лекари

 • Отстраниха успешно 4-килограмов тумор по безкръвен метод

  ХубчевД-р Георги Хубчев и екипът на отделението по гинекология към бургаската университетска болница „Дева Мария“ отстрани успешно 4-килограмов доброкачествен овариален тумор по лапаро-ендоскопски метод. Онкогинекологът успя да премахне огромното доброкачествено образувание по максимално щадящ за пациентката начин, съобщават от лечебното заведение. 53-годишната пациентка отива при д-р Хубчев с тумор, визуално наподобяващ 6 - 7 месечна бременност. След като я преглежда с ултразвук и вижда сигурни признаци, че туморът е доброкачествен, гинекологът решава да предприеме лапароскопска операция. Безкръвният метод е много щадящ, но приложението му при толкова голям тумор е изключителна рядкост. Въпреки това специалистът се ангажира да го извади именно лапароскопски, за да може пациентката да се възстанови максимално бързо и да няма видими белези от оперативната намеса.

 • Ние също сме европейски лекари и работим в европейски болници

  лекариОт Националното сдружение на частните болници, Сдружението на общинските болници и Българската болнична асоциация изпратиха декларация до президента Румен Радев, парламента, премиера Бойко Борисов, Министерството на здравеопазването, омбудсмана Мая Манолова и Българския лекарски съюз относно започналата дискусия за неизплатените от НЗОК средства към болници в други страни-членки на Европейския съюз за извършено лечение на български граждани. Публикуваме текста на декларацията без редакторска намеса:

 • Спешна помощ в Кюстендил търси 10 лекари, но желаещи няма (видео)

  спешнаВ центъра за спешна помощ в Кюстендил получават между 50 и 60 сигнала на ден, а около 30 - 40 души идват на преглед. От там предупреждават за хронична липса на лекари и медицински сестри, информират от bTV. Не достигат 10 души, за да работи спешната помощ нормално. Д-р Ерик Русецки допълни, че бройката липсващи медици е дори 11.
  „Но няма желаещи. Не е и толкова финансов проблем, но явно работата ни не е така атрактивна. В отделенията е друго. При нас трябва да се взимат адекватни решения за кратко време”, каза той.

 • Осъдиха бивш болничен шеф да върне пари от неизгодна сделка

  mc nws supreme court drug money forfeiture 20171219Д-р Любомир Маринов - бивш директор на МБАЛ "Св. Пантелеймон"в Ямбол, е виновен за неизгодна сделка, която ощетила лечебното заведение с 46 800 лв. Това е окончателното решение на Върховния касационен съд, който потвърди и условната присъда от 1 година и 4 месеца с 3-годишен изпитателен срок. Д-р Маринов е осъден още да върне парите заедно с лихвите на лечебното заведение. Той твърди, че вината не е негова, а на тогавашния финансов директор на МБАЛ "Св. Пантелеймон".

 • Златен почетен знак на МЗ за доц. Божидар Финков

  ФинковМинистър Кирил Ананиев награди доц. Божидар Финков със Златен почетен знак I-ва степен на Министерството на здравеопазването за цялостен принос в здравеопазването на Република България, съобщиха от здравното ведомство.
  „Всичко, което съм постигнал е благодарения на хората, с които съм работил. Най-важен е екипът“, посочи доц. Божидар Финков при получаването на отличието и благодари за високото признание.

 • Д-р Цветко Георгиев: Тежките аномалиите ще се увеличават

  768x432Д-р Цветко Георгиев - завеждащ Отделението по хирургия на новороденото и вродените аномалии към Клиниката по детска хирургия в “Пирогов”, коментира пред вестник 24 часа, че случаите с аномалии ще се увеличават във все по-оредяващата ни общност. Той има две медицински специалности - “Хирургия” и “Детска хирургия”, специализирал е лапароскопска хирургия, неонатална хирургия и детска колопроктология. С името му са свързани стотици уникални операции, а последната, станала известна, беше на спасено бебе с огромен тумор от съдов произход на черния дроб. Детето вече е в дома си и ще расте като връстниците си. Сега д-р Георгиев и колегите му направиха следващата операция на ръба на възможното. Благодарение на нея дете на 14 месеца ще се храни през устата – нещо, което природата не му е била дала.

 • Лекува ли хомеопатията или има само плацебо ефект? (видео)

  интПродължава спорът за хомеопатията, след като учени от БАН се обявиха срещу алтернативното лечение, като голяма група академици, сред които биолози, химици, физици и общественици, призоваха в писмо до ректорите на медицинските университети у нас, да се прекратят всички форми на обучение по хомеопатия. Авторите на писмото твърдят, че хомеопатията е безполезен и лъженаучен метод за лечение. Вчера публикувахме и правото на отговор на Българската медицинска хомеопатична организация.

 • 2500 български лекари упражняват клинична хомеопатия

  ЗагорчевПубликуваме писмо от Българската медицинска хомеопатична организация като право на отговор след призива на учени от БАН за прекратяване на всички форми на обучение по хомеопатия в медицинските университети в страната. Писмото с тяхната гледна точка е подписано от председателя на БМХО д-р Петко Загорчев, който е и председател на Централната комисия по професионална етика на Българския лекарски съюз:

 • Предлагат лекарски заплати от 668 лв., за сестра дават 770 лв.

  париСпоред данни от електронната страница на Агенцията по заетостта, бюрата по труда в страната обявяват близо 100 свободни места за лекари и около 50 за медицински сестри и акушерки. Бюрото по труда в Плевен е обявило свободно място за специалист по ендокринология и болести на обмяната с поне 5-годишен стаж, а предлаганото възнаграждение е 668 лв. От обявата става ясно, че работата е подходяща и за трудоустроен, информират от вестник Дума. Работното място ще бъде свободно от 1 март тази година. Същата заплата се предлага и за лекар по обща и клинична патология от Бюрото по труда в Кирково.

 • Решения срещу корупцията при медицинските изделия (аудио)

  корупцияДоклад с решения срещу корупцията в сектора на лекарствата и медицинските изделия обяви Центърът за превенция на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР. Сред препоръките са да се криминализират подкупите за предписване на конкретни продукти, както и да бъдат въведени електронни търгове и регистри. Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването, който е бил и консултант в работата на БОРКОР, коментира по БНР, че корупцията чрез цената на медицинските изделия е трудно доказуема.

 • Искат забрана за изучаване на хомеопатия в медицинските университети

  хомеопатияМедици, биолози, химици, физици, общественици, академици и член-кореспонденти на БАН изпратиха писмо до ректорите на медицинските университети в страната с призив за прекратяване на всички форми на обучение по хомеопатия във висшите учебни заведения.
  "През последните 3 години в редица големи държави, а напоследък и в Европейския съюз настъпи определена промяна на официалното отношение към хомеопатията - от търпимост и безразличие към активно неприемане и искания за ограничаване на разпространението на този неконвенционален и лъженаучен метод за лечение", се казва в обръщението.

 • Проект за медицински стандарт за АГ скара лекари, юристи и родители (видео)

  бтвМиналата седмица на страницата на Министерството на здравеопазването беше публикуван новият проект за медицински стандарт за „Акушерство и гинекология”. В новата версия на стандарта е въведено следното: „Потенциална жизнеспособност на плода” е термин, който се въвежда за плод от бременност, постигнала срок 25+0 гестационни седмици и/или при тегло на плода, равно и над 700 грама, и е налице потенциална възможност да преживее без интензивно дихателно подпомагане. Юристи и родители се притесняват, че така формулиран новият стандарт подлежи на тълкувание.

 • Старата песен на нов глас

  credo main pic tim4eva1 HealthArticle 20959 52Писмо със становище относно проекта на Наредбата за утвърждаване на медицински стандарт „Медицинска онкология“ получихме от националния консултант по Медицинска онкология проф. д-р Константа Тимчева. Писмото е изпратено още до председателя на здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, управителя на НЗОК проф. Камен Плочев и председателя на БЛС д-р Грозев. Публикуваме пълния текст на становището:

 • Медицински сестри работят едновременно в 2-3 детски градини и училища (аудио)

  у-ще1/5 от учебните заведения в страната са сключили договори с медицински лица, които работят едновременно в 2 - 3 училища и детски градини по график и в тях няма целодневни медицински грижи, а в около 10% от училищата няма назначени медицински сестри. Това установи проверка на "Хоризонт". Наличието на здравни кабинети е регламентирано в Закона за здравето. Според нормативната уредба медицинските специалисти в училищата работят по договор, сключен с кмета на съответната община. Финансирането се извършва със средства от общинските бюджети. Заместник-изпълнителния директор на Националното сдружение на общините Теодора Дачева посочи, че 80 - 90% от училищата и детските градини са осигурени с медицински специалисти.

 • МЗ готви промени за специализациите на лекарите (видео)

  lekarМинистерството на здравеопазването подготвя нови промени в реда за специализациите на лекарите, като една от идеите е да се върнат конкурсите. Редът, по който специализират лекарите сега, е от 2015 г., припомнят от bTV. Според данни от здравното министерство повече от 70% от завършилите през последните 3 години български лекари вече специализират. Лекарите до 30 години пък са се увеличили близо 2 пъти – от 1156 в края на 2014 г. на 3100 в края на 2017 г. Нараства и относителният им дял – от около 4% през 2014 г. на близо 10% през 2017 г.

 • Разработиха метод за регенерация на бял дроб чрез стволови клетки (видео)

  UntitledУчени разработиха метод за регенерация на бял дроб чрез стволови клетки. Това е пробив в лечението на увредени бели дробове. Да "поправят" белите дробове – такава цел са си поставили от Центъра по клетъчно инженерство в Шанхай, съобщават от Bulgaria On Air. Специалистите провеждат клинични изпитания върху хора с различни увреждания на органа, като присаждат стволови клетки от самите пациенти. За 3 до 4 седмици една клетка може да се размножи десетки или дори стотици милиони пъти. За да стигнат до успех е трябвало да преодолеят и друго предизвикателство - да открият кои стволови клетки са способни да се регенерират сами. Резултатът е, че при 70% от пациентите се наблюдава възстановяване на белите дробове.

 • В памет на първата българска лекарка

  д-рСтоличният общински съвет с пълно мнозинство реши в София да се постави паметна плоча на първата жена лекар в България д-р Тота Венкова. Плочата в нейна памет ще се постави на ъгъла на ул. "Солунска" и ул. "Христо Белчев", където е живяла.

 • Горнооряховската болница е от малкото, вдигнали всички заплати от 1 януари

  болницаОколо 1000 лв. е средната брутна работна заплата в МБАЛ "Свети Иван Рилски" в Горна Оряховица. Това е факт след последното увеличение на заплатите от 1 януари тази година със средно 50 лева, информират от вестник Труд. Така средната брутна заплата в стационара е 973 лева.
  "Увеличението се наложи заради ръста на минималното работно възнаграждение, което от 1 януари е 510 лева", коментира управителят на лечебницата д-р Иван Иванов.

 • Отново агресия в спешно отделение

  агресияПореден случай на агресия срещу медицински лица в Стара Загора. Този път 29-годишна жена, която била пияна и дрогирана, е постъпила в спешното отделение с охлузни рани и заявила, че е бита от приятеля си. По време на прегледа обаче станала агресивна, ритнала е съд с медицински инструменти, а след това се опитала да удари началничката на спешния център. Наложила се и намесата и на полицейски екип.

 • Проф. Кантарджиев: Грипът още не е минал, внимавайте! (видео)

  ТКПрофесор Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести, заяви пред Nova TV, че след пика на грипа, в момента боледуват 120 000 души и поне сто от тях са с тежка дихателна недостатъчност.
  "Грипът още не е минал. След преболедуване трябва един месец да се внимава много. Ако след една инфекция дойде друга, тя преминава тежко", предупреди специалистът.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»