Проверки за злоупотреби в родилните отделения (видео)

децаВ болниците започнаха проверки за злоупотреби с клиничните пътеки за недоносени деца. Здравната каса проверява родилните отделения в страната, съобщават от БНТ. По данни на касата над 38% от новородените през миналата година са отчетени като недоносени. Според неонатолозите обаче броят им е между 10 и 12% при регистрирани над 58 000 раждания през миналата година. Бебетата, отчетени по клинични пътеки за недоносени са 38%.

„Анализът, който направихме, беше да сравним на база на всички новородени в България колко са физическите лица, които са отчетени по клинични пътеки за недоносени деца. При което се установи този процент”, обясни д-р Страшимир Генев - директор на „Болнична медицинска помощ“ в НЗОК.
Резултатите от анализа изненадват Надзорния съвет на здравната каса. Управителят ѝ проф. Камен Плочев счита,че броят на недоносените е значително по-малък и подозира,че става въпрос за злоупотреба. Председателят на Надзора Жени Начева обяснява, че едно недоносено дете се лекува по няколко неонатологични пътеки.Общият брой на децата, преминали по тези пътеки, обаче е по-голям от реално родените.
„Някои физически лица се отчитат по повече от 1, 2, 3 пътеки без това да е съвсем необходимо. Когато няма медицинска целесъобразност и няма индикации - разбира се, това е нарушение”, каза още д-р Генев.
В опит да реши проблема, Надзорният съвет на касата обсъжда въвеждане на лимити за лечение на недоносени, но в хода на преговорите с Българския лекарски съюз предложението е отхвърлено. Според неонатолозите касата им е разрешила да лекуват недоносените деца по няколко клинични пътеки.
„Защото лекуваме деца, които понякога са недоносени над 100 дни. Тоест, те са 25 - 26-а гестационна седмица родени от общо 40 гестационни седмици. И нали разбирате, че няма как такова дете да бъде изписано след 20 дни вкъщи. То тогава е понякога най-болно”, коментира доц. Христо Мумджиев - секретар на Българската асоциация по неонатология.
Той не е съгласен с данните на касата,че недоносените деца у нас са 38%.
„Те не са мои данни, те са данни на НСИ и дълги години назад този процент варира между 9 и 10”, посочи секретарят на Българската асоциация по неонатология.
По данни на НСИ за 2016 година новородените у нас са били над 64 000. Над 6 000 от тях са недоносени. Проверката на здравната каса в родилните отделения трябва да приключи до месец. От резултатите зависи какви мерки за контрол ще бъдат предприети.
Повече подробности вижте във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като лекари болници НЗОК ВИДЕО

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»