съд

 • Делото срещу бивш шеф на ЦФЛД пред пълен провал

  АлександровАпелативният специализиран съд върна на прокуратурата делото срещу бившия шеф на Фонда за лечение на деца Павел Александров и трима негови подчинени. В 500 страници обвинителен акт съдът обръща внимание на съществени процесуални нарушения при разследването, но и на лексикалните и граматичните грешки, информират от вестник Сега. След шумната акция във Фонда за лечение на деца и арестуването на шефа ѝ през 2016 г., което блокира работата на институцията, засега прокурорската работа по делото изглежда като пълен провал.

 • Осъдиха бивш болничен шеф да върне пари от неизгодна сделка

  mc nws supreme court drug money forfeiture 20171219Д-р Любомир Маринов - бивш директор на МБАЛ "Св. Пантелеймон"в Ямбол, е виновен за неизгодна сделка, която ощетила лечебното заведение с 46 800 лв. Това е окончателното решение на Върховния касационен съд, който потвърди и условната присъда от 1 година и 4 месеца с 3-годишен изпитателен срок. Д-р Маринов е осъден още да върне парите заедно с лихвите на лечебното заведение. Той твърди, че вината не е негова, а на тогавашния финансов директор на МБАЛ "Св. Пантелеймон".

 • Спецсъдът потвърди гаранцията от 200 000 лв. за свободата на бившия ректор на МУ

  МитевНаложената от прокуратурата мярка за неотклонение „Парична гаранция“ от 200 000 лв. на бившия ректор на Медицинския университет Ваньо Митев беше потвърдена от Специализирания съд. Същата гаранция съдиите потвърдиха и за д-р Анастас Циканделов, който също е обвинен за корупция при приема на студенти, както и за още двама подведени под отговорност, информират от dnes.dir.bg. Гаранцията на декана на Факултета по дентална медицина в МУ Андон Филчев е намалена на 100 000 лв. Толкова ще трябва да плати и съпругата на Циканделов. Определенията на съда са окончателни и не подлежат на обжалване или протест. Ако не бъдат платени, прокуратурата ще иска съдът да задържи обвиняемите за постоянно.

 • Пловдивската болница „Медлайн“ дава на съд "Господари на ефира"

  618x411Дело за уронване престижа на МБАЛ "Медлайн" завежда пловдивският предприемач д-р Невен Енчев срещу предаването "Господари на ефира" по Нова телевизия заради риск от отлив на пациенти и пропуснати ползи, информират от вестник Стандарт. Жалбата бе внесена, след като медията излъчи на 26 януари 2018 г. репортаж със заглавие "Суперскандал! Извадиха здрав орган на жена в клиника в Пловдив", в който се оповестяват данни за извършена операция на 71-годишната Виолета Николова от Пловдив.

 • Бившият ректор на МУ Митев: Имам ли вид на идиот? (видео)

  МитевВ Софийски градски съд започна делото срещу бившия ректор на Медицинския университет в София Ваньо Митев. Той е обвинен, че е приемал студенти от арабски произход с изпит по английски, а те дори не знаят езика. По този начин са получавали статут на постоянно пребиваващи в страна от ЕС. Бившият ректор на МУ – София заяви, че и досега недоумява за какво става дума, информират от БГНЕС. Преди около седмица стана ясно, че шестима души от Медицинския университет в София са обвинени в документни престъпления и престъпления по служба. Седмица по-рано прокуратурата, ДАНС и ГДБОП проведоха акция в университета, свързана с нелегален прием на фиктивни студенти. Делото за организирана престъпна група е образувано през септември 2017 г. Основното престъпление, за което се води разследването, е прием на чуждестранни студенти и „оправяне” на изпитите им по нерегламентиран начин. Приетите по тази схема студенти са над 20, а цената, която плащали за тази „услуга” е между 40 и 50 000 евро.

 • Пациент, пребил персонал в бургаска болница, влиза в затвора

  neikovЧетири години и 3 месеца ще лежи в затвора 23-годишният Кирил Нойков от София, който нападна лекари и персонал в болница "Бургасмед" на 24 май миналата година. Това реши Бургаският районен съд, който призна младия мъж за виновен в нанасяне на телесни повреди на петима души, информират от 24 часа. Екшънът в болницата в к-с "Меден рудник" се разиграл малко след 2 часа през нощта.
  Кирил нападнал с юмруци лекари и болничен персонал от нощното дежурство, обърнал легло и крещял "Ще ви набия!", "Ще ви убия! Ще ви намеря, знам къде живеете!", "Какви сте вие? Ще ви убия, пак ще се върна! Знаете ли кой съм аз?", "Ще ви убия! Махнете се от тук, какво като съм пиян? Да не мислите, че не мога да ви набия?".

 • Бивш заместник здравен министър е обвинен за нанесена вреда за над 12 млн.лв.

  ЗортевСГП привлече заместник-министъра на здравеопазването М. З. като обвиняем за това, че в периода 30 декември 2010 г. – 18 май 2011 г. в гр. София е нарушил служебните си задължения като е издал разрешения на частното лечебно заведение „Вива Медика“ ООД – гр. Враца да извършва медицински дейности на територията на държавната болница „Христо Ботев“ АД – Враца, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.

 • Отново условна присъда за побой на лекарка и охранител

  съдРайонният съд в Пазарджик постанови 6-месечна условна присъда с 3-годишен изпитателен срок за Димитър Костадинов, който наби д-р Гергана Анчева и охранителя Петър Дандеков в Спешното отделение на областната болница в Пазарджик. Осъденият трябва да плати и обезщетения, съответно 3000 лв. и 1000 лв. на двамата пострадали, информират от вестник 24 часа. Присъдата не е окончателна и може да се обжалва пред окръжния съд в Пазарджик.

 • 6 лекари от 2 болници на съд за смърт на родилка

  съдВ Софийски градски съд днес се проведе разпоредително заседание по делото срещу лекарите Явор Лозанов, Елена Василева, Антоний Филипов, Александър Червеняков, Владислав Христов и Христо Цеков, обвинени за смъртта на 19-годишната родилка Деяна Георгиева. Адвокатите поискаха прекратяване на делото и връщането му на прокуратурата, но съдът не уважи това и насрочи заседание за средата на месец февруари, информират от dariknews.bg. В средата на миналата година Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу шестимата лекари от две болнични заведения – „Шейново“ и „Пирогов“, които при професионална непредпазливост причинили смъртта на родилката. На всеки един от тях е повдигнато обвинение за това, че при независимо съизвършителство причинили смъртта на пациентка, настъпила на 24.10.2011 г. в София вследствие на развил се сепсис.

 • Накъде отиват болниците след отмяна на лимитите? (видео)

  doctori 660x330Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването и д-р Николай Болтаджиев - председател на Националното сдружение на частните болници дискутираха по Телевизия BiT решението на Върховният административен съд да отмени лимитите за болниците, въведени преди три години. Какво ще се случи от тук насетне и вярна ли е информацията или е фалшива новина, че се готви нещо като нов мораториум върху иновативното лечение?
  „То е ясно, и на Здравната каса е ясно. Тяхното становище казва,че не ги засяга юридически това решение. И това е така. Тя ще продължи да съществува в същата правно-организационна форма каквато и досега. То не засяга юридически здравната каса, засяга я финансово. Ще трябва да изплати около 80 милиона извършена дейност от болниците. Ако я плати сега ще бъде 80 милиона, ако откаже, както предполагам,че ще стане, ще бъде осъдена от повечето болници“, посочи д-р Кацаров.

 • Адв. Николова: Вече сме завели десетина дела за надлимитната дейност

  НиколоваСлед окончателното решение на ВАС за болничните лимити, наложени през 2015 г. с решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса, от Българския лекарски съюз призоваха лечебните заведения да потърсят дължимите суми в съда, а от НЗОК твърдят, че решението на ВАС няма правни последици за тях. Дали действително това е така коментира адвокат Христина Николова от Центъра за защита правата в здравеопазването пред clinica.bg.
  „Това, което съдът казва с окончателното си решение е, че Надзорният съвет на НЗОК не е компетентен орган да определя каквито и да било лимити, размери и разпределение на средства, тъй като това е в компетенциите на Народното събрание. Нещо повече – в решението на надзора, определено за нищожно, се фиксира процент на лимит спрямо предходната година – 2014 г. А това според съда е още по-незаконосъобразно, защото всяка година има отделен бюджет и не може бюджетът за една година да се определя на база на другата. Договорите на лечебните заведения също са година за година и няма как да се обвържат със закон, който е приключил своето действие.

 • Според НЗОК решението на ВАС няма правни последици за касата

  НЗОКОт пресцентъра на НЗОК разпространиха следната информация до медиите след запитвания за Решение №493 на ВАС, с което се отменят т.2 и т.3 от Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса №РД-НС-04-9 от 27.01.2015 г., определящи лимитите на болниците за 2015 г.:
  „Решението на НС се отнася до разпределението на средствата за дейностите в болнична медицинска помощ (БМП), за изпълнители, сключили договори за спешна диагностика и лечение и на изпълнителите на БМП, при които няма спешна диагностика и лечение.

 • 3 г. лишаване от свобода за акушер-гинеколог, причинил смърт на бебе

  съдПричиняване по непредпазливост смърт на бебе при раждането му и на средна телесна повреда на родилката поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или друга правно регламентирана дейност, представляващи източник на повишена опасност. За това беше признат за виновен варненският акушер-гинеколог д-р П.А., който беше предаден на съд по обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна, съобщават от novini.bg. Състав на Варненския окръжен съд му наложи ефективни наказания и за двете престъпления, като определи подсъдимият да изтърпи най-тежкото от тях, а именно 3 години лишаване от свобода при първоначален общ режим.

 • Съдът обяви за нищожни лимитите на болниците за 2015 година

  limitВърховният административен съд отмени Решение No РД-НС-04-9/27.01.2015г. на НС на НЗОК, с което бяха определени лимитите на болниците за 2015 година. Съдът потвърждава изцяло мотивите на Административен съд София град, който прогласи за нищожни точка 2 и 3 на решението, с които се определят лимитите на болниците през 2015 година. В мотивите на решението се казва, че разпоредбата на чл. 4, ал. 4 от ЗБНЗОК за 2015г. изрично предвижда, че НС на НЗОК разполага с правомощие да приеме правила за условията и реда за определяне и изменение на стойностите по ал. 1, т. 1 и 2 –годишните общи стойности на разходите за всяка РЗОК и на разходите на изпълнителите на БМП.

 • Болница "Майчин дом" осъдена на още 130 000 лв. заради падналия асансьор

  origСофийския градски съд определи рекордно обезщетение от 130 000 лв. за вреди и още 8870 лв. за разноски на пострадала от падналия асансьор в университетската АГ болница "Майчин дом". Досега срещу болницата имаше спечелени дела за общо 204 000 лв. При инцидента пострадаха 8 души, 6 от които жени в напреднала бременност. Решението не е окончателно, информират от вестник Сега. Обезщетението е присъдено на жена, която по време на инцидента през март 2010 г. е била бременна в края на осмия месец с близнаци, чакани 7 години. При пропадането на асансьора тя си счупила крака и се наложило да бъде оперирана три пъти, както и да прекара месеци наред в инвалидна количка. Близнаците се родили преждевременно 5 дни след инцидента, пише в исковата ѝ молба.

 • Осъдиха доктор за фалшива диплома, БЛС и НЗОК бездействат по случая

  дипломаРайонният съд в Стара Загора постанови присъда от две години условно с четиригодишен изпитателен срок на доктор Иван Вуцов за използване на фалшива диплома в кардиологичната му практика. Защитата пледира „невинен“ за лекаря и обяви, че ще обжалва присъдата пред Окръжния съд в Стара Загора, информират от БНР. Присъдата днес беше обявена без мотиви, затова прокурорът Надежда Белчева ще реши дали да я протестира след като се запознае с тях.
  СГС изпрати на Районния съд в Стара Загора копие на фалшивата диплома, която изчезна от папката по делото в Софийския районен съд, и двата протокола от изпитите в Медицинския университет за придобиване на специалността "Кардиология", които доктор Вуцов не е издържал.

 • Шуменският Окръжен съд обяви лимитите за нищожни

  karanikolovСъстав на Шуменския окръжен съд под председателството на съдия Свилен Станчев постанови решение, с което обявява лимитите на болниците за нищожни. В мотивите на съда се казва следното:
  Въвеждането на „лимит” за заплащане на медицинската помощ, оказана от изпълнителя, би довело до положение лечебното заведение да не може да откаже медицинска помощ на здравноосигурените лица, но да е задължено да прави това за своя сметка. Това би поставило лечебното заведение в практическа невъзможност да осигури собствената си издръжка и да функционира, съответно до невъзможност да изпълнява задълженията си по договорите за оказване на медицинска помощ.

 • Само условна присъда за измамник „доктор“, пробвал да обере онкоболно дете

  измамникРайонният съд във Велико Търново одобри споразумение на подсъдимия Румен Симеонов с прокуратурата и пусна на свобода, вместо да изпрати зад решетките наглия измамник, който опита да задигне пари на онкоболно дете. Обвинението срещу Симеонов беше за поддържана заблуда от 24 октомври до 2 ноември 2017 г., че е лекар хирург и че може да помогне на болно дете, припомнят от monitor.bg. През есента на миналата година престъпникът научава за 13-годишната Никол от Велико Търново и че се води национална кампания за набиране на средства за лечението ѝ. По телефона той се свързва с майка ѝ Надя, пред която се представя за д-р Рушен Мохамед, ливанец, специалист по коремна хирургия и започва да я убеждава, че се е трогнал от историята на дъщеря ѝ и може да помогне за нейното лечение.

 • Хусаини ползвал регистрирани на роми и наркомани фирми за реекспорт

  46c29732886a4cabbbfde5a3e2538c5dВ специализирания съд, където се гледа мярката за неотклонение на сириеца с български паспорт Амир Мухамед ал Хусаини, задържан като лидер на престъпна група за незаконна търговия с лекарства, стана ясно, че той е използвал кухи фирми, регистрирани на роми и наркозависими. Той е обвинен за ръководство на банда за данъчни измами и пране на пари, напомнят от 24 часа. Освен него е обвиняема и леля му Росица Томова, която всъщност се води собственик на фирмата "Черита", занимаваща се с търговия на лекарства. Самият Хусаини е магистър фармацевт в дружеството.

 • Няма обвиняеми от болници и аптеки за незаконния реекспорт

  лЗа 72 часа е задържан ръководителят на организираната престъпна група за незаконния реекспорт на скъпо струващи лекарства, а останалите 6-ма участници са с парична гаранция, съобщи на брифинг ръководителят на специализираната прокуратура Иван Гешев, цитиран от БНТ.
  „В рамките на досъдебното производство се събраха достатъчно доказателства, които на този етап са достатъчни за привличане като обвиняеми на 7 лица. Едно от тях е привлечено като ръководител на организирана престъпна група, а останалите са обвинени за участие в престъпна група, извършваща престъпления с користна цел, данъчни престъпления и пране на пари. Лицето, което е ръководител на тази ОПГ от вчера е задържан за 72 часа. Има процесуалните основания за задържане под стража, по мнение на колегите. Има реална опасност лицето да се укрие и да извърши друго престъпление с оглед на това, че същият е подсъдим по 2 процеса пред Софийски районен съд за престъпление за измама и за данъчно престъпление пред Специализирания наказателен съд“, обясни Гешев.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»