Здравните инспектори с най-ниски заплати в системата на здравеопазването (аудио)

РЗИСрещу ниските заплати в сектора ще протестират утре служители на здравните инспекции в страната въпреки обещанието на Министерството на здравеопазването да получат 17% увеличение на заплатите си, считано от януари тази година, с мартенските заплати. От синдикалната организация в РЗИ - Благоевград обявиха, че запазват протестната си готовност.

"От етични съображения решихме малко да променим формата на протеста, като оставаме в протестна готовност", декларира пред БНР Валентина Георгиева, председател на синдикалната организация към Федерацията на синдикатите в здравеопазването в КНСБ в Благоевград.
На 15 март, когато е Денят на здравния инспектор, служителите от инспекцията в града ще работят с лентички "Протест".
"Възнагражденията ни не са увеличавани вече може би десетина години, с изключение на добавения клас "прослужено време", което ние не считаме за увеличение", коментира Валентина Георгиева и посочи, че например в РЗИ Плевен специалист бакалавър получава 510 лева, а в Шумен, Смолян, Кърджали, Русе, Габрово и Варна инспектори и медицински лаборанти също получават минималната работна заплата.
„Далеч сме от мисълта, че тези 17% ще повишат нашето жизнено равнище, но ние приемаме подадената ръка. Това е някаква стъпка, някаква крачка по пътя”, споделя тя.
Служителите на районните здравни инспекции напомнят, че тяхното възнаграждение е най-ниското в системата на здравеопазването, а заради ниските заплати проблемът с недостига на кадри в инспекциите се задълбочава.
Районната здравна инспекция в Пазарджик ще се включи в утрешните протести на здравните инспектори, които настояват за по-добри условия на труд и достойно заплащане. Протестът ще бъде през сградата на Здравната инспекция по време на обедната почивка.
"Ще бъдем пред сградата на РЗИ - Пазарджик, защото, извинявайте, ама 15-17 процента са нищо. Освен това защо сега? Защо не беше факт от 1-ви януари? Значи протестните действия са затова, че нашата професия се неглижира, че нашите заплати от 2008 година не са мръднали на сантиметър от това, което е било. И в същото време да чуваш, че сме "търтеи", цитирам думите на д-р Москов. Това е обидно", каза Вили Славова от РЗИ – Пазарджик.
Работещите в Регионалните здравни инспекции в редица градове на страната ще излязат утре на мирен протест заради ниското си заплащане. Въпреки уверенията на Министерството на здравеопазването, че обещаното увеличение ще бъде получено заедно с мартенските заплати, протести ще има.
„Организацията на мирния протест за утре, когато е и професионалният празник на здравните инспектори, вече е направена и няма да се промени”, заяви председателят на Синдикалната организация на служителите към Медицинската федерация при КТ „Подкрепа” Дияна Йорданова.
"Направили сме си организацията. Ще излезем, ще си кажем недоволствата. В момента събирам фишове за доказателство, че наистина има хора на такива заплати", допълни тя.
„Натоварването в сектора е все по-голямо, тъй като масово служителите напускат работа. В Добрич например 20 инспектори отговарят за обектите в цялата област, които непрекъснато се увеличават. Кадрите са квалифицирани, но демотивирани и това ще доведе до още проблеми в сектора”, категорична е Дияна Йорданова.
Повече подробности чуйте в звуковия файл:

 

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»