медицински изделия

 • Решения срещу корупцията при медицинските изделия (аудио)

  корупцияДоклад с решения срещу корупцията в сектора на лекарствата и медицинските изделия обяви Центърът за превенция на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР. Сред препоръките са да се криминализират подкупите за предписване на конкретни продукти, както и да бъдат въведени електронни търгове и регистри. Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването, който е бил и консултант в работата на БОРКОР, коментира по БНР, че корупцията чрез цената на медицинските изделия е трудно доказуема.

 • Нова тазобедрена става за един ден

  Американците износват ставите си и изискват пълна хирургична операция за подмяна на тазобедрената става на все по-млада възраст - едва на 40 години.

  Общата замяна на тазобедрената става, хирургическа процедура, при която се заменя главата на бедрената кост и гнездото му, е една от най-често използваните операции в САЩ. Над 340 000 души получават всяка година "нова става" за лечение на хронични болки и проблеми с мобилността, причинени от възрастово износване, артрит, фрактури и други състояния.

  Традиционно, пациентите са изправени пред продължително и понякога трудно възстановяване - средно четири дни в болницата, с последваща грижа в рехабилитационен център.

 • Обществените поръчки във ВМА: Фирмата с “най-ниска цена” - единствен кандидат (видео)

  ВМАДетайлите за обществените поръчки във Военномедицинска академия, които станаха повод за оставката на бившия здравен министър проф. Николай Петров, до момента не бяха нито публични, нито ясни. Затова веднага след подадената оставка, по Закона за достъп до обществена информация, от Nova TV са изискали копия на документите от всички заседания на комисията, одобрила обществената поръчка. Според тях проф. Николай Петров не участва като член на комисията, а председател на комисията е доцент Мутафчийски – тогавашен заместник на Николай Петров и настоящ директор на ВМА. От справката става ясно, че няма нередности в документите на нито една от фирмите-кандидати. А те са общо 17 - всички имат право да кандидатстват за различни позиции.

 • Помпата може дa е по-добра за диабет тип 1

  Проучване установява, че младите пациенти са имали по-добър контрол на кръвната захар с инсулинова помпа, но цената е по-висока

  При младите хора с диабет тип 1, терапията с инсулинова помпа може да предложи по-добър контрол на кръвната захар и по-малко усложнения, отколкото дневните инжекции на жизнения хормон, показват нови германски изследвания.

  "Инсулиновите помпи работят и те работят дори по-добре, отколкото многократните ежедневни инжекции", каза д-р Робърт Рапапорт, началник на отдела по детска ендокринология в Медицинската школа в Иканан Синай в Ню Йорк.

 • Насрочено е първо заседание на работната група за медицинските изделия

  МЗНа 28 септември 2017 г. със заповед на министъра на здравеопазването е създадена работна група, която има задача да обсъди и анализира съществуващата нормативна уредба в областта на медицинските изделия и при необходимост да изготви съответните промени с цел създаване на регистър на медицинските изделия, които се разпространяват на територията на България.
  На кръгла маса на 25 септември 2017 г. заместник-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева заяви, че намерението на ръководството на МЗ е да се пристъпи към регулация на цените и на пазара на медицински изделия, като първата стъпка за това е изработването на национален регистър на медицинските изделия.

 • След лекарствата, МЗ централизира и купуването на медицински изделия

  l.nМинистерството на здравеопазването ще въведе единна електронна платформа за закупуване на медицински изделия. Платформата ще бъде изградена по модела на тази за лекарствата, която още не работи, защото продължавала да се тества. Цените, които ще се постигат на нея, ще бъдат пределните, на които болниците ще могат да ги купуват. От там нататък всяко лечебно заведение ще има свободата да договаря по-ниска цена, ако успее, съобщи ресорният заместник-министър Лидия Нейчева при откриването на кръгла маса „Корупционни рискове при доставката и употребата на медицински изделия".

 • Секторът с медицински изделия е изцяло неконтролиран и оставен на въображението на търговци и лекари

  НиколоваВ България секторът с медицинските изделия е изцяло неконтролиран, заяви по БНР Елеонора Николова, изпълняващ длъжността директор на БОРКОР, по повод организираната днес кръгла маса на тема „Корупционни рискове при доставката и употребата на медицински изделия“. Тя посочи, че доставчиците на медицински изделия, регистрирани у нас, са в пъти повече от доставчиците на лекарства, а финансовите потоци и възможността за злоупотреби са много по-големи.

 • НЗОК отново е осъдена от пациент с Паркинсон

  brain stimСъстав на ВАС потвърди Решение на Бургаския административен съд, с което се отменя, като незаконосъобразен отказа на Управителя на НЗОК да издаде формуляр S2 за лечение в чужбина на пациент с болестта на Паркинсон, който се нуждае от поставяне на електрод за дълбока мозъчна стимулация (ДМС). На Управителя на НЗОК е даден 14 дневен срок да преразгледа решението си и да издаде формуляр S2.

 • Инвалидните колички за деца струват над 1000 лв., държавата отпуска 486 лв.

  децаДържавата отпуска средства само за рингови инвалидни колички за деца и възрастни, които не са съобразени с нуждите на конкретния индивид. Инвалидните колички, които отпуска държавата, са непригодни за деца, коментира пред БГНЕС Венета Иванова, която е майка на дете с увреждане на 7 г. По думите ѝ ринговата количка е неприложима за дете с увреждания, защото липсват специфични подпори, ако то няма контрол на главата. Майката е купила специализирана количка на сина си за 2100 лв. с помощта на приятели, защото сумата, която отпуска държавата за рингова количка, е 486 лв.

 • Съществени промени в лекарствената политика

  gerb opПрограмата на правителството показва намерение за съществени промени в лекарствената политика. Основен акцент в програмата е намаляването на публичните разходи за лекарства. Това ще се постигне, чрез увеличаване на употребата на генерични лекарства, за сметка на оригиналните продукти, въвеждане на централно договаряне на лекарства и медицински изделия за болниците и договаряне на допълнителни отстъпки от цените за НЗОК, както и чрез ограничаване на реекспорта.

 • По-малка, по-умна, по-мека роботизирана ръка за ендоскопска хирургия

  Сега изследователи от Харвардското училище по инженерство и приложни науки Джон А. Полсън и Института за биологично вдъхновени инженерни науки на Унис в Харвардския университет са разработили хибридна твърдo-мека роботизирана ръка за ендоскопи с интегрирано усещане, гъвкавост и многостепенна свобода. Тази ръка, построена с производствена парадигма, базирана на изработка на изскачащи прозорци и мека литография, е поставена на ендоскоп, докато достигне желаното място, а после се появява, за да подпомогне хирургическите процедури.ега изследователи от Харвардското училище по инженерство и приложни науки Джон А. Полсън и Института за биологично вдъхновени инженерни науки на Унис в Харвардския университет са разработили хибридна твърдo-мека роботизирана ръка за ендоскопи с интегрирано усещане, гъвкавост и многостепенна свобода. Тази ръка, построена с производствена парадигма, базирана на изработка на изскачащи прозорци и мека литография, е поставена на ендоскоп, докато достигне желаното място, а после се появява, за да подпомогне хирургическите процедури.

 • Скандален директор на болница с фалшива диплома разменял апарати за хемодиализа срещу ремонти

  хемодиализаВ разследване на bTV продължават да се разкриват злоупотребите в болницата в град Дупница. След като бившият ѝ директор Росен Тимчев вече е подсъдим за това, че е заел поста с подправена от самия него диплома, куриозите не спират до тук. През 2016 г. при управлението на Тимчев центърът за хемодиализа в болницата е закрит. Той дава два апарата за хемодиализа на фирма в замяна тя да ремонтира покрива на болничната сграда. Лечебното заведение в Дупница обаче не разполага с документи, че след сключването на бартерния договор ремонт на покрива е правен.

 • Тестване на меко изкуствено сърце

  То изглежда като истинско сърце. И това е целта на първото напълно меко изкуствено сърце - да наподобява възможно най-близо естествения си модел. Силиковото сърце е разработено от Никълъс Кохс, докторант в групата, ръководена от Уендлайн Старк, професор по функционални материали по инженерство в Цюрих. Причината, поради която природата трябва да се използва като модел, е ясна. Понастоящем използваните кръвни помпи имат много недостатъци: механичните им части са податливи на усложнения, докато пациентът няма физиологичен пулс, за който се предполага, че има някакви последствия за пациента.

 • Да посмятаме и да видим кой крив, кой прав за парите за лекарства за онкоболните

  grozev komitovТези дни нашумя скандал с доставки на лекарства за болни с онкологични и хематологични заболявания. Дистрибуторите на лекарства обявиха, че няма да доставят лекарства на болниците, ако последните не ги заплащат в определения със закон срок. Болниците се оправдаха със забавените плащания от НЗОК. НЗОК пък обяви, че няма забавяне. Иди, че разбери каква е истината. Къде е заровено кучето?
  Да видим:

 • МЗ и МТСП са осъдени за дискриминация на децата с кохлеарни импланти

  bakiВърховният административен съд потвърди решението на Комисията за защита от дискриминация ( КЗД), с което е установено, че в периода 03.08.2008 г. – 03.08.2011 г. министърът на труда и социалната политика и министърът на здравеопазването осъществяват пряка дискриминация по признак „увреждане” спрямо лицата с двустранна невросензорна загуба на слуха в сравнение с лицата с частична загуба на слуха. Делото е заведено от ЦЗПЗ и родители на деца с увреден слух и поставени кохлеарни импланти.

 • Проф. Н. Петров: Ще търсим нормалността

  N.PetrovЩе търсим нормалността, когато променяме здравната система, която да бъде реформирана така, че да не зависи от субективни фактори.. Това заяви здравният министър проф. Николай Петров в интервю за БНТ тази сутрин. Той се обяви против вдигането на здравната вноска, защото увеличаването ще засегне само коректните данъкоплатци, които и без това не са много. Според него държавата не е толкова некоректен платец на вноски в бюджета на НЗОК, колкото се изкарва. Няма система, в която да не се мисли за разходите и да няма финансова отговорност.

 • Импланти втора употреба

  имплантиСъществуват реални случаи на използвани импланти, поставяни в телата на нови пациенти, понякога дори извадени от трупове. Някои от тези случаи имат летален край, каза пред Bulgaria ON AIR Мария Петрова, адвокат и директор на Европейския институт по медицинско право, мениджмънт и обществено здраве. Тя все по-често става свидетел на случаи, в които хора разказват неща, които изглеждат направо абсурдни. Много често здравната каса не покрива такъв тип консумативи или импланти и хората са принудени да си ги купуват, но когато има предложения да платите по-малко, за да не ви издадат документ, това навява съмнения за качеството на този тип консуматив и това как ще се отрази на здравето. Цените на имплантите варират от 5000 до 15000 лв. според вида им.

 • Спира се употребата на 4 контрастни вещества, използвани за ЯМР

  ямрКомитет за оценка на риска в проследяването на лекарствената безопасност към Европейската агенция по лекарствата завърши оценката  на гадолиниевите контрастни вещества, използвани в образната диагностика на тялото и препоръча временно прекратяване на разрешенията за употреба.

 • Пациент със сколиоза осъди НЗОК за дискриминация

  scoliosisПациент с тежко гръбначно изкривяване (сколиоза) успя да осъди НЗОК за дискриминация по признак увреждане, заради това, че касата не е включила в списъка с медицинските изделия, които заплаща и такива, необходими за оперативно лечение на тежките гръбначни изкривявания.
 • Разходите за лекарства и медицински изделия растат

  drugs regulationЗа разлика от лимитите за болниците, които намаляват, данните от първото тримесечие показват нарастване на разходите за лекарства за лечение на злокачествени заболявания и разходите за медицински изделия. В периода януари-март НЗОК е изплатила малко над 80 000 000 за лекарства за лечение на злокачествени заболявания. Общо за годината, според бюджета са предвидени по това перо 225 565 600 лева.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»