NSVOK top banner

Вход

Диабет

 • diabetНови изследвания, публикувани в Diabetologia (списание на Европейската асоциация за изследване на диабета (ЕАИД)), показват, че новите случаи на диабет тип 1 нарастват с 3,4% годишно в цяла Европа. Ако тази тенденция продължи, честотата ще се удвои през следващите 20 години. Проучването е координирано от професор Крис Патерсън, Център за обществено здравеопазване, Queen's University Belfast, Великобритания.

  На фона на почти универсално увеличаващата се честота на детския диабет тип 1, последните доклади от някои държави показват забавяне на това увеличение. Случайните доклади описват и циклични вариации в честотата, с периодичност между 4 и 6 години. В това проучване авторите са анализирали честотата на рандомизираните възрастови групи по възраст от 0 до 14 години, съобщени за 26 европейски центъра (представляващи 22 страни), които са регистрирали ново диагностицирани лица в географски определени региони до 25 години в периода 1989-2013 г.
  Данните показват значително увеличение на честотата във всички центрове освен два малки центрове и максимален процент на увеличение от 6,6% годишно в полски център. Няколко центрове в страни с висока честота, включително Финландия и Норвегия, заедно с 2 центрове в Обединеното кралство, показаха намаляващи темпове на нарастване през последните години. Независимо от това, обобщеният анализ във всички центрове показва 3,4% ръст на честотата на заболеваемост годишно, въпреки че имаше известно предположение за намалена скорост на увеличение за периода 2004-2008 г., където той спадна до 1,1% годишно .

 • InsulinOKГлобалната епидемия от диабет подклажда рекордно търсене на инсулин, но 10 милиона души няма да получат нужните им инжекции, ако значително не се подобри достъпът до инсулин, сочат резултатите от изследване, пишат от Ройтерс, цитирани от вестник 24 часа. От диабет, който води до слепота, бъбречна недостатъчност, сърдечни проблеми, невропатична болка и ампутации, сега са засегнати 9% от възрастните хора по света, при 5% от тях през 1980 г. Повечето диабетици са засегнати от диабет тип 2, който е свързан със затлъстяване и недостиг на физическа активност. Диабет тип 2 се разпространява особено бързо в развиващите се страни, чиито жители възприемат западния начин на живот.

 • Lalova diabetИменитата ни спринтьорка Ивет Лалова заяви пред БГНЕС, че всеки път, когато може, промотира ползите от спорта и здравословното хранене и това я е накарало да се включи в кампанията „Открито за диабета“. В столично заведение тя приготви любимата си закуска, подходяща както за балансиран начин на живот, така и за хора с диабет. За четвърта поредна година тя е лице на кампанията. Менюто включваше бъркани яйца с гарнитура от маслини и моркови.
  „Като лице на спорта през последните години, много държа и на детския спорт и неговото развитие. Надявам се с тези инициативи да съм пример за подрастващите“, отбеляза спортистката.

 • diabetЕдни от най-големите разходи при усложнения след тези от раковите заболявания, са разходите при диабет. Това каза в предаването „Преди всички“ по БР Веселка Генчева от неправителствената организация „Култура без граници“.
  „Стъпка по стъпка вярвам, че ще бъдем чувани, защото това е бъдещето на нашите деца и здравето на нашето общество“, посочи тя.
  Румен Георгиев е един от ангажираните с приложението „Изкуствен панкреас“.

 • diabetМалките химически промени в блоковете на ДНК, които могат да бъдат повлияни от факторите на начина на живот, могат да намалят количеството на IGFBP2. Изследователският екип на DIfE / DZD вече докладва в списанието Diabetes, че тези епигенетични промени увеличават риска от диабет тип 2. Освен това хората с високи кръвни нива на свързващия протеин IGFBP2 са по-малко склонни да развият това метаболитно разстройство. Промените в кръвта вече се откриват няколко години преди началото на заболяването.

  Според германски доклад за здравето с диабета от 2018 г. повече от 5,7 милиона души в Германия страдат от диабет тип 2. Засегнатите лица реагират неадекватно на хормоналния инсулин, което води до повишени нива на кръвната глюкоза. Това от своя страна може да доведе до удари, инфаркти, увреждане на ретината, увреждане на бъбреците и нервни заболявания. Тъй като метаболитното заболяване се развива постепенно, първоначалните увреждания обикновено се появяват по време на диагнозата. "В бъдеще нашите открития могат да помогнат да се идентифицират рисковите потенциали за диабет тип 2 още по-рано и да се помогне за противодействие на болестта с превантивни мерки", каза професор Анет Шурман, ръководител на катедрата по експериментална диабеталогия към Германския институт по хранене на човека Потсдам -Rehbruecke (DIfE) и говорител на Германския център за изследване на диабета (DZD).

 • dnk okЕксперти смятат, че когато върху тялото хората съхраняват излишната мазнина, независимо дали е около кръста или около черния дроб, може да бъде генетично определена.

  Точно когато се съхраняват допълнителни мазнини, това е повече от количеството, когато става въпрос за инсулинова резистентност и риск от диабет и други състояния.
  Сега 14 нови генетични варианта, които диктуват, където тялото съхранява излишните мазнини, са забелязани от учените в цяла Европа, включително в университета Брунел Лондон и университета в Ексетър. И изненадващо, някои генетични фактори, които увеличават затлъстяването, намаляват метаболитния риск.
  "Когато се съхранява мазнина е по-важно по отношение на риска от диабет или други последици, отколкото действителното количество мазнини", каза генетикът професор Алекс Блейкмор.
  "Има някои генетични фактори, които повишават затлъстяването, но парадоксално намаляват метаболитния риск - това е свързано с мястото, където се съхранява мастната тъкан, директно под кожата е по-добре, отколкото около органите или особено в черния дроб.
  Екипът погледна данните от британската био банка от повече от 500 000 души на възраст между 37 и 73 години. Те използваха сканиране с магнитен резонанс за талията на тези хора, за да съответстват на това, къде съхраняват допълнителни мазнини, дали показват признаци на диабет тип 2 , инфаркт и риск от инсулт.

 • deza diabetРодители на деца с диабет, които на 16 години се явяват за преосвидетелстване, са сигнализирали БНР, че получават по-нисък процент в ТЕЛК-решенията. Майката на Диян Юруков разказва, че подавайки документите, ги карат да изчакат още 2 седмици и решение на НЕЛК с мотив, че детето минава в графа „Възрастни“.
  „Какво значи това? Той спира да бъде ученик, той изведнъж се е излекувал от диабета?“, пита майката.
  Тя допълни, че Диян вече е получил решение, в което се удостоверява намалена работоспособност 50%, а досега е бил със 71%, като от направените изследвания е видно, че състоянието на детето се влошава.

 • diabetМеждународно сътрудничество, ръководено от изследователи в Института Уолтър и Елиза Хол, направи откритие, което би могло да направи терапевтичните инсулини по-ефективни чрез по-добро имитиране на начина, по който инсулинът действа в организма. Констатациите могат да подобрят лечението на диабета, заболяване, което оказва въздействие върху живота на милиони хора по света.

  Публикувано в Nature Communications, проучването разкрива първото окончателно 3D изображение за това как инсулинът успешно взаимодейства с рецептора си - "вратар" за предаване на информация в клетките - в процес, който е от решаващо значение за инструктирането на клетките да намалят нивата на кръвната захар в тялото. Разбирането на точно какъв е този процес може да допринесе за разработването на по-бързи и по-дълготрайни инсулинови терапии.
  Изследването беше ръководено от доцент Майк Лорънс от Института Валтер и Елиза Хол, съвместно с екипи, ръководени от д-р Матиас Драйер от фармацевтичната компания Sanofi-Aventis Deutschland GmbH и д-р Кристоф Мюлер от Европейската лаборатория по молекулярна биология (EMBL) , и двете базирани в Германия.

 • deza medikДеца с хронични заболявания и увреждания са без грижа в лекарските кабинети в детски градини и училища, а медицински сестри са отказвали да поемат отговорност за деца с диабет в градините. Както ви информирахме, сдружения и неправителствени организации внесоха жалба до здравния министър Кирил Ананиев с искане да се намери начин това положение да бъде променено.
  На 9 октомври заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева е изпратила писмо до началниците на регионалните управления на образованието относно дейностите, които се извършват в здравните кабинети в детските градини и училищата.

 • debelo deteДоц. Жени Стайкова от Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания коментира в националния пресклуб на БТА, че децата до четвърти клас не трябва да прекарват повече от час на ден пред компютър. Доц. Светослав Ханджиев от сдружението цитира данни от проучване в 7 европейски държави, че българските деца на възраст 6 - 9 години са пред някакъв екран 25 - 26 часа на седмица, а децата в Холандия и Белгия - 14 часа, съобщават от 24 часа. Според него всяко четвърто българче в училищна възраст е с наднормено тегло. Той добави, че има тенденция за намаляване на свръхтеглото сред момичетата.
  „Сред момчетата се увеличават показателите за свръхтегло“, подчерта специалистът.

 • SRBZ BanskoСеминар “Дни на здравето” в гр. Банско и гр. Разлог се провежда в периода от 6 до 10 октомври. Инициатор на събитието е Сдружение за развитие на българското здравеопазване в партньорство с община Банско и община Разлог. На 6.10.2018 г. проф. Иво Кременски изнесе лекция на тема “Генетични рискове и генетични изследвания.Възможности и перспективи у нас“. Бяха засегнати темите:
  1. Значимостта на скрининг при бременни жени и новородени;
  2. При болни с редки генетични болести и при болни за индивидуализиране на лечение при различни видове рак;
  3. Какви възможности има в страната ни за генетични изследвания;
  4. Възможностите за генетични изследвания в света и Европа;
  5. Перспективите за развитие на стратегия и национална програма за ранна диагностика, превенция и лечение на генетичните заболявания в страната.

 • diabetРанните признаци на диабет тип 2 могат да бъдат идентифицирани повече от 20 години преди диагностицирането, според ново проучване, представено на тазгодишната годишна среща на Европейската асоциация за изследване на диабета (EASD) в Берлин, Германия (1-5 октомври).

  Японското проучване проследява над 27 000 възрастни без диабет (средна възраст 49 години) между 2005 и 2016 г. и установява, че повишената глюкоза на гладно, индексът на телесна маса (ИТМ) и нарушената инсулинова чувствителност са откривани до 10 години преди диагностицирането на диабета както и преддиабетите.
  "Тъй като по-голямата част от хората с диабет тип 2 преминават през етапа на преддиабет, нашите открития показват, че повишените метаболитни маркери за диабет са открити повече от 20 години преди диагностицирането му", казва д-р Хироюки Сагесака от болницата Айзава в Мацумото, който ръководи изследването, заедно с професор Мицухиша Комацу, университетско училище по медицина Шиншиу, Мацумото, Япония и колеги.
  Предишни проучвания показват, че рискови фактори като затлъстяване и повишена глюкоза на гладно могат да присъстват до 10 години, преди някой да бъде диагностициран с диабет. Въпреки това, моментът, в който хората, които продължават да развиват диабет, и тези, които не стават по-съществено съществено различни, не са били известни досега.

 • diabetes dogsЗнаете ли, че кучетата могат да спасяват животи само с носа си? Новата програма на Фондация "Очи на четири лапи" обучава лабрадори, които могат да надушат предстояща хипо- или хипергликемична криза при хората, страдащи от диабет. Нови 10 кученца търсят своите семейства.
  Нобел е лабрадор, обучен по програма на Фондация "Очи на четири лапи". Четириногият приятел е първото куче в България, научено да предусеща хипокликемични кризи.
  "Той трябва да ме бута когато имам захар под 4, тоест хипогликемична криза", каза Катерина, която страда от диабет.
  Нобел и Катерина се запознават когато кучето е на година. А обучението продължава още 12 месеца. 

 • deza diabetДеца с хронични заболявания и увреждания са без грижа в лекарските кабинети в детски градини и училища. Сдружения и неправителствени организации внесоха жалба до здравния министър Кирил Ананиев. Искането им е да се намери начин това положение да бъде променено. Когато малката Магдалена е почти 2-годишна, семейството ѝ разбира, че е болна от диабет. След като тръгва на детска градина се оказва, че медицинският персонал не може да полага необходимите грижи за заболяването ѝ, разказват от Nova TV. През 2017 г. в Закона за здравето влиза в сила текст, според който в медицинските кабинети в учебните заведения трябва да се полагат допълнителни грижи за деца с хронични заболявания. В наредбата за здравните кабинети обаче такова задължение не е записано.

 • diabetВисоките или ниски концентрации на инсулин активират различни пътища на клетъчна сигнализация, съгласно нов научен метод, който съчетава данни от множество бази данни и мащабни лабораторни експерименти. Този текущ изследователски проект може да помогне за разкриването на по-добри подходи за разбиране на причините и потенциалните терапии за диабет тип 2.

  Учените вече имат методи за разбиране на всички гени (геномика), протеини (протеомика) или метаболити (метаболомика) в клетката, но не и на всички тези различни видове молекули по едно и също време. Изследователите от университета в Токио са пионери в новия транс-омикс подход, който съчетава всички тези предишни отделни области - различните "omics" - да разберат взаимодействията между молекулите вътре в клетките по изчерпателен и много подробен начин.

  "Нашите резултати изглеждат почти като карта на метрото. Всяка молекула, която инсулинът влияе пряко или косвено, е като станция. Но картата не е много полезна, ако не познавате маршрута.Нашият метод съчетава информация от база данни с нови експериментални данни показват как се свързват различните станции или молекули след получаване на инсулиновия сигнал ", каза проф. Шиня Куронда.

 • hormonesИзследователи лекари от Медицинския колеж в Охайския държавен университет в медицинския център Уекснер твърдят, че повишените нива на хормона алдостерон, вече свързан с хипертония, може да играе значителна роля в развитието на диабета, особено сред някои расови групи.

  "Това изследване е важна стъпка към намирането на нови начини за предотвратяване на голямо хронично заболяване", каза д-р К. Крейг Кент, декан на Медицински колеж. "Това показва как нашите учени за диабет и метаболизъм са съсредоточени върху създаването на свят без диабет".
  Резултатите от това проучване са публикувани онлайн днес от вестник "American Heart Association".

 • InsulinOKРолята на инсулина като тласък на имунната система за подобряване на способността му да се бори с инфекцията е подробно обявена за пръв път от учени от Торонто - General Hospital Research Institute (TGHRI).
  Учените от TGHRI са идентифицирали специфичен сигнален път на инсулин, който, когато е активиран, повлиява отговора на Т-клетките в имунната система, за да се раздели бързо и да секретират цитокини, протеини, които активират останалата част от имунната система. Бързият и ефективен имунен отговор ни предпазва от болести и животозастрашаващи инфекции чрез унищожаване на инфектирани клетки или микроби, докато погрешно или неефективно може да предизвика разстройства или заболявания на имунната система.
  Резултатите от изследването са публикувани в статя, наречена "Стимулирането, медиирано от инсулиновия рецептор, повишава имунната способност на Т клетките по време на възпаление и инфекция", в Cell Metabolism, 30 август 2018 г. от първия автор д-р Сю Цай, Даниел Вийнер, анатомичен патолог, университетска здравна мрежа и научен сътрудник, Торонтоски болничен изследователски институт и д-р Шон Уинър, анатомичен патолог, болница "Св. Михаил".
  "Ние идентифицирахме един от най-популярните хормони на метаболизма, по-специално инсулиновата сигнализираща пътека, като нов стимулатор на функцията на имунната система", казва д-р Дан Уинър, който също е асистент, катедра по лабораторна медицина и патобиология в Университета в Торонто. "Нашата работа характеризира ролята на този сигнален път в имунните клетки, главно Т-клетките, които откриват пътища в бъдеще за по-добро регулиране на имунната система".

 • diabetПравилното комбиниране на лечението и въздържането от тютюнопушене може значително да намали риска от сърдечно-съдови заболявания в резултат на диабет тип 2, според проучване, публикувано в The New England Journal of Medicine. В някои случаи теоретично биха могли да бъдат отстранени повишените рискове.

  "Това определено е добра новина. Изследването показва, че пациентите с диабет тип 2 с всички рискови фактори в терапевтичния целеви диапазон имат изключително нисък риск от преждевременна смърт, сърдечен удар и инсулт", казва Адин Равшани, медицински стажант и докторант в Институт по медицина, Салгерска Академия , Швеция, и автор на статията.

  Проучването се основава на данни от Шведския национален диабетен регистър на около 300 000 пациенти с диабет тип 2 в периода 1998-2014 г. Тези пациенти са били сравнявани с до пет пъти по-голям брой контролни субекти, отговарящи на пола и възрастта, от общата популация.

 • obesityOKНово публикувано изследване от учени от Университета на Колорадо идентифицира потенциална терапевтична цел за лечение на затлъстяване и диабет.

  Учените са изследвали биологичната функция на епигенетичен модификатор, известен като хистон деацетилаза 11 (HDAC11), и са установили, че изтриването му в мишки стимулира образуването на кафява мастна тъкан. Липсата на HDAC11 също предизвиква появата на бяла мастна тъкан. Тези промени са важни, защото бялата мастна тъкан съхранява енергия, докато кафявата мастна тъкан произвежда топлина, като по този начин изразходва енергия. Тези открития разкриват регулаторна възлова точка, която може да доведе до разработването на фармацевтична терапия за затлъстяване и метаболитна болест, основаваща се на увеличаване на енергийните разходи.

  Данните за проучването са публикувани в изданието на JCI Insight от 9 август, списание, публикувано от Американското дружество за клинично изследване.

  Първият автор на изследването е д-р Рушита А. Бачи, доктор по медицина в лабораторията на д-р Тимоти А. МакКинси, доцент по медицина в отдела по кардиология, който е автор на статията. И двете са част от Консорциума за изследване и превод на фиброза, програма, финансирана от Медицинската школа за подобряване на разбирането на фиброзни заболявания в различни органи.

 • diabetesscansOKКлинично проучване наскоро показа, че почти половината от лицата с диабет тип 2 са постигнали ремисия към недиабетично състояние след интервенция за загуба на тегло, постигнато в рамките на 6 години от диагнозата. Сега проучване, публикувано на 2 август в списанието Cell Metabolism, показва, че този успешен отговор на загуба на тегло е свързан с ранното и продължително подобрение във функционирането на панкреатичните бета клетки. Това откритие предизвиква предишната парадигма, че функцията на бета-клетките е необратимо изгубена при пациенти с диабет тип 2.

  "Това наблюдение носи потенциално важни последици за първоначалния клиничен подход към управлението на болестта", казва старшият изследовател Рой Тейлър от Нюкасълския университет. "Понастоящем ранното управление на диабет тип 2 има тенденция да включва период на адаптиране към диагнозата, както и фармакотерапията с промени в начина на живот, които на практика са скромни. Нашите данни показват, че значителната загуба на тегло по време на диагнозата е подходяща за спасяване на бета клетки. "
  Според Световната здравна организация диабетът засяга приблизително 422 милиона души по света. Приблизително 90% от случаите са диабет тип 2, състояние, при което тялото не произвежда достатъчно или не реагира правилно на инсулин. Този хормон, произведен от бета клетки в панкреаса, помага за захарта, наречена глюкоза в кръвта, да попадне в клетките на мускулите, мазнините и черния дроб, за да се използва за енергия. Диабетът тип 2 отдавна се счита за състояние през целия живот, което се влошава с течение на времето.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публични сред... Прочети още ...

За правата на пациента

bgflag1Като пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...