лични лекари

 • Проверки за забавени болнични листове във Велико Търново

  лекарВсеки месец над 100 документа се губят по вина на медиците. Териториалното поделение на Националния осигурителен институт във Велико Търново започва масирани проверки на общопрактикуващите лекари за забавени болнични листове, съобщават от БНР. Близо 260 000 болнични листи са постъпили за последните 3 години от Великотърновска област в електронния регистър на НОИ.

 • Предложиха нови правила за прием в болница (видео)

  imagesСамо с телефонен разговор личните лекари ще могат да ни изпращат в болница. По телефон, с писмо или чрез имейл джипитата ще бъдат задължени да ни информират и за предстоящи имунизации или профилактични прегледи, информират от Nova TV. Това е заложено в нова наредба на Министерството на здравеопазването. Документът предвижда още джипитата да са на разположение денонощно за телефонна консултация, а също така да извършват оценка на вредните ни навици, водещи до увреждане на здравето, и по своя преценка да ни насочват към специалист.

 • Касовите бележки към НЗОК ще се отчитат само по електронен път

  лекарОт следващия месец отчитането на касовите бележки от личните лекари ще става само по електронен път към НЗОК, като опис ще се прави само на номерата на бележките. Това съобщиха от Българския лекарски съюз, които са договорили промяната с представители на Министерството на здравеопазването. На проведеното заседание между МЗ и БЛС отговорните лица са взели предвид забележките на съсловната организация относно неясния, нерегламентиран и незаконосъобразен подход на отчитане, който по последна информация трябваше да включва опис на лични данни на съответния пациент и преноса на тези данни на флаш памет или друг електронен носител.

 • Над 4 000 лични лекари в готовност за протест (видео)

  640 420 semejnite lekari ostavat v stachna gotovnostНад 4 000 общопрактикуващи лекари в страната са в готовност за протестни действия заради бюрокрацията, с която ги натоварва държавата. Медиците са против изискването за описване на касовите бележки след преглед на пенсионери и недоволстват от липсата на достатъчно средства за финансиране на тяхната дейност, информират от Nova TV. От Сдружението на общопрактикуващите лекари предупредиха, че има опасност личните лекари с големи пациентски листи да спрат да записват нови пациенти. Заговори се и за отмяна на нощните дежурства.

 • БЛС: Файловете с отчетите на ОПЛ съдържат лични данни

  лекарВ писмо, изпратено днес до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и директора на НЗОК проф. Камен Плочев, от Българския лекарски съюз заявяват, че определеният нов начин за отчитане на таксата при посещение на личните лекари от пенсионери, е незаконосъобразен и недопустим. Таксата за тези лица е в размер на 2,90 лв., като 1,90 лв. се покрива от държавния бюджет, а 1 лв. се плаща от пациента. Според новото изискване общопрактикуващите лекари трябва да отчитат номерата от касовите бележки, за да получат разликата.

 • Лични лекари в Хисаря недоволни от договори за наем в медицински център (видео)

  Общопрактикуващи лекари в Хисаря отказват да подпишат новите договори за наем на помещенията, които ползват в медицинския център, тъй като разходите за отопление са повишени, поради което хиляди хора от курортния град и околностите може да останат без лични лекари. Пациентите обмислят протести, информират от БНТ. Четирима общопрактикуващи лекари и един стоматолог отказват да подпишат новите договори за наем на помещенията които ползват, тъй като средствата за отопление са увеличени.

 • Д-р Кацаров: Личните лекари не могат да откажат записване на пациент (видео)

  СКВчера русенката Славея Йорданова, която е с онкологично заболяване, съобщи, че повече от месец не може да си намери нов личен лекар, след като досегашният ѝ починал. Пред bTV тя разказа, че обиколила или позвънила на десетина лекари и всички ѝ отказали без особено обяснение, освен че нямат места. Тя не уточнила, че е с онкологично заболяване. Впоследствие подала жалба до директора на Здравната каса в града Калоян Копчев и се обърнала към медиите. Копчев посочи, че е получил жалбата в петък, обадил се на първия личен лекар, за който се сетил, и той приел пациентката да бъде записана при него.

 • 82-годишна лекарка се грижи за здравето на монтанско село (видео)

  лекар82-годишна лекарка все още поема грижите за здравето на цяло монтанско село. Д-р Иванка Коцева е най-възрастното джипи в област Монтана, информират от Nova TV. Вече почти 60 години д-р Коцева бди за здравето на своите стотици пациенти. За нея няма почивен ден, няма и умора. През дългия си стаж лекарката е работила и като акушерка, а на година израждала по над 100 бебета.

 • Здравноосигурена онкоболна не може да си намери личен лекар (видео)

  1Всички общопрактикуващи лекари, които русенка с онкологично заболяване се опитала да избере за свой личен лекар са ѝ отказали - въпреки че е здравноосигурена. От Здравната каса в Русе обясниха, че има недостиг на общопрактикуващи лекари - от началото на годината броят им е намалял с още трима, информират от БНТ. Единственото, с което се ангажират от РЗОК, е да предоставят на жената списък с медиците, които имат договор с касата, защото изборът и на двете страни е личен.
  До миналата година Славея Йорданова е имала личен лекар, но той е починал и сега тя трябва да избере друг. Разбира за това през януари, когато се разболява от бронхопневмония и спешно трябва да влезе в болница.

 • Не е справедливо

  compДа си смениш Личният лекар е вече само на няколко клика с мишката. Можеш да го направиш уникален код за достъп (УКД) по електронен път. Това улеснение за пациентите, оказа се създава проблеми за общопрактикуващите лекари, специалистите и медико-диагностичните лаборатории.
  Ако пациентът е получил направление за консултация или изследване от своя общопрактикуващ лекар, а след това е упражнил правото си да избере друг общопрактикуващ лекар по електронен път, то издаденото направлние става невалидно от гледна точка на информационната система на НЗОК.

 • СЛК предупреждава за назряващи протестни действия на джипита

  лекарС писмо до Българския лекарски съюз от Столичната лекарска колегия настояват за спешна законодателна инициатива за отмяна в ЗЗО на допълнителните описи на касови бонове за преглед на частично освободени от заплащане на потребителска такса. Те предупреждават за нарастващо напрежение сред колегите си от доболничната помощ в София и назряващи протестни действия. В тази връзка според СЛК е наложително държавата да поеме и реализира социалните си функции, а не с тях да бъдат натоварвани изпълнителите на медицинска помощ.

 • Личен лекар: Искаме мерки, за да не банкрутираме (видео)

  лекарД-р Николай Брънзалов от Национално сдружение на общопрактикуващите лекари в България заяви по bTV , че личните лекари не са съгласни, когато трябва да се върши някаква социална дейност, тя да е за сметка на лекарския труд. Той коментира исканото от джипитата повишаване на таксата за преглед. Брънзалов обясни, че преди време таксата е била процент от минималната работна заплата. Преди 5 – 6 години политиците решиха да я замразят. Оттогава минималната работна заплата се повиши два пъти.

 • МЗ преведе днес разликата в потребителската такса за пенсионери на джипитата

  лекарОт пресцентъра на НЗОК съобщиха, че днес - 25 януари 2018 г., Националната здравноосигурителна каса е получила от Министерството на здравеопазването трансфер за доплащане на разликата в потребителската такса на пенсионерите за месеците септември, октомври и ноември 2017 г.
  НЗОК подготвя плащанията към общопрактикуващите лекари, което изисква технологично време от няколко работни дни.

 • Неразбории с парите за здраве

  money1Общопрактикуващите лекари се оплакаха, че НЗОК не им е платила 4 милиона лева, дължими за потребителска такса за 2017 година. От НЗОК отговорили, че са изплатили всички средства, получени от МЗ, но са получили по-малко от нужните. От МЗ разпространиха съобщение, че са изпратили трансфер за всички средства, според бюджета. Кой крив, кой прав, 2017 година приключи. В самия край на годината, Правителството раздаде 2 милиарда лева излишъци. Язък, че МЗ и НЗОК се управляват от финансисти, а никой не се сетил да поиска още 4 милиона за МЗ.

 • Премахването на монопола на НЗОК може да реши проблеми в здравеопазването (видео)

  ba41d679ea6dfd53b804735697a783c4Главният секретар на БЛС д-р Стоян Борисов и председателят на УС на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров дискутираха пред Bulgaria ON AIR предложението на Българския лекарски съюз до министъра на здравеопазването и управителя на НЗОК всеки пациент, получил извънболнична медицинска помощ от лекар, да заплаща пълния размер на потребителската такса – 2,9 лв. А при нужда да иска пълното или частичното възстановяване на сумата от службите на Министерството на труда и социалната политика.

 • Напрежение сред личните лекари за неизплатени 4 млн. от МЗ и НЗОК

  0000235177 article3Здравното министерство и НЗОК дължат близо 4 милиона лева за последното четиримесечие на миналата година на лекарите от извънболничната помощ за разликата между нормалната потребителска такса и намалената такса, плащана от пенсионерите. Това съобщи за БНР доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.
  „Това създава напрежение сред моите колеги, което мога да твърдя, че в последните дни особено започва да нараства, така ескалира, което не е добре. Винаги съм твърдял, че за да бъдат добре пациентите, трябва да бъдат добре лекарите“, заяви той.

 • БЛС иска отпадане на 24-часовите дежурства за ОПЛ

  лекарБългарският лекарски съюз иска отпадане на задължението на личните лекари да бъдат на разположение денонощно. В момента общопрактикуващите медици трябва да осигурят на пациентите си 24-часов достъп до медицински услуги и голяма част от тях сключват договор с клиники, които имат приемни кабинети и през нощта. Ако нямат такъв договор, те трябва да са на разположение по телефона или да имат уговорка с техен колега, който да приема пациенти след края на смяната им. От години обаче джипитата недоволстват срещу това правило. Обсъжда се промяна на нормативната уредба денонощното дежурство да бъде оформено в отделен пакет дейности, извършвани на териториален принцип от желаещите специалисти, информират от вестник Труд. Въпросът е бил коментиран на среща в здравното ведомство, на която заместник-министър Бойко Пенков се е ангажирал за създаването на работна група за промяна на т.нар. неотложна помощ. Тя трябва да започне работа по промяна на модела от април 2018 г. - месецът, в който влиза в сила новият рамков договор.

 • БЛС: Всички да плащат при личен лекар, а при нужда таксата да се възстанови от социалните

  париВ писмо до министъра на здравеопазването и до управителя на НЗОК от Българския лекарски съюз предлагат всеки пациент, получил медицинска помощ от лекар в извънболничната помощ, да заплаща пълния размер на потребителската такса, а след това при нужда да иска пълното или частичното ѝ възстановяване от службите на Министерството на труда и социалната политика. За целта е необходимо министърът на здравеопазването да поеме законодателна инициатива.

 • Д-р Миндов: Ако държавата иска да има лекари, нека ги остави да правят медицина

  mindovКой лекар преглежда пациенти в 20.30, освен в Спешната помощ? 17 години едно цяло съсловие със закон му е вменено да преглежда 24 часа в денонощието. Така коментира в "България сутрин" случая на арестуван лекар в столичен квартал, защото работил в нетрезво състояние председателят на Дружеството на общопрактикуващите лекари д-р Георги Миндов.

  "Този медик представлява 50 други лекари, които замества нощно време, за да могат да се наспят. На другия ден да се върнат на работа, да прегледат 50-60 болни от грип пациенти и след това да се прибере вкъщи "като парцал", продължи мнението си по казуса гостът на телевизията.

 • Д-р Киров: Играта на стражари и апаши с лекарите не води до нищо добро (видео)

  Председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров и д-р Анатолий Кънев - председател на сдружението на българските зъболекари, коментираха пред Bulgaria ON AIR новото изискване, според което трябва да отчитат всеки касово бон, който са издали на пенсионер на стойност от 1 лев. Лекарите и зъболекарите категорично се обявиха против него.
  Д-р Любомир Киров каза, че това изискване само ще увеличи бумащината и така ще се отнеме от времето за преглед на пациента.
  „Играта на стражари и апаши с лекарите не води до нищо добро”, заяви той.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»