NSVOK top banner

Вход

Лекар

 • doc hosp privЛекарската професия е най-престижната у нас съобщава БТВ. Телевизията цитира проучване за рейтинга на професиите в страната.  Анкетата е проведена сред служителите на 80 фирми. Целта е да изследва мотивацията на хората при избор професия.
  Проучването обхваща 16 професии, в които се усеща най-силен недостиг на кадри, от четири основни за икономиката сектора: „Машиностроене”, „Електротехника”, „Медицина” и  „Транспорт”
  Оказва се, че при избора на работа, за младите по-голямо влияние оказва не заплатата, а социалните придобивки и статуса, който дава в обществото. Това е и причината професията лекар да води с рейтинг от близо 55%.
  Най-непривлекателни за младите са професиите стругар, локомотивен машинист и оператор на медицинска техника.

 • stud.poliklРепортаж на Румен Бахов от Нова телевизия показва в какви условия се преглеждат и лекуват пациентите на Столичното ДКЦ 5. Вижте сами:
  „Хем студено, хем мокро! Зрители  ни сигнализираха, че във фоайето на поликлиниката в Студентски град таванът тече при всеки дъжд или сняг. Заради топящия се сняг, в момента по пода са поставени кофи, които събират водата от тавана. А температурите вътре са около нулата.  Осветлението е спряно, тъй като е станало късо съединение.
  „Сами разбирате, че при тези условия няма как да отстраним теча, но държа да обърна внимание, че той е в едно фоайе, което във функционално отношение няма никакво значение за пациентите и служителите на поликлиниката. Фоайето е странично за коридор, който осигурява достъпа до една от структурите. Така че, да, наистина покривът ни в момента тече, но са взети всички необходими мерки, процедурата е в ход да бъде отстранен проблема”, обясни  Румен Заяков, управител на ДКЦ 5 в Студентски град.

 • gorna orНачалникът на родилното отделение в Горна Оряховица д-р Махаил Милатович осъди на втора инстанция прокуратурата да му плати 40 000 лева неимуществени вреди за накърненото му име от преди 8 години по случая, станал известен като „бебето във фризера“. 
  От решението на Софийския апелативен съд става ясно, че прокуратурата е осъдена заради непремерените изказвания на великотърновски прокурори, огласили информация по случая „бебето във фризера“.
  През ноември 2010 година 17-годишна ученичка от Лясковец ражда преждевременно в горнооряховската болница недоносен плод, който лекарите обявяват за мъртъв и поставят във фризера с биологичните отпадъци. След това се появиха съмнения, че бебето е живо. Заблудата, обаче става причина за цинични разговори между тях. Разговорите се оказаха записани чрез СРС по друго досъдебно производство и впоследствие бяха публично огласени.

 • NederlandsХоландия е единствената страна който постоянно е сред първите три в класацията на Европейският здравен индекс, който се публикува от 2005 година насам.
  При измерването на индекса за 2017 година, Холандия е единствената от всички европейски държави, която е или победител или подгласник в шестте категории на оценяване. Холандската система за здравеопазване изглежда наистина няма слаби места след направените подобрения във времето на чакане за преглед, се казва в заключителния доклад на на Health Consumer Powerhouse.
  Health Consumer Powerhouse не претендират техният индекс да оценява глобално здравните системи. Индексът отразява преди всичко „удобството на потребителите” на системите на здравеопазването. Факт е обаче, че изглежда много трудно да се изгради индекс от този тип, без да се стигне до същността на цялата здравна система.

 • best practisesВъпреки, че дейностите в медицината са много разнообразни, те могат да се сведат до две фази – диагностика и лечение. По правило лекарят участва, нещо повече, развива най-добре уменията си, ако участва и в диагностиката и в лечението. Никой хирург не влиза в операционната преди да се е уверил лично за диагнозата, необходимостта от конкретен вид операция и всички обстоятелства, които могат да повлияят на благоприятният изход. Същото важи и в случаите, когато не се налага операция, а консервативно лечение. Лекарят, който е поставил диагнозата, предписва и лекарствата и проследява ефекта от приемането им.
  Ако един лекар работи основно в болница, той не само би могъл, но би било най-добре за неговото развитие като специалист и за пациентите му, да преглежда и амбулаторно, да консултира и насочва за лечение в болницата, а след това да проследява ефекта от лечението. Това казва медицината.

 • insultВ Народното събрание ще се проведе кръгла маса на тема: „Пътят на инсулта от инвалидизиращо до предотвратимо заболяване“. В сградата на парламента ще се проведе и инициатива за запознаване на депутатите със социалната значимост на инсулта и важността на превенцията. Темата в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ коментира д-р Иван Вецев - експерт „достъп до лечение“ в Националната пациентска организация.

 • dete bolnizaПо данни на здравната каса 300 000 деца годишно се приемат за лечение в болница у нас. На среща на Инициативен комитет за изграждане на Национална детска болница с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев е станало ясно, че изграждането на високотехнологична Университетска многопрофилна педиатрична болница не търпи отлагане. Пред "Хоризонт" по БНР председателят на Националната педиатрична асоциация проф. Владимир Пилософ заяви, че Министерството на здравеопазването е готово да съдейства.

 • pulmologДнес е Световният ден на хроничната обструктивна белодробна болест, позната повече като болестта на пушачите.
  Обикновено болестта започва с тютюнджийската кашлица и в един момент се появява задух, който им пречи да изминат и 100 крачки. Тогава търсят нашата помощ и ние доказваме ХОББ. Това каза в ефира на „Здравей, България” по Nova TV пулмологът д-р София Ангелова.
  "Има две заболявания – хроничен бронхит и белодробен енфизем, които протичат с обструкция на дихателните пътища. Затова нашето послание е всяка кашлица, която трае повече от 4 седмици да се потърси помощ от белодробен специалист", добави тя.

 • d rKatsarovЗабрана за прехвърляне на средства от едно перо в друго с цел увеличаване на парите за болнична и извънболнична помощ няма да решат проблема. Това коментира в предаването "Нещо повече" по БНР д-р Стойчо Кацаров – председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването. Поводът са исканията, поставени от Българския лекарски съюз.

 • sad2Благоевградската окръжна прокуратура е предала на съд д-р К.Т. по обвинение в немарливо изпълнение на дейност при упражняване на медицинска професия, с което е причинил смъртта на пациент. Обвиняемият К.Т. работил като лекар-анестезиолог в "Хирургично отделение" в МБАЛ – Разлог, припомнят от вестник Телеграф. На 6 април 2011 г. той въвеждал пациент в анестезия с поставяне на ларингоскоп, но причинил дълбоко разкъсване на лигавицата на глътката и задната стена на гълтача, достигащо до мускулния слой. В резултат последвала механична асфикция от запушване на дихателните пътища с вдишване на кръв. В създалата се ситуация обвиняемият лекар проявил бездействие, като не извършил основни действия при анестезия и не приложил редица други методи за осигуряване на проходимост на дихателните пътища, установени с медицински стандарт.

 • budjet19Промяна в проектозакона за бюджета на НЗОК за 2019 г. между двете четения. От ГЕРБ са предложили болници, на които не достигат специалисти, за да осигурят пълен обем от нужната медицинска помощ на хората от района, да имат право да работят с външни лекари на допълнителен договор. Извършената от тях дейност ще бъде заплатена на болницата, информират от вестник 24 часа. Първоначалният вариант гласеше, че от догодина касата ще плаща за дейност в болница само ако тя е извършена от лекар на основен трудов договор в нея. Целта бе да се спре гастролирането на доктори. За болниците в малките населени места обаче това означаваше да останат без специалисти.

 • voenni lekariЧетиричленен екип от български военни медици замина за Мали. За 19-ти път от 2013 г. насам наши специалисти участват в Мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на Мали. Поредният екип ще се грижи за здравето на личния състав на щаба на операцията, базиран в столицата Бамако. Продължителността на мисията е 4 месеца, а смяната на екипите става на ротационен принцип. Работата при екстремални условия е не просто приключение, но и изпитание на личностните качества и професионализма. Там българските военни лекари непрекъснато доказват, че военната медицина е не просто специалност, а отговорна кауза, достъпна само за най-смелите професионалисти, които рискуват живота си за другите, вземат най-бързото и най-животоспасяващото решение в екстремна ситуация.

 • MadjarovАко работим заедно и се съсредоточим върху общите неща, които са в интерес на всички лекари и пациенти, не би трябвало да очакваме протести. Това заяви в предаването „Преди всички“ д-р Иван Маджаров – председател на БЛС. Днес лекарският съюз и НЗОК започват преговори за сключване на нов рамков договор за догодина. От БЛС са категорични, че какъвто и здравноосигурителен модел да се приеме, за в бъдеще лекарите трябва да участват в договарянето на националната рамка.

 • boln koridorВисока оценка получи Многопрофилната болница за активно лечение в Търговище от акредитационната комисия след цялостна проверка на лечебното заведение.
  "Отличната оценка е повод за задоволство и гордост за всички, които работим тук", каза на пресконференция днес изпълнителният директор на болницата д-р Иван Светулков.
  Извършено е едновременно оценяване на цялостната медицинска дейност на МБАЛ, на отделни медицински и други дейности, както и на възможността за обучение на студенти и специализанти. Повечето от отделенията са получили отлична оценка по всички критерии за срок от 5 години, информират от novini.bg. Има и такива, които заради недостатъчна численост на персонала, са получили много добра оценка.

 • onkolekarstvaГилдията на онколозите поиска пред парламентарната здравна комисия в четвъртък изрично да се разпише в Закона за бюджета на здравната каса, че принципът да се изписва най-евтиното лекарство няма да важи при лечение на рак. Заместник-министър Жени Начева и шефът на здравната каса д-р Дечо Дечев заявиха преди седмица, че условието за разходоефективност ще важи само за лекарства, изписвани по протокол от НЗОК. Онколозите обаче се притесняват, че ако това изрично не се запише в закона, не е сигурно, че няма да се приложи и в онколечението.

 • StaevskaБългарин разбра след 62 години мъки, 3 ненужни коремни операции и 5 спешни интервенции в стомашно-чревния тракт от какво е болен. Страданията му започват, когато е едва 8-годишен, съобщават от 24 часа. Че има рядкото заболяване наследствен ангиоедем, което засяга един от 100 000 души, научава благодарение на амбициозен екип от Клиниката по клинична алергология на Александровска болница. Лекарите са част от световните усилия да се издирят засегнатите от генетичната аномалия хора, за да се лекуват. Без терапия всеки втори от засегнатите е обречен.

 • kongresОт 22 до 25 ноември в Пловдив ще се проведе Четвъртият юбилеен конгрес по Обща/Семейна медицина на Асоциацията по обща/семейна медицина на Югоизточна Европа (A GP/FM SEE). Като съучредител и редовен член на A GP/FM SEE, представляващ ОПЛ в България, Националното сдружение на общопрактикуващи­те лекари в България е организатор и домакин на Конгреса, по време на който ще се отбележи и 15-годишнината от създаването на Асоциацията по обща/семейна медицина на Югоизточна Европа, съобщават от сдружението. Мотото на конгреса е "Общата/семейна медицина – предизвикател­ство, което си заслужава!". Във форума ще участват над 1200 лекари от страната и чужбина.

 • operazia VMAСъвместен екип от специалисти по „Ушни, носни и гърлени болести” и „Лицево-челюстна хирургия” извършиха уникална по рода си операция за отстраняване на карцином на 49-годишна жена. Пациентката потърсила помощта на професор Венцислав Цветков – ръководител на УНГ-клиниката на ВМА, след като близо година е лекувана от различни специалисти в страната, като окончателното им мнение е било, че не могат да ѝ предложат адекватно оперативно лечение. След направен обстоен преглед от професор Цветков и екипа му, жената е диагностицирана с карцином, обхващащ ушния канал, средното ухо, мастоида, вътрешното ухо, черепната база, темпоро-мандибуларната става, паротидната жлеза и съдово-нервния сноп на шията.

 • MZ sreshta donoriПроблемите, свързани с донорството в страната, мерките за преодоляването им, добрите практики при реализирането на донорски ситуации и кондиционирането на донорите бяха обсъдени на среща между ръководството на Министерството на здравеопазването, координаторите по донорство и директорите на многопрофилните болници с над 50% държавно участие, в които има разкрити донорски и трансплантационни центрове. Министър Ананиев запозна присъстващите с действията, предприети от министерството за насърчаване на донорството. В момента тече подготовка на Национална програма за донорството и Пътна карта към нея.

 • nenkov miroslavУ нас има готови екипи, които да могат да започнат белодробни трансплантации, но недостатъчността на донори ги поставя в ситуация, в която няма да могат да правят често тези операции и да натрупат опит. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ д-р Мирослав Ненков, анестезиолог във ВМА, и доскорошен координатор по донорство.
  „Когато Министерство на здравеопазването избере конкретните здравни заведения, това ще бъде стратегия за следващите 15 години. Не смятам, че има само един център, който може да поеме трансплантациите на бял дроб“, категоричен е д-р Ненков.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публични сред... Прочети още ...

За правата на пациента

bgflag1Като пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...