лаборатории

 • Не е справедливо

  compДа си смениш Личният лекар е вече само на няколко клика с мишката. Можеш да го направиш уникален код за достъп (УКД) по електронен път. Това улеснение за пациентите, оказа се създава проблеми за общопрактикуващите лекари, специалистите и медико-диагностичните лаборатории.
  Ако пациентът е получил направление за консултация или изследване от своя общопрактикуващ лекар, а след това е упражнил правото си да избере друг общопрактикуващ лекар по електронен път, то издаденото направлние става невалидно от гледна точка на информационната система на НЗОК.

 • Годишно общо събрание на НСВОК

  LaboratoriqГодишното общо събрание на Националната система за външна оценка на качеството на клиничните лаборатории (НСВОК) ще се проведе днес в гр. Пловдив. В събранието участват лабораторните лекари на участващите в системата лечебни заведения. Ще бъдат обсъдени анализирани проблемни показатели във външния контрол на качеството, прилагането на референтни и рутинни методи на изследване и контрол, качество на контролните материали и проследимост на резултатите, контрол в инвазивните кардиологии, развитие на НСВОК през следващите години.

 • Болницата в Поморие затвори врати

  pomorie-hospБолницата в Поморие спря работа. Персоналът на клиничната лаборатория е напуснал, което блокира дейността на лечебното заведение, съобщи Нова телевизия. Лекарите и лаборантите са напуснали заради неизплатени заплати от месец април.
  Отменен е целият планов прием. Специалистите и от другите отделения масово подават оставки. 
  Директорът е поискал от общинския съвет разрешение за теглене на банков заем в размер на 100 000 лева за оборотни средства още през юни, но банковата институция е отказала заема, поради ненадежност на кредитполучателя. Общинският съвет отпуснал 280 хил. лв. на болницата, но и те са се оказали недостатъчни.

 • Максимално съкратен срок за резултати от патолозите в КОЦ - Пловдив


  БачурскаСупермодерна патологична лаборатория на европейско ниво ще има Комплексният онкологичен център в Пловдив. За целта ще се работи в две посоки. Едната е дооборудване, което да съкрати максимално сроковете за получаване на резултата, важен за правилното поставяне на диагнозата.
  „Има болници, в които се чака по 10 - 14 дни, а няма нищо по-страшно за пациентите от неведението. Ние смятаме да съкратим срока до 3 дни за масовите тумори”, коментира началникът на отделението по клинична патология д-р Бачурска.

 • Изолират в инфекциозно отделение мъж със съмнения за антракс

  болницаРайонната прокуратура в Разград се разпореди днес мъж, за когото има съмнение, че е заразен с болестта антракс, да бъде задължително изолиран в инфекциозно болнично отделение, информират от bTV. Прокурорите са се самосезирали от публикации в медиите за евентуално заразен с болестта овцевъд от село Трапище, община Лозница.
  Съмнения за изключително заразната болест има и за отглежданите овце от 45-годишния мъж от село Трапище. 10 от тях са починали, а при аутопсията на две от животните не са установени признаци за заболяването. Проби от овцевъда и животните са изпратени в лаборатория в София.

 • НСВОК намалява цените

  NSVOKНационалната система за външна оценка на качеството на клиничните лаборатории намалява цените за участие по ключови програми. Увеличеният брой участници в НСВОК води до намаляване на разходите за един участник, което позволява да се намалят и цените.
  Считано от 1-ви ноември с 10% се намаляват цените на Програмите Hormones и Tumor markers. Промяната ще бъде отразена в следващите фактури и плащания и е валидна за цялата 2018 година.

 • Ще ядем изкуствено месо, създадено в лаборатория (видео)

  интервюКакво всъщност представлява лабораторно създаденото месо и има ли вреда от него дискутираха по Bulgaria ON AIR Сергей Иванов от Центъра по биология на храните и шеф-готвачът Георги Иванов.
  Изкуствено създадено месо - възможно ли е? Не само, че е възможно, но за технологията на създаването му вече има сериозни инвеститорски заявки от бизнес гиганти като Бил Гейтс и Ричард Брансън. Двамата избраха да вложат капитали в новата компания "Мемфис мийт", която има успешни опити за отглеждане в изкуствена среда на месо от мускулни животински клетки. Брансън дори прогнозира, че след 30 години хората ще се хранят изцяло с изкуствена животинска тъкан, която ще е по-здравословна и няма да се налага да убиваме животни.

 • Пияни и дрогирани шофьори да си плащат кръвните проби

  изследванеМинистерството на вътрешните работи с промени в Закона за движение по пътищата, публикувани за обществено обсъждане, предлага шофьорите, употребили алкохол, да плащат сами кръвното изследване в болницата. Новите текстове в закона предвиждат ако шофьорите откажат да платят, КАТ да не им връща книжката. Новата порция промени в Закона за движение по пътищата е поредната, с която се прави опит да се затегне контролът по пътищата, пишат от actualno.com. Те обаче едва ли ще влязат за гласуване в парламента преди септември.

 • НСВОК въведе нова програма за външен контрол

  LaboratoriqНационалната система за външна оценка на качеството на клиничните лаборатории пусна нова програма за външен контрол. Програмата е с наименование hormones plus и включва контрол над изследването на C-Peptide, Ferritin, Immunoglobulin E, Insulin. От втората половина на годината всички абонати на програма hormones ще могат да участват и в новата програма без допълнително заплащане. Това е втората нова програма за годината след включването на лекарствено мониториране от началото на 2017 година, която включва контрол над  нивата на Valproic acid, Carbamazepin, Digoxin, Phenytoin.

 • УМБАЛ "Свети Иван Рилски" предлага нова генетична диагностика, най-скъпото изследване е 12500 лв.

  генетикаОт Университетска болница "Св. Иван Рилски" обещават българските пациенти да имат възможност да се изследват за всички редки заболявания със 100% точност. Болницата сключи договор с Centrogene - световен лидер в областта на генетичната диагностика на редките заболявания и "Св. Иван Рилски" ще има възможност да предлага над 6000 вида ДНК-тестове, резултатите от които ще са готови до две седмици.

 • За бюджета на НЗОК, за инвитрото и за още нещо

  g.todorovДнес заместник председателят на УС на БЛС каза в ефир, истината, спомена факти, цифри, числа. И какво от това? Малцина от широката публика ги разбраха, ние лекарите ги разбрахме прекрасно, виждаме го всеки ден и се съобразяваме с тях. Основното, което се налага като извод е: Бюджета на НЗОК не се спазва, средствата за лечение са гарантирани през един закон – този за Бюджета на касата и са регулирани от друг закон, Закона за публичните финанси. Това директно означава, че каквото от БЛС и да сме договорили подписали и искаме да се изпълнява, може и да не се изпълнява. И не се изпълнява! Надзорниците в НЗОК и Министерство на финансите си правят каквото искат, а от вчера са и на власт в НЗОК.
 • НЗОК намалила направленията с 20%

  g.pavlovaЗдравната каса е отпуснала този месец около 20 процента по-малко направления на личните лекари.  За поредна година се повтаря едно и също нещо – от цялата страна пристигат съобщения в централата на БЛС, че парите, с които ще разполагат общопрактикуващите лекари, са намалени с около на 20%. Това ще се отрази на тяхната работа и най-вече на пациентите.
  Те няма да могат да направят своите профилактични прегледи и изследвания.
 • Икономия от 11 милиона в извънболничната помощ

  laboratoriesНЗОК е реализирала икономии в извънболничната медицинска помощ от началото на годината. Изплатените средства за първична и специализирана извънболнична помощ, както и за медико - диагностични дейности са общо с с над 11 милиона лева по-малко от пропорционалния разход за тримесечието.
 • Професионално за маларията

  Малко информация от учебника по Тропически Болести: Издателство на СЗО, 9-то издание, автори: Мансон – Бар, Университет на goshoЛондон, департамент по тропически болести Дарон Бел; консултант по тропическа медицина, Университет на Ливърпул.
  Инфекциозност на кръвните донори:
  Plasmodium falciparum е представен у лица, боледували симптоматично от малария от 20 месеца до 3 години. При кръвопреливане в първите 12 месеца 100% заразяване на реципиента.

 • НСВОК се сертифицира по ISO 9001:2015 !

  Националната система за външна оценка на качеството на клиничните лаборатории вече е сертифицирана по ISO 9001:2015. Системата бе изградена от ЦЗПЗ през 9105086836 3706692014 година с основна цел да осигури независима, нетърговска външна оценка на клиничните лаборатории. Принципът на работа на НСВОК е следният – координаторът изпраща на всяка от лабораториите сертифицирани контролни материали, съдържащи, серум, кръв, урина.

 • НСВОК започна сертифициране по ISO

  Националната система за външна оценка на качеството на клиничните лаборатории (НСВОК) влезе в процедура за labstat1сертифициране по ISO 9001. Координатор на системата е ЦЗПЗ. В нея участват над 50 лаборатории от цялата страна, в това число и повечето университетски болници. Очаква се сертификатът за качество да бъде издаден през месец април, след преминаване на начален и сертификационен одит. Изпълнението на изискванията на ISO стадарта е важно за повишаване на качеството на процесите на външна оценка.

  Подобни статии

 • МВР болница се включи в НСВОК

  Медицинският институт на МВР, по известен като МВР болница, се включи в Националната система за външна оценка на качеството на клиничните лаборатории. Високото качество , удобният интерфейс, модерният софтуер и не на последно място ниските цени са сред причините болницата да избере НСВОК за своя външен контрол.
  Медицинският институт на МВР има разкрити следните клиники и отделения:Приемно-консултативни кабинети, клинична лаборатория, клинична микробиология, образна диагностика, клинична патология, вътрешни болести,

 • Стартира нов цикъл контроли. Още две болници се присъединиха към НСВОК

  През тази седмица започна новият цикъл от контроли в Националната система за външна оценка на качеството на клиничните лаборатории(НСВОК). Всеки от участниците ще може да сравни измерваните показателите по клинична химия, хормоси, туморни и сърдечни маркери, урина и имунология, коагулация и Д-димери. Високото качество, добрата организация и достъпни цени привличат все повече участници. Още две болници се присъединиха към системата за контрол. Това са МБАЛ Пулс АД и Медикус Алфа СХБАЛ ЕООД.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»