ВИДЕО

 • Д-р Миндов: Възможно е да бъдат запорирани сметки на НЗОК (видео)

  МиндовД-р Георги Миндов - председател на Етичната комисия на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България заяви пред bTV, че скандалът с дълговете на Здравната каса към чужди фондове ще рефлектира върху цялата система.
  „Ако Горанов върне бюджета за преразглеждане, трябва да се намалят цените на клиничните пътеки, на дейностите на общопрактикуващите лекари, на медицинските изследвания, т.е. всички лекари ще пострадат“, посочи той.

 • Д-р Дариткова: Скандалът с НЗОК може да блокира подписването на НРД (видео)

  ДПредседателят на здравната комисия в Народното събрание д-р Даниела Дариткова обясни пред Bulgaria ON AIR, че Националният рамков договор, който сега се гласува, е с постигнати параметри, които са най-добрите от години. Според нея той ще даде шанс хората да получават по-добра здравна грижа, а работещите в системата да получат по-добро възнаграждение за труда си.
  "И в този момент се инсценира този скандал и виждаме, че като краен резултат може да се блокира подписването на договора", заяви д-р Дариткова.

 • Проверка в Спешна помощ в Пловдив за отказана линейка за дете (видео)

  линейкаСпешна помощ в Пловдив отказват линейка след сигнал, че 2- годишно дете се задушава с мотив, че нямало педиатри и обслужвали само възрастни. Центърът започна проверка има ли отказ с такова оправдание на техен служител, съобщават от bTV. В събота вечерта 2-годишно момиченце вдига висока температура и е закарано в болница.

 • Хирурзите от болницата в Добрич напускат (видео)

  лекарВ МБАЛ – Добрич петима лекари от хирургичното отделение подадоха заявления за напускане. Сред тях е и завеждащият д-р Мирослав Попов. Основното им искане е за достойно заплащане и не е свързано с отстраняването на изпълнителния директор на болницата д-р Трифон Йорданов, информират от БНТ. Д-р Мирослав Попов работи в добричката хирургия от 32 години, а от 18 я оглавява. До Нова година заплатата му е 805 лв., а с увеличението от 1 януари – 910 лв.

 • Делото за нападение над лекар в „Шейново“ не тръгна (видео)

  21Акушер-гинекологът д-р Албена Гагова се срещна лице в лице с мъжа, който я нападна в болница "Шейново". Делото в Софийския районен съд срещу обвиняемия за нападението – Владимир Стоянов, обаче не тръгна, съобщават от Nova TV. Причината е, че мъжът не получил навреме документите по делото. За пореден път станалият известен като Владо Плацентата се яви с маска на лицето и не пожела да я свали пред съда. Той твърди, че е невинен и не е нападал доктор Гагова. Твърденията му, че има заболяване, бяха отхвърлени от психиатричната експертиза.

 • Лоши условия и липса на медикаменти в АГ-отделение на университетска болница (видео)

  2111568215От лоши условия в акушеро-гинекологичното отделение на УМБАЛ “Проф. д-р Ст. Киркович” в Стара Загора се оплака млада майка, която подаде сигнал, че по време на престоя в родилното се е наложило да си купува всичко – конци, превръзки, антибиотици. Боряна Христова е здравноосигурена майка на три деца, информират от bTV. Втората ѝ бременност с близнаци е тежка и от частна болница я препращат в акушеро-гинекологичното отделение на държавната университетска болница.

 • 85-годишен юбилей за един от най-изтъкнатите онколози у нас проф. Иван Черноземски (видео)

  Image 6727533 126В Онкологичната болница в София отбелязаха 85-годишния юбилей на един от най-изтъкнатите онколози у нас. Проф. Иван Черноземски има огромен принос в развитието на онколечението и водеща роля в организацията на националната онкологична мрежа у нас. Той е бил министър на здравеопазването и национален консултант по онкология. Проф. Черноземски е оставил наистина топли спомени у колегите си. Той е постигнал много в изследванията на нови противотуморни лекарства, предал знанията си на следващото поколение специалисти.

 • Бум на морбили, защото не се ваксинираме

  mangyrovСтатистика на Световната здравна организация показва бум на заболелите с морбили. Само за миналата година повече от 21 хиляди са заболели, като при 35 души изходът е бил фатален.
  Сред най-засегнатите страни са Румъния, Италия, Украйна, а епидемията в Сърбия взе пета жертва. Според доц. д-р Атанас Мангъров, завеждащ детското отделение към Инфекциозна болница, това се дължи на отказ от ваксинацията под натиска на антиваксиналните движения.

 • Ще следят и контролират всяка стъпка на проф. Плочев (видео)

  депутатТома Биков от ГЕРБ коментира в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR проблемите в здравната каса и  заяви, че БСП е дала заявка за искане за участие в здравната реформа и споделяне на отговорността, заставайки зад управителя на НЗОК Камен Плочев в спора му със здравния министър Кирил Ананиев.

 • Проф. Плочев: Безотговорно е да се мълчи за проблема с дефицита в бюджета

  plИскана оставка, заплаха за разправа и дефицит за над 270 милиона лева - в сюжета от тези дни участват шефа на Здравната каса проф. Камен Плочев и здравният министър Кирил Ананиев. Поканихме и двете страни. В студиото на "Още от деня" дойде г-н Плочев. От Здравното министрество обясниха, че каквото са имали да казват - са казали, и че казусът ще го решава Народното събрание. Днес парламентарната група на ГЕРБ разгледа случая. Проф. Плочев обясни, че е считал, че е прав и е искал да направи нещо полезно. Той каза, че Здравната каса е конструирана така, че име изключителен компонент на демагогия.

 • Изтича срокът на проверката на МЗ за забавено лечение в чужбина (видео)

  КАДнес изтича срокът за проверката на Министерството на здравеопазването по случая с пациента, починал преди да получи отговор от Комисията за лечение на чужбина. Това съобщи в студиото на "Здравей, България" по Nova TV здравният министър Кирил Ананиев.
  "До края на деня моите експерти ще ми докладват за проверката и аз ще предприема необходимите действия, ако има виновни лица", съобщи Ананиев.

 • Спешна помощ в Кюстендил търси 10 лекари, но желаещи няма (видео)

  спешнаВ центъра за спешна помощ в Кюстендил получават между 50 и 60 сигнала на ден, а около 30 - 40 души идват на преглед. От там предупреждават за хронична липса на лекари и медицински сестри, информират от bTV. Не достигат 10 души, за да работи спешната помощ нормално. Д-р Ерик Русецки допълни, че бройката липсващи медици е дори 11.
  „Но няма желаещи. Не е и толкова финансов проблем, но явно работата ни не е така атрактивна. В отделенията е друго. При нас трябва да се взимат адекватни решения за кратко време”, каза той.

 • Рестрикции и в НРД 2018 ограничават достъпа до лечение, за да се икономисват средства (видео)

  НБПредседателят на Националното сдружение на частните болници д-р Николай Болтаджиев коментира в студиото на Европа сутрин по Телевизия Европа как да се промени финансирането на здравната ни система и задължително ли е НЗОК да бъде демонополизирана.
  „Министърът трябва да прави не финансова, а здравна политика“, посочи той.

 • Депутат: Искането на оставка на проф. Плочев клати цялата държава (видео)

  79126Миналата седмица здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката на директора на НЗОК проф. Камен Плочев, след като той изпрати писмо до председателя на Народното събрание и до председателите на всички парламентарни групи. В него професор Плочев посочи, че здравната каса има дългове за над четвърт милиард лева към чуждестранни фондове и поиска актуализация на бюджета на НЗОК, припомнят от Bulgaria On Air. След това последва политически натиск за неговата оставка.
  "Това неправомерно искане на оставката на проф. Плочев клати цялата държава. НЗОК е независима институция и министърът на здравеопазването не може да поиска оставката му. Единствено парламентът назначава и разпуска директора на касата. Проф. Плочев няма да подаде оставката си, въпреки натиска, който бе оказан върху него", отбеляза депутатът от БСП Славчо Велков.

 • Д-р Гълъбова: Психиатриите са в окаяно състояние, изолирани по джендеми и гори (видео)

  3306314422Д-р Цветеслава Гълъбова, директор на Държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски”, и Елина Дичева, приятелка на убития млад мъж с психично заболяване във Варна, коментираха по bTV проблемите на болните от шизофрения в България. Окръжният съд във Варна остави в ареста задържания за убийството на 34-годишен мъж, който от години е с психично заболяване, отключило се след смъртта на майка му и загубата на ипотекираното им жилище. Убийството е извършено по особено жесток и мъчителен за жертвата начин. Налице е множествена травма, счупени са почти всички ребра на починалия, които са пробили вътрешни органи. Телесните повреди са нанесени с ръце и крака, не е използвано оръжие. Смъртта е настъпила часове след нанесения му побой.

 • Проф. Плочев: Няма да подам оставка, нищо незаконно не съм направил

  pl.„Няма да подам оставка, нищо незаконно не съм направил”, заяви проф. Камен Плочев, управителят на НЗОК, в предаването „Тази сутрин”.
  Управителят на касата вчера е разговарял и с премиера Бойко Борисов, който му обяснил, че трябва да се спрат течове от НЗОК към чужбина. Плочев е категоричен, че Борисов не му е поискал оставката.
  Миналата седмица министърът на здравеопазването Кирил Ананиев поиска оставката на Плочев, защото управителят на касата поискал актуализация на бюджета без да я съгласува с министерството.

 • Проф. Начев: Не може актуализация през февруари

  g.nachevНа 16 февруари, стана ясно, че управителят на НЗОК е поискал актуализация на бюджета на Касата. Същият ден, здравният министър Кирил Ананиев поиска управителят на НЗОК проф. Камен Плочев да подаде оставка. Причината - заради дълг от 270 милиона лева към чужди здравни каси Плочев поискал от парламента актуализация на бюджета на НЗОК, която не била съгласувана с Министерството на здравеопазването и Министерския съвет.

 • Д. Петров: Жени Начева кадрува в НЗОК и сменя бюджетите на болниците

  d.petrovВ момента има тотална намеса в оперативното управление на Здравната каса в лицето на зам.-министъра на здравеопазването и председател на Надзора Жени Начева. Това каза в предаването „Тази неделя” по bTV бившият подуправител на НЗОК д-р Димитър Петров. По думите му Начева кадрува в Касата, разпорежда се директно на административния персонал, променя бюджети на болници. „Това не само че не е редно, но според мен тя извършва серия от закононарушения”, подчерта той.

 • Не достигат 26 000 медицински сестри (видео)

  сестраПроблемът с кризата за медицински сестри се задълбочава. Не достигат около 26 000 медицински специалисти. В Детското отделение в Националната кардиологична болница например, броят на пациентите, които отделението може да поеме, намалява с най-малко 25% заради намаляващия брой на медицинските сестри. Същевременно около 300 деца годишно имат нужда от сърдечна операция, информират от bTV. В момента 60% от медицинските сестри у нас са в трудоспособна възраст, а 1/5 са над 65 години. Средната заплата е около 550 – 570 лв.

 • Предложиха нови правила за прием в болница (видео)

  imagesСамо с телефонен разговор личните лекари ще могат да ни изпращат в болница. По телефон, с писмо или чрез имейл джипитата ще бъдат задължени да ни информират и за предстоящи имунизации или профилактични прегледи, информират от Nova TV. Това е заложено в нова наредба на Министерството на здравеопазването. Документът предвижда още джипитата да са на разположение денонощно за телефонна консултация, а също така да извършват оценка на вредните ни навици, водещи до увреждане на здравето, и по своя преценка да ни насочват към специалист.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»