онкология

 • Старата песен на нов глас

  credo main pic tim4eva1 HealthArticle 20959 52Писмо със становище относно проекта на Наредбата за утвърждаване на медицински стандарт „Медицинска онкология“ получихме от националния консултант по Медицинска онкология проф. д-р Константа Тимчева. Писмото е изпратено още до председателя на здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, управителя на НЗОК проф. Камен Плочев и председателя на БЛС д-р Грозев. Публикуваме пълния текст на становището:

 • Успешна 9-часова авангардна операция в лицево-челюстната област

  лекариЛекари от Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда извършиха авангардна реконструктивна операция в лицево-челюстната област, която ще позволи на пациентка с тумор на долната челюст да се храни и живее нормално, съобщават от лечебното заведение. Екипи на лицево-челюстния хирург доц. Антон Джоров, доц. Васил Яблански, началник Клиника по Ортопедия и травматология, и проф. Васил Червенков, началник на Клиника по Съдова хирургия, извършиха сложната хирургична интервенция, при която долната челюст на пациентката бе заместена с кост от подбедрицата ѝ. Операцията продължи около 9 часа.

 • Онколози: Необходим е скрининг и за рак на белия дроб (видео)

  лекарРусенски онколози апелират да се направи профилактична програма и за карцином на белия дроб. Това заболяване е най-разпространеното от раковите сред мъжете, като на година от него умират близо 2000 българи, а в последните години се наблюдава ръст и при жените. Друг е въпросът, че хората не се възползват и от малкото скринингови програми, финансирани от държавата, съобщават от БНТ. В момента в страната има само три профилактични програми – за рак на гърдата, на шийката на матката и на простатата. И те са насочени към третата възраст, докато статистиката показва, че все повече млади хора се разболяват от онкологични заболявания.

 • Лекарите предупреждават: Лечението на рак на гърдата може да увеличи сърдечния риск,

  Химиотерапията е спасила живота на милиони жени с рак на гърдата, но може и да е повреждала сърцето им.

  В четвъртък Американската асоциация за сърдечни заболявания даде силно предупреждение - жените с рак на гърдата може да са с повишен риск от сърдечно-съдово заболяване, включително сърдечна недостатъчност. Екипът от специалисти предупреди, че пациентите с рак на гърдата и техните лекари трябва да преценят ползите от специфичните лечения срещу потенциално увреждане на сърцето им. Това е първият основен доклад за връзката между двете заболявания.

  Има три основни причини за повишен риск от сърдечно-съдово заболяване за оцелелите от рак на гърдата:

  предшестващи сърдечни рискови фактори, като например неконтролирана хипертония или висок холестерол, който не се контролира чрез лечението на рак на гърдата
  излагане на химиотерапия и радиация, които увреждат сърцето
  все по-заседнал начин на живот, който води до увеличаване на теглото по време на фазата на лечение

 • Здравноосигурена онкоболна не може да си намери личен лекар (видео)

  1Всички общопрактикуващи лекари, които русенка с онкологично заболяване се опитала да избере за свой личен лекар са ѝ отказали - въпреки че е здравноосигурена. От Здравната каса в Русе обясниха, че има недостиг на общопрактикуващи лекари - от началото на годината броят им е намалял с още трима, информират от БНТ. Единственото, с което се ангажират от РЗОК, е да предоставят на жената списък с медиците, които имат договор с касата, защото изборът и на двете страни е личен.
  До миналата година Славея Йорданова е имала личен лекар, но той е починал и сега тя трябва да избере друг. Разбира за това през януари, когато се разболява от бронхопневмония и спешно трябва да влезе в болница.

 • Световен ден за борба с рака

  4.02.Днес се отбелязва Световен ден за борба с рака (World Cancer Day) - това е ежегодно събитие, организирано от Международния противораков съюз (International Union Against Cancer, UICC). Целта е на 4 февруари да се привлече общественото внимание към този глобален проблем, да се припомни колко опасни и често срещани са сега раковите заболявания. С най-голяма честота са злокачествените заболявания на млечната жлеза при жените и на белите дробове при мъжете. Всяка година новооткритите случаи се увеличават, като най-голям дял от тях заемат следните локализации – на гърдата, на белия дроб и трахеята, на простатата, дебелото черво и матката. Злокачествените заболявания са значим проблем на съвременното ни общество. Според данни на Световната здравна организация ракът е водеща причина за смъртните случаи, причинени от хронични неинфекциозни болести, а всеки пети смъртен случай в света е в резултат на раково заболяване.

 • В България има около 350 000 болни от рак

  ракНа дискусия, посветена на Световния ден за борба с рака, който се отбелязва на 4 февруари, проф. Асен Дудов - национален консултант по медицинска онкология и председател на Българското онкологично научно дружеството обясни, че около 350 000 българи страдат от онкологочни заболявания. Липсва обаче статистика за точния брой на тези пациенти, както и разбивка на раковите заболявания по вид, информират от вестник Труд. Причината е, че България не разполага с Раков регистър от няколко години. Проф. Дудов взе участие в срещата, организирана от Аджибадем Сити Клиник Онкологичен Център и Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания, където се включиха национални консултанти и водещи специалисти от различни сфери и направления на медицината.

 • Проф. Горчев: Все повече онкоболни млади жени, а няма добра профилактика (видео)

  ГорчевПроф. д-р Григор Горчев, управител на болница „Св. Марина” в Плевен и почетен ректор на Медицинския университет в Плевен заяви в студиото на "Денят започва” по БНТ, че расте броят на онкоболните и то млади жени. Според него една от възможните причини е, че няма строго определени критерии за профилактична помощ в България.

 • Изградиха пикочен мехур на пациент с рак

  ДаВинчиУролози от Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда в София извършиха сложна операция чрез роботизирана хирургия със системата DaVinci на пациент с рак на пикочния мехур. Интервенцията е продължила 6 часа и е успешна, съобщават от вестник Труд. Първо е отстранен пикочният мехур и прилежащите лимфни възли в малкия таз, а след това е изграден нов пикочен мехур. Това е резервоар за урина, изграден от тънко черво на пациента, който създава механизъм за отвеждане на урината, възможно най-близък до естествения. Изграждането на такъв резервоар е алтернатива, която спестява необходимостта урината да се отвежда извън тялото през изкуствено създадени отвори и позволява пациентът да запази оптимално качество на живота.

 • Безплатни консултации в "Майчин дом" от 29 януари до 2 февруари

  лекарСБАЛАГ "Майчин дом" организира безплатни консултации за пациенти в рамките на Европейската седмица за борба с рака на маточната шийка. Прегледите в най-голямата акушеро-гинекологична болница у нас ще се провеждат между 29 януари и 2 февруари от 13 до 16 ч.
  "Ракът на маточната шийка е социално значимо злокачествено заболяване, причинено от човешки папиломен вирус (HPV). В България има много висока заболяваемост и смъртност. Всеки един ден у нас умира жена вследствие на рака на шийката на матката", коментира изпълнителният директор на "Майчин дом" доц. Иван Костов.

 • Годишно от рак в България умират 18 000, а само 2 000 получават палиативни грижи

  Patient safetyКогато наскоро начело на голяма държавна онкологична болница дошъл нов директор, той събрал работещите и освен останалите си идеи им поръчал да се държат любезно с пациентите и да им се усмихват. При рак пласебото не работи, но при рак психологическата подкрепа е от особено голямо значение. "За 800 лв. заплата няма как да стане", му отвърнали от залата. В частните болници обаче се усмихват, затова и имат все повече пациенти, объркани, уплашени и незнаещи какво се случва след няколко курса химиотерапия в държавните. Държавните болници са мощен източник на пациенти/клиенти на частните болници, защото упорито и може би умишлено държат пациентите си в пълно неведение какво се случва с тях и болестта им. Провеждат строго клиничната част от лечението по правилата, но пациентът няма как да го знае, защото няма кой да му го обясни. И естествено след няколко месеца започва да търси алтернатива, защото не вярва, че го лекуват правилно. Отива в частната болница, където правят същото, но му говорят и му се усмихват, а към здравната каса отчитат значително по-скъпи лекарства.

 • Център за пациента в помощ на онкоболни (видео)

  болницаДнес в Университетската специализираната болница по онкология отваря врати Център за пациента. Целта на новата структура е да подпомага пациентите с онкологични заболявания и близките им, информират от Nova TV. На откриването ще присъстват председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова и омбудсманът Мая Манолова.

 • Равносметката след 36-часово бягане за деца, преборили рак (видео)

  маратонСлед постигнето на голямата си цел - да бяга 36 часа без прекъсване по пътека, ултрамаратонецът Красимир Георгиев коментира пред БНТ идеята да бъдат събрани пари за тренировъчен лагер и участие на деца в световната олимпиада "Игри за победители" в Москва - състезание за деца, преборили рака. Все още той и екипът му отчитат сумата, която е била събрана.
  „Когато си повярваме, можем да направим всичко и това е моята цел - да покажа, че аз мога да помогна по някакъв начин. Това е важното“, сподели Георгиев, който пробяга 220 км за 36 часа.

 • Работещи нощем медсестри с увеличен риск от 3 вида рак

  сестраРезултати от изследване показват, че работата нощем е свързана с увеличен риск от рак на гърдата, на стомашно-чревния тракт и на кожата за жените. Били анализирани резултатите от 61 проучвания, обхванали 114 628 случая на рак и 3,9 милиона участнички в Северна Америка, Европа, Австралия и Азия. Учените си поставили за цел да установят дали работата нощем години наред увеличава риска от 11 вида рак за жените, пишат от Франс прес, цитирани от БТА. Бил анализиран също "приносът" на работата нощем за появата на 6 вида рак сред медицински сестри.

 • Бургаска болница обучи екипа си в психологическа подкрепа за онкоболни

  МаноловаЕкипът на отдел „Пациентска грижа“ към УМБАЛ „Дева Мария“ в Бургас премина през обучителни семинари в полза на пациентите с онкологични заболявания, организирани от създателката на столичния център за немедицинска грижа „Дара Хелп“ Невена Манолова. От няколко месеца тя е част от екипа на отделението по медицинска онкология към университетска болница „Дева Мария“. Заедно с „Дара Хелп“ Невена Манолова е създател на десетки обучения, които обхващат цялата гама от въпроси, които се появяват в главата на човек, сблъскал се с диагнозата „рак“. В Бургас тя използва и практиката на водещи софийски онкологични клиники да се грижат не само за тялото, но и за душата на пациента.

 • Обикновен вирус, използван за борба с нелечим рак на мозъка

  Учените са оптимисти, че може да са намерили ново лечение, за да помогнат на хората с нелечим рак на мозъка.

  Досега десет пациенти в Обединеното кралство са получили терапията, която е вирус, който причинява леки грипоподобни симптоми.

  Вирусът може да премине кръвно-мозъчната бариера и изглежда, че спомага за "включването" на защитните системи на тялото, за да атакува тумора, предполагат ранните проучвания.

  Експерти от Университета в Лийдс и други четири центъра планират да лекуват повече пациенти с реовирусна терапия.

 • Малката Йоана загуби битката с рака

  Йоана7-годишната Йоана Христова от Велико Търново напусна този свят вчера вечерта след дълга и смела борба с коварно онкологично заболяване. Близо 3 години момиченцето се бореше с тумор в мозъка, в четвърти стадий, припомнят от 24 часа. За спасяването на детето бяха организирани няколко благотворителни кампании не само в родния ѝ град, но и стотици хора от България и чужбина се отзоваха на апела за подпомагане лечението на Йоана. С акции се включиха децата и учителките от нейната детска градина. Детето се лекува в клиника в Турция. Нейното състояние рязко се влошило в края на ноември, когато се наложило да постъпи в реанимация.

 • Ново лекарство показва обещаващи резултати срещу широка гама от тумори

  Ново лекарство, което е насочено към генетичен недостатък, общ за повечето ракови клетки, показва силата срещу много типове тумори.
  Предварителното проучване на лекарство, наречено уликсертиниб, е проведено със 135 пациенти, които вече не са успели да се лекуват едно от различни напреднали солидни тумори.
  Изследователи, ръководени от д-р Райън Съливан, от Масачузетската болница, твърдят, че уликсертиниб стимулира поне "частичен отговор" на терапията или "стабилизиране на болестта" независимо от вида рак.

 • Четвърта битка с рака – когато парите свършат, а болестта се завърне (видео)

  Таня24-годишната Таня Дончева води дълга борба с рака. Преживяла е четири операции, победила е три пъти болестта, но ѝ предстои четвърта битка. Таня е завършила Математическата гимназия в Стара Загора, следва „Международни отношения” в УНСС. Свободно владее три езика, всички ѝ предричат бляскаво бъдеще, разказват от bTV. Преди две години, малко преди да завърши последния семестър в университета, коварната болест влиза в живота на младото момиче.
  „Започна с настинка, главоболие, повръщане, като всяко вирусно заболяване. Отидохме на лекар, изписаха ѝ лекарства, правихме скенер на следващия ден и се установи, че има тумор”, каза майката Стойка Дончева.

 • И древните египтяни са страдали от рак

  мумияОткриха раково образувание в египетска мумия, която е на около 2000 години. Това съобщиха американски специалисти от болницата "Краус" в Сиракюз, щата Ню Йорк, цитирани от БТА. Учените сканирали мумията с помощта на компютърна томография, за да установят причините за смъртта на древен египтянин. Оказало се, че върху малкия пищял има тумор, който вероятно е злокачествен. Учените не за пръв път се опитват да изяснят причините за смъртта на този мъж. През 2006 г. мумията също била сканирана, но без успех. Междувременно оборудването било усъвършенствано, като детекторите в томографа станали 320.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»