пациенти

 • Д-р Миндов: Възможно е да бъдат запорирани сметки на НЗОК (видео)

  МиндовД-р Георги Миндов - председател на Етичната комисия на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България заяви пред bTV, че скандалът с дълговете на Здравната каса към чужди фондове ще рефлектира върху цялата система.
  „Ако Горанов върне бюджета за преразглеждане, трябва да се намалят цените на клиничните пътеки, на дейностите на общопрактикуващите лекари, на медицинските изследвания, т.е. всички лекари ще пострадат“, посочи той.

 • 7-часова операция за отстраняване на мозъчен тумор с тегло 1,87 кг.

  операцияМозъчен тумор с тегло 1,87 кг. успяха да отстранят след 7-часова операция индийски хирурзи. Интервенцията е спасила зрението на 31-годишен мъж, информират от БГНЕС. Неврохирургът Тримутри Надкарни обясни, че по време на сложната операция на 14 януари в Мумбай на пациента са били прелени 11 банки кръв. Пациентът Сантлал Пал трудно понасял бремето на тумора, което притискало очните му нерви и той почти не виждал, а имал и постоянно главоболие. Когато се събудил след операцията, станало ясно, че е понесъл добре хирургическата намеса. Очаква се зрението му да се подобри.

 • Проверка в Спешна помощ в Пловдив за отказана линейка за дете (видео)

  линейкаСпешна помощ в Пловдив отказват линейка след сигнал, че 2- годишно дете се задушава с мотив, че нямало педиатри и обслужвали само възрастни. Центърът започна проверка има ли отказ с такова оправдание на техен служител, съобщават от bTV. В събота вечерта 2-годишно момиченце вдига висока температура и е закарано в болница.

 • Акад. Дамянов: Превърнахме здравето в стока (аудио)

  лекарАкад. Дамян Дамянов, завеждащ Секция „Медицински науки“ в БАН, инициатор на обществена дискусия в БАН за финансирането на болничното здравеопазване, коментира пред БНР, че „като че ли усилията на здравния министър са насочени към здравноосигурителния модел, който той счита за напълно изчерпан, но този модел ние самите последователно го разстреляхме". Относно заложения преди години модел на болниците като търговски дружества академикът подчерта, че това е изкривило морала на лекарското съсловие.

 • Уникални терапии за лечение на болка предлагат в новооткрит национален център

  болкаЗа първи път в България се открива Център за лечение на болката, който ще предлага уникални терапии чрез модерна апаратура на българските пациенти. Това каза на пресконференция в БТА специалистът по анестезиология и интензивно лечение д-р Севим Халибрям. Животът е кратък и не си струва да го прекарвате в болка – под това мото действа новооткритият Национален център за лечение на болката. От хронична болка страдат повече от 1,5 милиарда души по света. Това е и най-честата причина пациентите да търсят помощ от лекар. Болката е и един от най-неприятните симптоми на повечето онкологични заболявания, обобщават специалистите в центъра.

 • Столични болници отказаха да приемат пострадал при падане младеж с увреждания

  болницаМомче е с опасност за живота след падане от третия етаж на Центъра за настаняване в Роман, а две болници в София са отказали да го приемат. Причините били различни – липса на готовност за приемане на пострадал с политравма, липса на свободни легла и липса на конкретен специалист. Това е принудило медиците да го транспортират до Плевен, съобщават от БНР. Младежът с увреждания от Центъра за настаняване в Роман вече е приет в плевенската болница "Д-р Георги Странски".

 • Осигуриха медицинско обслужване в Босилеград

  БосилеградМедицинско обслужване за населението в Босилеград е осигурила общината за града и 36-те села. Прегледи от екипи на военномедицинска академия в Белград се извършват всеки петък по предварителен график, съобщават от БНР. След скандала със задържаните трима български лекари, които бяха пристигнали в Босилеград да извършат прегледи на нуждаещи се от лечение пациенти, здравното обслужване за сънародниците ни от Западните покрайнини е от приоритетите на местната управа.

 • Делото за нападение над лекар в „Шейново“ не тръгна (видео)

  21Акушер-гинекологът д-р Албена Гагова се срещна лице в лице с мъжа, който я нападна в болница "Шейново". Делото в Софийския районен съд срещу обвиняемия за нападението – Владимир Стоянов, обаче не тръгна, съобщават от Nova TV. Причината е, че мъжът не получил навреме документите по делото. За пореден път станалият известен като Владо Плацентата се яви с маска на лицето и не пожела да я свали пред съда. Той твърди, че е невинен и не е нападал доктор Гагова. Твърденията му, че има заболяване, бяха отхвърлени от психиатричната експертиза.

 • Лоши условия и липса на медикаменти в АГ-отделение на университетска болница (видео)

  2111568215От лоши условия в акушеро-гинекологичното отделение на УМБАЛ “Проф. д-р Ст. Киркович” в Стара Загора се оплака млада майка, която подаде сигнал, че по време на престоя в родилното се е наложило да си купува всичко – конци, превръзки, антибиотици. Боряна Христова е здравноосигурена майка на три деца, информират от bTV. Втората ѝ бременност с близнаци е тежка и от частна болница я препращат в акушеро-гинекологичното отделение на държавната университетска болница.

 • Отстраниха успешно 4-килограмов тумор по безкръвен метод

  ХубчевД-р Георги Хубчев и екипът на отделението по гинекология към бургаската университетска болница „Дева Мария“ отстрани успешно 4-килограмов доброкачествен овариален тумор по лапаро-ендоскопски метод. Онкогинекологът успя да премахне огромното доброкачествено образувание по максимално щадящ за пациентката начин, съобщават от лечебното заведение. 53-годишната пациентка отива при д-р Хубчев с тумор, визуално наподобяващ 6 - 7 месечна бременност. След като я преглежда с ултразвук и вижда сигурни признаци, че туморът е доброкачествен, гинекологът решава да предприеме лапароскопска операция. Безкръвният метод е много щадящ, но приложението му при толкова голям тумор е изключителна рядкост. Въпреки това специалистът се ангажира да го извади именно лапароскопски, за да може пациентката да се възстанови максимално бързо и да няма видими белези от оперативната намеса.

 • Ние също сме европейски лекари и работим в европейски болници

  лекариОт Националното сдружение на частните болници, Сдружението на общинските болници и Българската болнична асоциация изпратиха декларация до президента Румен Радев, парламента, премиера Бойко Борисов, Министерството на здравеопазването, омбудсмана Мая Манолова и Българския лекарски съюз относно започналата дискусия за неизплатените от НЗОК средства към болници в други страни-членки на Европейския съюз за извършено лечение на български граждани. Публикуваме текста на декларацията без редакторска намеса:

 • НЗОК дължи 123 млн. лв. и на български болници, които също са европейски болници (аудио)

  1508412140 sk nbПоискаха оставката на шефа на Здравната каса, той отказа. Интригата се завъртя и отново става дума за пари. По темата в студиото на „Кой говори“ по Дарик говорят Десислава Николова, журналист от "Капитал", д-р Николай Болтаджиев, собственик на частна болница и председател на Сдружението на частните болници, и д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването.

 • Тревожно висока смъртност при новородените в световен мащаб

  бебеПритеснително висока остава смъртността при новородените в световен мащаб, но най-вече в бедните страни. Всяка година 2,6 милиона бебета не доживяват първия си месец, се казва в доклад на УНИЦЕФ, информират от БНР. Бебетата, родени в Пакистан и Централната Африканска република имат най-малък шанс за оцеляване, а най-много новородени оцеляват в Япония, Исландия и Сингапур. Осем европейски страни са в първата десятка на местата с най-ниска детска смъртност, а България е на 141-во място.

 • Защо в Германия се лекуват най-много хора е „въпрос за сто и няколко млн. лв.“

  1517389010 b boychevТемата за възможно източване на здравната каса от български лекари в чужди клиники не е непозната за представители на Надзорния съвет на институцията. Проблемът е повдиган за последно на 13 септември миналата година – първото заседание след избирането на проф. Плочев за шеф на касата. След заседанието Кирил Ананиев, който тогава оглавява надзора на НЗОК, съобщава пред медии след заседанието, че партньорите ѝ в Германия са изразили готовност за проверки на евентуални схеми за източване на българската здравна каса, при които се облагодетелстват български лекари, работещи в германски клиники. Управителят на НЗОК призна в понеделник, че разбрал за проблема едва предния ден от премиера Бойко Борисов. Станало ясно, че проблемът не е здравната каса да се издължи на чуждите здравни каси, заради което Плочев поиска актуализация на бюджета в разрез с правилата и си навлече гнева на здравния министър, а в това да спре изтичането на средства.

 • Може ли да бъде подреден бюджетният хаос в НЗОК?

  Untitled20Д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването, коментира скандалите в здравеопазването в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria. Той заяви, че фактът, че има задължения към чуждестранни фондове не е новина и се е знаел и когато се е приемал бюджетът на здравната каса.
  "В края на 2017 официалната информация бе за 260 млн. лв. задължения, сега са 270 млн. лв., а в бюджета за 2018 по това перо са предвидени 73 млн. лв. Очевидно е, че 200 млн. лв. не достигат. Не е нещо, което се е случило през януари, било е известно и есента. Големият въпрос е защо не са предвидени такива средства в бюджета", посочи той.

 • Изтича срокът на проверката на МЗ за забавено лечение в чужбина (видео)

  КАДнес изтича срокът за проверката на Министерството на здравеопазването по случая с пациента, починал преди да получи отговор от Комисията за лечение на чужбина. Това съобщи в студиото на "Здравей, България" по Nova TV здравният министър Кирил Ананиев.
  "До края на деня моите експерти ще ми докладват за проверката и аз ще предприема необходимите действия, ако има виновни лица", съобщи Ананиев.

 • Рестрикции и в НРД 2018 ограничават достъпа до лечение, за да се икономисват средства (видео)

  НБПредседателят на Националното сдружение на частните болници д-р Николай Болтаджиев коментира в студиото на Европа сутрин по Телевизия Европа как да се промени финансирането на здравната ни система и задължително ли е НЗОК да бъде демонополизирана.
  „Министърът трябва да прави не финансова, а здравна политика“, посочи той.

 • Д-р Гълъбова: Психиатриите са в окаяно състояние, изолирани по джендеми и гори (видео)

  3306314422Д-р Цветеслава Гълъбова, директор на Държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски”, и Елина Дичева, приятелка на убития млад мъж с психично заболяване във Варна, коментираха по bTV проблемите на болните от шизофрения в България. Окръжният съд във Варна остави в ареста задържания за убийството на 34-годишен мъж, който от години е с психично заболяване, отключило се след смъртта на майка му и загубата на ипотекираното им жилище. Убийството е извършено по особено жесток и мъчителен за жертвата начин. Налице е множествена травма, счупени са почти всички ребра на починалия, които са пробили вътрешни органи. Телесните повреди са нанесени с ръце и крака, не е използвано оръжие. Смъртта е настъпила часове след нанесения му побой.

 • Д-р Цветко Георгиев: Тежките аномалиите ще се увеличават

  768x432Д-р Цветко Георгиев - завеждащ Отделението по хирургия на новороденото и вродените аномалии към Клиниката по детска хирургия в “Пирогов”, коментира пред вестник 24 часа, че случаите с аномалии ще се увеличават във все по-оредяващата ни общност. Той има две медицински специалности - “Хирургия” и “Детска хирургия”, специализирал е лапароскопска хирургия, неонатална хирургия и детска колопроктология. С името му са свързани стотици уникални операции, а последната, станала известна, беше на спасено бебе с огромен тумор от съдов произход на черния дроб. Детето вече е в дома си и ще расте като връстниците си. Сега д-р Георгиев и колегите му направиха следващата операция на ръба на възможното. Благодарение на нея дете на 14 месеца ще се храни през устата – нещо, което природата не му е била дала.

 • Проверки за забавени болнични листове във Велико Търново

  лекарВсеки месец над 100 документа се губят по вина на медиците. Териториалното поделение на Националния осигурителен институт във Велико Търново започва масирани проверки на общопрактикуващите лекари за забавени болнични листове, съобщават от БНР. Близо 260 000 болнични листи са постъпили за последните 3 години от Великотърновска област в електронния регистър на НОИ.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»