НРД

 • money nhifНяма и три месеца след началото на финансовата година, НЗОК се оказа с 350 милиона лева дефицит. Това стана ясно от стенограмата на последното заседание на НС на НЗОК. След баталните сцени, обвинения в лъжи и искане на оставки, НЗОК установи, че дължи 140 милиона лева на здравни фондове в Европейския съюз. Изясни се също, че противно на твърденията на министър Ананиев, споразумения за разсрочване на дълга към тези фондове няма и дори не са водени преговори. За това Надзорният съвет задължава Управителя да проведе такива преговори в срок до 15 май.
  Според изнесена информация от заместник министър Бойко Пенков, разходите за лекарствена терапия ще надхвърлят с 50 милиона заложеното в бюджета, а други 35 милиона ще са необходими за новите медикаменти влезли в списъка през 2018 година.

 • НЗОКНа извънредно заседание на Надзорния съвет на здравната каса на 26 февруари, проведено за обсъждане на задълженията на НЗОК към чужди здравноосигурителни фондове, е коментирано и обвързване на срока на Националния рамков договор с бюджетната година, както и удължаване времето на неговото действие. Според председателя на Надзорния съвет и заместник-министър на здравеопазването Жени Начева е логично да се обвърже влизането в сила на НРД с финансовата година. Тя припомня, че идеята за влизане в сила на договора от 1 април е била от времето на д-р Москов.

 • Пълен консенсус при диалог между „равни”Зад феномена НРД се крие целият фалшив образ на българския здравно-осигурителен модел... Имитация за наивници... И поради това самият НРД със своите фалшиви неясни цели се оказва ненужен, дори вреден, защото имитира „съглашение” между цялата нация и здравната каса в същото време, когато огромен процент от гражданите са крайно недоволни от тази каса?!?...
  НРД не е договор между нация и здравен фонд (НЗОК), а едно чисто междуинституционално оперативно съглашение - между две институции, неподвластни на граждански контрол (БЛС и НЗОК).

 • todorovПоредица от събития доведоха до уникалния хаос, в който цялата ни здравна система попадна, доведе до недоверие, нападки, лъжи, полуистини и скандали, както между политиците, така и между институциите.
  Ръководството на БЛС се държа сякаш не е институция в България, реши че ставащото не го засяга особено. Реагира твърде късно на застрашените средства за лечебно здравеопазване, поради дългове към чужди каси и то в навечерието на Събора за подписването на един НРД-2018, в който може и да има предвидени пари, повече от 2017г с някакви 8%!

 • judge231Петчленен състав на Върховният административен съд отмени окончателно Наредба № 2 от 25.03.2016 г. за определяне на основния пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса. В мотивите на съда се казва:
  По делото е установено, че с Решение № 3 от 8 март 2016 г., постановено по конституционно дело № 6/2015 г., Конституционният съд е обявил за противоконституционна разпоредбата на чл. 45, ал.2 от ЗЗО, като приема, че правата на гражданите на достъпна

 • СКД-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването, припомни в предаването „Лице в лице” по bTV, че освен на чужди болници Националната здравноосигурителна каса дължи пари и на българските болници – 123 млн. лв., които са натрупани от 2015 г.
  „Трета година си затварят очите за тези дългове и се правят, че проблемът не съществува“, коментира той.

 • НРДСлед официалното подписване на Националния рамков договор за 2018 г. здравният министър Кирил Ананиев заяви, че новият рамков договор може и да не е най-добрият, но ще гарантира сигурност в системата, информират от Агенция „Фокус“. Подписите под документите сложиха председателите на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев и на Бъгларския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков, както и членовете на управителните съвети на двете съсловни организации. От страна на НЗОК договорът беше подписан от подуправителката д-р Йорданка Пенкова, тъй като упавителят проф. Камен Плочев все още е в болнични. Последен подписа си сложи здравният министър Кирил Ананиев.

 • париКакво ще означава за пациентите и за лекарите новия Национален рамков договор за 2018 г. коментираха пред БНР д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването и Пенка Георгиева от пациентска организация "Заедно с теб“
  „Не смятам, че след подписването на Националния рамков договор пациентите ще получат нещо повече от това, което са получавали досега. Има малко повече пари, но организацията на медицинската помощ ще бъде същата каквато и през миналата година“, каза д-р Кацаров и припомни, че има 133 млн. лв. дефицит.

 • ББПремиерът Бойко Борисов призова лекарите да бъдат партньори в контрола на парите, които се дават за здравеопазване. Той подчерта, че при увеличаващите се средства, при наличието на модерна апаратура и добри специалисти у нас, нарастват и средствата за лечение в чужбина, съобщиха от пресслужбата на кабинета.
  "Искам да направим така, че да сме един отбор в борбата с кражбите в здравеопазването. Не може 407 милиона лева повече тази година да влизат в здравеопазването и още февруари месец да излезе, че с 270 сме назад”, заяви Борисов на срещата в Министерския съвет.

 • k.ananievТова заяви преди минути здравният министър Кирил Ананиев след проведената среща с премиера Борисов. Официалната церемония е насрочена за 17 часа в министерството на здравеопазването.
  От съобщението на министър Ананиев се разбира, че параметрите на НРД остават такива, каквито са договорени. Засега не е ясно как ще бъде покрит дефицитът от 133 милиона лева, дължими към Европейски болници. Същият бе в основата на поредица от скандали и вкара в болница Управителя на НЗОК.

 • bborisovСъсловните организации на лекарите и зъболекарите, министерството на здравеопазването и надзорният съвет на НЗОК се събират днес в Министерския съвет на среща с премиера.
  След като преговорите приключиха успешно, се оказа, че касата не може да изпълни ангажимента си по новия НРД, защото е с дефицит от 133 милион лева, задължения към Европейски болници и 123 милиона лева към български. „Новината” бе съобщена първоначално от Управителя на НЗОК – проф. Плочев. Министър Ананиев го обвини в лъжа и му поиска оставката.

 • ГрозевБългарският лекарски съюз информира, че днес - 27.02.2018 г., 16.00 ч., съсловната организация все още не е получила информация за проведено гласуване и решение на НС на НЗОК относно подписване на НРД – 2018 г. Те припомнят с тревога, че утре изтича законният срок за привеждане в изпълнение решението на 67–ия извънреден събор на БЛС за подписване на НРД – 2018 г. В 15.30 ч. председателят на БЛС д-р Грозев е получил по телефона покана за среща с премиера Бойко Борисов, която ще се състои утре от 11 ч. На срещата ще присъстват д-р Г. Павлова – заместник-председател на УС на БЛС, проф. О. Хаджийски – заместник-председател на УС на БЛС и д-р Ст. Борисов – гл. секретар. Покана са получили и представителите на Български зъболекарски съюз и Министерство на здравеопазването.

 • 97f141d61e0Председателят на асоциацията на общопрактикуващите лекари д-р Георги Миндов заяви, че в това „хубаво студено време” е добре родителите да извеждат децата си и особено по курорти, пързалки и ски писти. По Nova TV той обясни, че ниските температури действително намаляват опасността от вирусни инфекции. Д-р Миндов добави, че при продължително ниски температури проблеми могат да имат пациентите с хронични заболявания – ставни, сърдечни, мозъчно-съдови болести, тежки терминални заболявания и други хора в тежко състояние.

 • ШарковПредседателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков заяви, че ще подпишат Рамковия договор за 2018 година. В документа е договорено и финансово осигурено на всеки човек между 65 и 69 години да бъдат изработени до две зъбни протези в рамките на 4 години, след това хората имат право на подмяна, информират от БНР. Има промени при зъболечението на децата и бременните. 20 милиона лева са заделени за зъбното протезиране, като здравната каса ще заплати зъболекарския труд по подмяната, но пациентите сами заплащат протезата.

 • pobfbПрофесионалната организация на болничните фармацевти е изпратила становище до НЗОК и БЛС, в което предлага конкретни текстове за НРД, които да позволят минимизиране на разходите за лекарства за болни с онкологични заболявания.
  Разходите за лекарствени продукти за системно лечение на злокачествени заболявания, заплащани от НЗОК извън цената на клиничните пътеки всяка година се увеличават, както поради навлизането на пазара на нови /обикновено скъпоструващи/ молекули, така и поради увеличената продължителност на живот на пациентите със злокачествени заболявания. Тъй като това са обществени средства и те имат лимит, е ясно, че трябва да бъдат разпределени възможно най-целесъобразно, но така, че да не страдат нито изпълнителите на здравните услуги, нито пациентите. Затова ние предлагаме:

 • БЛСДнес Българският лекарски съюз взе решение да подпише новия рамков договор със здравната каса с 229 гласа „за“, 28 „против“ и 7 „въздържал се “. Съсловната организация успя да договори увеличение на цени в над 130 клинични пътеки в болничната помощ, като завишения има в почти всички пътеки по специалности, съобщават от БНТ. По-голямата част от клинични пътеки, по които работят и общинските болници, са увеличени – пулмология, акушерство и гинекология, раждания, педиатрия, неврология и др. Повишение има в пътеките за рехабилитация и долекуване. В НРД 2018 за медицински дейности, приоритетна тежест е дадена на майчинското и детското здравеопазване, както и на ражданията.

 • 24На извънреден събор на Българския лекарски съюз днес и утре във ВМА лекарите ще коментират проекта на НРД и трябва да гласуват мандат за подписване на Националния рамков договор за 2018 година. Срещата на медиците идва на фона на разразилите се скандали с парите на здравната каса. Над 360 лекари ще гласуват за или против рамковия договор. Д-р Венцислав Грозев, председател на БЛС, ще апелира договорът да бъде одобрен, съобщават от bTV. По думите му той е по-конструктивен от миналогодишния. В него са заложени повече пари за клинични пътеки на стойност 150 млн. лв. Но така БЛС ще се противопостави на искането на финансовия министър Владислав Горанов да не се актуализира договора, докато не изяснят задълженията на здравната каса.

 • stojcho katsarov 191x146Преговорите за нов НРД приключиха. В събота събора на БЛС ще реши дали да даде мандат на ръководството да го подпише или не. Вчера финансовият министър Горанов заяви директно, че иска да се спрат всички процедури по подготовка и подписване на новите рамкови договори, докато не се изясни финансовото състояние на НЗОК. Председателят на здравната комисия в Парламента изрази опасения, че някои „създават скандали, за да блокират подписването на рамковия договор”.

 • ДПредседателят на здравната комисия в Народното събрание д-р Даниела Дариткова обясни пред Bulgaria ON AIR, че Националният рамков договор, който сега се гласува, е с постигнати параметри, които са най-добрите от години. Според нея той ще даде шанс хората да получават по-добра здравна грижа, а работещите в системата да получат по-добро възнаграждение за труда си.
  "И в този момент се инсценира този скандал и виждаме, че като краен резултат може да се блокира подписването на договора", заяви д-р Дариткова.

 • dar-ploНадявам се на бърза информация от страна на Надзорния съвет на НЗОК, който имам информация, че ще бъде свикан утре, коментира пред "Хоризонт" председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова: 
  Намирам за ненавременно повдигането на този въпрос. Професор Плочев можеше да каже при обсъждането на бюджета, че средствата няма да стигнат.
  Всички преговарящи са доволни от новия НРД, защото има повече пари. Темата, обаче се отклонява и се твърди, че касата няма пари. Естествено е министър Горанов да е обезпокоен.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»