NSVOK top banner

Вход

Диабет

 • deza medikДеца с хронични заболявания и увреждания са без грижа в лекарските кабинети в детски градини и училища, а медицински сестри са отказвали да поемат отговорност за деца с диабет в градините. Както ви информирахме, сдружения и неправителствени организации внесоха жалба до здравния министър Кирил Ананиев с искане да се намери начин това положение да бъде променено.
  На 9 октомври заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева е изпратила писмо до началниците на регионалните управления на образованието относно дейностите, които се извършват в здравните кабинети в детските градини и училищата.

 • debelo deteДоц. Жени Стайкова от Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания коментира в националния пресклуб на БТА, че децата до четвърти клас не трябва да прекарват повече от час на ден пред компютър. Доц. Светослав Ханджиев от сдружението цитира данни от проучване в 7 европейски държави, че българските деца на възраст 6 - 9 години са пред някакъв екран 25 - 26 часа на седмица, а децата в Холандия и Белгия - 14 часа, съобщават от 24 часа. Според него всяко четвърто българче в училищна възраст е с наднормено тегло. Той добави, че има тенденция за намаляване на свръхтеглото сред момичетата.
  „Сред момчетата се увеличават показателите за свръхтегло“, подчерта специалистът.

 • SRBZ BanskoСеминар “Дни на здравето” в гр. Банско и гр. Разлог се провежда в периода от 6 до 10 октомври. Инициатор на събитието е Сдружение за развитие на българското здравеопазване в партньорство с община Банско и община Разлог. На 6.10.2018 г. проф. Иво Кременски изнесе лекция на тема “Генетични рискове и генетични изследвания.Възможности и перспективи у нас“. Бяха засегнати темите:
  1. Значимостта на скрининг при бременни жени и новородени;
  2. При болни с редки генетични болести и при болни за индивидуализиране на лечение при различни видове рак;
  3. Какви възможности има в страната ни за генетични изследвания;
  4. Възможностите за генетични изследвания в света и Европа;
  5. Перспективите за развитие на стратегия и национална програма за ранна диагностика, превенция и лечение на генетичните заболявания в страната.

 • diabetРанните признаци на диабет тип 2 могат да бъдат идентифицирани повече от 20 години преди диагностицирането, според ново проучване, представено на тазгодишната годишна среща на Европейската асоциация за изследване на диабета (EASD) в Берлин, Германия (1-5 октомври).

  Японското проучване проследява над 27 000 възрастни без диабет (средна възраст 49 години) между 2005 и 2016 г. и установява, че повишената глюкоза на гладно, индексът на телесна маса (ИТМ) и нарушената инсулинова чувствителност са откривани до 10 години преди диагностицирането на диабета както и преддиабетите.
  "Тъй като по-голямата част от хората с диабет тип 2 преминават през етапа на преддиабет, нашите открития показват, че повишените метаболитни маркери за диабет са открити повече от 20 години преди диагностицирането му", казва д-р Хироюки Сагесака от болницата Айзава в Мацумото, който ръководи изследването, заедно с професор Мицухиша Комацу, университетско училище по медицина Шиншиу, Мацумото, Япония и колеги.
  Предишни проучвания показват, че рискови фактори като затлъстяване и повишена глюкоза на гладно могат да присъстват до 10 години, преди някой да бъде диагностициран с диабет. Въпреки това, моментът, в който хората, които продължават да развиват диабет, и тези, които не стават по-съществено съществено различни, не са били известни досега.

 • diabetes dogsЗнаете ли, че кучетата могат да спасяват животи само с носа си? Новата програма на Фондация "Очи на четири лапи" обучава лабрадори, които могат да надушат предстояща хипо- или хипергликемична криза при хората, страдащи от диабет. Нови 10 кученца търсят своите семейства.
  Нобел е лабрадор, обучен по програма на Фондация "Очи на четири лапи". Четириногият приятел е първото куче в България, научено да предусеща хипокликемични кризи.
  "Той трябва да ме бута когато имам захар под 4, тоест хипогликемична криза", каза Катерина, която страда от диабет.
  Нобел и Катерина се запознават когато кучето е на година. А обучението продължава още 12 месеца. 

 • deza diabetДеца с хронични заболявания и увреждания са без грижа в лекарските кабинети в детски градини и училища. Сдружения и неправителствени организации внесоха жалба до здравния министър Кирил Ананиев. Искането им е да се намери начин това положение да бъде променено. Когато малката Магдалена е почти 2-годишна, семейството ѝ разбира, че е болна от диабет. След като тръгва на детска градина се оказва, че медицинският персонал не може да полага необходимите грижи за заболяването ѝ, разказват от Nova TV. През 2017 г. в Закона за здравето влиза в сила текст, според който в медицинските кабинети в учебните заведения трябва да се полагат допълнителни грижи за деца с хронични заболявания. В наредбата за здравните кабинети обаче такова задължение не е записано.

 • diabetВисоките или ниски концентрации на инсулин активират различни пътища на клетъчна сигнализация, съгласно нов научен метод, който съчетава данни от множество бази данни и мащабни лабораторни експерименти. Този текущ изследователски проект може да помогне за разкриването на по-добри подходи за разбиране на причините и потенциалните терапии за диабет тип 2.

  Учените вече имат методи за разбиране на всички гени (геномика), протеини (протеомика) или метаболити (метаболомика) в клетката, но не и на всички тези различни видове молекули по едно и също време. Изследователите от университета в Токио са пионери в новия транс-омикс подход, който съчетава всички тези предишни отделни области - различните "omics" - да разберат взаимодействията между молекулите вътре в клетките по изчерпателен и много подробен начин.

  "Нашите резултати изглеждат почти като карта на метрото. Всяка молекула, която инсулинът влияе пряко или косвено, е като станция. Но картата не е много полезна, ако не познавате маршрута.Нашият метод съчетава информация от база данни с нови експериментални данни показват как се свързват различните станции или молекули след получаване на инсулиновия сигнал ", каза проф. Шиня Куронда.

 • hormonesИзследователи лекари от Медицинския колеж в Охайския държавен университет в медицинския център Уекснер твърдят, че повишените нива на хормона алдостерон, вече свързан с хипертония, може да играе значителна роля в развитието на диабета, особено сред някои расови групи.

  "Това изследване е важна стъпка към намирането на нови начини за предотвратяване на голямо хронично заболяване", каза д-р К. Крейг Кент, декан на Медицински колеж. "Това показва как нашите учени за диабет и метаболизъм са съсредоточени върху създаването на свят без диабет".
  Резултатите от това проучване са публикувани онлайн днес от вестник "American Heart Association".

 • InsulinOKРолята на инсулина като тласък на имунната система за подобряване на способността му да се бори с инфекцията е подробно обявена за пръв път от учени от Торонто - General Hospital Research Institute (TGHRI).
  Учените от TGHRI са идентифицирали специфичен сигнален път на инсулин, който, когато е активиран, повлиява отговора на Т-клетките в имунната система, за да се раздели бързо и да секретират цитокини, протеини, които активират останалата част от имунната система. Бързият и ефективен имунен отговор ни предпазва от болести и животозастрашаващи инфекции чрез унищожаване на инфектирани клетки или микроби, докато погрешно или неефективно може да предизвика разстройства или заболявания на имунната система.
  Резултатите от изследването са публикувани в статя, наречена "Стимулирането, медиирано от инсулиновия рецептор, повишава имунната способност на Т клетките по време на възпаление и инфекция", в Cell Metabolism, 30 август 2018 г. от първия автор д-р Сю Цай, Даниел Вийнер, анатомичен патолог, университетска здравна мрежа и научен сътрудник, Торонтоски болничен изследователски институт и д-р Шон Уинър, анатомичен патолог, болница "Св. Михаил".
  "Ние идентифицирахме един от най-популярните хормони на метаболизма, по-специално инсулиновата сигнализираща пътека, като нов стимулатор на функцията на имунната система", казва д-р Дан Уинър, който също е асистент, катедра по лабораторна медицина и патобиология в Университета в Торонто. "Нашата работа характеризира ролята на този сигнален път в имунните клетки, главно Т-клетките, които откриват пътища в бъдеще за по-добро регулиране на имунната система".

 • diabetПравилното комбиниране на лечението и въздържането от тютюнопушене може значително да намали риска от сърдечно-съдови заболявания в резултат на диабет тип 2, според проучване, публикувано в The New England Journal of Medicine. В някои случаи теоретично биха могли да бъдат отстранени повишените рискове.

  "Това определено е добра новина. Изследването показва, че пациентите с диабет тип 2 с всички рискови фактори в терапевтичния целеви диапазон имат изключително нисък риск от преждевременна смърт, сърдечен удар и инсулт", казва Адин Равшани, медицински стажант и докторант в Институт по медицина, Салгерска Академия , Швеция, и автор на статията.

  Проучването се основава на данни от Шведския национален диабетен регистър на около 300 000 пациенти с диабет тип 2 в периода 1998-2014 г. Тези пациенти са били сравнявани с до пет пъти по-голям брой контролни субекти, отговарящи на пола и възрастта, от общата популация.

 • obesityOKНово публикувано изследване от учени от Университета на Колорадо идентифицира потенциална терапевтична цел за лечение на затлъстяване и диабет.

  Учените са изследвали биологичната функция на епигенетичен модификатор, известен като хистон деацетилаза 11 (HDAC11), и са установили, че изтриването му в мишки стимулира образуването на кафява мастна тъкан. Липсата на HDAC11 също предизвиква появата на бяла мастна тъкан. Тези промени са важни, защото бялата мастна тъкан съхранява енергия, докато кафявата мастна тъкан произвежда топлина, като по този начин изразходва енергия. Тези открития разкриват регулаторна възлова точка, която може да доведе до разработването на фармацевтична терапия за затлъстяване и метаболитна болест, основаваща се на увеличаване на енергийните разходи.

  Данните за проучването са публикувани в изданието на JCI Insight от 9 август, списание, публикувано от Американското дружество за клинично изследване.

  Първият автор на изследването е д-р Рушита А. Бачи, доктор по медицина в лабораторията на д-р Тимоти А. МакКинси, доцент по медицина в отдела по кардиология, който е автор на статията. И двете са част от Консорциума за изследване и превод на фиброза, програма, финансирана от Медицинската школа за подобряване на разбирането на фиброзни заболявания в различни органи.

 • diabetesscansOKКлинично проучване наскоро показа, че почти половината от лицата с диабет тип 2 са постигнали ремисия към недиабетично състояние след интервенция за загуба на тегло, постигнато в рамките на 6 години от диагнозата. Сега проучване, публикувано на 2 август в списанието Cell Metabolism, показва, че този успешен отговор на загуба на тегло е свързан с ранното и продължително подобрение във функционирането на панкреатичните бета клетки. Това откритие предизвиква предишната парадигма, че функцията на бета-клетките е необратимо изгубена при пациенти с диабет тип 2.

  "Това наблюдение носи потенциално важни последици за първоначалния клиничен подход към управлението на болестта", казва старшият изследовател Рой Тейлър от Нюкасълския университет. "Понастоящем ранното управление на диабет тип 2 има тенденция да включва период на адаптиране към диагнозата, както и фармакотерапията с промени в начина на живот, които на практика са скромни. Нашите данни показват, че значителната загуба на тегло по време на диагнозата е подходяща за спасяване на бета клетки. "
  Според Световната здравна организация диабетът засяга приблизително 422 милиона души по света. Приблизително 90% от случаите са диабет тип 2, състояние, при което тялото не произвежда достатъчно или не реагира правилно на инсулин. Този хормон, произведен от бета клетки в панкреаса, помага за захарта, наречена глюкоза в кръвта, да попадне в клетките на мускулите, мазнините и черния дроб, за да се използва за енергия. Диабетът тип 2 отдавна се счита за състояние през целия живот, което се влошава с течение на времето.

 • diabetИзследователи от Университета в Алабама са открили безопасна и ефективна нова терапия за намаляване на инсулиновите нужди и хипогликемичните епизоди при възрастни пациенти с наскоро възникнал диабет тип 1 чрез насърчаване на собствената бета-клетъчна функция на пациента и производството на инсулин - такова откритие за пръв път насочва диабета по този начин.
  Констатациите, публикувани днес в списание „Природа и медицина“ , показват, че редовното приложение на верапамил, общоприето лекарство за кръвно налягане, одобрено за медицинско приложение през 1981 г., позволява на пациентите да произвеждат по-високи нива на своя инсулин, ограничавайки необходимостта от инжектиране на инсулин за балансиране нивата на кръвната им захар.

 • rabota jeniДамите с 9-часов работен ден са изложени на 63% по-висок риск от развиване на диабет тип 2, установиха канадски учени, цитирани от в. "Дейли мейл" и БТА. Екипът на д-р Махи Жилбер-Уиме изследва здравето на 7065 служители, за да проследи как им се отразява дългият работен ден. Оказало се, че той е особено пагубен за нежния пол. Жените, освен че се скъсват от работа без признание, трябва да поемат и домакинските задължения след дългия ден в офиса. А това допълнително ги стресира и ги прави склонни да развият диабет.

 • proektОфициално приключи двумесечната първа фаза на ProEmpower PCP. Доставчиците на Фаза 2 са обявени. Избраните изпълнители, които продължават към Фаза 2 на ProEmpower PCP, са както следва (по азбучен ред):
  1. Консорциум, воден от Gnomon Informatics SA - Партньори: Promptly, CERTH, ERC, GPI и Medisant.
  2. Консорциум, ръководен от Health Insight Solutions GmbH - Партньори: фондация Бруно Кеслер, Anne4Care BV, Magaldi Innova Srl, Sisoft Sağlık Bilgi Sistemleri Ltd.Şti., Служба за управление на здравната информация и Международна федерация по диабет Европейски регион.
  3. Консорциум, воден от Tech4Care srl - Партньори miThings AB, Lifeina и Meteda.

 • insulin pill okПредвид избора да вземем хапче или да се инжектираме с игла, повечето от нас биха решили да регулират хронично здравословно състояние чрез преглъщане на хапче. Но за милиони хора, живеещи с диабет тип 1, болезненият бод на игла веднъж или два пъти дневно е единствената възможност за доставяне на инсулин, който телата им не могат да произвеждат сами.

  Сега, изследователи от Харвардското училище по инжинерство и Приложни науки (SEAS) са разработили метод за орално доставяне, който би могъл драматично да промени начина, по който диабетиците поддържат нивата на кръвната си захар под контрол.
  Не само, че оралното доставяне на инсулин е обещание за подобряване на качеството на живот на до 40 милиона души с диабет тип 1 в световен мащаб, то също би могло да смекчи много от животозастрашаващите странични ефекти на болестта, които са резултат от това, че пациентите не получават необходимите инжекции.

 • insulin bloodtest okЛекарите в Единбург смятат, че един прост тест на кръвта, който те са въвели, би могъл да позволи на някои пациенти с диабет тип 1 да са независими от инсулина.

  Общинският болничен екип на твърди, че тестът е идентифицирал преди това неразпознати варианти на състоянието.
  Проведена е рутинна скринингова програма, след като медиците откриха, че един пациент има генетична форма на диабет.
  Казват, че има "трансформационни" резултати, които за някои хора биха могли да означават края на ежедневните инжекции.
  Традиционно се смяташе, че хората с диабет тип 1 не произвеждат никакъв инсулин.
  Това означава, че те се нуждаят от мониторинг през целия живот и от ежедневно лечение с инсулин.
  Съвсем наскоро проучванията предполагат, че може да има повече суб-вариации в състоянието.
  След въвеждането на C-пептидния кръвен тест миналото лято няколко пациенти са успели напълно да спрат инсулина, докато за други това означава, че лекарите могат да приспособят лечението.
  Проф. Марк Стракан казва, че промяната на лечението може да промени живота на пациентите

 • vitamin D okПовече от 27 милиона души в САЩ живеят с диабет тип 2, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията. Тъй като населението застарява и нарастващият процент от хората стават с наднормено тегло или със затлъстяване, се очаква този брой да се увеличи.

  В доклад, публикуван на 10 май 2018 г. в Cell, изследователи от Института Salk съобщават за потенциален нов подход за лечение на диабет чрез защита на бета-клетките в панкреаса, които произвеждат, съхраняват и освобождават хормоналния инсулин. Когато бета клетките станат дисфункционални, тялото не може да направи инсулин за контрол на кръвната захар (глюкоза), а нивата на глюкозата могат да достигнат до опасни - дори фатални - нива.
  Изследователите постигат целта си, като използват неочакван източник: витамин D. Витамин D в клетките и миши модели се оказа полезен при лечението на увредените бета клетки. Той също така предоставя нови прозрения за генното регулиране, които биха могли да се прилагат при разработването на лечение за други заболявания, включително рак.
  "Ние знаем, че диабетът е заболяване, причинено от възпаление", обяснява старшият автор Роналд Евънс, изследовател на Медицински институт Хауърд Хюс и титуляр на кабинета на Salk в областта на молекулярната и разработваща биология. "В това проучване идентифицирахме рецептора на витамин D като важен модулатор на възпалението и оцеляването на бета-клетките."
  Използвайки бета клетки, създадени от ембрионални стволови клетки, изследователите успяха да идентифицират съединение iBRD9, което изглежда да подобри активирането на витамин D рецептора, когато се комбинира с витамин D, за да се подобри оцеляването на бета клетките. Екипът осъществи това чрез провеждане на скринингов тест за търсене на съединения, които подобряват оцеляването на бета клетки в ястие. Те след това тестваха комбинацията с миши модел на диабет и показаха, че могат да доведат обратно глюкозата до нормални нива в животните.

 • proekt

  В продължение на почти една година консорциумът ProEmpower достигна до над 120 компании, които проявиха интерес към проекта. Иновативни фирми в сектора подадоха заявленията си за участие в търга през периода януари - март 2018 г. Оценката на подадените заявки вече е финализирана и бяха обявени имената на петте избрани кандидатури за продължаване във Фаза 1 на проекта:

   

 • diabetВ редица държави са въведени профилактични здравни преглед, включително оценка на риска от диабет. Има обаче малко проучвания, базирани на популацията, които оценяват ползите, вредите и разходите за тези скринингови програми и те показват смесени резултати.

  Между 2001 г. и 2006 г. в пет от шестнадесетте датски окръга беше представена програма за скрининг на сърдечно-съдовите заболявания и диабета. Над 150 000 лица, регистрирани с 181 лекарски практики, участващи в проучването Адишън- Дания, получиха въпросник за риска от диабет и ако техният резултат показа умерен до висок риск, те бяха поканени за диабетен тест и оценка на сърдечно-съдовия риск при техния семеен лекар.

  Повече от 27 000 са били подложени на скрининг, а 1533 са диагностицирани с диабет по време на скрининга. Допълнителни 1,760,000 индивида са идентифицирани за съответстваща контролна група без скрининг. Участниците бяха наблюдавани приблизително шест години след диагностицирането до 31 декември 2012 г., когато бяха проучени националните регистри за ползване на здравни грижи и разходи за здравеопазване.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публични сред... Прочети още ...

За правата на пациента

bgflag1Като пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...