В УМБАЛ "Пловдив" пациентите си купуват консумативите, а лекарите напускат

Аргиров17 000 000 лева задължения тегнат върху втората по големина пловдивска болница УМБАЛ "Пловдив". 7 милиона от тях са просрочени, съобщиха от болницата, цитирани от вестник 24 часа. По думите на медици, доставчици непрекъснато налагали запори върху сметките и си прибирали парите направо от здравната каса, а болницата оставала без приходи.

"Пациентите са принудени да купуват всичко необходимо за престоя си - от ръкавици до физиологичен разтвор", потвърди шефът на клиниката по урология проф. д-р Димитър Шишков.
Заплатите на персонала се изплащат, но са два пъти по-ниски в сравнение с последните няколко години. По тази причина са напуснали ортопеди, хирурзи и специалисти по вътрешни болести, които са си намерили работа в частни здравни заведения.
д-рЗа спасяването на УМБАЛ "Пловдив" спешно беше изпратен д-р Аргир Аргиров, който от три седмици е прокурист на лечебното заведение. Бил е директор на същата болница, но след смяната му тя тръгнала надолу, когато неин шеф бил доц. Георги Йорданов, сега депутат от БСП.
"Водим разговори с фирми за разсрочване на дълговете. Болницата има 270 доставчици", заяви д-р Аргиров.
Възложено му е да направи проверка на състоянието на болницата и да изготви оздравителен план, но той все още не е готов с констатациите и предложенията.
"Вярвам, че с подкрепата на медицинския състав ще успеем да се справим със ситуацията. Лечебните заведения в страната имат общо около 600 млн. лева дългове. Болница "Пловдив" не е сред първите пет в класацията", добави прокуристът.

Д-р Аргиров е категоричен, че отделения няма да се закриват. Годишно през здравното заведение минават 30 000 пациенти.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като болници пациенти

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»