Учени откриват съкровище от 110 гени, свързани с рака на гърдата

Учените са свързвали 110 гена с повишен риск от рак на гърдата в най-изчерпателното изследване, което някога е било използвано, за да се избегне генетиката на болестта.

Изследването им използва пионерска генетична техника за анализ на карти на ДНК региони, свързани с наследствен риск от рак на гърдата и идентифициране на действителните гени, участващи в повишаването на риска за жената.
Изследователите също са свързвали 32 от новите гени с времето, през което жените са преживели рак на гърдата, което предполага, че те биха могли да бъдат важни за развитието на болестта и потенциалните цели за бъдещи лечения.


Учените от Института за изследване на рака в Лондон са разгледали подробно 63 области от генома, които преди това са били свързани с риска от рак на гърдата чрез картографиране на изследвания.
Намирането на гените, отговорни за повишения риск, не е лесно, защото малки поредици от ДНК могат да взаимодействат с напълно различни части на генома чрез странно явление, наречено "DNA looping".
Но изследователите сега използват техниката, която разработват, наречена Capture Hi-C, за да изследват взаимодействията между различните региони на генома.
Проучването, публикувано в Nature Communications, разкри кои специфични гени са включени и как това може да увеличи риска от развитие на рак на гърдата.
Екипът в Рака на гърдата Изследователският център на Тоби Робинс в Института по ракови изследвания (ICR) установи, че някои от 63-те области на генома физически взаимодействат с гени, на които е отнело повече от един милион букви от ДНК код.
Те са в състояние да идентифицират 110 нови гени, които потенциално биха могли да причинят повишен риск от рак на гърдата в 33 от изследваните региони. В останалите 30 области те не са в състояние да намерят конкретни гени.
Една трета от целевите гени, за които са имали данни за пациентите - 32 от 97 - също са свързани с преживяемостта при жени с рак на гърдата с положителен естроген рецептор, което предполага, че те играят важна роля в заболяването.
В бъдеще тестовете за тези гени биха могли да помогнат при избора на жени, които са изложени на най-голям риск от развитие на болестта - или те биха могли да бъдат изследвани като цели за нови лекарства.
Учените в ICR - изследователски институт и благотворителност - изучаваха кръвни телца на клетките от четири различни вида рак на гърдата и нормални, здрави клетки, за да разберат кои гени са последователно включени в цикличните взаимодействия.
Повечето от 110-те гени, намерени в проучването, преди това не са били свързани с риска от рак на гърдата и ще са необходими допълнителни усилия, за да се определи степента на тяхната роля в заболяването.
Една от тях, наречена FADD, преди е била свързана с рак на главата и шията и рак на белите дробове и може да бъде обещаваща цел за нови терапии за рак.
Предишни широкомащабни изследвания на генетиката са свързани с 14 от 110-те гена, които играят роля в риска от рак на гърдата, като естрогенния рецепторен ген ESR1, показвайки, че Capture Hi-C е ефективен инструмент за събиране на рискови гени.
Д-р Оливия Флетчър, ръководител на екип по функционална генетична епидемиология в Института за изследване на рака в Лондон, заяви: "Нашето проучване е взело картите на високо ниво на рисковите региони за рак на гърдата и ги е използвало, за да извадят специфични гени, които изглежда са свързани с заболяване.
"Ние проучихме как ДНК формира цикъла, за да позволи физическите взаимодействия между ДНК последователността в една част на генома и рисковия ген в друга.
"Идентифицирането на тези нови гени ще ни помогне да разберем много по-подробно генетиката на риска от рак на гърдата. В крайна сметка нашето изследване може да проправи пътя за нови генетични тестове, за да се предвиди рискът на жената или нови видове целенасочено лечение."
Баронеса Делит Морган, главен изпълнителен директор на "Рак на гърдата сега", която финансира проучването, заяви: "Това са наистина важни открития. Необходимо спешно трябва да разберем как генетичните промени в градивните елементи на нашата ДНК оказват влияние върху женския риск от рак на гърдата. това изследване добавя още едно важно парче към този мозайката.
"Повечето жени са диагностицирани с рак на гърдата повече от всякога и тези важни констатации в крайна сметка биха могли да ни помогнат да предвидим по-точно кой е най-изложен на риск и да разработим нови целеви лечения.
"Много от тези гени са били сравнително без документи до момента и сега се надяваме, че по-нататъшни изследвания ще разгърнат точната им роля в риска от рак на гърдата и как бихме могли да ги използваме, за да спрем повече жени да развият болестта".
Професор Пол Рабойман, главен изпълнителен директор на Института за изследване на рака в Лондон, заяви: "Големите геномни изследвания са инструмент за свързване на зоните на нашата ДНК с повишен риск от рак на гърдата. , разкривайки съкровище на гени, които сега могат да бъдат изследвани по-подробно.
"В бъдеще по-доброто разбиране на гените, идентифицирани в това проучване, може да доведе до откриването на нови прицелни терапии или нови стратегии за подобряване на диагнозата или профилактиката на заболяването. "

Източник: ScienceDaily

Маркирана като онкология

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»