които могат да бъдат "децентрализирани", с други думи достъпни от населението и страните с ограничени ресурси. Учените от Института Пастьор и Inserm, в сътрудничество с компанията genedrive, са разработили и потвърдили бърз, надежден, точков анализ за HCV. Този нов скринингов тест означава, че пациентите могат да започнат лечение на заболяването веднага щом бъдат диагностицирани. Резултатите са публикувани в списание Gut на 4 април 2018 г.

 • Изследователите на Джон Хопкинс използват лекарства, които лекуват инфекциозни чернодробни заболявания, за да помогнат на пациентите на диализа

  Изследователи от Джон Хопкин са измислили начин да лекуват бъбреците, заразени с хепатит С, което би им позволило да бъдат използвани за диализни пациенти, които отчаяно се нуждаят от трансплантация.
  В малко проучване 10 пациенти с бъбречни заболявания са лекувани преди трансплантационна операция с антивирусно лекарство, което предотвратява възпроизвеждането на хепатит С в организма и продължава да получава лечение за 12 седмици след трансплантацията, според д-р Нираж Десаи, директор на бъбречните трансплантации в университета "Джон Хопкинс" в Балтимор.

 • АПървите болни от хепатит А в Раковски са от началото на септември. Болни има в няколко училища и детски градини, информират от БТВ. Всички са преминали през инфекциозната клиника в Пловдив, казват от здравната инспекция в града.
  „Това е инфекция, която се предава по фекално-орален път и проблемът е, че инкубационният период на заболяването е доста дълъг – 45 дни, човек е заразен две седмици, преди да пожълтее”, предупреждават здравните инспектори.
  В ромската махала на Раковски почти във всяка къща има болен от хепатит А. Жителите на махалата признават, че не знаят как да се пазят.

 • хепатитБолните от хепатит C у нас са над 100 000 души, но едва 10% от тях знаят това. От петък започва Европейската седмица за изследване на ХИВ и хепатит, информират от bTV. Едно от големите предизвикателства е да бъдат открити болните, тъй като в много голяма част от случаите заболяването протича без симптоми.
  „Все още сме далеч от това, което ние искаме да направим – да имаме скринингова програма, да направим епидемиологично проучване, да разберем каква е реалната честота на хепатит C в България. Ние сме единствената страна в Европа, в която няма епидемиологично проучване”, заяви проф. Крум Кацаров от ВМА.
  Докато това се случи, всеки може да се тества безплатно в Центъра за сексуално здраве в София.

 • проф. КацаровПолк. проф. Крум Кацаров, началник на Кликиниката по гастроентерология към ВМА, заяви пред БНТ, че т.нар. скрининг програми за проверка за заболявания като хепатит C и рак на дебелото черво не са евтини на държавата, но предотвратяват развитието на заболяванията и всъщност спестяват пари. Той допълни, че ще се направи предложение към министъра на здравеопазването за въвеждането на такива програми за превенция и отбеляза, че проверките за хепатит C биха стрували на държавата между 5 и 7 милиона лева годишно.
  Проф. Кацаров подчерта, че заболяването хепатит C е коварно, защото в малко случаи в началото му се проявява остра симптоматика. По думите му в световен план между 0,5 и 2% от населението страдат от заболяването, като има няколко рискови групи.

 • washНови 14 случая на болни от Хепатит А са регистрирани в Ловешка област, 12 от които в квартала Изток на гр. Луковит и 2 в с. Угърчин. Общия брой на заболелите в населения предимно с роми квартал на Луковит от началото на юни до сега е вече над 150.
  На практика всички деца от квартала вече са преболедували от хепатит А.

 • ромиЖители на ромската махала в Луковит, където в момента има епидемия от хепатит А, са се самонастанили в безстопанствена общинска къща в центъра на София срещу семинарията. В къщата живеят между 20 и 30 души, съобщават от bTV. Хората от квартала с тревога наблюдават как бройката на хората в къщата нараства. Постройката се намира между две кооперации в столичния кв. „Лозенец”.
  Освен хората от Луковит, в къщата живее и семейство от Монтана. Самонастанилите се нямат ток, бани и тоалетни, а за естествените си нужди използват пространството до близката постройка.

 • КаракачановИма връзка между бума на хепатит А в ромската махала на Луковит и незаконното строителство там, защото заразата е тръгнала от крайните къщи, които са незаконно построени и нямат водопровод и канализация, съобщават от bTV. Заразените са предимно деца – до момента са 107, само един от болните е възрастен.
  „Дезинфекцирали сме 59 къщи, а има предписание за още 20”, каза заместник-кметът на Луковит Цветанка Хаджиева. По думите ѝ заразата не е тръгнала от сметището на града, а от крайните къщи, които не са в регулация и където няма вода.
  Въпросът коментира и вицепремиерът Красимир Каракачанов, според когото проблемите не могат да се решат просто, но истината за тях е проста – това население трябва да мине през училище.

 • хепатитВ ромския квартал "Изток" в Луковит през последната седмица са регистрирани още 20 случая на заболели, предимно деца. Общо болните са вече над 100. Всички са хоспитализирани в Ловеч и Плевен, съобщи пред БТА д-р Ивелина Русева, директор на Регионалната здравна инспекция. Заболяването се разпространява и извън квартала.
  Заместник-кметът на Луковит Хаджиева обяви, че детска градина "Слънце", която посещават повечето деца от ромския квартал, ще бъде затворена поне до 15 септември. Училищата в града ще приемат срещу документ от личния лекар, че детето не е болно от хепатит.

 • хепатитПродължава да расте броят на заболелите от хепатит А в ромския квартал "Изток" в Луковит, като към вчерашна дата заразените от началото на юни вече са 91. Те са на възраст между 1 и 15 години, само едно дете е на 16, съобщи д-р Сийка Иванова, директор на дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция в Ловеч. По думите ѝ вече има и огнище извън квартала, като семейството е контактувало с болен от "Изток", информират от БТА.
  Имунизацията против вирусен хепатит тип А не е задължителна, каза д-р Иванова и добави, че от РЗИ са препоръчали да бъде направена на деца извън квартала, които посещават детски градини и училища и не са имали контакт с болни, или той е бил кратък. Имунизацията на деца от квартала няма да спре заболяването, тъй като те вече може да са заразени.

 • hepAПочти три месеца след началото на епидемията от остър вирусен хепатит А, по предписание на РЗИ е извършена огнищна дезинфекция в 59 къщи и дворове в квартал "Изток" в града, съобщават от общинската администрация. Дезинфектираните фамилни сгради и дворове са разположени на 11 улици. В голяма част от семействата има висока огнищност с двама и повече заболели.

 • drugs regulationЗа разлика от лимитите за болниците, които намаляват, данните от първото тримесечие показват нарастване на разходите за лекарства за лечение на злокачествени заболявания и разходите за медицински изделия. В периода януари-март НЗОК е изплатила малко над 80 000 000 за лекарства за лечение на злокачествени заболявания. Общо за годината, според бюджета са предвидени по това перо 225 565 600 лева.
 • Може ли касата да плаща едно лекарство 100% и пациента да доплаща за него 170 лева? Може ли цената на лекарството да е една и съща, нивото на доплащане hepatitits bда е едно и също и единия месец да го получиш безплатно, а другия с доплащане от 170 лева?
  Отговорът и на двата въпроса е да, може. Не е парадокс, а следствие от модела на реимбурсиране.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публични сред... Прочети още ...

За правата на пациента

bgflag1Като пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...