Глобяват болници, джипита и НЗОК за нарушения с лични данни на пациенти

a522a6005d1cb428ea34ef1769cd7452 XLГлоба от 20 000 лева на болница е наложена от Комисията за защита на личните данни заради нарушени принципи на обработката на лични данни. Прегрешенията на персонала са констатирани при инициирана от комисията проверка, съобщават от вестник Монитор. Пациентите имат право да се обръщат към комисията в търсене на правата си. Личните лекари първо получават предписания, а чак тогава се стига до финансови санкции, но не повече от 2 - 3 000 лева. При сезиране от гражданин най-голямата глоба за личен лекар е била 5 000 лева за недостатъчна защита на информация.

В Университетската многопрофилна болница за активно лечение в Бургас над 100 човека - лекари и други медици, са регистрирани по смисъла на Закона за личните данни, информираха от лечебното заведение. Създаден е поименен списък на персонала, който има достъп до данните, както изисква нормативната уредба. Болницата е провела няколко обучения за съхранение и защита на личните данни, само от началото на тази година са проведени две такива обучения. Направен е и персонален списък с всички служители, които имат достъп до лични данни, който е предаден в Комисията за защита на личните данни.
За разлика от бургаската болница, която се оказва от малкото, които пренастройват работата си за работа по новия регламент за личните данни, редица лечебни заведения, сред които и големи, все още не са свършили това. От Университетската болница "Света Анна" в София посочиха, че за администратор на лични данни е регистрирана самата болница в качеството си на юридическо лице. Така е още в общинските болници в Мездра и Роман.
При общопрактикуващите лекари новият европейски регламент не внася особени промени. Най-често до комисията достигат жалби на граждани за неправилно съхранение на болничните от личните лекари. Те трябва да стоят под ключ, да има ред кой може да има досег до тях, при какви случаи и при какви условия. И сега по българското законодателство джипитата са задължени да съхраняват болнични листи, журнали, в които записват прегледите. Тези документи трябва да бъдат съхранявани в заключена каса.
Националната здравно осигурителна каса е отнесла глоба от 5000 лева заради свой служител. Комисията за защита на личните данни е наложила санкцията, след като е доказала, че чиновник е изнесъл здравен статус на пациент на трето лице. Засегнатият пациент е сезирал Комисията за защита на личните данни във връзка с това, че неговите данни са изтекли от здравната каса, като дори посочва конкретен ден за случилото се. Разследването на комисията е установило по записи, че служителят е имал достъп до персоналната информация без той да има конкретна нужда при изпълнение на функционалните си задължения.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»