медицински сестри

 • Лекари и сестри намаляват, джипитата стигнаха критичен минимум

  лекарНа дискусия "Финансиране на болничната помощ в България" в БАН експерти отчетоха, че всеки трети лекар у нас е пред пенсия. Общо докторите са 29 535, като са се стопили с близо 4 000 през последните 10 г., информират от вестник 24 часа. Младите лекари до 25 г. са едва 11,6%, докато тези над 65 г. са 15,2%. Медицинските сестри са само 30 000, докато преди 10 г. те са били с 18 000 повече. Общопрактикуващите лекари са стигнали критичния минимум от 4407, или 14,9%, при средно ниво в ЕС от 32%.

 • Не достигат 26 000 медицински сестри (видео)

  сестраПроблемът с кризата за медицински сестри се задълбочава. Не достигат около 26 000 медицински специалисти. В Детското отделение в Националната кардиологична болница например, броят на пациентите, които отделението може да поеме, намалява с най-малко 25% заради намаляващия брой на медицинските сестри. Същевременно около 300 деца годишно имат нужда от сърдечна операция, информират от bTV. В момента 60% от медицинските сестри у нас са в трудоспособна възраст, а 1/5 са над 65 години. Средната заплата е около 550 – 570 лв.

 • Предлагат лекарски заплати от 668 лв., за сестра дават 770 лв.

  париСпоред данни от електронната страница на Агенцията по заетостта, бюрата по труда в страната обявяват близо 100 свободни места за лекари и около 50 за медицински сестри и акушерки. Бюрото по труда в Плевен е обявило свободно място за специалист по ендокринология и болести на обмяната с поне 5-годишен стаж, а предлаганото възнаграждение е 668 лв. От обявата става ясно, че работата е подходяща и за трудоустроен, информират от вестник Дума. Работното място ще бъде свободно от 1 март тази година. Същата заплата се предлага и за лекар по обща и клинична патология от Бюрото по труда в Кирково.

 • Двама мъже, разбили клишето за професията „медицинска сестра“ (видео)

  VTСветлан и Симеон разбиват клишето, че медицинска сестра е само женска професия. Те са единствените мъже, които в момента учат за тази професия във филиала на Варненския медицински университет във Велико Търново, информират от Bulgaria On Air. Симеон е на 32 г., финансист по образование, а Светлан е на 46 г., женен, с дъщеря, която в момента е студентка първи курс. Съдбата ги среща за първи път преди половин година във филиала на Варненския медицински университет във Велико Търново, където са единствените мъже, избрали професията.

 • Медицински сестри работят едновременно в 2-3 детски градини и училища (аудио)

  у-ще1/5 от учебните заведения в страната са сключили договори с медицински лица, които работят едновременно в 2 - 3 училища и детски градини по график и в тях няма целодневни медицински грижи, а в около 10% от училищата няма назначени медицински сестри. Това установи проверка на "Хоризонт". Наличието на здравни кабинети е регламентирано в Закона за здравето. Според нормативната уредба медицинските специалисти в училищата работят по договор, сключен с кмета на съответната община. Финансирането се извършва със средства от общинските бюджети. Заместник-изпълнителния директор на Националното сдружение на общините Теодора Дачева посочи, че 80 - 90% от училищата и детските градини са осигурени с медицински специалисти.

 • Горнооряховската болница е от малкото, вдигнали всички заплати от 1 януари

  болницаОколо 1000 лв. е средната брутна работна заплата в МБАЛ "Свети Иван Рилски" в Горна Оряховица. Това е факт след последното увеличение на заплатите от 1 януари тази година със средно 50 лева, информират от вестник Труд. Така средната брутна заплата в стационара е 973 лева.
  "Увеличението се наложи заради ръста на минималното работно възнаграждение, което от 1 януари е 510 лева", коментира управителят на лечебницата д-р Иван Иванов.

 • Недостиг на персонал в единствената болница за комплексно лечение на деца с ВСМ

  1 optИзпълнителният директор на МБАЛ Национална кардиологична болница проф. Марио Станкев обяви днес старта на Седмицата на вродените сърдечни малформации в Клиниката по детска кардиология. Тя се провежда всяка година между 7 и 14 февруари и цели да информира за тази най-често срещана вродена аномалия, с оглед на създаването на условия и програми за подобряване обгрижването на тези пациенти. На събитието присъства и д-р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание.

 • Медицински екип от ВМА замина за Афганистан

  военниЗа участие в мисията на НАТО "Решителна подкрепа" за Афганистан замина тричленен военномедицински екип с 35-ия контингент на Въоръжените сили. На официалната церемония по изпращането на контингента в състав от 158 военнослужещи присъства и министърът на отбраната Красимир Каракачанов, информират от mediapool.bg. Участието ни в мисията е съгласно отговорностите на България като член на НАТО.
  Подп. д-р Йордан Йорданов, майор д-р Стефан Колчев и ст. серж. Яна Иванова – медицинска сестра - борден от състава на Военномедицинска академия ще се грижат за здравето на 35-ия български контингент.

 • УМБАЛ Бургас привлича всеки месец по 2 нови медсестри от цялата страна

  медсестраПрез последната година медицински сестри от различни градове на страната са постъпили на работа в УМБАЛ Бургас, съобщават от лечебното заведение. Болницата се стреми да привлича специалистите по здравни грижи със сигурност и добри условия, а в момента има разкрити и още свободни работни места. Средно по 2 нови медицински сестри постъпват на работа тук всеки месец. Някои идват от населени места от Бургаска област – Средец, Айтос, Поморие, а други – от Ямбол, Елхово, Болярово. Наскоро в УМБАЛ Бургас започнаха работа и медицински сестри от Северозападна България, привлечени не само от условията в болницата, а и от желанието си да живеят в морския град.

 • Столична община дава стипендии за бъдещи медсестри

  сестриКомисията по здравеопазване на Столична община излезе с решение за предоставяне на стипендии за учещите за медицински сестри, информират от вестник Труд. Идеята е след завършване на ФОЗ медицинските сестри, които са получили стипендии, да бъдат ангажирани към лечебните заведения в общината.
  "Проблемът с кадрите в общинското здравеопазване е огромен. Водим разговори с Факултета по обществено здраве към МУ - София, за да привлечем медицински сестри към общинските лечебни заведения", каза председателят на комисията д-р Веселин Милев.

 • Взаимни обвинения в агресия между пациент и медик в „Пирогов” (видео)

  articles 63c0b30547b2087c8588fc99368975e8Пациентка в „Пирогов” се оплака, че медицинска сестра ѝ ударила шамари след операция. Сестрата отрича и твърди, че е била нападната по време на работа. От bTV информират, че миналия вторник Вяра Чорлева e в „Пирогов” за спешна операция. След излизане от упойката усетила силна болка. До нея била анестезиологичната сестра.
  „Започнах да викам: „Боли ме, не издържам”. И тя ми вика: „Млъквай ма, тук е болница, ще те боли естествено”. Аз ѝ казах: Ще си правя каквото си искам, да не съм в манастира”. Мина ми от горната страна на главата, започна да ми удря шамари и да ми крещи коя била тя, че била на сестра на не знам си кой си. Започнах да рева, да се треса”, разказа Вяра.

 • Ръководството на МЗ обсъди проблемите на медицинските сестри с БАПЗГ

  МЗНа среща на здравния министър и неговия екип с ръководството на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи стана ясно, че Министерството на здравеопазването разработва единни правила към държавните лечебни заведения как да се определя размерът на възнагражденията на служителите. И здравното ведомство, и представителите на асоциацията споделят мнението, че трябва да има промяна в системата на заплащане в сектора. От асоциацията категорично заявиха, че не искат оставки и протести, защото така не се решават проблемите, които стоят на дневен ред от години.

 • Работещи нощем медсестри с увеличен риск от 3 вида рак

  сестраРезултати от изследване показват, че работата нощем е свързана с увеличен риск от рак на гърдата, на стомашно-чревния тракт и на кожата за жените. Били анализирани резултатите от 61 проучвания, обхванали 114 628 случая на рак и 3,9 милиона участнички в Северна Америка, Европа, Австралия и Азия. Учените си поставили за цел да установят дали работата нощем години наред увеличава риска от 11 вида рак за жените, пишат от Франс прес, цитирани от БТА. Бил анализиран също "приносът" на работата нощем за появата на 6 вида рак сред медицински сестри.

 • От 15 г. във Видин няма нови медицински кадри (видео)

  сестриПрез 2018 г. 1/4 от медицинските сестри у нас трябва да се пенсионират, а повече от 20% вече са в пенсионна възраст. Данните на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи коментираха днес от БНТ. Според статистиката медицинските сестри у нас са малко над 26 000, като средната им възраст е 58 години. Във Видин се назначават само пенсионери. Работещите продължават да напускат заради по-добро заплащане в чужбина или други градове в страната. 216 са действащите медицински сестри и лаборанти във Видин по справка на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи. Повечето от останалите в системата са със стаж от десетки години.
  Диана Богомилова, председател на регионалното дружество на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи коментира, че от 15 години нови медицински кадри не са постъпвали на работа. Ако са постъпвали такива, напускали след това веднага.

 • Отнемат сграда за обучение на медици, дават я на спецсъда

  сградаОтнемането на сградата на бившия механотехникум в София, където трябваше да се обучават медицински сестри, е поводът за протест срещу правителството на Софийския университет "Св. Климент Охридски". В сряда Академичният съвет на СУ реши да поиска нова сграда като компенсация, в противен случай ще започнат протести след 22 януари и ще отменят всички събития в сградата си, планирани за европредседателството, информират от вестник Сега. На извънредното заседание, свикано от ректора проф. Анастас Герджиков, е имало само една точка в дневния ред - обсъждане на решението на кабинета от 20 декември, с което сградата на бившия механотехникум на бул. "Ал. Стамболийски" 82 в София се отнема от Университетската болница "Лозенец" и се предоставя на Висшия съдебен съвет за ползване от спецсъда и прокуратурата.

 • Медицинските ни сестри наполовина по-малко от световните стандарти

  сестриОт Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи предупредиха, че кризата с медицинските сестри продължава да се задълбочава. В момента тази длъжност изпълняват 26 000 души, което е почти наполовина по-малко от световните стандарти, информират от вестник Телеграф. През тази година обаче 26% от работещите ще се пенсионират, а други 22%, които все още практикуват професията, са на възраст над 65 години. Ако и те решат да се пенсионират, системата буквално ще бъде парализирана според Милка Василева, председател на БАПЗГ.

 • Медиците напускат болницата в Ловеч в петък

  lovechОт седмици е спряно снабдяването с животоспасяващи лекарства и консумативи
  Още една болница у нас е на път да затвори врати. Лекарите от болницата в Ловеч плашат с колективна оставка. В лечебното заведение отново има проблем. От седмици е спряно снабдяването с животоспасяващи лекарства и консумативи. 
  Работещите там алармират в писмо до здравния министър Кирил Ананиев, че това принуждава персонала да напуска и ако до четвъртък проблемът не бъде решен, в петък ще си тръгнат.

 • Болницата във Враца може да затвори преди Коледа

  vratzaМедиците поставиха ултиматум на властта заради забавени заплати
  Областната болница във Враца може да затвори преди коледните празници, предупреждават работещите там.
  Заради забавени заплати и тежкото състояние на болницата медиците поставиха ултиматум на властта.
  Те настояват в срок до 5 дни да се срещнат с представител на Министерството на здравеопазването или на финансите, за да обсъдят бъдещето на лечебното заведение.

 • 100 дни кредит на доверие за здравния министър от БАПЗГ

  сестраНа 25 ноември на заседание на Националният съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи е взето решение да се даде на новия министър на здравеопазването Кирил Ананиев 100 дни кредит на доверие. Медицинските специалисти очакват решение на техните искания, които поставиха в открито писмо миналия месец, преди да предприемат стъпки за протестни действия, ако проблемите им отново се неглижират. С откритото писмо те поискаха стартова заплата от три минимални работни заплати и диференцирано заплащане на труда според придобитата квалификация. В него настояваха още за приемане на стандарти с ясен регламент за необходимия брой медицински сестри, акушерки, фелдшери, рентгенови лаборанти и рехабилитатори спрямо броя на пациентите.

 • Председателят на БЛС на обиколка в страната, за да чуе проблемите по места

  ГрозевПредседателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев заяви в Добрич, че от съсловната организация настояват от средствата, които ще отидат в извънболничната помощ догодина, повече да бъдат заделени за профилактика, за майчино и детско здравеопазване, информират от БТА. Той е започнал обиколка в страната, за да чуе проблемите по места. Според него при преговорите с НЗОК за новия рамков договор са планирани 14 000 000 лв. за дейностите на общопрактикуващите лекари и 10 000 000 лв. за извънболничната специализирана помощ.
  „Трябва да се завишат цените на профилактичните прегледи, за да не се стига до заболявания, които изискват хоспитализации, а това е най-енергоемката част от здравната система“, каза председателят на БЛС.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»