NSVOK top banner

Вход

Специалисти

 • lek chantaОбщина Сандански осигури в 38 села фелдшери, които да посещават местните жители и да извършват безплатни медицински прегледи. Идеята е до няколко години във всички отдалечени и трудно достъпни населени места в общината да има здравни услуги за възрастните хора, съобщават от БНТ. В момента четирима фелдшери посещават хората според предварително изготвен график три пъти месеца. В Хърсово живеят около 150 души предимно възрастни хора, които са принудени да пътуват до Сандански, ако няма фелдшер в селото. Казват, че се чувстват спокойни, когато има кой да ги прегледа.

 • RZIЗа последните 18 години броят на здравните инспектори в България намалял с 11 000, като основната причина за това са мизерните им заплати. Това обявиха от КНСБ, информират от вестник Сега. Броят на служителите в някогашните хигиенно-епидемиологични инспекции и районните центрове по здравеопазването е намалял от 13 500 през 2000 г. до 2500 през 2018 г. в сегашните районни здравни инспекции, в които се обединиха двете институции преди време.
  "В същото време от тези хора зависи профилактиката, инфекциозните болести и гаранцията, че имаме чиста вода и храна" коментира Пламен Радославов от синдиката.

 • bliznaziФелдшер от Филиала на спешна медицинска помощ в Стражица е изродила две близначета в линейка на път за болницата в сряда вечерта, съобщиха от Националната асоциация на спешните медици.
  "Наша колега медицински фелдшер от ФСМП Стражица, ЦСМП В.Търново изроди в линейката близначета. Родилката не е знаела, че има многоплодна бременност и въпреки това един български спешен медик се справи извън болница с нелеката задача да даде живот на две деца. Това е четвъртото израждане на колегата ни за тази година. Браво на екипа, който предпочете да остане анонимен", са написали във фейсбук колегите на фелдшерката.

 • forum sestriБлизо 500 специалисти от цялата страна взеха участие в XIV Национален форум на професионалистите по здравни грижи, който се проведе в Шумен. Форумът мина под надслов “Вдъхновението от историята – мост към бъдещето” и бе посветен на 25-годишнината от организираното сестринство у нас и 15 години от основаването на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Традиционната среща на медицински специалисти от цялата страна бе организирана от Регионална колегия на БАПЗГ – Шумен и Филиал Шумен на Медицински университет “Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна.
  “Първият национален форум на професионалисти по здравни грижи се състоя в Шумен през 2002 г. по идея на Мария Чипишева – по това време главна сестра в МБАЛ Шумен”, припомни при откриването на форума председателят на Регионална колегия на БАПЗГ – гр. Шумен Веска Райчева.

 • zabotehЗъботехниците и помощник-фармацевтите трябва да създадат свои съсловни организации. Това реши парламентът с приети на второ четене промени в Закона за съсловната организация на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти, съобщават от novini.bg. Съсловните организации ще трябва да създадат и водят национални електронни професионални регистри и регионални професионални регистри на членовете си. Ще имат задължението да приемат кодекси за професионална етика на съответните специалисти и упражняват контрол по спазването им.

 • lekar na kompПредложение на здравното министерство за мерки по четвъртия план на правителството за открито управление предвижда направленията от личните лекари също да станат електронни подобно на рецептите за лекарства и здравните досиета. Това е предложено за обществено обсъждане от екипа на вицепремиера Томислав Дончев, информират от вестник 24 часа. Друго предложение засяга бедните хора, на които им се полага служебен защитник. Те вече няма да доказват материално състояние с извлечения от Агенцията за социално подпомагане, Националния осигурителен институт и Агенцията по вписванията.

 • Salchev prezentОсновен проблем за българите е доплащането на медицинската услуга. Това показват данни от допитване сред 722 души, извършено в периода 9 - 16 март. Данните бяха представени по време на дебат "Прозрачност и здравеопазване", организиран от "Галъп интернешънъл" и и clinica.bg, съобщават от БТА. Повече от половината участници са оценили доплащането за престоя си в болница като "високо" или "много високо". Две трети от запитаните са оценили високо труда на лекарите и медицинската грижа, но към здравната система и ценообразуването в нея са изразили недоверие. Има и неравномерно разпределение на лечебните заведения в страната, предоставящи лечение в областта на кардиологията, неврологията и онкологията, се отчита в допитването.

 • izlojba medizi“Хипократ и Пегас” е озаглавена най-новата изложба, подредена в Централното фоайе на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”. Тя е съвместно дело на Съюза на писателите лекари в България “Димитър Димов”, Българския лекарски съюз, Националния литературен музей и Съюза на българските писатели. На откриването присъстваха вдъхновителят на събитието – известният ревматолог и писател проф. Златимир Коларов, директорите на Националната библиотека и на Националния литературен музей, авторите на експозицията Анна Свиткова и Ивелина Велинова и др.

 • BAPZGВ парламентарната комисия по здравеопазване на първо четене беше дискутиран и приет Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за съсловната организация на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти. С предложения от председателя на комисията д-р Даниела Дариткова и група депутати проект се регламентират като съсловни съществуващите организации на зъботехниците и помощник-фармацевтите, които към този момент нямат национално представителство и никога не са членували в БАПЗГ.

 • noshten trudДискусионeн форум на тема “За достойни условия и заплащане на нощния труд и предотвратяване на последствията от него” организираха Конфедерация на труда “Подкрепа” и Фондация “Фридрих Еберт”.
  “Темата за нощния труд е изключително чувствителна и болезнена тема за професионалистите по здравни грижи. В малка част от лечебните заведения, в които има сключен Колективен трудов договор, се спазва ставката от 1 лев на час за нощен труд”, заяви председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева.

 • feldsherУправителният съвет на Сдружението на фелдшерите в България (СМФБМБ) е взел решение за започване на процедура за пререгистрация и промяна на името на формацията им, което е продиктувано от необходимостта за синхронизиране с актуалното българско законодателство. От сдружението информират още, че стартира втори етап от съдебни процеси, водени в защита правата на фелдшерите у нас, като ще бъде депозирана жалба срещу институциите на България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

 • manolova majaНационалният омбудсман Мая Манолова ще бъде домакин на обществена дискусия по проблемите на здравеопазването, която ще се проведе на 23 май(сряда) от 10:00 часа в сградата на администрацията на ул. Джордж Вашингтон № 22 в столицата.
  Поводът да се организира дискусията са десетките жалби на граждани, представители на съсловни, професионални и пациентски организации, които се оплакват от системен недостиг на финансови средства в сектора, което се отразява негативно върху достъпа и качеството на предлаганите медицинските услуги у нас, съобщават от пресцентъра на омбудсмана.

 • laborantБезизходица принудила Петър Борисов от Велико Търново да попадне сред хилядите медицински кадри, емигрирали в чужбина. Бил толкова разочарован от здравната система у нас, че откакто заминал за Германия преди 6 години – едва тази пролет си идва за няколко дни в родния град, пише регионалният вестник "Борба". 37-годишният мъж твърди, че дипломата му за медицински лаборант в България има нищожна стойност и трудът му бил оценен за жълти стотинки. Това била причината да потърси по-добър живот зад граница и готовността му по онова време да започне каквато и да било работа. Не се срамува, че е шофьор на боклукчийски камион и твърди, че заплащането, което получава, е десет пъти по-високо от това на медицински работник у нас.

 • akusherkaВсяка година около 500 български акушерки избират да работят в чужбина заради по-добрите условия на труд. 95% от новозавършилите акушерки напускат страната ни. За първите три месеца на тази година са постъпили близо 200 заявления на акушерки и медицински сестри, които искат да работят извън границите на нашата страна. За последните 20 години акушерките са намалели почти наполовина и днес те са не повече от 3500. От браншовата организация неколкоратно настояха за 1500 лева стартова заплата – засега без резултат.
  Недка Петрова напуска България преди 3 години, за да търси по-добри условия на труд и възможности за развитие. У нас е получавала не повече от 300 лв., а във Великобритания средната заплата за тази професия е 35 000 паунда годишно.

 • протестТри пъти по-малко от обещаните 18% е увеличението на заплатите на служителите в районните здравни инспекции. Синдикатите в сектора подготвят втори национален протест на 10 април пред Министерството на здравеопазването, информират от БНР. Увеличенията за първите три месеца, които служителите в РЗИ - Благоевград са получили вчера, потвърдиха техните съмнения за разминаване с обещаното.

 • агресияКлинична лаборантка е пострадала при изпълнение на служебните си задължения. Тя е била нападната в многопрофилната болница за активно лечение в Добрич. За инцидента съобщиха от областната дирекция на МВР, цитирани от БТА. След подадения сигнал в здравното заведение са изпратени полицейски екипи, които след издирване задържат нападателя - познатия на полицията Н.Н. на 32 години. Назначена е съдебно-медицинска експертиза за пострадалата 46-годишна жена, допълват от областната дирекция на МВР.

 • protestПроверката на Регионалната здравна инспекция във Враца, при която е установено, че девет лекари в болницата в Козлодуй се водят на работа само по документи показва технологията на трупане на дългове и последващи фалити на болниците.
  Лекарите са назначени на основни трудови договори, но не са включени в графиците за дежурства. Проверката е установила, че те всъщност не се явяват на работа изобщо.

 • ФандъковаСтолична община отделя близо 8 млн.лв. средногодишно за дофинансиране на общинските болници за дейности, които не се поемат от здравната каса, каза пред журналисти столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя участва в международна конференция "От европейска към национална здравна политика", информират от БТА. Общинските болници са длъжни да приемат всеки пациент, който има нужда от помощ, подчерта Фандъкова. Според нея изключително важна е ролята на мениджърите на лечебните заведения и тяхната подготовка. Като търговски дружества тези болници трябва така да разпределят ресурса си, че да успяват да привлекат добри лекари и медицински сестри, както и да издържат на тежката конкуренция.

 • blsВ открито писмо до УС на БЛС, Контролните и Етична комисия на БЛС, зам. председателя на КК д-р Г. Тодоров се обявява против решението за обявяване на мораториум за разкриване на нови лечебни заведения за болнична и специализирана извънболнична помощ. Той също смята, че УС на БЛС е длъжен да изрази становище по предложено от от здравния министър и подкрепено от Управителя на НЗОК мнение, че лимитите трябва да отпаднат за държавните болници, но да останат за всички други.  

 • Здравейте,
  winterПиша Ви във връзка със сграда №2 към XIII ДКЦ, намираща се на адрес ул. "Бигла" №2.
  Доживяхме след няколко месечно чакане и часове на крак за много хора, вкл. възрастни и деца да бъдат поставени столове в коридора.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публични сред... Прочети още ...

За правата на пациента

bgflag1Като пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...