Медицински университет

 • Медицински университет иска да стане собственик на болница за първи път у нас

  МУОт пресцентъра на Медицинския университет във Варна съобщиха, че ръководството на висшето училище е изразило готовност университетът да стане едноличен собственик на капитала на УМБАЛ „Св. Марина“ в морския град. Това е обявено на среща на министрите на здравеопазването и на образованието с ректорите на висшите училища, провеждащи обучение по медицина. Възможността за придобиването се дава от разпоредба в Закона за лечебните заведения, но откакто тя съществува до момента нито едно висше учебно заведение не е изразило желание за това.

 • Искат забрана за изучаване на хомеопатия в медицинските университети

  хомеопатияМедици, биолози, химици, физици, общественици, академици и член-кореспонденти на БАН изпратиха писмо до ректорите на медицинските университети в страната с призив за прекратяване на всички форми на обучение по хомеопатия във висшите учебни заведения.
  "През последните 3 години в редица големи държави, а напоследък и в Европейския съюз настъпи определена промяна на официалното отношение към хомеопатията - от търпимост и безразличие към активно неприемане и искания за ограничаване на разпространението на този неконвенционален и лъженаучен метод за лечение", се казва в обръщението.

 • Двама мъже, разбили клишето за професията „медицинска сестра“ (видео)

  VTСветлан и Симеон разбиват клишето, че медицинска сестра е само женска професия. Те са единствените мъже, които в момента учат за тази професия във филиала на Варненския медицински университет във Велико Търново, информират от Bulgaria On Air. Симеон е на 32 г., финансист по образование, а Светлан е на 46 г., женен, с дъщеря, която в момента е студентка първи курс. Съдбата ги среща за първи път преди половин година във филиала на Варненския медицински университет във Велико Търново, където са единствените мъже, избрали професията.

 • Спецсъдът потвърди гаранцията от 200 000 лв. за свободата на бившия ректор на МУ

  МитевНаложената от прокуратурата мярка за неотклонение „Парична гаранция“ от 200 000 лв. на бившия ректор на Медицинския университет Ваньо Митев беше потвърдена от Специализирания съд. Същата гаранция съдиите потвърдиха и за д-р Анастас Циканделов, който също е обвинен за корупция при приема на студенти, както и за още двама подведени под отговорност, информират от dnes.dir.bg. Гаранцията на декана на Факултета по дентална медицина в МУ Андон Филчев е намалена на 100 000 лв. Толкова ще трябва да плати и съпругата на Циканделов. Определенията на съда са окончателни и не подлежат на обжалване или протест. Ако не бъдат платени, прокуратурата ще иска съдът да задържи обвиняемите за постоянно.

 • Нулев прием в Медицинския факултет на СУ за държавна поръчка

  СУОт пресцентъра на СУ "Св. Климент Охридски“ съобщиха, че по предложение на Факултетния съвет на Медицинския факултет приемът в специалност „Медицина“ държавна поръчка за учебната 2018/2019 година ще бъде нулев. Решението е взето на заседание на Академичния съвет на 31 януари, на което е одобрено предложението за прием на студенти в Софийския университет за следващата учебна година.

 • Бившият ректор на МУ Митев: Имам ли вид на идиот? (видео)

  МитевВ Софийски градски съд започна делото срещу бившия ректор на Медицинския университет в София Ваньо Митев. Той е обвинен, че е приемал студенти от арабски произход с изпит по английски, а те дори не знаят езика. По този начин са получавали статут на постоянно пребиваващи в страна от ЕС. Бившият ректор на МУ – София заяви, че и досега недоумява за какво става дума, информират от БГНЕС. Преди около седмица стана ясно, че шестима души от Медицинския университет в София са обвинени в документни престъпления и престъпления по служба. Седмица по-рано прокуратурата, ДАНС и ГДБОП проведоха акция в университета, свързана с нелегален прием на фиктивни студенти. Делото за организирана престъпна група е образувано през септември 2017 г. Основното престъпление, за което се води разследването, е прием на чуждестранни студенти и „оправяне” на изпитите им по нерегламентиран начин. Приетите по тази схема студенти са над 20, а цената, която плащали за тази „услуга” е между 40 и 50 000 евро.

 • Ще плачете с кървави сълзи (видео)

  mu sofiaРумяна Арнаудова, прокурор във ВКП, ръководител на отдел „Противодействие на корупцията, организираната престъпност и тероризма" и говорител на главния прокурор коментира пред БНТ, че едно от обвиняемите лица за незаконен прием на студенти с фалшиви документи в Медицинския университет в София е отправило сериозна заплаха към разследващия екип на прокуратурата. Екипът се състои от двама прокурори, трима следователи, подпомагани от агенти на ДАНС и ГДБОП. Заплахата била с думите "Ще плачете с кървави сълзи." По думите на Арнаудова разследващите ще подготвят писмен доклад за това поведение, което е породило основателен страх у екипа. Тя коментира, че не бива да се допуска подобно отношение към разследващите и ще бъдат предприети действия от страна на главния прокурор за недопускане на подобни случаи.

 • Шестима от Медицинския университет София с обвинения за престъпления по служба

  v.mitevШестима души от Медицинския университет в София са обвинени в документни престъпления и престъпления по служба, обяви на пресконференция ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев, цитиран от БТВ.
  В дома на един от обвинените е намерен стерилизатор, в който са укрити 100 хил. лв.
  Делото за организирана престъпна група е образувано през септември 2017 г. Част от обвинените все още работят в МУ, а друга са бивши служители, посочиха от прокуратурата.

 • Приемани по „втория начин” в МУ - София плащали по 40-50 000 евро

  студентРъководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев съобщи, че 6 души от Медицинския университет в София са обвинени в документни престъпления и престъпления по служба. Преди седмица прокуратурата, ДАНС и ГДБОП проведоха акция в университета, свързана с нелегален прием на фиктивни студенти, припомнят от bTV. Делото за организирана престъпна група е образувано през септември 2017 г. Част от обвинените все още работят в Медицинския университет, а друга са бивши служители. По думите на Гешев е вероятно кръгът на обвиняемите да се разшири, тъй като има данни за повече участници.

 • Столична община дава стипендии за бъдещи медсестри

  сестриКомисията по здравеопазване на Столична община излезе с решение за предоставяне на стипендии за учещите за медицински сестри, информират от вестник Труд. Идеята е след завършване на ФОЗ медицинските сестри, които са получили стипендии, да бъдат ангажирани към лечебните заведения в общината.
  "Проблемът с кадрите в общинското здравеопазване е огромен. Водим разговори с Факултета по обществено здраве към МУ - София, за да привлечем медицински сестри към общинските лечебни заведения", каза председателят на комисията д-р Веселин Милев.

 • Акцията в Медицинския университет била „случайна проверка“

  МитовОт специализираната прокуратура съобщиха, че след акцията на ГДБОП и ДАНС в Медицинския университет в София все още няма повдигнати обвинения. В петък спецченгета щурмуваха учебното заведение по време на дипломирането на най-големия випуск на лекари.
  "Всички се питахме защо се случва точно на този ден. Получихме отговор, че това е случайна проверка", каза пред вестник "Труд" деканът на Медицинския факултет проф. Иван Митов.
  От спецпрокуратурата информират, че разследването е срещу организирана престъпна група, създадена за документни престъпления, свързани с приема на чуждестранни студенти. Подозирало се, че има студенти от арабския свят, които били записвани фиктивно. Така са придобивали право на легално пребиваване у нас и в Европа.

 • Службите нахлуха в Медицински университет София

  dansВ деня, в който 400 млади лекари от юбилейния випуск на Медицинския университет, положиха Хипократова клетва, ДАНС и ГДБОП нахлуха в университета и запечатаха кабинетите на ръководители и административни служители, а двама студенти от арабски произход са отведени за разпит.
  Акцията на службите е за това, че граждани на държави извън ЕС са записвани за студенти срещу подкуп, за да започнат работа и след това да кандидатстват за гражданство - без нито ден в университета. Други просто се възползвали от възможността 6 години безпрепятствено да пътуват в ЕС.

 • Дипломираният лекар Мирослав Ангелов – пътят от гетото до медицината (видео)

  лекарДобрата новина за рекордния по брой завършващи медици от випуск 2017 е, че повечето от тях искат да останат и да се реализират в България. Според анкета, проведена сред тях, 48% от младите лекари ще заминат за чужбина. Но тази цифра е обнадеждаваща на фона на данните от 2011 г. например, когато 80% от новозавършилите лекари са искали да напуснат родината. Голяма част от завършващите медици са избрали да специализират вътрешни болести, хирургия и кардиология. Трима завършват с пълно отличие. И тримата също смятат да се реализират у нас.

 • Д-р Васил Боянов - носител на награда „Златен Хипократ“ (видео)

  UntitledДнес над 400 студенти по медицина получиха своите дипломи. Сред завършващите медици има и пълни отличници. От Bulgaria On Air представят един от тях – д-р Васил Боянов. Максимата, че човек не си избира сам лекарската професия, а тя избира него, важи с пълна сила за хора като младия лекар. Природните науки винаги са били неговата страст. Завършва гимназия с пълно отличие, а от днес е носител на наградата "Златен Хипократ". Трудностите пред него обаче тепърва предстоят. Все още избира между дисциплините офталмология и дерматология. И по който и път да поеме, се надява на успешна реализация.

 • Рекорден брой медици от випуск 2017 (видео)

  абсолвентиХипократовата клетва ще положат днес рекорден брой студенти от Медицинския университет в София. По традиция абсолвентите ще получат своите дипломи на официална церемония в Националния дворец на културата, информират от Nova TV. От Випуск 2017 завършват 402-ма бъдещи лекари, от които половината са чужденци. Най-добрите сред абсолвентите ще получат наградата „Златен Хипократ”. Тя се присъжда на студентите, които завършват 6-годишното си образование с пълно отличие.
  Подробности вижте във видеото:

 • МУ - Варна с отличие за най-добър у нас университет за обучение по медицина

  МУМедицинският университет във Варна получи ново високо отличие за качеството на обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев връчи отличието за първо място за качество на обучение по медицина на университета във Варна на официална церемония по връчване на наградите на най-добрите университети в България, която се състоя във Военния клуб в София и бе организирана от вестник „24 часа”. Призът на МУ - Варна е в направление „Медицина“ и е за висока оценка на качеството на обучение съобразно пазара на труда, базирана на рейтинга на висшите училища, който е направен от МОН.

 • СУ получи сграда за обучение на медици, която била обещана на Франция

  сградаКабинетът одобри предоставянето на бившата сграда на Професионалната гимназия по облекло "Княгиня Мария Луиза" в София и 10 млн. лв. на СУ "Св. Климент Охридски" след като миналата седмица от университета заплашиха с протестни действия за отнетата му в полза на Висшия съдебен съвет сграда на Механотехникума на бул. "Стамболийски", където трябваше да се обучават студенти по медицина. Трескавото прехвърляне на сгради от една институция на друга, с което в последните седмици правителството се опитва да удовлетвори исканията на различни страни, доведе до напрежение и недоволни, пишат от вестник Сега. Оказа се, че сградата на професионалната гимназия по облекло е била обещана на френската страна като благодарност за спасяването на българските медици в Либия.

 • Отнемат сграда за обучение на медици, дават я на спецсъда

  сградаОтнемането на сградата на бившия механотехникум в София, където трябваше да се обучават медицински сестри, е поводът за протест срещу правителството на Софийския университет "Св. Климент Охридски". В сряда Академичният съвет на СУ реши да поиска нова сграда като компенсация, в противен случай ще започнат протести след 22 януари и ще отменят всички събития в сградата си, планирани за европредседателството, информират от вестник Сега. На извънредното заседание, свикано от ректора проф. Анастас Герджиков, е имало само една точка в дневния ред - обсъждане на решението на кабинета от 20 декември, с което сградата на бившия механотехникум на бул. "Ал. Стамболийски" 82 в София се отнема от Университетската болница "Лозенец" и се предоставя на Висшия съдебен съвет за ползване от спецсъда и прокуратурата.

 • За първи път клетва от завършилите Медицинския колеж в София

  ФиларетоваНа тържествена церемония дипломантите от 9 специалности в Медицинския колеж в София се заклеха да подобряват квалификацията и професионалните си умения, да предават своя опит и знания на колегите си, да помнят своя професионален дълг и високата си отговорност пред обществото, информират от вестник 24 часа. Ритуалът на клетвата се изпълнява за първи път от завършващите софийския медицински колеж.
  „Млади хора, ние имаме нужда от вас, останете да работите в България!", се обърна към абсолвентите от випуск 2017 на Медицински колеж "Йорданка Филаретова" в София председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева.

 • Обучението ни по медицина привлича студенти от 56 държави (аудио)

  ХиноваПроф. д-р Димка Хинова от Медицинския университет в София коментира пред БНР, че в него се обучават студенти от 56 държави по света.
  „Най-многобройни са младите лекари от Великобритания. Това са деца с произход от Афганистан, Пакистан. След това са италианците и немците като процент. Също и много гръцки студенти имаме. Нашето обучение по медицина, по дентална медицина и фармация е на много високо ниво и завършилите студенти, за жалост, напускат България, но много добре се реализират в цял свят“, отбеляза тя.
  Медицинският университет раздаде и своите годишни награди. Проф. Хинова беше наградена с приза “Преподавател на годината“.
  „Най-ценното на тази награда е, че е резултат от гласуването на моите студенти. Когато един професор получава признанието на студентите, това за мен е Оскар. Щастлива съм, че тази награда дойде в ръководената от мен катедра по анатомия“, сподели проф. Хинова.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»