NSVOK top banner

Вход

Лекар

 • Daritkova BNTПредседателят на парламентарна комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова коментира за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ задълбочаващия се конфликт между вицепремиера Валери Симеонов и майките на деца с увреждания.
  „От политическа партия ГЕРБ винаги сме готови да носим отговорност. Отговорност се носи по два начина - с оставки и на избори, от всяка политическа сила. Все пак оставката е личен акт. Вярвам в разумния изход от ситуацията, защото ескалирането на напрежението не е от полза за никой", каза тя.

 • danjanovОт 4 до 6 октомври 2018 година в гр.Тихуана, Мексико се проведе 18 Глобална Конференция по Инсулин Потенцирана Терапия, на която беше направено първото научно съобщение за въведения от колектив на Медицински Център „Интегративна Медицина“ нов метод за лечение на онкологични заболявания.
  На конференцията беше изнесен доклад за първите резултати от комбинираното приложение на инсулин потенцирана терапия с биомагнитна терапия с магнитни двойки при напреднали метастатични тумори. Представени бяха два клинични случая, които доказват възможностите за постигане на пълна ремисия при лечение на онкологично заболяване в терминален стадий. В заключителната част на научната презентация се разкриват нови хоризонти в практическото приложение на този нов комбиниран метод за лечение на онкологичните заболявания.

 • mladi lekariСлед решение на Столичната лекарска колегия да заделя допълнително средства във фонд "Лекарска взаимопомощ", стана възможно наши млади медици да бъдат обучавани безплатно във водещи клиники в Европейския съюз. За целта е разкрита програма за изпращане на лекари за допълнителна квалификация.
  "Проведохме работна среща с ръководителите на лечебни заведения, на която бе изразена пълната подкрепа да създадем този фонд", коментира пред вестник "Труд" д-р Асен Меджидиев, председател на Столичната колегия на Българския лекарски съюз и шеф на отделението "Уши, нос и гърло" към УМБАЛСМ "Н.Й.Пирогов".

 • BTAС отличието "Лекар на годината 2018" ще бъде награден акад. Дамян Дамянов. Това съобщи в националния пресклуб на БТА председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. Награждаването ще бъде тази вечер на официална церемония в хотел "Балкан". Отличието е златен знак, изработен в Монетния двор. Акад. Дамян Дамянов е лекар-хирург, началник на Клиниката по хирургия при УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, ръководител на Клиничния център по гастроентерология в Медицински университет - София. От 1998 до май 2015 г. е председател на Съюза на учените в България, от 2012 г. е академик на Българската академия на науките и заместник-председател на Академията от 2013 г. Областите на професионален интерес на акад. Дамянов са висцерална хирургия и хирургично лечение на заболяванията на стомашно-чревния тракт, жлъчна система, черен дроб, панкреас, далак, коремна стена и други. Той е автор и съавтор на над 30 учебника и научни монографии и над 250 публикации в български и чуждестранни списания. Автор е на 2 изобретения, 1 полезен модел и 14 рационализации.

 • pismoМинистърът на здравеопазването Кирил Ананиев поздрави българските лекари по повод Деня на българския лекар, който се отбелязва на 19 октомври. Публикуваме неговото писмо, адресирано до Българския лекарски съюз и до българските лекари:
  „УВАЖАЕМИ ДОКТОР МАДЖАРОВ,
  УВАЖАЕМИ ЛЕКАРИ,
  За мен е чест да ви поздравя по случай Деня на българския лекар. През 1994 година Българският лекарски съюз избира за професионален празник на своите членове 19 октомври, Деня на Св. Иван Рилски – Чудотворец.

 • MadjarovBLSПредседателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров заяви, че здравната система функционира макар и въпреки толкова много критики. Той обясни, че хората са по работните си места и работят макар и със затруднения.
  „В някои периферни райони има липса на кадри, а в други райони има пренасищане“, очерта един от проблемите в здравеопазването председателят на БЛС.
  „Желанието на всички нас, желанието на тези, които отговарят за здравеопазването, е да се оптимизира системата“, коментира той.

 • MadjarovПриветстиве до всички лекари по повод деня на българския лекар изпрати председателят на Българския лекарски съюз Д-р Иван Маджаров. В него се казва:
  Уважаеми колеги,
  За мен е огромна чест да Ви поздравя по повод нашия професионален празник – 19 октомври, Деня на българския лекар.
  Днес почитаме паметта на Св. Йоан Рилски – Чудотворец, посветил себе си на хората, изцелявал ги от физически и духовни недъзи и по тази причина наречен небесен закрилник на народа ни, избран за покровител на българските лекари.
  Да помагаш на нуждаещия се, да си съпричастен към страданието му, да прогонваш болката и да утвърждаваш живота - това е мисия, за която са нужни не само добро образование и достатъчен опит. Тази мисия е невъзможна без усещане  за  професионален  и човешки дълг. Тя налага отдаденост, изисква призвание. И аз вярвам, че ние, които  сме се заклели да се грижим за  здравето на хората и  занапред ще виждаме в очите им благодарността, радостта и  неподправената, истинска почит за стореното добро. Убеден съм, че такива, особени мигове на среща с излекувания пациент са най-голямото наше удовлетворение като лекари, оправдаващо безсънните нощи, тревогите и трудностите, с които се сблъскваме, даващо висока морална цена на саможертвите, които правим.

 • Lekari zala82-годината Савка е уважаван фотограф от Несебър и живее със съпруга си в Бургас. Повече от 40 години е със сърдечно-съдово заболяване и е на медикаментозна терапия. Има поставен троен байпас, а отпреди няколко месеца и пейсмейкър, който регулира пулса. Веднага след операцията се чувства добре, но в началото на лятото лесно се уморява и задъхва, разказват от вестник 24 часа. Нощта преди инцидента тя получава силни болки в гърдите, а рано сутринта съпругът ѝ позвънява на спешна помощ.

 • lekari chujbinaПрез последните 20 години районната колегия на БЛС в област Шумен е намаляла с около 300 души и в момента членовете ѝ са 528. Средната възраст на лекарите в областта е 56 години. Това стана ясно в навечерието на Деня на българския лекар -19 октомври, съобщават от БНР. Председателят на Районната лекарска колегия д-р Красимир Симеонов заяви, че в областта има дефицит на лекари от всички специалности.

 • VladovТрима нуждаещи се от белодробна трансплантация починаха само за последните 2 седмици. Тази операция не се извършва в България, а болните не могат да я получат и в чужбина. Магдалена Стоянова е майка на 2 деца. Животът ѝ може да продължи само с трансплантация на бял дроб, разказват от Nova TV. През 2007 г. тя е диагностицирана с муковисцидоза. Семейството търси начин за лечение в чужбина. Във Виена ѝ е отказана операция, защото според лекарите тя трябва да е в по-тежко състояние. Докато чака трансплантация, животът ѝ преминава в постоянни престои в болница. В България няма специалисти, които да извършват тази операция, няма и достатъчно донори.

 • nhif drugsНационалната здравноосигурителна каса публикува на своята Интернет страница списък с лекарства, с които да се лекуват болните с автоимунни заболявания. Не си мислете, че те са случайно избрани или са направили услуга на някой производител или вносител. Нищо подобно.
  НЗОК е определила през последните 6 месеца кои болните от автоимунните заболявания са се чувствали най-добре и с кои лекарства. Едновременно с това касата е изчислила, кои от тези лекарства имат най-добра „разходна ефективност” - за бюджета е било най-евтино.
  Ако един болен се чувства добре с по-евтиното лекарство, няма никаква логическа причина друг болен да не се чувства добре със същата терапия, а да взема по-скъпо лекарство. Изобщо, защо се произвеждат толкова много различни лекарства? Не може ли да се произвежда само едно или две, които са с най-добра разходна ефективност? Защо се пилеят ресурси? Нашата здравна каса, като отговорна институция, не може да си позволи такова нещо. Ето защо тя е определила с кои лекарства да се лекуват всички болни:

 • operazia55-килограмов тумор на яйчника е бил изваден от пациентка след няколкочасова операция в специализираната болница "Майчин дом", информират от БГНЕС. Жената е изписана в стабилно състояние след постоперативно лечение. В медицинските издания се споменава само за още два подобни случая в света. Случаят е толкова рядък, че може да се определи като исторически. 65-годишна жена е доведена от близките ѝ за преглед в „Майчин дом“ без болки, но със силно подут корем, който затруднява свободното ѝ придвижване.

 • BiserBotevЗаместник-директорът на МБАЛ - Добричд-р Бисер Ботев съобщи за остър недостиг на кадри в добричката болница. Според него навсякъде има дефицит на хора, но най-голям е при медицинските сестри, информират от novini.bg. Лечебното заведение е обявило 60 свободни места за медицински сестри, клинични и рентгенови лаборанти.
  „Най-тежко е състоянието в трите вътрешни отделения, където има и най-много работа“, посочи д-р Ботев.
  Всяко от тях се нуждае от поне 5 медицински сестри. Завършващите тази специалност обаче предпочитат да работят в чужбина.

 • inv kard SmolqnСкоро открития център за инвазивна кардиология в МБАЛ - Смолян беше посетен от председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той беше посрещнат от изпълнителния директор на областната болница д-р Марин Даракчиев, председателя на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова и д-р Красимир Събев – депутат и работещ в отделението за интензивно лечение, информират от вестник 24 часа. Цветанов подчерта, че за Смолян е голямо богатство да имат двама депутати, които са действащи лекари.

 • lekari prСъдебните медици в Пловдив спират да ходят на огледи и да правят експертизи, поръчани от полицията. Причината е, че МВР им дължи големи суми.
  "Имаме да вземаме по над 10 - 15 000 на човек. Ние нямаме клинични пътеки като останалите лекари. Основната ни заплата е 620 - 640 лева. Единственият начин да си осигурим допълнителен доход, е да работим като вещи лица", обясни патологът д-р Марин Балтов.
  Тъй като вътрешното ведомство бави възнагражденията им с месеци, той и колегите му не ходят вече на огледи на местопроизшествия, което затруднява разследващите.
  "Бяхме достатъчно толерантни досега, но нищо не се променя", възмущават се пловдивските патолози.

 • sad VratsaДа бъдат призовани като свидетели пациенти, които са доволни и са спасени от бързото и качествено лечение в отделението по “Съдова хирургия” в знаковото дело срещу двама от бившите директори на болницата във Враца Орлин Цветков и Светозар Луканов и началника на отделението д-р Румен Цветанов. Това поиска адвоката на д-р Цветанов. Свидетелите са Рангел Якимов и Ева Ралчева, информират от Зов нюз. На единия от пациентите, благодарение на бързата и адекватна намеса, е спасен кракът от ампутация.

 • operaz zalaИнвазивните кардиолози и спешния екип на МБАЛ „Тракия“ в Стара Загора спасиха мъж на 71-годишна възраст със запушена сънна артерия. Те са успели по най-бързия начин да диагностицират състоянието на пациента и да извлекат неоперативно тромботичния материал от мястото на запушването по миниинвазивен път, съобщават от novini.bg. Пациентът е имал поставен стент заради стеснение на каротидните (сънните) артерии, но е спрял да приема предписания му аспирин за разреждане на кръвта. Това довело до образуване на тромби, които запушили стента.

 • hirurzi transplБългария остава на последно място по брой донори на един милион души население, но това е организационен проблем на здравната система, а не отразява нежеланието на обществото да се пристъпва към донорство. Това заявиха в студиото на сутрешния блок на БНТ водещите трансплантационни хирурзи от ВМА проф. Никола Владов и доц. Ивелин Такоров.
  „България все още е на последно място по брой донори на 1 млн. души и в бъдеще това едва ли ще се промени. Донорството е функция на цялостната система на здравеопазването, а тя не е в особено добро състояние“, изтъкна проф. Никола Владов, началник на клиниката но чернодробно-панкреатична хирургия във ВМА.

 • d rGeorgievСтолична лекарска колегия на БЛС връчи за първи път награди „Лекар на годината“ на лекари от София. На официалната церемония във Военния клуб присъстваха официални гости, сред които председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, нейният заместник Явор Нотев, председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова, заместник -министъра на здравеопазването Бойко Пенков, информират от БНР. Бяха връчени девет награди в различни категории, а отличените са проф. Данаил Петров, проф. Илия Салтиров, доц. Маргарита Кътева, д-р Димитър Пенчев, д-р Асен Цеков, д-р Стоян Борисов, проф. Тодор Лисичков. Голямата награда „Лекар на годината 2018“ отиде при д-р Цвeтко Георгиев, завеждащ Отделението по хирургия на новороденото и вродените аномалии в „Пирогов“. С името му се свързват стотици уникални операции и хирургични техники, спасили много деца.

 • BakalovД-р Дениз Бакалов от Клиниката по ендокринология в УМБАЛ „Александровска” коментира пред bTV, че захарният диабет тип 2 не е рядкост, а се е превърнал почти в правило при децата у нас заради прехранването с бързи въглехидрати и липсата на физическа активност. Много е важно да се действа преди настъпване на затлъстяване, за да се намалят рисковете през целия живот на човека. Специалистът коментира как е добре да се храним и колко физическа активност седмично ни е нужна:

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публични сред... Прочети още ...

За правата на пациента

bgflag1Като пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...